onsdag 6 maj 2015

Minoritetsspråk

Samiska-  År 2000 blev samiskan ett minoritetsspråk men det har funnits sedan långt tillbaka. Redan för 4000 år sedan fanns språket och det var en blandning mellan sydsamiska,lulesamiska & nordsamiska.
Samiskan har sin ursprung ifrån Finnland och språket fanns redan långt innan kristus tid, man tror att sydsamiska pratades både i Sverige och Finnland. Det svenska språket har även influerats utav de samiska språket då vi har ord som vaja,kåsa,pulka och kåta.

Jiddisch- För 70 år sedan var jiddisch ett stort Europeiskt språk då drygt 11 miljoner pratade språket, men språket blev fort utdöd. Det var under andra världskriget som jiddisch blev utrotad då flera miljoner judar mördades i olika koncentrationsläger.
 Språket grundades redan för 1000 år sedan och det var judar som flyttade norrut till länder som b.la Frankrike som kallas för ashkenazer. När de flyttade norrut tog de även ord ifrån de tyska,spanska,franska & det hebreiska språket. På medeltiden var det tuff för judarna, de fick nämligen skulden för digerdöden och var tvungna att flytta för deras egna säkerheter.

I slutet utav 1700-talet så kom de första judarna till Sverige men de hade det inte så lätt då dom bara fick på mellan 4 städer och ha vissa speciella jobb, även fast emigrationen var stor i Sverige på den tiden ville man inte acceptera att judarna kom in och tillhörde Sverige.


Finska-

År 2000 blev finskan ett minoritetsspråk men finskan har funnits mycket längre. Finskan uppstod i Uralbergen och influerades utav balkan länder men speciellt från Ungern då deras grammatik är likadant uppbyggt. De var många finskar som emigrerade till Sverige & för att deras "rötter" skulle vara densamma gifte finska familjer med varandra för att de inte ska vara svenska blandningar på flera år.

I skolorna blev det en försvenskning vilket gjorde att man bara lärde ut de svenska språket, detta gjorde att barnen även pratade svenska hemma & de finska språket försvann sakta men säkert mer och mer. De finska språket är även ett utav de äldsta språken som pratas i Sverige.


Meänkieli-
Augusti år 2009 var det 200 år sedan kriget mellan Sverige & Ryssland var, när kriget slutade fanns det fortfarande svenskar kvar i Finnland vilket ledde till att Meänkieli uppstod. Det var då cirka 85% finskar och 15% svenskar i Finnland & det som man gjorde var att man tog in så många svenska ord som möjligt för att modernisera språket.

Det var inte förrän 1970 man förde in svenska skolor i Finnland & vid Tornedalsälven var det 1957 året man förde inte att man även fick prata meänkieli. Ett ord som vi har tagit ifrån tornedalsfinskan (meänkieli) är handduk.



Romani chib-
År 2000 blev Romani chib ett officiellt minoritetsspråk. Romani chib har olika dialekter och varianter på hur de pratar språket och det sägs vara upp till 60 stycken olika. Språkets ursprung börjar i norra Indien redan på 1000-talet, de var kungar och högre makter som förde tillsammans människor ifrån olika kast som t.ex präster,kockar och soldater.

De började ifrån Indien men kom ända fram till Grekland och har sedan spridits runt om i Europa och man kan höra ifrån vart de kommer ifrån i Europa. När de väl kom till Europa reste dom nerifrån & upp och till slut var de i Sverige och de första bevis det finns ifrån att dom har varit här kommer ifrån 1512. , först var de välkomnade med öppna armar utav hovet men när Martin Luther tog avstånd ifrån Tyskland valde även Gustav Vasa att ta avstånd ifrån dom. Ord ifrån romani chib som vi använder vardagligen är b.la lattja & svischa.


Vad är minoritetsspråk?


Ett minoritetsspråk i Sverige är ett språk som minst måste ha talats i 100 år & det måste vara ett språk och inte en dialekt. Det finns vissa människor som tycker att dialekter och språk är samma sak men det är en stor skillnad mellan dessa två sakerna. En dialekt kan man ha pratat i längre eller kortare än vad ett visst språk har funnits men när du väl ska skriva ordet "skinka" så stavas det lika dant runt om Sverige då man skriver den "riktiga svenskan" även fast man kan uttala orden olika.

Behövs minoritetsspråk?

Jag tycker att minoritetsspråk är väldigt viktigt att ha, om vi inte hade haft minoritetsspråk hade nog samhället sett väldigt annorlunda ut. Om det inte hade funnits minoritetsspråk tror jag att en hel del människor hade känt sig utanför och att de inte är med i en församling. Ett exempel till att vi ska ha minoritetsspråk är att de är ett sätt vissa människor kommunicerar, om vi säger att en människa som talar t.ex jiddisch och du bara kan det språket & plötsligt ska ditt språk tas bort, vad gör du då? du kan inget språk och under hela ditt liv som du har lärt dig och pratat det språket är nu borta ba för att det är ett minoritetsspråk.

Sen så undrar jag varför ska vi inte ha minoritetsspråk? Jag tycker att det är bara bättre desto mera vi får veta om andra och om hur andras språk fungerar, bara för att ett språk inte har så många som känner till det så förtjänar det inte att försvinna för det.

Jag började tänka om man hade hittat en gammal skrift som samerna hade skrivit på för t.ex 1000 år sedan och vi skulle ta reda på vad det stod för någonting, hur skulle vi kunna göra det om vi nu hade valt att ta bort samiskan? Jag tänkte även att ett minoritetsspråk inte är så olikt från min sport fotboll, jag brinner för fotboll och tycker det är kul och när jag möter andra lag kan vi alla känna oss som en del med varandra där vi delar på varandras aktiviter även ifall vi möter varandra som olika lag.

Jag har bara kommit på en nackdel och det är ifall man använder minoritetsspråken på fel sätt. Om vi säger att man är i en konflikt med någon och sedan börjar du plötsligt svära och ha dig på ett annat språk bara för att den andra inte ska förstå vad du menar, jag tycker hellre att men kan lära ut andra om sitt språk ifall dom vill veta istället för att svära och prata skit om människor man inte känner eller är vänner med.


Perspektivbyte 
Om jag hade varit t.ex en som pratar jiddisch hade jag definitivt inte viljat att mitt språk hade tagits bort. För det första så vill jag veta varför skulle det tagits bort? bara för att det inte är så många som kan språket? Då tycker jag att det är en ännu bättre anledning till att lära ut om språket så att andra människor får ta del och lära om mitt språk. Sedan istället för att ta bort det kan vi tänka på varför det har funnits & det är för att det räknas som ett språk som människor lever med och just därför är det värt att finnas kvar.


En annan anledning till varför inte jiddisch ska tas bort är för vad alla judarna fick uppleva under andra världskriget, jiddisch är ett judiskt språk och det var flera miljontals människor som dog och för vad, jo att vi sedan ska välja att ta bort språket 70 år efter, har inte deras liv någon betydelse? Jag tycker att det kan vara en väldigt bra anledning till att ha kvar minoritetsspråket just för att vi ska hedra dom människor som dog och komma ihåg det.




Källor
Den enda källan som jag har använt mig utav är UR där jag har sett alla filmerna på, UR är en premiär men även en sekundär källan eftersom att i filmerna får vi följa med när de berättar om bakgrunden hur språken kom till men även människors syn på deras språk vilket gör den till en sekundär källa också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar