onsdag 3 juni 2015

Genetik extrauppgift

Genetiken har många fördelar och nackdelar. Med hjälp av genetik kan man exempelvis klona och det går till såhär.


Först och främst så krävs det 3 personer. Person nr 1 behöver man en obefruktad äggcell ifrån. Den obefruktade äggcellen töms för att person nr tvås cellkärna ska in, sedan tar man ägget och placerar det i livmodern på person nr 3, och det är så här man klonar en person. Personen som klonas är den vars cellkärna man använt, i detta fall person nr 2. Den första som denna processen gjorts på med ett lyckat resultat är fåret Dolly under år 1996. De lyckades inte förrän efter 277 försök.
Jag personligen tycker att det är verkligen är fel. Jag tycker det är fel att klona människor, än mindre djur. Eftersom de inte har något att säga till om. Människan kan prata för sig själv och säga till att den inte vill men ett försvarslöst djur kan inte säga om den verkligen vill bli klonad eller inte. Bara för att man gör det på ett djur så betyder det inte att det inte är elakt. Vad skulle människorna säga om forskare börjar använda människor som sina labbråttor och experimenterar med de istället. Då skulle alla människor bli arga och tycka att det är fel, men eftersom det är ett djur så är det okej, eller? Nej det är det verkligen inte. Tänk om någon tog ditt barn och leker och experimenterar med det, då det kan resultera till att barnet faktiskt dör, och du kan inte göra något åt saken. Vad skulle du känna då?



Så av denna anledningen ser jag kloning som en negativ del med genetik. Ibland går det så långt så man använder det på barn d
et är idag okej för ett barn i Storbritannien att gå igenom samma process, visserligen för att rädda detta barn men ändå. Det leder till att människor får chans till att plocka ut de gener och proteiner som kommer ge deras barn den egenskap de anser är viktiga. Helt plötsligt "bygger" man sitt eget barn. I vilken värld ska då detta vara okej? Vi slänger bort läran om mänskliga rättigheter, glömmer att det inte går att skapa ett perfekt barn. Det kommer aldrig gå att skapa den perfekta ungen eftersom ingen kan sätta mallen på vad som är perfekt. Därför tycker jag man ska låta alla barnen födas i den form Gud skapat dem (om man nu är religiös eller i den form evolutionen skapat hen om man tror på vetenskap) och bara leva sina liv. Inte ändra och fixa utifrån föräldrarnas önskan. 
Jag förstår att denna process räddar liv men enligt mig är det ändå en negativ sak med genetik. 


Det finns så klart positiva saker med genetik också. Med hjälp av de kan man hitta sjukdomar i kroppen innan personen blivit sjuk. En väldigt vanlig sjukdom som folk oftast kollar upp är bröstcancer. Med hjälp av genetiken kan man nu få reda på om man har anlag för cancer. Dock är det också rätt dåligt eftersom bara för att man har anlag för att få bröstcancer så betyder det inte att man kommer att få det och då kanske det är onödigt att ta bort sina bröst bara för att man är rädd för att få sjukdomen. Tycker därför också att detta är negativt för att vissa människor lever sitt liv i rädsla.
Genetik och genteknik kan självklart hjälpa med andra saker som t.ex. att hitta misstänkta människor för brott (genom fingeravtryck), pappan till ett barn osv. 
Alltså finns det massvis med fördelar med gentiken, den räddar himla massa människor dagligen men den har också nackdelar, och nackdelarna enligt mig är ganska så dåliga. 


Källor: 
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/genetik
Ne är en väldigt pålitlig källa som jag har använt mig utav, den skrivs utav olika professorer och uppdateras ofta vilket gör detta till en primär källa.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Genetik
Wikipedia är även en annan källa som jag har valt att använda mig utav, den kan skrivas och ändrats ifrån vem som helst dock har detta stämt bra med t.ex NE källan jag har använt.

Linn är även en källa som jag har använt mig utav, de är inte direkt en primär källa men det är även en pålitlig källa som stämmer ihop med de andra källorna. 

fredag 22 maj 2015

Slöjdutvärdering

Slöjdprocessen
Efter att jag hade gjort klart min smörkniv så fick jag reda på att jag fick göra vad för uppgift som jag ville göra. Jag började med att kolla runt på internet efter olika svåra saker som man kunde göra med trä eftersom att jag vill ha en utmaning som tar tid & som räknas för de högre betygen. Jag kom då och tänka på en sak som min äldre bror hade gjort på slöjden och de var en kakburk, jag kollade då upp lite fakta om det var svårt att göra en kakburk och det var det.

Efter att jag valde att jag skulle göra en kakburk så började jag att skissa upp olika mått om vilken omkrets den skulle ha. Det fanns redan ett par svepningar som var klara att använda men de var inte i de måtten som jag ville ha det i och valde då att göra en egen form att arbeta efter. När jag målade omkretsen på min form så var det bara för mig att bestämma om hur hög den skulle vara, jag kom fram till att den skulle vara mellan 9-10 cm hög eftersom att jag tycker det är en bra höjd för min forms omkrets. Jag bestämde att jag skulle ha lite kontraster på kakburken mellan vit och lite mörkare färger. Jag bestämde att ha en vit botten och eftersom att den skulle vara 10 centimeter hög så fick jag såga ut 4 stycken 2,5 cm bitar på höjden, när jag hade sågat ut dom var det dags för mig att limma. När limmet stelnat och bitarna satt ihop så klippte jag ut min mall som jag sedan målade av på träet eftersom att jag ska klippa ut den formen.

Nu när jag har sågat ut min form så var det dags att göra ett litet jack i formen och sedan skruva fast en metall bit eftersom att när jag ska svepa runt om så ska den gå in i jacket mellan metallen & sedan runt om metallen. Jag började då med att måla ut en bit metall på 9 centimer bred eftersom att kakburken är så hög. När jag sedan klippte ut metallbiten så använde jag mig utav en körnare, med hjälp utav körnare kunde jag markera ut vart på min kakburk jag ska banka ner mina spikar. När jag väl hade sågat ut metallen och sågat fast det på min svepning var det dags för mig att svepa.


När jag hade sågat ut min svepning så var det dags för mig att välja vilket material och jag kom fram till att använda valnöt som material eftersom att det är ett mörkare material och jag ville ha mycket kontraster på min kakburk eftersom att de ska sticka ut från andras kakburkar då de burkar vara enfärgade. Jag tog då en vattenkokare och kokade upp vatten eftersom att materialet blir mycket mer flexibelt att använda ifall det är varmt och böjbar, när jag väl svepte valnöten så hämtade jag tvingar för att svepningen jag format ska hålla och inte släppa.


Utvärderingsfrågor

1. När jag fick reda på att jag skulle kunna få göra vad jag vill för uppgift så valde jag att kolla på internet efter olika träslag man kan arbeta med, jag började då att kolla på saker som man kan använda i vardagen men ville samtidigt göra någonting som tar tid att göra för att kunna få höga betyg. Jag kom då att tänka på att min äldre bror hade valt att göra en kakburk när han gick i 9:an och inspirerades då utav hans kakburk till att göra en egen.

Efter jag hade bestämt vad jag skulle göra så var det dags för mig att bestämma måtten, jag började då att skissa olika formar beroende på hur stor jag ville ha den och som man kan se på den första bilden så valde jag att utgå ifrån den yttre cirkeln. Eftersom att det var en kakburk som jag skulle göra så gjorde jag den väldigt proportionell till att just ha kakor eller andra godsaker i.
Min formgivning som jag har valt att göra är en rätt så simpel, de är en stor rund form med 9 centimeter på höjden.

2.
Jag blev helt klart inspirerad utav min äldres bror kakburk dock ville jag göra en helt annorlunda, han hade då bara en simpel enfärgad vilket jag inte tycker var snyggt och valde att göra en mera modernare version då jag har kontraster i min vilket gör att de skapar olika lager med färger.

Jag tycker dock
inte att min kakburk sticker ut så hemskt mycket ifrån hur andra kakburkar ser ut i dagens samhälle men den har några saker som gör att den skiljer sig ifrån andra. En sak som jag tycker sticker ut med min kakburk är att jag har olika sorters material, mitt mitten material är gjort utav ek vilket är ett mörkare material medan mitt underlag och lock är gjort utav björk.
Detta gör då att jag får olika kontraster på min kakburk som varierar från en mörk till en ljusare ton vilket jag tycker är väldigt snyggt och modernt.
En annan sak som är annorlunda med min kakburk är mitt lock, först så gjorde jag ett lock utav en ljusare ton för jag vill ha kontraster men då lockets topp var lite fult enligt min åsikt så valde jag att skära ett till lock som är i samma ton fast en finare topp och sedan limma på den.

Om man jämför min kakburk som jag har gjort med olika svepningar som man har gjort med förr i tiden så kan man se en stor och klar skillnad. Man har gjort olika svep i flera hundra år och längre tillbaka än medeltiden, man kunde göra allting ifrån mjölhållare till en klädkammare som man hade till kyrkan. Med andra ord så använde man svep till mycket många och olika saker till skillnad ifrån i dagens läge då man använder de ofta till dekorationer och inredning


Som ni kan se på den här bilden är det en bild på hur min kakburk har blivit och hur man gjorde andra svep förr i tiden, vi kan helt klart se massa skillnader.
Förr i tiden la man nog inte ner lika mycket tid på att fixa utsidan på sin svepning men som jag har skrivit så har betydelsen i svepning i dagens läge minskat ifrån förr då vi mest har det till dekorationer och olika inredningar och väljer att lägga när mera tid på utsidan.
Vi kan även se på bilden med de gamla svep att dom gjorde massa olika tryck på deras svepningar och de tror jag man gjorde för att de ska visa olika betydelser ifall de var en klädhållare eller en mjölskål.

3. Jag har använt mig utav verktygen penna,körnare,hammare & skruv,tvingar,slipmaskin,såg,vattenkokare,fil och handslip.
Det första som jag använde mig utav var enkelt och klart en penna, med hjälp utav pennan kunde jag bestämma hur stor omkrets jag skulle ha på min svepning och även rita upp olika mått som jag ska ha sågat ut.

En körnare kom även till stor del utav mitt arbete även fast det kanske inte ser ut som det, med hjälp utav körnaren så kunde jag markera vart någonstans på min metallbit jag skulle banka fast spikarna, om jag inte hade gjort detta så hade jag inte ens kunnat svepa runt om så jag anser att en viktig del utav mitt arbete var när jag markerade ut vart de skulle hamras och om det hade blivit fel kanske jag inte hade fått det slutresultatet som jag fick.

Hammare och skruv har jag använt mig utav en gång under mitt arbete och det var när jag skulle banka fast mina 4 spikar i metallen, först när jag bankade ner 2 utav skruvarna så såg jag att det inte var jämnt. Jag valde då att slå ner 2 extra skruvar och formade dom som en diamant, detta gjorde jag för att de skulle bli mycket jämnare där jag hade bankat och att det skulle bli jämnt och fint när jag skulle svepa.

Tvingar är ett verktyg som har varit med mycket under min arbetsprocess, jag har under flera tillfällen fått använda mig utav olika tvingar som t.ex när jag svepte första gången & för att formen skulle hålla fast så använde jag mig utav tvingar.

Slipmaskin är ett material jag har använt mig utav till en del av mitt arbete, när jag sågade ut alla mina bitar efter målningar och de skisser jag ritade fick jag oftast såga lite utanför skisserna, detta gjorde jag då för att med hjälp utav slipmaskinen kunna slipa och få till en så bra och snygg form jag kunnat och det tycker jag verkligen att jag har lyckats med.

Såg är också ett material som jag har använt mig utav, detta har jag då självklart för att kunna såga ut mina material och detta arbetet hade inte gått att göra om jag inte hade använt mig utan en såg.

Konstigt nog har jag också använt mig utav en vattenkokare, när jag kokade upp vattnet skulle jag sedan hälla ut det på en lång form, detta gjorde jag eftersom att jag skulle lägga ner valnöt och björk materialet i eftersom att när det har legat i varmt vatten ett tag så blir det mycket lättare att böja och det är precis vad jag har fått göra.

Det sista verktygen som jag har använt mig utav är en fil och en handslip, filen använde jag mig utav i början av mitt arbete och det var efter jag hade slagit in mina spikar. Efter att jag slagit ner skruvarna var det en del utav dom som

4. Det 3 stycken material som jag har använt mig utav i detta arbetet är björk, al och ek.
Det jag har lärt mig om björk är att det är ett väldigt lätt material att jobba med, den nävern som finns inuti är väldigt oljerik vilket gör att det blir lätt att jobba med. Björk är ett material som är finns i många slöjdsalar då det är så lätt. Det är även ett mjukt material så man ska vara försiktigt med det ifall man skall tälja eller hyvla det.
Det jag har lärt mig om valnöt är att det är ett väldigt proteinrikt material som många valde att arbeta med förr i tiden.

5.
Jag tycket inte direkt att jag har stött på några problem under min arbetsgång då jag har jobbat lugnt och koncentrerat mig på mitt egna arbete och ingen annan men det finns 2 problem som jag kan se som några problem under min arbetsgång men som jag löst.
Det första "problemet" som jag stötte på var när jag sågade ut det där lilla jacket i svepningen som jag sedan arbetade efter. När jag sedan skulle göra locket och botten på arbetet så fick jag ju gå efter det lilla jacket men det blev mer som en svår prövning och med lugnet jag hade fick jag till det och fixade det helt perfekt.

Det andra problemet som jag stötte på var när jag slipade min kakburk i slutet för hand. Jag höll på och slipade och precis innan jag skulle gå iväg och olja den ville jag få bort allt spån som hade fastnat på burken, jag valde då att hälla vatten på svepningen då jag inte trodde att det skulle bli någon skillnad men det blev det.
Jag lärde mig då att när träet möts med vatten så kommer trädets grenar som finns kvar att resa sig vilket gör att den blev lite mindre len. Dock så var detta inte några större problem och jag fixade detta lätt genom att jag bara valde att slipa om burken ännu mera och få den mera len och fräsch än vad den var från börjar, jag lärde mig samtidigt att jag inte ska tvätta den med vatten då trädet kan resa sig.

6. De olika teknikerna som jag har använt mig utav i mitt arbete är sågat,slipat,borrat,sandpapprat och jag har även svept.

Sågat gjorde jag såklart när jag skulle såga ut alla min bitar som jag skulle använda mig utav och när jag hade de bitarna så fick jag använda mig utav att borra ihop vissa av dom delarna, när de väl satt fast fick jag slipa för att de ska bli jämnt runt om till när jag skulle svepa. Till slut när allting var på sina platser så var det bara för mig att sandpappra allting för det skulle bli lent och få en fin touch.

Här är olika bilder ifrån hur mitt arbete har gått, det är ifrån hur det var i början och till slutet, jag kan själv säga att jag är väldigt nöjd över min insats jag tagit och tycker att slutresultatet har blivit fenomenalt.




























Som vi kan se på dessa bilderna så är detta mitt slutresultat. Jag är faktiskt riktigt nöjd över min insats och över hur mitt slutresultat blev, trodde inte att jag skulle få till den såpass bra men det gjorde jag och fick även göra det till min egna då den har olika kontraster och material i arbetet. 





onsdag 13 maj 2015

Svenska språkhistoria

1.
Sten= stain.
Denna= bensa
Son= sun
Broder= brobur
De= bair
Och= auk
Dog= dou

2.
Drängila= manligen
Austarla= österut
Sunnarla= söderut

3.
Jag tycker att denna texten är väldigt enkel.

4.
En,i

5.
Är= aer
Tre= brir
Tjuvar= biuvaer
Stjäl= stial
Och= ok
Tager= takar

6.
I lagen= i laughum
Annan är= annaer
I tjuvens händer = haende biufi
Alla= allir
Ur huset= or husi
Till gård= til garz

7.
Som = aer
Oskyldig= ordiufae
Vitsord,bevisningsrätt= vitulösor

8.
Takar,laghum & aer är olika exemplar.

9.
Jag tycker att denna texten är enkel,saklig och konkret.

10.
Fordom= fordhom
Var = war
Greve= greffwe
Hustru= husfrv
Mycket= myktih
Älskade= elskadhe

11.
Ägde= atte
En= ena
Honom= han
I sin hand=  i sinne hand
Stor= stora
Dog= do
Stor ära= stor aero

12.
Oförsiktig= owarandis
Smärta= beskelikheet
Hastigt= bradhlika

13.
Enkel,saklig &konkret.

14.
Hört=hördt
Det=thet
Öga=ögha
Emot=emoot
Hava=haffua
Giv=giff

15.
Någon=någhor
Kåpan=kåpona
En mil=ena milo
Gå=gack

16.
Livklädnad=kiortel
Tvingar=nödhgar

17.
Jag anser att denna texten är enkel,saklig och konkret.

18.
Hvem,öfver,lefnadtrött,jernvägsbron& afstånd.

19.
Det är långa och sammansatta meningar.

20.
Genom rop af en i närheten varande gosse.

21.
Jag tycker att denna är komplicerad,saklig och konkret.

måndag 11 maj 2015

Rika och fattiga länder

Vad innebär begreppet mikrokredit? 
Svar: Mikrokredit betyder små lån.

Man hjälper främst kvinnor med lån för att komma igång med företagande. Vad kan det bero på att det är främst kvinnor man riktar sig in på?
Svar: Man väljer att rikta sig in med att hjälpa kvinnor eftersom att i många länder väljer man att prioritera männen med t.ex utbildning och skolor vilket gör att de kan få en utbildning och leda till ett jobb. Kvinnor får då inte denna utbildningen och har det svårare med att få en utbildning & därför väljer man att hjälpa kvinnor med eget företagande.

Vilka olika verksamheter kan kvinnor i fattiga länder tänkas starta?
Svar: Verksamheter som kvinnor kan tänkas starta i fattiga länder är att utveckla jordbruket och försäljning utav olika varor.

Varför är det främst i Asien och Afrika mikrolån blivit vanliga och viktiga för utvecklingen?
Svar: Eftersom att fattigdomen är störst i dessa världsdelar & man väljer att använda dessa mikrolån för att dom ska kunna uppnå en ekonomiskgrund för att kunna försörja sig och tjäna eget.

Var i världen ligger de rikaste respektive de fattigaste länderna?
Svar: De rikaste länderna ligger i Europa och några i Asien, de fattigaste länderna ligger i Afrika och i Sahara-öknen.

onsdag 6 maj 2015

Minoritetsspråk

Samiska-  År 2000 blev samiskan ett minoritetsspråk men det har funnits sedan långt tillbaka. Redan för 4000 år sedan fanns språket och det var en blandning mellan sydsamiska,lulesamiska & nordsamiska.
Samiskan har sin ursprung ifrån Finnland och språket fanns redan långt innan kristus tid, man tror att sydsamiska pratades både i Sverige och Finnland. Det svenska språket har även influerats utav de samiska språket då vi har ord som vaja,kåsa,pulka och kåta.

Jiddisch- För 70 år sedan var jiddisch ett stort Europeiskt språk då drygt 11 miljoner pratade språket, men språket blev fort utdöd. Det var under andra världskriget som jiddisch blev utrotad då flera miljoner judar mördades i olika koncentrationsläger.
 Språket grundades redan för 1000 år sedan och det var judar som flyttade norrut till länder som b.la Frankrike som kallas för ashkenazer. När de flyttade norrut tog de även ord ifrån de tyska,spanska,franska & det hebreiska språket. På medeltiden var det tuff för judarna, de fick nämligen skulden för digerdöden och var tvungna att flytta för deras egna säkerheter.

I slutet utav 1700-talet så kom de första judarna till Sverige men de hade det inte så lätt då dom bara fick på mellan 4 städer och ha vissa speciella jobb, även fast emigrationen var stor i Sverige på den tiden ville man inte acceptera att judarna kom in och tillhörde Sverige.


Finska-

År 2000 blev finskan ett minoritetsspråk men finskan har funnits mycket längre. Finskan uppstod i Uralbergen och influerades utav balkan länder men speciellt från Ungern då deras grammatik är likadant uppbyggt. De var många finskar som emigrerade till Sverige & för att deras "rötter" skulle vara densamma gifte finska familjer med varandra för att de inte ska vara svenska blandningar på flera år.

I skolorna blev det en försvenskning vilket gjorde att man bara lärde ut de svenska språket, detta gjorde att barnen även pratade svenska hemma & de finska språket försvann sakta men säkert mer och mer. De finska språket är även ett utav de äldsta språken som pratas i Sverige.


Meänkieli-
Augusti år 2009 var det 200 år sedan kriget mellan Sverige & Ryssland var, när kriget slutade fanns det fortfarande svenskar kvar i Finnland vilket ledde till att Meänkieli uppstod. Det var då cirka 85% finskar och 15% svenskar i Finnland & det som man gjorde var att man tog in så många svenska ord som möjligt för att modernisera språket.

Det var inte förrän 1970 man förde in svenska skolor i Finnland & vid Tornedalsälven var det 1957 året man förde inte att man även fick prata meänkieli. Ett ord som vi har tagit ifrån tornedalsfinskan (meänkieli) är handduk.



Romani chib-
År 2000 blev Romani chib ett officiellt minoritetsspråk. Romani chib har olika dialekter och varianter på hur de pratar språket och det sägs vara upp till 60 stycken olika. Språkets ursprung börjar i norra Indien redan på 1000-talet, de var kungar och högre makter som förde tillsammans människor ifrån olika kast som t.ex präster,kockar och soldater.

De började ifrån Indien men kom ända fram till Grekland och har sedan spridits runt om i Europa och man kan höra ifrån vart de kommer ifrån i Europa. När de väl kom till Europa reste dom nerifrån & upp och till slut var de i Sverige och de första bevis det finns ifrån att dom har varit här kommer ifrån 1512. , först var de välkomnade med öppna armar utav hovet men när Martin Luther tog avstånd ifrån Tyskland valde även Gustav Vasa att ta avstånd ifrån dom. Ord ifrån romani chib som vi använder vardagligen är b.la lattja & svischa.


Vad är minoritetsspråk?


Ett minoritetsspråk i Sverige är ett språk som minst måste ha talats i 100 år & det måste vara ett språk och inte en dialekt. Det finns vissa människor som tycker att dialekter och språk är samma sak men det är en stor skillnad mellan dessa två sakerna. En dialekt kan man ha pratat i längre eller kortare än vad ett visst språk har funnits men när du väl ska skriva ordet "skinka" så stavas det lika dant runt om Sverige då man skriver den "riktiga svenskan" även fast man kan uttala orden olika.

Behövs minoritetsspråk?

Jag tycker att minoritetsspråk är väldigt viktigt att ha, om vi inte hade haft minoritetsspråk hade nog samhället sett väldigt annorlunda ut. Om det inte hade funnits minoritetsspråk tror jag att en hel del människor hade känt sig utanför och att de inte är med i en församling. Ett exempel till att vi ska ha minoritetsspråk är att de är ett sätt vissa människor kommunicerar, om vi säger att en människa som talar t.ex jiddisch och du bara kan det språket & plötsligt ska ditt språk tas bort, vad gör du då? du kan inget språk och under hela ditt liv som du har lärt dig och pratat det språket är nu borta ba för att det är ett minoritetsspråk.

Sen så undrar jag varför ska vi inte ha minoritetsspråk? Jag tycker att det är bara bättre desto mera vi får veta om andra och om hur andras språk fungerar, bara för att ett språk inte har så många som känner till det så förtjänar det inte att försvinna för det.

Jag började tänka om man hade hittat en gammal skrift som samerna hade skrivit på för t.ex 1000 år sedan och vi skulle ta reda på vad det stod för någonting, hur skulle vi kunna göra det om vi nu hade valt att ta bort samiskan? Jag tänkte även att ett minoritetsspråk inte är så olikt från min sport fotboll, jag brinner för fotboll och tycker det är kul och när jag möter andra lag kan vi alla känna oss som en del med varandra där vi delar på varandras aktiviter även ifall vi möter varandra som olika lag.

Jag har bara kommit på en nackdel och det är ifall man använder minoritetsspråken på fel sätt. Om vi säger att man är i en konflikt med någon och sedan börjar du plötsligt svära och ha dig på ett annat språk bara för att den andra inte ska förstå vad du menar, jag tycker hellre att men kan lära ut andra om sitt språk ifall dom vill veta istället för att svära och prata skit om människor man inte känner eller är vänner med.


Perspektivbyte 
Om jag hade varit t.ex en som pratar jiddisch hade jag definitivt inte viljat att mitt språk hade tagits bort. För det första så vill jag veta varför skulle det tagits bort? bara för att det inte är så många som kan språket? Då tycker jag att det är en ännu bättre anledning till att lära ut om språket så att andra människor får ta del och lära om mitt språk. Sedan istället för att ta bort det kan vi tänka på varför det har funnits & det är för att det räknas som ett språk som människor lever med och just därför är det värt att finnas kvar.


En annan anledning till varför inte jiddisch ska tas bort är för vad alla judarna fick uppleva under andra världskriget, jiddisch är ett judiskt språk och det var flera miljontals människor som dog och för vad, jo att vi sedan ska välja att ta bort språket 70 år efter, har inte deras liv någon betydelse? Jag tycker att det kan vara en väldigt bra anledning till att ha kvar minoritetsspråket just för att vi ska hedra dom människor som dog och komma ihåg det.




Källor
Den enda källan som jag har använt mig utav är UR där jag har sett alla filmerna på, UR är en premiär men även en sekundär källan eftersom att i filmerna får vi följa med när de berättar om bakgrunden hur språken kom till men även människors syn på deras språk vilket gör den till en sekundär källa också.

tisdag 5 maj 2015

Stortest matte

1.  a) 92 005     b) 300 3400


2.  Räkna ut: 

A) 3,06 * 100 = 306

B) 5,8/0,1 =  58

C) 0,3 * 15 = 4,5

D) 3,34 + 0,6 = 3,94


3.

A) 43 - 3*6 = 25

B) 18 + 12/ = 22

22-18 = 4

18 + 4 = 22.

4. Sätt in rätt tal i rutan.

25 + 5 * X = 300

30 * X = 300

300/30 = 10

Svar: X = 10


5. Vilken uträkning ger.

A) Störst svar: 0,89 * 12 eller 0,91 * 12

Svar: 0,91*12.

B) Minst svar: 0,89/12 eller 0,91/12

Svar: 0,91/12.


6. Räkna ut.

A)


B)


C)






invånare, kartan vart ligger den,yta, kännetecken,språk dialekt,historia, klimat, etniska grupper,

south carolina

Main town: Columbia

lördag 18 april 2015

Testa dig själv

1.1

Förklara begreppen atom & atomslag.

Atom: Atom är naturens byggstenar och med hjälp utav atomer kan man bilda miljontals olika ämnen precis som vi kan bilda tusentals ord med hjälp utav 29 bokstäver.

Atomslag: Det finns olika sorters atomer och det är det som kallas för atomslag, t.ex kolatomer,väteatomer och syreatomer är de vanligaste atomslag vi har i våra kroppar.


1. Ungefär hur många olika atomslag finns det?
Svar: Det finns exakt 118 stycken olika atomslag och det är olika sorters atomer som finns.

2. Vilka är de tre vanligaste atomslagen i din kropp?
Svar: De tre vanligaste atomslagen som finns i våra kroppar är väteatomer,kolatomer och syreatomer.

3. Varifrån kommer ordet atom?
Svar: Ordet atom kommer i från de gamla grekerna och ordet atom betyder odelbar, atom anses vara det minsta som finns och just därför fick det ordet atom.

4. Vem bevisade att det finns atomer?
Svar: Det var Demokritos som kom med idén att atomer finns men det var i själva verket John Dalton som bevisade det under 1800-talet.



1.2


Förklara begreppen molekyl,vattenmolekyl,molekylmodell & molekylbindning.

Molekyl: En molekyl är när 2 eller flera atomer sitter ihop med varandra.

Vattenmolekyl: En vattenmolekyl är en utav de viktigaste molekylerna vi har eftersom att de

Molekylmodell: Molekyler är så himla små och är omöjliga att se med ögat så därför gör man molekylmodeller för att visa hur olika molekyler ser ut.

Molekylbindning: En molekylbindning är det som binder en atom till en annan, det är som ett klister som håller atomerna fasta och impakta med varandra.

1.Hur många atomer brukar det vara i en molekyl?
Svar: Det finns inget exakt svar för hur många atomer det bruka vara i en molekyl men det måste minst 2 stycken och kan gå upp till flera miljoner.

2. Varför behöver vi molekylmodeller?
Svar: Vi använder oss utav molekylmodeller för att kunna se hur olika molekyler ser ut eftersom att vi inte kan se det med våra egna ögon.



1.3

Förklara begreppen grundämne,metall,icke-metall,kemiskt tecken,periodiska systemet & kemisk förening.

Grundämne: Ett grundämne är en molekyl som är uppbyggt utav ett enda atomslag, som t.ex syre,kol & väte.

Metall: Metall finns i de flesta grundämnena och har en gemenskap, de kan båda leda elektricitet och värme, dessutom så är metall ett väldigt starkt ämne som man även kan värma upp och forma i vilka former som man vill.

Icke-metall: Grundämnen som inte är metaller sticker ut ifrån de andra grundämnena och har olika egenskaper, som t.ex syre finns till luften, kol används till bil m.m & klor används till tvättning.

Kemiskt tecken: Kemiska tecken är förkortningar på 1 eller 2 stycken bokstäver för vilket grundämne det har & det kommer ifrån det latinska språket.

Periodiska systemet: Det periodiska systemet är ett system som är sorterat efter grundämnenas olika egenskaper, de visar även hur många protoner de har.

Kemisk förening: En kemisk förening är en förening mellan två stycken grundämnen, som t.ex när 2 väteatomer och 1 syreatom bildas det vatten.

1. Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar: Det finns ungefär 118 stycken grundämnen.


2. Nämn tre exempel på grundämnen.
Svar: Syre,väte och kol.


3. Beskriv hur syremolekylen är uppbyggt.
Svar: Syremolekylen är uppbyggt med 2 stycken syreatomer som sitter ihop tillsammans.


4. Vilka är de kemiska tecknen för väte,syre,kväve och kol.
Svar: Väte=H Syre=O Kväve=N Kol=C.




1.4


Förklara begreppen knallgas,kemisk reaktion och resurshushållning.

Knallgas: Det är att man eldar syreatomer och väteatomer värms upp och förs tillsammans.

Kemisk reaktion: En kemisk reaktion är när två stycken grundämnen blandas ihop som t.ex syre och väte blir till vatten.


1. Det kinesiska ordet för kemi betyder" förvandlingslära". Varför är det ett bra ord för kemi.
Svar: Det är ett bra ord för att kemi handlar inte bara om ämnen utan även om hur olika ämnen kan byggas om och föras ihop.

2. Vad händer om man tänder eld på knallgas? Förklara så noga du kan.
Svar: När man eldar så delas de olika molekylerna upp till atomer och förs sedan tillsammans till vattenmolekyler, när de sätts ihop släpper de ut en stor energi vilket gör knallen.

3. Varför är det viktigt att vi återvinner material när ändå inga atomer kan försvinna?
Svar: Det är viktigt att vi återvinner materialen igen eftersom att de går att göra nya saker ifrån dom, men om du bara eldar upp det så blir det aska & gas kvar och då är det inte lika lätt att återvinna det.




1.5


1.Varför säger vi att syre är en gas, när det kan vara både en vätska och ett fast ämne också?
Svar: Man säger att syre är en gas eftersom att i rumstemperatur är det en gas medan i flytande form är det i 37 grader.

2. Förklara vad som händer med molekylerna om vi värmer upp is från -10 till +110.
Svar: Det som händer är att molekylernas rörelse ändras, när de är kylda vid -10 grader är den i fast form och när den är på +110 grader så har den kondenserat till gasform vilket även gör att molekylerna rör sig mycket mer än vad de gjorde på -10 grader.

3. Vad är värme för någonting?
Svar: Värme är rörelse utav molekylerna, om vi har en isbit så är molekylerna i en bestämd form och rör sig lite grann, men om vi tar ut isbiten i rumstemperatur så börjar molekylerna att röra på sig mera desto mer värmen stiger & det är värme.




1.6


1.Vad betyder siffran 2 i molekylformeln för syre O2?
Svar: Det betyder att det finns 2 stycken atomslag från syre.

2. Vad betyder siffran 3 i 3H2O?
Svar: Siffran 3 visar att det finns 3 stycken H2O atomer.


3. Skriv molekylformlerna för väte och syre.
Svar: Väte= H2  syre= =O2


4. Hur ser reaktionsformeln ut när syrgas och vätgas bildar vatten? Förklara de olika delarna av formeln.
Svar: 2H2+O2 = 2H2O.  2H2 är två stycken vätemolekyler som blandas med O2 som är två syre atomer, när dessa blandas ihop kallas det för knallgas och bildar vatten & då fördelas det så det blir 2 stycken vattenmolekyler (2H2O).




1.7

1. Beskriv hur en atom är uppbyggd.
Svar: En atom är uppbyggd utav en atomkärna, i atomkärnan finns det neutroner (neutrala) och protoner (positiva) i kärnan. På utkanten utav atomkärnan är det elektroner (negativa) som finns runt om neutroner och protonerna.

2. Beskriv hur laddade partiklar påverkar varandra.
Svar:

3. Vad är skillnaden mellan atomer och joner?
Svar:

4. Koksalt innehål





3.2

1.Vad är molekylformeln för vatten?
Svar: Molekylformeln för vatten är H2O

2. Hur ser vattenmolekylen ut och vad har det för betydelse för vattnets egenskaper?
Svar:

3. Socker kan lösa sig i vatten,men det kan inte matolja. Förklara varför.
Svar:

4. Varför flyter is och vad har det för betydelse för livet på jorden?
Svar: Is flyter eftersom att det väger mindre än vad vatten gör, 1 liter vatten väger mer än vad 1 liter is gör vilket gör att isen flyter på vattnet. Om isen hade frusit underifrån hade det skadat våran miljö och havsliv väldigt mycket eftersom att fiskar och andra havsdjur hade frusit ihjäl & dött.



måndag 13 april 2015

Beskriv din dialekt del 2

1. Gör quizet.
Svar: Jag är faktiskt väldigt chockad att jag fick alla rätt fast ändå, det var vissa ord som man kunde räkna ut vad de var som t.ex "gödigt", de flesta kändes som att jag visste vilka de var men självklart gissade jag också på någon.



2.Varför används dialekter så ofta i reklam?
Svar: 
https://www.youtube.com/watch?v=15evAadnq4I

Jag valde att ta denna reklam film där mannen i den talar med en klar och stark finlandssvenska men som även kallas för östsvenska målet. Jag tror att de väljer att ha dialekter i reklamer för att de vill sticka ut så mycket som möjligt, t.ex denna reklam har blivit väldigt känd för en sak och de mesta är för dialekten i filmen.
I reklamfilmen tas saker upp som är väldigt uppenbart i Finnland som t.ex bastun och sångaren ifrån Lordi upp & de tror jag att de gör för att de vill "representera" just de östsvenska målet, jag anser även att om det hade varit en vanlig svensk dialekt så hade denna reklamen inte gått hem hos så många eftersom att i detta fallet framhävs den finlandssvenska dialekten som en rätt så cool och tuff dialekt.


3. Beskriv din egen dialekt.
Svar: Jag vet faktiskt inte hur jag ska beskriva min dialekt eftersom att jag tycker inte att jag har någon speciell dialekt. Jag kan märka ibland att min dialekt kan ändras och det är att jag influeras utav andras dialekter och uttala orden mycket mer annorlunda än vad jag egentligen skulle göra annars.

Skitig - sketen.
Bytte - böt.
Tråkigt - keligt.
Hans - hanses.
Det här - detta.

4. Vilka dialektord kan du i andra dialekter? Vad betyder de? Hur har du lärt dig?
Svar: Ett speciellt ord som jag har lärt mig vilket jag tycker är rätt så kul är ordet "potäter",  det är inte så himla svårt att lista ut vad det är & de är ordet potatis. Jag lärde mig det utav min gammelmormor och jag tror att det är en blandning mellan halländska och skånska som man brukade använda förr. Ett annat ord som jag har lärt mig är ordet "påg", ordet påg betyder pojke och jag hade aldrig lista ut det om jag inte hade fått veta det utav min gammelmormor, det märks även att de har ett skånskt ursprung i säg när man uttalar det på rätt sätt.


5. Tycker du att det är bra eller dåligt att tala dialekt? Motivera!
Svar: Jag tycker faktiskt att det är väldigt bra att man talar dialekt, jag tycker att det är bra att man tala med dialekt eftersom att det blir mycket roligare att prata då. Om vi säger att alla pratar exakt likadant runt om i hela landet eller ha olika dialekter runt om i landet där man dessutom kan utöka orden och förändra dom med hjälp utav dialekten, men dock kan det såklart vara svårt att förstå olikas dialekter.


6. Fungerar det att prata dialekt i alla sammanhang?
Svar: Nej jag skulle inte vilja påstå att det fungerar att prata med dialekt i olika sammanhang. Om vi säger att en skåning och en norrlänning möts och ska prata kan det bli väldigt svårt för dom att förstå varandra eftersom dom har en så stor skillnad i språket tack vare deras dialekter.
Det kan även vara dåligt om vi säger att det kommer invandrare in och vill lära sig det svenska språket och råkar lära sig ord som kommer ifrån just en dialekt.


7. Vilken är din favorit dialekt?
Svar: Jag tycker att finlandssvenskan(östermål svenskan) är min favorit dialekt, jag har faktiskt ingen aning varför jag tycker att det är min favorit men jag tror att det har med att göra när jag var liten. När jag var liten älskade jag Mumindalen och i den serien pratade dom just finlandssvenskan och jag tror att det kan ha kommit in av sig själv genom att jag gillade Mumindalen och då blev det nästan automatiskt att jag gillade den finlandssvenska dialekten. Jag gillar även denna dialekten eftersom att den är så lik våran fast ändå inte, dom uttalar orden helt olika än vad vi gör.

En dialekt som jag inte tycker om är göteborgsdialekten, jag vet inte varför men enligt mig så är det nästan som man är arrogant när man använder den dialekten, jag vet inte varför men det kan vara någonting med just de uttalet dom har eller någonting.



8. Vilket är ditt favorit-dialektord?
Svar: Jag skulle definitivt säga att "potäter" och "påg" är min favorit dialektord, jag tycker att detta är mina favoritord eftersom att jag har växt upp bland dom och har bara används på speciella tillfällen när släkten är samlad. Jag tror inte ens någon i klassen vet om dessa orden så nej, jag tror inte någon i klassen håller med om att de här orden är även deras favorit-dialektord.



9. Var finns dialekterna idag?
Svar: Jag tror att dialekterna finns överallt men bara att den har blandats ut lite mera, uppe i Norrland tror jag att dialekterna är kvar som mest eftersom att de är inte så många människor som flyttar ditt upp och då håller de kvar sina dialekter. Där dialekten har försvunnit som mest är i storstäderna, människorna från hela landet flyttar till storstäderna och det händer att alla dialekterna blandas ihop till en dialekt vilket gör att de originella dialekterna därifrån lätt försvinner.

Jag tror även att media kan ha en stor del med att dialekterna förs samman, på tv kan vi se och höra hur "en svensk" ska prata och även om vi inte tänker på det så tar vi ändå in en stor del utav va de säger och kan lätt blandas med sin egna dialekt.



10.

tisdag 7 april 2015

Måndag

Frukost: 2 mackor med smör, ost och gurka. Ett glas mjölk.  


Middag: Korv och potatisgratäng. Till detta behöver du korv och matfett du ska steka dem i. Sedan behöver du runt tio potatisar till potatisgratängen. Såsen i gratängen görs på 2 matskedar vetemjöl samt 4 dl mjölk och 4 dl vatten. Valfria kryddor till såsen. Gratängen toppas med ost innan den ska in i ugnen.

Kvällsmat: Ris och kycklinggryta.


Summa: Cirka 110 kr


Tisdag

Frukost: En skål cornflakes med mjölk och en knäckemacka med smör.  


Middag: Pasta med laxsås. https://www.philadelphia.se/receptsokning/Tagliatelle%20med%20lax%20och%20citron?r=36525 här finns receptet och allt du behöver köpa in.

Kvällsmat:
3 Mackor med räkor & majonäs på.


Summa: Cirka 210 kr



Onsdag

Frukost: 1 macka med smör och ost. Ett kokt ägg och ett glas juice. 


Middag: Spagetti och köttfärssås.

Kvällsmat: Snabb nudlar & ett äpple.

Summa: Cirka 67 kr



Torsdag

Frukost: 2 mackor med smör, ost och skinka. En skål med smaksatt yoggi och ett glas mjölk. 

 
Middag: 3 dl ris och kryddorna du väljer att ha till det. Kycklingen ska marineras i valfria kryddor och olja, och sedan in i ugnen. Beroende på hur många du lagar maten till kan behövas olika mycket men ungefär 300 gram.

Kvällsmat: Kvarg med djupfrysta hallon.


Summa: Cirka 103 kr




Fredag

Frukost: En skål med müsli och dess tillbehör (mjölk eller yoghurt), en macka med smör och ost samt ett glas mjölk.  


Middag: Potatis och purjolökssoppa. http://www.arla.se/recept/kramig-potatis--och-purjolokssoppa/ här har du recept och det du behöver för att kunna laga denna rätt.

Kvällsmat: Köpt pizza.


Summa: Cirka 200 kr.




Lördag

Frukost: Fattiga riddare http://www.arla.se/recept/fattiga-riddare/ recept finns här! 


Middag: Tacopaj http://www.arla.se/recept/tacopaj/ recept här med så ser u exakt det du behöver.

Kvällsmat: makaroner och falukorv.


Summa: Cirka 100 kr.


Söndag

frukost: pannkakor med sylt och nutella (ibland måste man kunna få äta lite onyttigt) Bakpotatis med 


Middag:en riktigt god skagenröra med kanske lite onyttig majonäs men även räkor som är väldigt nyttig, precis som allt annat från havet! Bakpotatis är en kolhydrat och därför behövlig för kroppen.

tisdag 31 mars 2015

Tyska brev

Hallo Manfred danka für das schwie geht es ihnen? Ich fühle mich einfach gut. Ich bin froh,  dass du mir geschrieben.
Ich und meine Mutter



das Wetter is schönen und warm

fredag 27 mars 2015

English NP reading

A multicultural city

1. C - Possible.

2. A - Recently.

3. B - People.

4. E - Every.

5. C - Become.

6. C - Native.

7. D - Trade.

8. B - Signs.

9. D - Simple.

10. D - Country.

11. A - Celebrated.

12. B - Taste.



Young and free


Where does Lynn come from?
Answer:


What different 








Geografi NP 2&2

1


1. Gibraltar sund.

2. Arabiska halvön.

3. Röda havet.

4.Saharaöknen.

5.Guienabukten.

6. Atlanten.

7. Victoriasjön.

8. Godahoppsudden.

9. Indiska oceanen.

10. Medelhavet.


2

Hur stora olika årskullar är.
Svar: JA

Hur många turister som besöker ett land.
Svar: JA

Hur stor andel av befolkning som kan läsa och skriva.
Svar: JA

Hur stor invandring och utvandring ett land har.
Svar: JA

Hur fördelningen mellan män och kvinnor ser ut i olika årskullar.
Svar: JA

Hur stor andel av befolkning som jobbar med jordbruk.
Svar: JA

Hur stor andel av befolkningen som är barn.
Svar: JA



3

A)
Medellivslängden har ökat.
Svar: JA

Kvinnor föder i genomsnitt färre barn.
Svar: JA

b)
Japans befolkning kommer att minska.
Svar: JA

Medellivslängden kommer att öka.
Svar: JA

C)
Kvinnor föder färre barn.
Svar: JA

Medellivslängden ökar.
Svar: JA


4

Röd cirkel = Vietnam

Grön triangel = Albanien

Blå kvadrat = Sverige




5

A)

A-Polarzonen

B)- Tempererade zonen

C) Subtropiska zonen

D) Tropiska zonen


B)

A) Tempererade zonen

B) Tropiska zonen

C) Subtropiska zonen

D) Polar zonen



6

A) USA östkust- Är utsatta för väldigt mycket orkaner i deras östkust.

B) Nederländerna- Ligger under vattenytan, lätt för vatten att svämma in i landet.

C) Australien- Det landet som kan råka ut för torka är Australien & de är mycket torka och bränder på grund utav klimatet.



7

Vi tog det muntligt & figuren bildar en triangel.



8

Svar: Vatten,vind,sol & skog är förnybart.










torsdag 26 mars 2015

Idrott

1. Jag påstår att alla kan träna upp sin självkänsla. Vad anser du om det?
Svar: Ja jag tror att alla kan träna upp sin egen självkänsla men man får använda olika tekniker på olika personer som t.ex "jag är bra boken".
Jag är bra boken är en bok där du för varje dag ska skriva en sak som är bra med dig själv och om man nu har en dåligt självkänsla kan det vara svårt att komma på vad man är bra på i början men efter ett tag blir det lättare, om du har en dålig dag kan du gå igenom och läsa vadd du har skrivit om dig själv.
Det finns även en bok som Demi Lovato har skrivit och det är en bok med en sida för varje dag som man ska läsa i ett helt år och den har hon själv skrivit, i den står det saker som att "du är vacker som du är" m.m.

2. Hur skulle du vilja att skönhetsidealen såg ut?
Om jag skulle få välja så hade vi inte ens haft skönhetsideal. Människor i dagens samhälle använder massa farliga hjälpmedel som t.ex anabola sterioder i jakten att vara perfekt men de riskerar deras egna hälsa bara för att se bra ut enligt samhället.

Män riskerar att få mindre testiklar,ljusare röst & större bröst m.m, kvinnor riskerar att få manligare röst & hårigare kropp, nu är dessa symptom som man får när man tar anabola sterioder men det finns även symptom som man får när man slutat som t.ex depression,svartsjuka & självmordstankar m.m. Med detta sagt menar jag att man inte ska ta några anabola sterioder eftersom att du duger som du är och om man nu vill bygga upp sin kropp så ta det den naturliga vägen.

Såklart är det inte bara människor som har superkroppar som är kroppsfixerad utan det är människor som är i rullstol, stora,smala,handikappade, kurviga m.m. Bara för att dom inte har orken och all den tiden för att kunna spendera på gymmet så kan inte de anses vara snygga enligt våra skönhetsideal eftersom att killar ska vara stora biffpaket och tjejer ska vara smala och ha stor bakdel & bröst. De är ju dom som blir påverkade mest, när dom kollar på tv reklamer och så dyker det bara upp biffiga och smala tjejer, de skulle ju aldrig förekomma att en tjock kille hade visat upp kalsongerna ifrån Dressman.

Men om vi hade tagit bort all skönhetsideal eller fixat ett ideal för varje kropps typ även fast du är handikapp,stor & smal så tror jag att människor hade fått en mycket bättre självkänsla och självförtroende vilket är meningen, att man ska vara nöjd med sin egna kropp hur den än ser ut.

3. Vad har du för ansvar gentemot andras självkänsla?
Jag tycker att varje person har ett stort ansvar om andra människor självkänsla.
Om du är väldigt när vän till en person så kan den lyssna och ta in väldigt mycket saker ifrån vad du tycker & tänker men om du säger att det bara är snyggt när man ser revbenen på tjejer och hon är överviktig så skulle jag försöka att inte lyssna så mycket om vad den personen har för åsikter om kroppar eftersom att de sårar dig.

Men om vi säger att det är något positivt istället och människan säger att alla är fina på sitt sätt även om man är kille och jätte smal eller om en tjej väger 100 kg så kan du ändå vara fin, vem är det som säger att man måste vara en viss längd och ha vissa kroppsdelar för att kunna vara snygg enligt dagens samhälle.

4. Vad har du för ansvar gentemot din egen självkänsla?
Jag har ett väldigt stort ansvar om min egna självkänsla eftersom att jag är den personen som bestämmer över hur min kropp ser ut men kan även påpeka om hur andra kan se ut.
Väldigt många pressar sig själv till en väldigt hög gräns vilket kan leda upp till självskadebeteende i olika former.

En viktig sak som jag själv måste göra är att inte ta åt mig så himla mycket om vad alla andra tycker om vissa ideal och försöka att inte påverkas utav samhället bara för att jag kanske anses som "smal,tjock, kort & lång, som t.ex på tv så visas de bara män i underkläder som är muskulösa & kvinnor som är smala men har stora bröst. Det jag tycker är det viktigaste när man ser en sådan reklam så är et viktigaste att man då ska tänka på vad dom säljer och försöka sudda ut människan som bär upp det eftersom att jag ska behandla mig på ett sätt där jag kan trivas med min kropp & kunna se på tv utan att vara rädd att bemötas utav samhällets skönhetsideal.

Jag vet att man är mycket hårdare emot sig själv som t.ex "om en kompis får ett E på ett prov så säger du att de är bra medan du själv är sur för att du fick ett B & inte ett A på provet", jag har inte vetat varför man ska vara så himla hård mot sig själv men inte mot andra men jag tänkte efter och jag tror att det är för att man pressar sig själv mycket hårdare än vad man gör mot andra, att man nästan siktar på jakten att vara perfekt i sitt egna tempo som man vet att man kan klara av.

Man ska behandla anda människor som man själv vill bli behandlad men det är även väldigt viktigt att du behandlar dig själv som du kommer behandla andra. 

5. Skriv fem bra saker med dig själv.

Jag tycker att jag är bra på att skratta,prata,lyssna,vara en god vän & att ta det lugnt.

Etik

1.Vad betyder orden etik och moral?
Svar: Orden etik och moral betyder vana.

2.Vilka är de olika etiska modellerna?
Svar: Det är regeletik,konsekvensetik och sinnelagsetik, det finns även en fjärde och den heter dygdetik & skiljer sig lite ifrån de andra.

3.Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Aristoteles 

4.Hur kan man handlar rätt enligt en pliktetiker?
Svar: Man kan handlar rätt genom att man följer regler från en religion, som t.ex att man ska inte döda,stjäla eller vara otrogen mot någon annan när du har en partner.

5.Vad innebär sinnelag?
Svar: Sinnelag betyder att det är tanken som räknas, som om du t.ex har planerat att tjuva medicin för att rädda någons liv fast du tar fel medicin så personen dör så gör det inget inom sinnelag eftersom att poängen var att du hade en god tanke.

6.Vad är en dygd?
Svar: En dygd är en egenskap man kan ha som t.ex vänlighet & klokhet men man kan även träna upp andra dygder. 

7.Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid?
Svar: En konsekvensetiker hade förmodligen först och främst börjat tänka vad som kan hända med sig själv om han ska hjälpa en panikslagen människa som nästan håller på att dö, risken finns ju att han också kommer att falla ner. Men samtidigt om han väljer att inte rädda den personen och den dör så kommer han ångra sig under en väldigt lång tid, därför tror jag att en konsekvensetiker skulle i alla fall försökt att rädda personen.

8.Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: En pliktetiker kan ha det svårt om 2 eller fler regler krockar med varandra, som t.ex i texten var det en dotter som hade ett val att antingen låta sin mamma dö eller att rädda sin mamma genom att tjuva medicin.

9.Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar: Som exemplet ovanför, din mamma är väldigt sjuk och behöver medicin för att räddas men du har inga pengar, du väljer då att råna en affär för att ta pengarna men du blir istället tagen utav polisen och hamnar i fängelse medan din mamma dör.


10.Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar: Om jag skulle få välja att följa någon dygd så hade det varit klokheten och vänligheten. Jag hade valt klokheten eftersom att den kan komma till väldigt bra situationer om det t.ex är ett stort bråk och du kan sen lösa det, jag hade även valt vänligheten eftersom att först och främst vill jag vara en så bra vän som möjligt men även så att mina vänner kan veta att jag finns där att prata med om det har hänt någonting.

onsdag 18 mars 2015

Novell

Plötsligt så slängde Claes den stora stenen på huset och de fem vännerna vände sig om och sprang så fort dom kunde. Hans bruna långa hår flög och vändes i luften medan hans isblåa ögon vattnades i luftens fart. Vännerna stannade och lyssnade en stund tills de hörde hur mannen som var arg som ett bi skrek åt dom, hans röst skar i öronen som naglar på svarta tavlan. Albin skrek åt dom
-Spring era idioter vi kommer bli tagna.
Albin var den typiska coola killen i skolan, han som var bra på allting och fick alla tjejer på fall bara han kolla på dom med hans blekvita leende.
Jag kunde se i klarblåa ögon att han var rädd fastän han förnekade det, han sa även till oss
- Om ni blir tagna får ni klara er själva och ni säger inga namn.

Vi väntade en bra stund innan vi rörde oss en enda meter och det var nästan som vi kunde höra våra egna hjärtslag dunka men plötsligt hörde vi en kvist brytas en bit bort och vi alla fick panik. Jag kunde höra hur Albin skrek till och sprang iväg, jag såg långsamt hur alla sprang iväg åt varsitt håll och förstår att jag är helt själv kvar. Jag är precis iväg på att springa men då inser jag att mina fötter inte lyfter på sig, jag vet att det jag har gjort är fel och väljer att bemöta den argsinta mannen.

onsdag 11 mars 2015

Nationella prov fysik 2013 del A1 (EJ KLAR)

1.
Svar: E

2.
Svar: C

3.
Svar: B

4.
Svar: Hon ser ljuset före än vad hon hör ljudet eftersom att ljusets hastighet färdas mycket snabbare än vad ljudets hastighet gör vilket då gör att man ser ljuset förrän man har ljudet.

5.
Svar: A

6.
Svar: D

7.
Svar: Apparterna i köket kan ha slutat eftersom att de använder en stor mängd ström i ljust det rummet vilket gör att det tar lång tid för strömmen att dela ut sig till de olika uppgifterna den ska göra (diskmaskin,vattenkokare m.m) medan en lampa inte tar så mycket ström kan den lysa i vardagsrummet utan några problem.

8.

A) Växthuseffekten fungerar precis som det låter. Bilar,flygplan,tåg m.m som släpper ut koldioxid i luften bidrar till växthuseffekten då det åker upp till jordens atmosfär och lägger sig där som ett tjockt lager, desto mer vi släpper ut desto tjockare blir lagret vilket till slut gör att temperaturen ökas.

B) För att vi människor ska minska utsläpp till växthuseffekten kan vi byta ut korta bilturer mot cykelturer. Som ett t.ex om man ska in till stan och köpa någonting så måste man inte ta bilen varenda gång utan att man kan ha lite variation att man tar cykeln 1 gång i veckan & det kanske inte låter mycket men om man räknar i flera år kan det vara mycket.

9.
Svar: Då solen värmer upp havet ökar temperaturen & atomerna börjar röra på sig, när de blir varmt börjar även atomerna att röra på sig vilket även gör att vattnet kommer att röra på sig och tillslut åka in mot land.

10.
Svar: Frances skall sitta 4 meter ifrån vridningspunkten. Anton som väger lika mycket som Frances sitter mycket närmar vridningspunkten eftersom desto närmare han ju mindre väger han, Estelle som väger hälften så mycket som Anton sitter dubbelt långt ifrån än vad Anton gör för att de ska bli jämlika i vikten på brädan. Därför ska Frances sitta lika långt ifrån vridningspunkten (4m) som Estelle gör.

11.
Svar: Då det radioaktiva ämnet är ett ämne som sönderfaller så lämnar det ifrån sig spår som man med hjälp utav kol14 metoden kan kolla vad som händer.

12
Svar:

En generator kan användas i t.ex ett kärnkraftverk. Generatorn används genom att den börjar att snurra och sedan omvandlar t.ex till el. En generator i ett kärnkraftverk fungerar genom att ångan ifrån det kokande vattnet gör att generatorn börjar att snurra som i sin tur omvandlar det till el.

Med tack vare generatorn så har det hjälpt till samhället otroligt mycket, som t.ex i alla kärnkraftverken runt omkring i världen som bidrar till en stor del utav jordens el har en generator som omvandlar det till el, om vi inte hade haft generatorer i världen tror jag inte att vi hade varit lika långt fram i teknologin som vi är idag.









torsdag 5 mars 2015

Idrotts teori

"Jag är den viktigaste personen i mitt liv"

Självkänsla- Vad man känner om sig själv. En stor del kan vara vad andra har och inte har som t.ex om en annan har nått som jag inte har medan då kan jag tänka på de negativa att jag inte har det.

Man har en inre röst som kan tala till om att man t.ex inte kan göra vissa saker eller att man inte duger till men samtidigt så finns det en röst som kan säga positiva saker 

Mobbing kan ha en stor del till att man inte har en bra självkänsla, även mobbaren har oftast dåligt självkänsla då den påpekar en annans negativa saker för att få upp sina egna bra saker.

Om man inte har regler eller en någon som "ser" öven någon så kan det vara lätt att man hamnar på "fel spår". Det kan vara lättare för dom att inte komma hem i tid, de kan börja dricka tidigare m.m och de kan vara att de inte har någon som ser över dom.

Utseende kan även ha en stor del i ens självkänsla, om man inte 

Man får acceptera sin kropp som den är och veta att den är fin som den är eftersom att man fick den och måste då ta hand om den på ett bra sätt.

Självförtroende- Är under en stund, som t.ex kan man ha ett väldigt bra självförtroende om man har träffat 5 stycken straffar och ska skjuta 1 gång till.

Saker jag är bra på
har bra minne
Kan lyssna
bryr mig om andra
bra vän
positiv

Även saker som anabola steroider kan ha en inverkan på ens egen självförtroende. Det är inte bara stora biffiga killar som tar steroider utan det är alla människor med olika kroppsformar, de börjar oftast med att lite smalare människor börjar med det då dom vill bygga upp muskler och sedan byggs deras kroppar upp.

Om man väljer att använda sig utav anabola steroider så är det en väldigt stor risk att man kan få en blackout. En blackout kan ha olika långa perioder från minuter till timmar, om man väljer att blanda det med alkohol vet man inte vad som kan hända då det är farligt.

När man lägger av med anabola steroider så kommer det att förändras det en hel del. Man brukar då hamna i en depression och man kan då tappa de bra självförtroendet som man hade byggt med hjälp utav de anabola steroider, de är inte bara fysiskt sätt man kan må dåligt utan även psykiska problem, självklart är de inte alla som får det utan det är beroende på vilka anlag man har men risken är stor att man får det ena eller det andra.

Detta är några saker man upplever när man tar anabola steroider.
aggresivitet 
depression
skönhetsideal
svartsjuka
självmordstankar 


onsdag 4 mars 2015

Frågor till präst & imam

Vad tycker du om abort och adoption?

Vad tycker du om konstnären som målade av Muhammed?

Vad tycker du om IS?

Vad tror ni om livet efter döden?

Vad tycker ni om att ge bort organ?

fredag 27 februari 2015

Anna-Karin & morfar

1. Hur gick det till då morfar upptäckte Anna Karins idrottstalang?
Svar: Thore var ute med sina barnbarn och lärde dom hur man skulle stöta kula. De tre syskonen gjorde morfar arg genom att de inte lyssnade


2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med "kalla kårar"?
Svar:


3. Hur lyckades Anna Karin i sitt första försök att stöta kula?
Svar:


4. Varför kan inte Anna Karin gå med i Bråberga IF?
Svar:


5. I vilka grenar tävlar Anna Karing?
Svar:


6. Hur reagerar tränaren på Anna Karins första stöt?
Svar:


7. Varför vill Tore inte först att Anna Karin ska ställa upp på 800 meter?
Svar:


8. Hur visar Anna Karin att hon också har talang för 800 meter?
Svar:


9. Vad tycker morfar om tävlingsledningens sätt att organisera tävlingarna?
Svar:


10. Hur lyckas Anna Karin i kulstötning vid första försöket under tävlingen?
Svar: