torsdag 23 januari 2014

Vargjakt veckans nyhet v.4


Fakta
Det som har hänt är att i Sverige har det minskat ofantligt mycket med vargar, det är ungefär bara 400 kvar i hela landet. Det finns organisationer som är både för och emot jagande mot vargarna. 

En organisation som tydligt gått ut med att dom är för att jaga vargarna är Centerpartiet. De tycker att vargarna bara blir mer och mera och det är därför dom vill att man ska kunna jag vargar. De tycker att om man får jaga björnar och lodjur så får man jaga vargar också.

En organisation som däremot inte vill att man ska jaga vargarna är jägarförbundet i Halland. De tycker att vi inte ska jaga vargarna för att det knappt finns några kvar och att de behöver föröka sig.



1.Hitta en grupp eller organisation som är för vargjakt och en annan som är emot vargjakt. 

För: Centerpartiet

Emot: Jägarförbundet, Halland



2.Vilka argument framför de? 

Jägarförbundet: Jägarförbundet tycker att vi inte ska jaga varg längre för att de utrotas bara och att tillslut kommer de inte att finnas längre för att de finns ungefär bara 400 vargar kvar i Sverige.


Centerpartiet: Centerpartiet tycker att man ska få jaga vargar för att vi jagar  också björnar och lodjur och då ska vi lika gärna kunna få jagar vargar också.



3.Vad baserar de sina argument på? 

Jägarförbundet: Jägarförbundet baserar sina argument på att dom tycker att om vi ska fortsätta att jaga vargar i Sverige så kommer dom väldigt snart bli utrotade för att de bara finns cirka 400 kvar.


Centerpartiet: Centerpartiet baserar sina argument på att dom tycker att det har blivit så himla mycket vargar nu på det senaste och att man kan känna sig orolig ifall de skulle komma in i civilisationen.


4.Varför tror du att de tycker som de gör? 

Jag tror att Jägarförbundet inte vill att man ska jaga vargarna för att det finns knappt några kvar och om man dödar dom alla så kommer det inte direkt att komma några nya. Jag vet faktiskt inte varför Centerparitet vill att man ska jaga, kanske är de att de inte vill ha några vargar kvar för de påstår att de är många vargar i Sverige fast de bara är cirka 400 stycken.



5.Vad tycker du? 

Jag tycker man inte ska jaga vargarna på några år för att det är knappt några kvar och om man låter dom vara i några år utan att jaga dom så kan de sedan föröka sig med tiden och sen kan man få jaga dom, men att har ett system för hur mycket vargar man får jaga.



6.Varför tycker du så? 

Jag tycker så här för att om man nu är en jägare och gärna vill jaga just en varg så kan den ju vänta något år tills vargarna har förökat sig så har de något att se fram emot och längta sig till. Det är nog inte så roligt att jaga nu för att man vill inte utrota dom, då är det bättre att vänta något år och låta bli att jaga dom.




Källa: 
http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/jagareforbundet-i-halland-vill-ha-organisation-for-skyddsjakt/
http://www.expressen.se/nyheter/almedalen/loof-oppnar-for-vargjakt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar