torsdag 23 januari 2014

Hinduismen frågor

Frågor:

 1. Hur uppstod hinduismen? 
Hinduismen uppstod genom att ett folkslag vid namn Arier (ljushyade) som hade vandrat genom hela Europa för att komma till Indien. Arierna kom till en liten by där ett folkslag vid namn Dravider (mörkhyade) bodde och tog över mycket mark från dom och Arierna blev ett härskarfolk. Jag tror att när Arierna hade tagit över mycket mark och dödat många från Dravidernas folkslag så tror jag att dom bad eller försökte till kalla någon gud för att få hjälp att överleva. Sedan så slogs Draviderna och Arierna tillsammans till ett folkslag och det är så jag tror att Hinduismen har börjat.


2. Nämn fakta om återfödelsen?
Återfödelsen är ett annat ord för karma. Inom Hinduismen så tror man på karma. När man tror på karma så ska man vara en så god människa som möjligt för att efter döden så får man ett bra liv om man har varit en bra människa i sitt förra liv och om man har varit en dålig människa i sitt liv så kommer man vara en dålig människa i sitt nästa liv.


3. Vilka var de första kasterna?
Kastsystem är ett system där man är indelad i olika grupper. Om man har varit en bra människa så hamnar man i en bra grupp. De bästa att vara är att vara en präst(Brahminer) sedan kommer krigarna,bönderna och sist kommer tjänarna.


 4. Nämn fakta om de kastlösa?
De kastlösa är inte med i kastsystemet och det finns ungefär 150 miljoner sådana i Indien. De anses att vara orena och brukar få tvätta andra personers kläder för att de inte ses som rena.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse?
Karma menas med att man ska vara en så bra människa i livet som möjligt för att om du är en bra människa och inte gör något dumt så kommer du få ett bra liv efter döden som belöning och om du är en dålig människa kommer du inte få ett så bra liv efter döden.


6. Nämn fakta om den heliga kon?
Det finns ungefär 200 miljoner kor i Indien och de är en symbol för ömheten och moderligheten. Vissa delar av kossan är heliga som t.ex svansen anses vara mycket helig och när man dör så ska man helst hålla i en kosvans. Kossans mule är inget heligt inom kossan för att en dag så förbannade guden Shiva en kossas mule.



 7. Vilka är de tre huvudgudarna?
De tre huvudgudarna är Brahma,Vishu-Krishna och Shiva.

Brahma: 
Brahma är en gud som sägs ha 4 huvuden för att den ska kunna se genom alla de fyra värdestrecken nord,öst,syd och väst. Brahma representerar också världens skapelse och därför har den 4 huvuden för att kunna se vad som händer med världen.


Vishnu-Krishna:
Vishnu är en gud som har koll över hur läget är på jorden och om det är något dåligt så sägs det att den kan ta sig an en människoform och bli dödlig. När den har tagit sig an sin människoform och blir dödlig så heter den Krishna.


Shiva:
Shiva är en gud som har tre olika ögon. Ett för att kunna se back i tiden,de andra för att se i nutid och det tredje ögat gör så att Shiva kan kolla i framtiden och se ifall något dåligt så att han kanske kan stoppa det.



 8. Hur hyllar man gudarna?
De flesta hinduerna har ett litet altare där man bor. För att de ska hylla gudarna och visa deras tacksamhet så ber och mediterar dom på morgon och kväll. Under meditationen kan de använda sig utav en lotus blomma och rökelser.



9. Nämn fakta om Brahma?
Brahma är skapelsens gud Brahma är en gud som sägs ha 4 huvuden för att den ska kunna se genom alla de fyra värdestrecken nord,öst,syd och väst. Brahma representerar också världens skapelse och därför har den 4 huvuden för att kunna se vad som händer med världen.


10. Redogör för Vishnus betydelse.


Vishnu är en gud som har koll över hur läget är på jorden och om det är något dåligt så sägs det att den kan ta sig an en människoform och bli dödlig. När den har tagit sig an sin människoform och blir dödlig så heter den Krishna och vandrar på jorden för att skapa balans och ordning.


11. Nämn fakta om Shiva.
Shiva är en gud som har tre olika ögon. Han har fått ett alseende öga för att kunna kolla i olika tidsformer. Ett för att kunna se bak i tiden,de andra för att se i nutid och det tredje ögat gör så att Shiva kan kolla i framtiden och se ifall något dåligt så att han kanske kan stoppa det.



12. Nämn fakta om Vedaböckerna.
Veda böckerna är hinduismens heliga skrifter, ordet "veda" betyder kunskap. Vedaböckerna härstammar från 1500-400 år f.kr. I vedaböckerna finns det massa olika böcker från olika tider och historier. Den äldsta boken i vedaböckerna heter Rigveda. I Rigveda står det om böner & offer.


13. Nämn fakta om Varanasi.
Varanasi är den heliga staden inom hindusimen. Den ligger vid floden Ganges och det bor ungefär 1,6 miljoner människor där. Det är många människor som besöker och vallfädar floden för att man ska bada i den och bli renad.



14. Redogör för Sadhus. 



15. Vad kallar indierna sin religion?
 Indierna kallar sin religion för "den eviga världsordningen". 



16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Hinduernas viktigaste mål är att man ska uppnå moksha.


17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
Ahimsa betyder "icke-skada". Icke skada betyder att man inte får skada någon levande varelse. Det är därför många indier har beslutat att vara vegetarianer. Även fast vissa hinduer tror på ahimsa så har indien varit i krig. Man får inte undervisa om ahimsa i vanliga skolor.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar