måndag 20 januari 2014

Rymden NO

Edwin Hubble utforskade rymden och skickade ut ett teleskop år 1929. Med hjälp utav teleskopet så kunde han se stjärnorna och utforska dom med hjälp utav spektrallinjerna. När han använde sig utav spektrallinjerna så kunde han se om dom var nära eller längre bort, om dom var nära så var dom blå och om dom var röda så var de långt ifrån. De upptäckte då att rymden inte var statiskt utan att rymden expanderar hela tiden och blir bara större och större.


Big bang teorin

Det är mänga forskare som tror på att det är big bang som har skapat vårat universum men det är inget som kan bevisas. Det är även många som tror att det var gud som skapade vårat universum och de kommer religionen in.

Forskarna kollade undersökte och tänkte att ifall allting började från en enda ltiten punkt och sedan expanderat sig. Forskarna kollade med deras teknik ifall allting kom ifrån mitten men då samlades alla planeterna tillsammans och blev så varma och då kom den stora smällen. Det är detta som är big bang teorin.
 




















1. Bevis för att Big bang har funnits?

Bevis för att Big bang har varit är för att år 1929 skickade en forskare vid namn Edwin Hubble ut ett teleskop. "Hubble teleskopet" skickade ner radiovågor från rymden ner till jorden och då kunde Edwin med hjälp utav sitt teleskop kolla efter spektrallinjer på stjärnorna. Med hjälp utav spektrallinjer fick man fram färger på planeterna och om dom var lila och lite mörkare så var dom nära oss och om dom var röda och lite ljusare så var dom långt bort ifrån oss. När Edwin tog reda på detta märkte han att rymden expanderar och blir större och större. Han började också att tänka bakåt i tiden för att allting expanderar och åker iväg och då måste allt ha kommit ifrån en enda liten punkt. Det är detta som är Big bang teorin.















Källor: http://www.ne.se/enkel/stora-sm%C3%A4llen
http://www.ne.se/lang/edwin-p-hubble?i_h_word=edwin%20hubble




2. När kom dom första grundämnerna?















2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker du borde utveckla texten med Big bang teorin. Det är en ganska enkel och lätt text men du kan utveckla den lite i mer detaljer. Som vad som hände när det sprängdes för då kan du komma upp i en högre betygsnivå om du vill.
    Det var bra det du skrev om ''hubble teleskopet.'' Det var en bra text med mer detaljer och du gjorde en bra beskrivning.
    http://nicolesskolblogg.blogspot.se/

    SvaraRadera