onsdag 29 januari 2014

Stjärnos livsgång

Stjärnor går igenom faser i deras liv precis som vi människor gör. Det finns 2olika faser som stjärnor går igenom. Det finns 1 fas för de små stjärnorna och 1 annan fas för stora. 

De stora stjärnorna går igenom nebulosa,sol,röd jätte,supernova,svart hål,neutronstjärna och till slut pulsar. 

De små stjärnorna går igenom Nebulosa,sol,röd jätte,vit dvärg och till en svart dvärg. 

Alla stjärnos i universum bildades utav Big bang. De första stora stjärnorna som kom efter Big bang finns dessvärre inte kvar. Cirka 500 000 tusen år senare började det bildas de första grundämnet att bildas, det var väte (H)som kom först och sedan kom helium (He).



Faserna

Nebulosa
Första fasen i deras så kallade "liv" är nebulosa. Nebulosa är bildat utav gas,moln och stoft. De vanligaste gaserna i molnen är väte och helium. Det bildas genom att gravitationen drar tillsammans alltihop till en sol.

sol/stjärna
En sol/stjärna är den andra fasen är stjärnornas liv. En stjärna bildas igenom att väte atomerna  blir varma och sedan dras in i centrum. Det blir då en reaktion så att de drar ihop allting så att de blir som en stor gas boll.
  
Röd jätte
En röd jätte är flera tusentals gånger större än en sol. Den blir så stor för att skalförbränningen inuti sjärnan gör att stjärnans yttre börjar expandera kraftigt, och det är så det blir en röd jätte.


Supernova
En supernova är en mycket tung eller stor stjärna som har exploderat. Supernovan börjar plötsligt expandera och kan lysa upp mer än vad en galax fullt med vanliga stjärnor i. Sedan så börjar supernovan att blekna bort sakta men långsamt under flera månader.



vit dvärgstjärna 

En vit dvärgstjärna är en döende stjärna som inte tar emot någon energi vilket gör den kallare och kallare. När de håller på att dö så släpper de ut all deras gas ut i rymden, de kan gå snabbt men även långsamt fast det beror på hur olika stora de är. När all gas har försvunnit så finns det bara en liten ljus boll kvar i mitten som lyser.



Svart hål
Ett svart hål är en himlakropp som har en farlig egenskap. Den har en så stark gravitation så att den suger in allting i dess närvaro, varken materia eller ljus. Om man har åkt in i ett svart hål så kan man aldrig komma ut igen.                                                                                                                              



Neutronstjärna

En neutronstjärna skapas genom att när en supernova har exploderat så försvinner inte alla bitarna från stjärnan utan det blir rester kvar. Efter supernovan så börjar atomerna från resterna att åka ut och då pressas det in protoner. Det bildas då neutroner därav kommer namnet neutronstjärna.



Pulsar

En pulsar är en neutronstjärna som roterar flera hundra gånger om sig själv. En pulsar kan sända ut ljus och om jorden kommer i rätt riktning så kan vi se det som att den roterar eller som en fyr som blinkar.








Svart dvärg

En svart dvärg är när den vita dvärgen har svalnat ner sig så blir sedan resterna från den svarta och sänder sedan inte ut något ljus längre.
                                                                                                                                                                         

  


























torsdag 23 januari 2014

Vargjakt veckans nyhet v.4


Fakta
Det som har hänt är att i Sverige har det minskat ofantligt mycket med vargar, det är ungefär bara 400 kvar i hela landet. Det finns organisationer som är både för och emot jagande mot vargarna. 

En organisation som tydligt gått ut med att dom är för att jaga vargarna är Centerpartiet. De tycker att vargarna bara blir mer och mera och det är därför dom vill att man ska kunna jag vargar. De tycker att om man får jaga björnar och lodjur så får man jaga vargar också.

En organisation som däremot inte vill att man ska jaga vargarna är jägarförbundet i Halland. De tycker att vi inte ska jaga vargarna för att det knappt finns några kvar och att de behöver föröka sig.



1.Hitta en grupp eller organisation som är för vargjakt och en annan som är emot vargjakt. 

För: Centerpartiet

Emot: Jägarförbundet, Halland



2.Vilka argument framför de? 

Jägarförbundet: Jägarförbundet tycker att vi inte ska jaga varg längre för att de utrotas bara och att tillslut kommer de inte att finnas längre för att de finns ungefär bara 400 vargar kvar i Sverige.


Centerpartiet: Centerpartiet tycker att man ska få jaga vargar för att vi jagar  också björnar och lodjur och då ska vi lika gärna kunna få jagar vargar också.



3.Vad baserar de sina argument på? 

Jägarförbundet: Jägarförbundet baserar sina argument på att dom tycker att om vi ska fortsätta att jaga vargar i Sverige så kommer dom väldigt snart bli utrotade för att de bara finns cirka 400 kvar.


Centerpartiet: Centerpartiet baserar sina argument på att dom tycker att det har blivit så himla mycket vargar nu på det senaste och att man kan känna sig orolig ifall de skulle komma in i civilisationen.


4.Varför tror du att de tycker som de gör? 

Jag tror att Jägarförbundet inte vill att man ska jaga vargarna för att det finns knappt några kvar och om man dödar dom alla så kommer det inte direkt att komma några nya. Jag vet faktiskt inte varför Centerparitet vill att man ska jaga, kanske är de att de inte vill ha några vargar kvar för de påstår att de är många vargar i Sverige fast de bara är cirka 400 stycken.



5.Vad tycker du? 

Jag tycker man inte ska jaga vargarna på några år för att det är knappt några kvar och om man låter dom vara i några år utan att jaga dom så kan de sedan föröka sig med tiden och sen kan man få jaga dom, men att har ett system för hur mycket vargar man får jaga.



6.Varför tycker du så? 

Jag tycker så här för att om man nu är en jägare och gärna vill jaga just en varg så kan den ju vänta något år tills vargarna har förökat sig så har de något att se fram emot och längta sig till. Det är nog inte så roligt att jaga nu för att man vill inte utrota dom, då är det bättre att vänta något år och låta bli att jaga dom.




Källa: 
http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/jagareforbundet-i-halland-vill-ha-organisation-for-skyddsjakt/
http://www.expressen.se/nyheter/almedalen/loof-oppnar-for-vargjakt/

Hinduismen frågor

Frågor:

 1. Hur uppstod hinduismen? 
Hinduismen uppstod genom att ett folkslag vid namn Arier (ljushyade) som hade vandrat genom hela Europa för att komma till Indien. Arierna kom till en liten by där ett folkslag vid namn Dravider (mörkhyade) bodde och tog över mycket mark från dom och Arierna blev ett härskarfolk. Jag tror att när Arierna hade tagit över mycket mark och dödat många från Dravidernas folkslag så tror jag att dom bad eller försökte till kalla någon gud för att få hjälp att överleva. Sedan så slogs Draviderna och Arierna tillsammans till ett folkslag och det är så jag tror att Hinduismen har börjat.


2. Nämn fakta om återfödelsen?
Återfödelsen är ett annat ord för karma. Inom Hinduismen så tror man på karma. När man tror på karma så ska man vara en så god människa som möjligt för att efter döden så får man ett bra liv om man har varit en bra människa i sitt förra liv och om man har varit en dålig människa i sitt liv så kommer man vara en dålig människa i sitt nästa liv.


3. Vilka var de första kasterna?
Kastsystem är ett system där man är indelad i olika grupper. Om man har varit en bra människa så hamnar man i en bra grupp. De bästa att vara är att vara en präst(Brahminer) sedan kommer krigarna,bönderna och sist kommer tjänarna.


 4. Nämn fakta om de kastlösa?
De kastlösa är inte med i kastsystemet och det finns ungefär 150 miljoner sådana i Indien. De anses att vara orena och brukar få tvätta andra personers kläder för att de inte ses som rena.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse?
Karma menas med att man ska vara en så bra människa i livet som möjligt för att om du är en bra människa och inte gör något dumt så kommer du få ett bra liv efter döden som belöning och om du är en dålig människa kommer du inte få ett så bra liv efter döden.


6. Nämn fakta om den heliga kon?
Det finns ungefär 200 miljoner kor i Indien och de är en symbol för ömheten och moderligheten. Vissa delar av kossan är heliga som t.ex svansen anses vara mycket helig och när man dör så ska man helst hålla i en kosvans. Kossans mule är inget heligt inom kossan för att en dag så förbannade guden Shiva en kossas mule.



 7. Vilka är de tre huvudgudarna?
De tre huvudgudarna är Brahma,Vishu-Krishna och Shiva.

Brahma: 
Brahma är en gud som sägs ha 4 huvuden för att den ska kunna se genom alla de fyra värdestrecken nord,öst,syd och väst. Brahma representerar också världens skapelse och därför har den 4 huvuden för att kunna se vad som händer med världen.


Vishnu-Krishna:
Vishnu är en gud som har koll över hur läget är på jorden och om det är något dåligt så sägs det att den kan ta sig an en människoform och bli dödlig. När den har tagit sig an sin människoform och blir dödlig så heter den Krishna.


Shiva:
Shiva är en gud som har tre olika ögon. Ett för att kunna se back i tiden,de andra för att se i nutid och det tredje ögat gör så att Shiva kan kolla i framtiden och se ifall något dåligt så att han kanske kan stoppa det.



 8. Hur hyllar man gudarna?
De flesta hinduerna har ett litet altare där man bor. För att de ska hylla gudarna och visa deras tacksamhet så ber och mediterar dom på morgon och kväll. Under meditationen kan de använda sig utav en lotus blomma och rökelser.



9. Nämn fakta om Brahma?
Brahma är skapelsens gud Brahma är en gud som sägs ha 4 huvuden för att den ska kunna se genom alla de fyra värdestrecken nord,öst,syd och väst. Brahma representerar också världens skapelse och därför har den 4 huvuden för att kunna se vad som händer med världen.


10. Redogör för Vishnus betydelse.


Vishnu är en gud som har koll över hur läget är på jorden och om det är något dåligt så sägs det att den kan ta sig an en människoform och bli dödlig. När den har tagit sig an sin människoform och blir dödlig så heter den Krishna och vandrar på jorden för att skapa balans och ordning.


11. Nämn fakta om Shiva.
Shiva är en gud som har tre olika ögon. Han har fått ett alseende öga för att kunna kolla i olika tidsformer. Ett för att kunna se bak i tiden,de andra för att se i nutid och det tredje ögat gör så att Shiva kan kolla i framtiden och se ifall något dåligt så att han kanske kan stoppa det.



12. Nämn fakta om Vedaböckerna.
Veda böckerna är hinduismens heliga skrifter, ordet "veda" betyder kunskap. Vedaböckerna härstammar från 1500-400 år f.kr. I vedaböckerna finns det massa olika böcker från olika tider och historier. Den äldsta boken i vedaböckerna heter Rigveda. I Rigveda står det om böner & offer.


13. Nämn fakta om Varanasi.
Varanasi är den heliga staden inom hindusimen. Den ligger vid floden Ganges och det bor ungefär 1,6 miljoner människor där. Det är många människor som besöker och vallfädar floden för att man ska bada i den och bli renad.



14. Redogör för Sadhus. 



15. Vad kallar indierna sin religion?
 Indierna kallar sin religion för "den eviga världsordningen". 



16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Hinduernas viktigaste mål är att man ska uppnå moksha.


17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
Ahimsa betyder "icke-skada". Icke skada betyder att man inte får skada någon levande varelse. Det är därför många indier har beslutat att vara vegetarianer. Även fast vissa hinduer tror på ahimsa så har indien varit i krig. Man får inte undervisa om ahimsa i vanliga skolor.










Sverige fakta på tyska

Fläche: 499 962 km2


Einwohner: 9 millionen


Hauptstadt: Stockholm


Flagge: blau und gelb


Nationalitätszwichen: S



Städte: Göteborg,Malmö,Uppsala, Västerås



Flüsse: Vänen und Vättern



Höchster Berg: Kebinekaise



Wirtschaft: Skog,Skagerrak,musik,Järn



Währung: Kronor



Nachbarländer: Finnland,Norge und Danmark



tisdag 21 januari 2014

Lost in london

I have started to read a new book this lesson and its called Lost in London. I have only read two pages so i have not much to tell. The book is about one brother and one sister that live in London. One day when the sister came home she noticed that the television was on. She saw her brother and said hello, the brother didn't answer so the sister got worried. She said hello again but no answer, the sister was scared that something had happen so she screamed to her brother and suddenly the brother answered. He hadn't heard anything because the sound on the television was to high.



In this lesson I have read about 10 pages. In this lesson the brother Ross was going to buy some chinese food to he's sister but he never came home. Rita started to get worry so she went out in the city to look for  him. She had been out four hours to look after him but she didn't find him. She met Ross'  bad friend Steve. Steve is not a good boy because he does criminal stuffs and wants to have Ross in his gang.


In this lesson I have only read 2 pages. Rita were in the city and meat a man. They were looking for Ross in a hostel but they didn't find him. They was talking about their families in a caffe.



In this lesson I have read about six pages. The man was talking about his life and saide that he has been homeless for years now. He said that he had slept over with friends or slept on the street for years. Rita told the man everything she knew except Steve and the bag full of money under her. 


In this lesson I have been reading seven pages. Rita and the man took a cab to Rita's home. her house was all smashed. She immediately knew it was Steve. 







Träslöjd stjärna

                                                               Tema rymden


Hela våran klass samlades den första lektionen och pratade igenom det nya temat vi skulle ha, vilket var rymden. 




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                        (1,2,3,12)



Allting började när vi fick reda på det nya temat i klassen vilket var tema rymden. Jag började då genast att tänka på vad jag skall koppla ihop med rymden till mitt arbete och jag kom på en bra ide. Jag tänkte att jag skulle sammanbinda träslöjden med syslöjden, att jag gör samma sak på båda lektionerna. Jag valde då att jag skulle göra ett nyckelskåp med en stjärna på. Nu kanske du undrar varför just ett nyckelskåp med en stjärna på? Jo saken är den att jag kan vara glömsk utav mig och då kan det vara väldigt bra om jag har ett ställe där jag lägger mina nycklar varje dag jag kommer hem så jag vet vart dom ligger. Sedan tänkte jag att om jag lägger en stjärna på locket så kan jag få in själva temat som vi har jobbat med och jag kom även på att vi människor och stjärnor inte är så himla olika förutom storleken. Jag tänkte att både människor och liv lever ett liv och båda föds och till slut dör vi allihopa och det är därför jag har bestämt mig för att göra ett nyckelskåp men en stjärna på. 

Jag har även valt två stycken olika faner på framsidan där stjärnan skall vara och det är björk och vallnöt. Jag har valt dessa olika faner eftersom att jag tycker att de drar åt sig blicken eftersom att de är nästan motsatta färger och jag tycker de var snygga och passade bra ihop.

Min egna prägel som jag har satt på denna uppgiften är att jag är den enda som skall göra ett nyckelskåp med en stjärna på som skall använda materialen björk och vallnöt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(4,5,6,7,8,9)




Nu så har jag ritat ut tre stycken olika förslag som jag kan tänka mig att använda, det är en vanlig stjärna, den muslimska stjärnan och infinity tecknet. Jag valde dessa tre olika skisser eftersom att alla dessa 3 bilder/tecken har någonting med rymden tycker jag. 

Jag valde att göra en stjärna eftersom att det fins miljontals stjärnor i rymden och stjärnor är inte så olika ifrån oss människor. Jag tycker att stjärnor och människor inte är så olika ifrån varandra om man tänker på det, för att både människor och stjärnor föds, växer upp och går igenom olika faser i livet och sedan dör vi. 

Sedan var min andra skiss halv månen som är en symbol inom islam. Jag valde den eftersom att jag har flera muslimska vänner och ser upp till deras olika åsikter om religioner, gillar även muslim eftersom deras kärlek till Allah. Jag valde även denna eftersom att muslimer anser att det var Allah som har skapat universumet som vi lever i, vilket menas då att Allah även har skapat rymden också, valde även detta eftersom att jag tycker denna är väldigt fin och skulle säkert passa in på mitt arbete.

Den sista bilden som jag har valt att skissa är infinity tecknet. Jag tycker att den är mycket fin och fascinerande eftersom att den bilden kan ha en så stor makt för mig, eftersom att infinity betyder oändlighet och de får mig att tänka på allting som har hänt i universum tills nu när jag är här på jorden.








Jag bestämde mig att jag skulle göra stjärnan och välja bort halvmånen och infinity tecknen. Jag har nu målat tre nya skisser som du kan se och jag har valt att göra min uppgift efter skiss nummer två. Jag valde att gå efter skiss nummer två på grund utav allting måste inte vara helt perfekt och krimskrams, till och med enkelheten kan var vacker i rätt persons ögon.





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(10)

Nu när jag har bestämt mig vad för skiss jag skall använda så har jag börjat att rita måtten på vad mitt nyckelskåp skall vara i. Den kommer att ha 18 centimeter på bredden och 23 centimeter på höjden.




Nu så har jag använt mig utav en fogsvans för att jag har sågat ut mina träbitar som är på 18 och 23 centimeter. Jag skall även använda trälim men endast lite eftersom att de kommer att stelna mycket snabbare då. Mina bitar blev inte riktigt raka när jag sågade ut dom så jag fick slipa till dom innan jag limmad i fast dom.






Sedan använde jag trälim för att limma fast mina bitar. När jag hade limmat ihop bitarna så använde jag mig sedan utav en vinkelhake för att se till att de satt fast och var raka. Det var väldigt viktigt att jag fick till dom att vara raka eftersom att mitt arbete kan bli mycket jobbigare längre fram ifall träbitarna är sneda, det som håller ihop bitar kallas för en skruvtving och jag använde 2 stycken för att de skall hålla på alla sidorna så trycket jämnar ut sig. 









Nu så har äntligen limmet fastnat och jag kan äntligen börja borra hål. Jag använde mig utav en linjal för att kolla vart jag skulle sätta märket där jag skulle syla och eftersom att min träbit var 12 mm bred så skulle märket vara på 6 mm där jag skulle sila.






Efter att jag hade sylat på alla de 8 märkerna så gick jag till en borrmaskin. När jag kom fram till maskinen så tog jag fram en skruv som var 4 centimeter, Jag kunde inte ta någon större eller mindre skruv efter som att om det hade varit någon större hade den förmodligen knäckts inuti. Om jag hade använt mig utav en mindre skruv så skulle jag kanske inte hittat någon träplugg som skulle vara så smal och samtidigt kunna sitta fast i hålet.

Jag har nu borrat med en 4 mm skruv och så här blev resultatet, jag rekommenderar att använda skyddsglasögon ifall du inte vill det skall komma små trä flisar emot dina ögon.






Jag var sedan tvungen att använda mig utav ett skjutmått för att kunna gå ner i hålen och se hur långt jag har borrat i trät. Jag har borrat ner 4,5 centimeter och ska nu limma fast små träpluggar som sedan ska sitta fast i hålen. Jag skall sätta lite lim på pluggarna och sedan banka i dom hårt och försiktigt i hålen.







Jag började med att använda mig utav en krokodilkäft till att börja med för att få fast mitt material så det sitter fast hårt men säkert. Jag började sedan att limma lite gran på toppen utav de 8 träpluggarna som är 4,5 centimeter långa och är avklippta med en tång. Jag började sedan att lägga i pluggarna sakta men säkert så långt ner jag kunde med fingrarna och började sedan att banka sakta men långsamt med gummihammaren så att träpluggarna inte skall gå sönder. 













Just nu så håller jag på och använder mig utav en pappersskärare för att jag skall klippa till mina material valnöt och björk så att dom är lika stora. Något som jag rekommenderar när du skall använda en pappersskärare är att du skall vara riktigt försiktig när du klipper så du får ditt material perfekt men sedan får du vara försiktig eftersom det är ett vasst föremål som lätt kan hugga av dina fingrar.




Jag har nu fått två stycken plywood skivor utav Thomas för att jag skall lägga min faner emellan dom och sedan tejpa ihop allting och för att plywood har en bra styrka så de kan lätt hålla ihop mina faner när jag har tejpat fast dom.






Jag har nu tejpat fast alla bitarna och skall börja att såga ut mina bitar med hjälp utav hegner sågen som jag väntar på tills någon blir klar.





Idag så började jag med att limma fast min teckning på playwood skivorna. Jag limmade fast pappret på plywooden eftersom att jag skall kunna se vart jag skall såga ut min stjärna med hjälp utav hegner sågen. När jag väl hade sågat ut bitarna så blev mitt resultat så här, jag tejpade även ihop stjärnorna med motsatta materialet eftersom att det är så den kommer att bli när allt är klart. Jag lade även mina faner så att jag hade lättare att hitta dom tills nästa lektion.




Detta är så långt jag har kommit till med mitt arbete och jag började med att jag hällde på en hel del lim på denna stora träbit, jag började sedan att dela upp det och målade ut allting med hjälp utav en pensel. Jag lade sedan ner mina faner med de tejpade sedan mot limmet efter som att jag lade sedan en extra träbit på min faner och spände fast de med 6 stycken skruvtvingar. Man lägger ner den tejpade delen emot limmet eftersom att det kommer ändå sedan att fastna och då så är det sedan bara att dra av tejpbitarna.



(11)



Så fort jag fick reda på att vi skulle göra intarsia och använda oss utav faner på träslöjden så började jag genast att tänka på syslöjden, jag började att tänka på syslöjden eftersom att jag vill koppla ihop så att jag gjorde både sakerna på trä och syslöjd, vilket jag gjorde. Sedan valde jag att göra hållaren till mitt nyckelskåp först eftersom att jag anser det är lättare för att jag har gjort det förut medan jag aldrig har gjort intarsia. Sedan när jag fick börja kolla på vad för olika faner det fanns i träslöjden så började jag att tänka motsatta färger. Jag började tänka mer mot de motsatta färgerna eftersom att de kommer mitt mönster som jag gör att bli mera synligt efter som att det är en motsatt färg.








(13)
Jag vet inte hur hållbara dessa materialen som jag använder eftersom att jag har haft fullt upp med att försöka att få klart arbetet på lektionerna, men jag antar att de är rätt så starka eftersom att du berättade för mig att de var dyra och ett bra materialet är ju inte billigt direkt.









                                                                       (14) 

Jag tycker att jag har jobbat bra och effektivt på lektionerna för att jag är klar när som helst. Jag stötte på ett problem när jag arbetade och det var när jag skulle använda hegner sågen för första gången. Thomas råkade att vara sjuk och vi råkade ha en vikarie som inte visste hur man hanterade hegner sågen så jag råkade en liten del på kanten utav min stjärna falla bort men de fixade jag genom att limma ihop. Jag är faktiskt riktigt stolt över mitt arbete för att jag kunde aldrig ana att min intarsia skulle bli så fin som den blev.



                                                    
                                                                     (15)                                                

När jag kommer att bli klar med mitt nyckelskåp så tror jag det kommer att se ut som om den kommer ifrån 1980 talet. Jag tror det eftersom nu när man ska köpa nya möbler som t.ex ett nyckelskåp så brukar den att vara i metall och nu kommer jag med en i trä. Jag tror även att den kommer se ut som att den kommer från 1980 talet eftersom att den ser lite "mörk" och gammalmodig ut i mina ögon, dessutom så har min farmor gamla möbler hemma hos sig och de ser rätt så likt ut med mitt som jag håller på med.



måndag 20 januari 2014

Rymden NO

Edwin Hubble utforskade rymden och skickade ut ett teleskop år 1929. Med hjälp utav teleskopet så kunde han se stjärnorna och utforska dom med hjälp utav spektrallinjerna. När han använde sig utav spektrallinjerna så kunde han se om dom var nära eller längre bort, om dom var nära så var dom blå och om dom var röda så var de långt ifrån. De upptäckte då att rymden inte var statiskt utan att rymden expanderar hela tiden och blir bara större och större.


Big bang teorin

Det är mänga forskare som tror på att det är big bang som har skapat vårat universum men det är inget som kan bevisas. Det är även många som tror att det var gud som skapade vårat universum och de kommer religionen in.

Forskarna kollade undersökte och tänkte att ifall allting började från en enda ltiten punkt och sedan expanderat sig. Forskarna kollade med deras teknik ifall allting kom ifrån mitten men då samlades alla planeterna tillsammans och blev så varma och då kom den stora smällen. Det är detta som är big bang teorin.
 




















1. Bevis för att Big bang har funnits?

Bevis för att Big bang har varit är för att år 1929 skickade en forskare vid namn Edwin Hubble ut ett teleskop. "Hubble teleskopet" skickade ner radiovågor från rymden ner till jorden och då kunde Edwin med hjälp utav sitt teleskop kolla efter spektrallinjer på stjärnorna. Med hjälp utav spektrallinjer fick man fram färger på planeterna och om dom var lila och lite mörkare så var dom nära oss och om dom var röda och lite ljusare så var dom långt bort ifrån oss. När Edwin tog reda på detta märkte han att rymden expanderar och blir större och större. Han började också att tänka bakåt i tiden för att allting expanderar och åker iväg och då måste allt ha kommit ifrån en enda liten punkt. Det är detta som är Big bang teorin.















Källor: http://www.ne.se/enkel/stora-sm%C3%A4llen
http://www.ne.se/lang/edwin-p-hubble?i_h_word=edwin%20hubble




2. När kom dom första grundämnerna?















Buddhismen frågor

1. Nämn en fakta om Siddhartas liv?
Siddharta var en man som föddes cirka 560 f.kr. vid Himlayaberget.


2 .Vilka två ytterligheter provade Siddharta?
Han testade genom att leve ett lyckligt och ett rikt liv och ett fattigt liv där han bara åt 1 riskorn och drack 1 droppe vatten per dag.


3. Hur blev Siddharta upplyst?
Efter sina prövningar så gick han till bodhitsträdet och mediterade under det. Efter en viss tid så kände upplevde han ljuset och blev sedan Buddha.


4. Nämn fakta om Buddhas lära?
Fakta om Buddhas lära är att orsaken till lidandet är att leva och man måste släcka det genom att uppnå Nirvana


5. Nämn en fakta om de olika riktningarna?
En fakta om de olika riktningarna är att dom är uppdelade i 2 delar, Mahayana (den stora vagnen) och Hinayana (den lilla vagnen).


6. Nämn fakta om munkarna?
 Munkarnas roll inom Buddishmen är ganska stor. Man ska genomgå några prövningar som t.ex att raka av sig håret och att använda sig utav brandgula kläder. De ska sedan gå ut i samhället och undervisa människor.


7. Vad var orsaken till lidandet enligt Buddha?
Orsaken till lidandet enligt Buddha var livet.


8. Hur kan lidandet upphöra genom Buddha?
Lidandet kan upphöra genom att man dör, Buddha menar att lidandet är från födelsen tills döden och när man har uppnått Nirvana så får man lugn och ro efter döden.


9.  Beskriv vägen för att upphäva lidandet?
Man ska uppnå Nirvana och sedan dö för att slippa lidandet.


10. Nämn 4 punkter i den åttafaldiga vägen?
De 4 punkterna är rätt,kunskap,rätt tal,rätt liv och rätt medvetenhet.


11. Beskriv tillståndet Nirvana?
När man har uppnått Nirvana så slipper man återfödas och får lugn och ro efter döden.


12. Vad ansåg Buddha om gudar?
Buddha ansåg att det var väderlöst att be och offra till en gud för att ingen gud lyssnar på bönerna.


13. Vad ansåg Buddha att människorna själva skulle göra för att finna sanningen?








Musik Micheal Jacksson

Micheal Jacksson


Jag har valt Micheal jacksson för att han var en utav världens kändaste popstjärna genom tiderna.
Jag har aldrig direkt varit ett Micheal Jacksson fan men när han dog så började jag att lyssna lite på honom. En låt som jag har hört förut när jag var liten var hans låt ”Bad”. Jag vet inte varför jag tyckte om den men jag gillade den i alla fall. Jag har aldrig sett honom eller live men jag har sett han på min dator ibland.


Micheal Jacksson blev känd redan som liten när han var med i ett band som hette ” Jacksson 5”. Musik producenterna märkte att Micheal var lite annorlunda en sina bröder och ville göra Micheal till huvudsjtärna i bandet. Han växte och växte och blev sedan en solo artist. Micheal fick mycket kritik för att det var inte så vanligt att det fanns svarta artister och han visste inte vad han skulle göra. Micheal bestämde sig för att göra skönhetsoperationer för att göra sig vit, han opererade även sin näsa spå att den blev mycket mindre för att hans pappa hade under hela hans barndom kallat han massa saker för att han hade en stor näsa så Micheal operarede den till slut.  



Jag valde denna låten för att jag tycker de är bland den bästa han gjort och den är bland den mest kända han har gjort.


http://www.youtube.com/watch?v=sOnqjkJTMaA




fredag 17 januari 2014

Religions dikt med samuel


Vi har valt den första dikten som handlar om gud och den heliga anden för att även om man kanske inte har världens bästa liv eller om man känner sig ensam så finns gud och är där någonstans och vakar över oss.

Vi har valt de 2 sista dikter om döden för att vi tyckte att dom var fina och för att även om man kanske dör och att man inte vill det så finns det även ett liv efter som man kommer till och kommer att leva. 



Den store anden går sin gång där ute,
Förklarar himlen och gör böljan fri;
Men även här, i kretsen som vi slute,
En fläkt utav hans vingar känne vi.



Närmare, Gud, till dig,
närmare dig!
Om det än blir ett kors
som lyfter mig,
sjunger jag innerlig:
Närmare, Gud, till dig,
närmare, Gud, till dig,
närmare dig.



Jag finns i vindens lek över sädesfälten och när du en tidig morgon
väcks av fåglars kvitter
är det min röst Du hör.
Så gråt inte vid min grav.
Jag är inte död.
Jag har bara gett mig av.






torsdag 16 januari 2014

Ariel sharon Veckans nyhet v.3

Ariel Sharon

Ariel Sharon var en israelisk premiärminister och millitär som avled på ett sjukhus utanför Tel Aviv med sina nära och kära. Han föddes 26:e Februari 1928 och dog på den 11:e Januari 2014, han blev 85 år gammal. År 2006 fick Ariel Sharon en stroke och har legat i en koma enda sen dess. Under sina år i krig så har han gått från vanlig millitär till general och till och med försvarsminister. När man fick reda på att Ariel Sharon hade dött så sade bland annat Barack Obama och Sveriges utrikesminister Carl Bildt sade att Ariel Sharon var en stor ledare och tänkte på sitt land. 
 




Källa:
http://www.ne.se/lang/ariel-sharon
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ariel_Sharon
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sharon-begravs-pa-mandag_8886556.svd


onsdag 15 januari 2014

Första religionen

Den första religionen i världen uppkom i Indien. Det är hinduismen som är den äldsta religion i världen och den uppstod 1500 år f.kr.  Det finns ingen grundare eller någon helig skrift som har gjort att religionen uppkom.

Det kom ett folkslag vid namn arier(ljushyade) som kom och krigade mot draviderna(mörkhyade) och tog över deras mark. Det var så många dravider som hade blivit dödade och skadade så jag tror att dom tänkte eller bad till något eller någon för att dom skulle få hjälp för att kunna överleva. Draviderna och arierna slog sedan tillsammans till ett enda folkslag och då fick draviderna den hjälpen som dom hade bett om, de är så jag tror att hinduismen började för att dom bad till att få hjälp och de hände.





Källor:
http://www.ne.se/enkel/hinduism?i_h_word=hinduismen
http://perrysbilder.blogspot.se/2014/01/hinduismen-minikurs-sjalavandring.html



Sammanfattning av hinduism

sanatana dharma - den eviga lagen som skapar harmoni och balans i universum
Dharmas mening är att man inte ska utsätta människor för de man själv inte vill bli utsatt för
800 miljoner
blandning religiösa traditioner
man dyrka naturgudar
den främsta var Indra väderguden
naturgud Agni Eldens gud
Dyrkar nya gudar

De byggde ett tempel och på väggarna var de målningar av Krishnas liv
De uttrycker sin kärlek till Krishna genom att dansa för henne
Den heliga boken Bhagavadgita, hinduismens mest lästa skrift

Karma, man vill förenas med Brahman, efter döden själen kommer till en ny kropp, man ska samla på så mycket bra saker som möjligt för att få så bra liv som möjligt i nästa livet.
Man vill uppnå moksha inom hinduismen för att det är frigörelsen
Påverkar ditt förra liv med ditt nya
Bada i den heliga floden renar själen
Yoga kan vara bra för att rena kroppen

tisdag 14 januari 2014

Teknik rymdfarkoster

På den här lektionen har vi kollat på en video om månen och när man skulle bygga dom första raketerna till att åka ut i rymden till dom första månlandningarna. Under 1950-1970 talet så brukade Sovjetunionen och USA tävla väldigt mycket och ville så klart vara det landet som först kom upp till månen. De båda länderna skickade upp flertal raketer och sputnikar och de flesta brann upp eller förstördes senare uppe i luften. Ryssland hade kommit en liten bit före USA i resan till rymden för Ryssland var det landet som kom upp i rymden först och åkte runt våran planet för att kolla hur den såg ut ifrån rymden. Ryssland var även det landet som skickade upp den första levande varelsen. Det var en rysk hund vid namn Lajka. Lajka var en test hund och hennes sputnik som hon var byggd i var väldigt dåligt gjort, Lajka dog några timmar efter avfarten utav att de blev så varmt.  Men det landet som kom upp till månen och vandrade där först var USA. Det var Neil Armstrong som var den första människan på jorden som vandrade på månen och när han kom gick på månen sa han 
" This is one small step for a man, one giant step for mankind".  Det var en man som var mångmiljonär som betalde flera miljoner för att åka på en turistresa upp till månen och när han landade ropade han framför reporterna att han hade kommit tillbaka från paradiset. 

måndag 13 januari 2014

Vad vet du om rymden?

1. Vilka är de fyra årstiderna?
Sommar ,vinter ,höst och vår.
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man
Den snurrar 1 varv
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad?
Det går ett varv för varje dag.
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen?
Det tar 365 dagar och 6 timmar.


5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Den snurrar mot solen.

6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Den lutar sig ifrån solen.


7. Vad är stora smällen?
Den stora smällen är big bang,big bang är vad många tror som skapade jorden med dens stora smäll

8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen.

Merkurius,Venus,Jorden,Mars,Jupiter,Saturnus,Uranus och Neptunus. (STORLEKSORDNING)

9. Vad kallas jorden på latin?
Den kallas Tellus.

10. Hur gammal är jorden?
Den är 4,6 miljader år.

11. Vad är en komet?
En komet är is som är blandat med massa olika ämnen och grus. 


12. Vad är ett stjärnfall?
Ett stjärnfall är ett långt sträck som bildas i rymden. Den bildas genom grus och sten som sedan brinner upp för att här den faller ner mot jordens atmosfär kommer den upp i så stor fart så den brinner upp.


13. Vad är en asteroid?
En asteroid är en himlakropp (stor sten) som går i olika banor mellan Mars och Jupiter. En asteroid kan även ses som en liten planet.


14. Var finns asteroidbältet?
Asteroidbältet finns mellan Mars och Jupiter.


15. Vad är en galax?
En galax är ett sjärnsystem, i ett stjärnsystem finns det olika planeter och massa olika stjärnor. Våran galax heter Vintergatan.

16. Vad är Vintergatan?
Vintergatan är vår egna galax som vi bor i. På mörka nätter kan man se ett litet täcke av "dimma" och det är flera miljader stjärnor.


17. Hur länge har solen lyst?
 Solen har lyst i ungefär 4,5 miljader år.

18. Hur varm är solen på ytan?
Solens värme på ytan är 5800 grader.


19. Vad betyder det att solen står i zenit?
Att solen står i zenit betyder att den är precis över oss. Som t.ex en sommar dag när man är ute och går och man sin skugga träder inte fram.

20. Vilken planet har flest månar?

Merkurius= 0
Venus= 0
Jorden= 1
Mars=0
Jupiter=63
Saturnus=62
Uranus=27
Neptunus=14
Merkurius=0

21. Varför ser det ut som om månen lyser?
De ser ut som att månen lyser för att solens ljustrålar reflekterar på månen vilket får den att lysa.

22. Vilka var de två första människorna på månen?
Det var Neil armstrong och Edwin "Bazz" Aldrin.

23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden?
De människor som reser ut i rymden kan kallas för astronauter,kosmonauter och taikonaut.

24. Vad är ett teleskop?
Ett teleskop är en stor kikare som man kan kolla jätte långt med. Forskare använder sig utav teleskop för att kolla ut i rymden för att kunna hitta nya planeter.

25. Vad är Hubble-teleskopet?
Ett Hubble-teleskop är ett teleskop som går runt i en bana runt jorden för att utforska saker och se ifall den kan hitta olika planeter och smuts.

26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit.

Meteor= En meteor är när en meteorid kommer in i jordens atmosfär men brinner sedan upp innan den hinner att nå markytan.

Meteorid= En meteorid är en sten som är blandat med grus och olika ämnen.

Meteorit= En meteorit är när en meteorid kommer in i jordens atmosfär och hinner slå till i jordens atmosfär.


27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. 

Ett dygn är när jorden har hunnit att snurra runt sin egna axel ett varv. För att det ska ta en månad så ska månen ha snurrat runt jorden ett varv. När det ska ett helt år så måste jorden snurra runt solen i 365 dagar och 6 timmar.




28. Hur får vi olika årstider?
Jorden snurrar runt solen och det tar 1 varv för den att snurra att de ska bli ett år. När t.ex det är sommar här så är delen i Europa vänd mot solen och t.ex Amerika vänd bort mot solen. Men när det är vinter här i Sverige så är det för att vi är vända bort mot solen och Amerika är vänd mot solen.

29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
Höst och vårdagjämning är dom 2 dagarna, en på hösten och en på våren då natten och dagen är exakt lika lång.