onsdag 29 januari 2014

Stjärnos livsgång

Stjärnor går igenom faser i deras liv precis som vi människor gör. Det finns 2olika faser som stjärnor går igenom. Det finns 1 fas för de små stjärnorna och 1 annan fas för stora. 

De stora stjärnorna går igenom nebulosa,sol,röd jätte,supernova,svart hål,neutronstjärna och till slut pulsar. 

De små stjärnorna går igenom Nebulosa,sol,röd jätte,vit dvärg och till en svart dvärg. 

Alla stjärnos i universum bildades utav Big bang. De första stora stjärnorna som kom efter Big bang finns dessvärre inte kvar. Cirka 500 000 tusen år senare började det bildas de första grundämnet att bildas, det var väte (H)som kom först och sedan kom helium (He).



Faserna

Nebulosa
Första fasen i deras så kallade "liv" är nebulosa. Nebulosa är bildat utav gas,moln och stoft. De vanligaste gaserna i molnen är väte och helium. Det bildas genom att gravitationen drar tillsammans alltihop till en sol.

sol/stjärna
En sol/stjärna är den andra fasen är stjärnornas liv. En stjärna bildas igenom att väte atomerna  blir varma och sedan dras in i centrum. Det blir då en reaktion så att de drar ihop allting så att de blir som en stor gas boll.
  
Röd jätte
En röd jätte är flera tusentals gånger större än en sol. Den blir så stor för att skalförbränningen inuti sjärnan gör att stjärnans yttre börjar expandera kraftigt, och det är så det blir en röd jätte.


Supernova
En supernova är en mycket tung eller stor stjärna som har exploderat. Supernovan börjar plötsligt expandera och kan lysa upp mer än vad en galax fullt med vanliga stjärnor i. Sedan så börjar supernovan att blekna bort sakta men långsamt under flera månader.



vit dvärgstjärna 

En vit dvärgstjärna är en döende stjärna som inte tar emot någon energi vilket gör den kallare och kallare. När de håller på att dö så släpper de ut all deras gas ut i rymden, de kan gå snabbt men även långsamt fast det beror på hur olika stora de är. När all gas har försvunnit så finns det bara en liten ljus boll kvar i mitten som lyser.



Svart hål
Ett svart hål är en himlakropp som har en farlig egenskap. Den har en så stark gravitation så att den suger in allting i dess närvaro, varken materia eller ljus. Om man har åkt in i ett svart hål så kan man aldrig komma ut igen.                                                                                                                              



Neutronstjärna

En neutronstjärna skapas genom att när en supernova har exploderat så försvinner inte alla bitarna från stjärnan utan det blir rester kvar. Efter supernovan så börjar atomerna från resterna att åka ut och då pressas det in protoner. Det bildas då neutroner därav kommer namnet neutronstjärna.



Pulsar

En pulsar är en neutronstjärna som roterar flera hundra gånger om sig själv. En pulsar kan sända ut ljus och om jorden kommer i rätt riktning så kan vi se det som att den roterar eller som en fyr som blinkar.








Svart dvärg

En svart dvärg är när den vita dvärgen har svalnat ner sig så blir sedan resterna från den svarta och sänder sedan inte ut något ljus längre.
                                                                                                                                                                         

  


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar