fredag 22 maj 2015

Slöjdutvärdering

Slöjdprocessen
Efter att jag hade gjort klart min smörkniv så fick jag reda på att jag fick göra vad för uppgift som jag ville göra. Jag började med att kolla runt på internet efter olika svåra saker som man kunde göra med trä eftersom att jag vill ha en utmaning som tar tid & som räknas för de högre betygen. Jag kom då och tänka på en sak som min äldre bror hade gjort på slöjden och de var en kakburk, jag kollade då upp lite fakta om det var svårt att göra en kakburk och det var det.

Efter att jag valde att jag skulle göra en kakburk så började jag att skissa upp olika mått om vilken omkrets den skulle ha. Det fanns redan ett par svepningar som var klara att använda men de var inte i de måtten som jag ville ha det i och valde då att göra en egen form att arbeta efter. När jag målade omkretsen på min form så var det bara för mig att bestämma om hur hög den skulle vara, jag kom fram till att den skulle vara mellan 9-10 cm hög eftersom att jag tycker det är en bra höjd för min forms omkrets. Jag bestämde att jag skulle ha lite kontraster på kakburken mellan vit och lite mörkare färger. Jag bestämde att ha en vit botten och eftersom att den skulle vara 10 centimeter hög så fick jag såga ut 4 stycken 2,5 cm bitar på höjden, när jag hade sågat ut dom var det dags för mig att limma. När limmet stelnat och bitarna satt ihop så klippte jag ut min mall som jag sedan målade av på träet eftersom att jag ska klippa ut den formen.

Nu när jag har sågat ut min form så var det dags att göra ett litet jack i formen och sedan skruva fast en metall bit eftersom att när jag ska svepa runt om så ska den gå in i jacket mellan metallen & sedan runt om metallen. Jag började då med att måla ut en bit metall på 9 centimer bred eftersom att kakburken är så hög. När jag sedan klippte ut metallbiten så använde jag mig utav en körnare, med hjälp utav körnare kunde jag markera ut vart på min kakburk jag ska banka ner mina spikar. När jag väl hade sågat ut metallen och sågat fast det på min svepning var det dags för mig att svepa.


När jag hade sågat ut min svepning så var det dags för mig att välja vilket material och jag kom fram till att använda valnöt som material eftersom att det är ett mörkare material och jag ville ha mycket kontraster på min kakburk eftersom att de ska sticka ut från andras kakburkar då de burkar vara enfärgade. Jag tog då en vattenkokare och kokade upp vatten eftersom att materialet blir mycket mer flexibelt att använda ifall det är varmt och böjbar, när jag väl svepte valnöten så hämtade jag tvingar för att svepningen jag format ska hålla och inte släppa.


Utvärderingsfrågor

1. När jag fick reda på att jag skulle kunna få göra vad jag vill för uppgift så valde jag att kolla på internet efter olika träslag man kan arbeta med, jag började då att kolla på saker som man kan använda i vardagen men ville samtidigt göra någonting som tar tid att göra för att kunna få höga betyg. Jag kom då att tänka på att min äldre bror hade valt att göra en kakburk när han gick i 9:an och inspirerades då utav hans kakburk till att göra en egen.

Efter jag hade bestämt vad jag skulle göra så var det dags för mig att bestämma måtten, jag började då att skissa olika formar beroende på hur stor jag ville ha den och som man kan se på den första bilden så valde jag att utgå ifrån den yttre cirkeln. Eftersom att det var en kakburk som jag skulle göra så gjorde jag den väldigt proportionell till att just ha kakor eller andra godsaker i.
Min formgivning som jag har valt att göra är en rätt så simpel, de är en stor rund form med 9 centimeter på höjden.

2.
Jag blev helt klart inspirerad utav min äldres bror kakburk dock ville jag göra en helt annorlunda, han hade då bara en simpel enfärgad vilket jag inte tycker var snyggt och valde att göra en mera modernare version då jag har kontraster i min vilket gör att de skapar olika lager med färger.

Jag tycker dock
inte att min kakburk sticker ut så hemskt mycket ifrån hur andra kakburkar ser ut i dagens samhälle men den har några saker som gör att den skiljer sig ifrån andra. En sak som jag tycker sticker ut med min kakburk är att jag har olika sorters material, mitt mitten material är gjort utav ek vilket är ett mörkare material medan mitt underlag och lock är gjort utav björk.
Detta gör då att jag får olika kontraster på min kakburk som varierar från en mörk till en ljusare ton vilket jag tycker är väldigt snyggt och modernt.
En annan sak som är annorlunda med min kakburk är mitt lock, först så gjorde jag ett lock utav en ljusare ton för jag vill ha kontraster men då lockets topp var lite fult enligt min åsikt så valde jag att skära ett till lock som är i samma ton fast en finare topp och sedan limma på den.

Om man jämför min kakburk som jag har gjort med olika svepningar som man har gjort med förr i tiden så kan man se en stor och klar skillnad. Man har gjort olika svep i flera hundra år och längre tillbaka än medeltiden, man kunde göra allting ifrån mjölhållare till en klädkammare som man hade till kyrkan. Med andra ord så använde man svep till mycket många och olika saker till skillnad ifrån i dagens läge då man använder de ofta till dekorationer och inredning


Som ni kan se på den här bilden är det en bild på hur min kakburk har blivit och hur man gjorde andra svep förr i tiden, vi kan helt klart se massa skillnader.
Förr i tiden la man nog inte ner lika mycket tid på att fixa utsidan på sin svepning men som jag har skrivit så har betydelsen i svepning i dagens läge minskat ifrån förr då vi mest har det till dekorationer och olika inredningar och väljer att lägga när mera tid på utsidan.
Vi kan även se på bilden med de gamla svep att dom gjorde massa olika tryck på deras svepningar och de tror jag man gjorde för att de ska visa olika betydelser ifall de var en klädhållare eller en mjölskål.

3. Jag har använt mig utav verktygen penna,körnare,hammare & skruv,tvingar,slipmaskin,såg,vattenkokare,fil och handslip.
Det första som jag använde mig utav var enkelt och klart en penna, med hjälp utav pennan kunde jag bestämma hur stor omkrets jag skulle ha på min svepning och även rita upp olika mått som jag ska ha sågat ut.

En körnare kom även till stor del utav mitt arbete även fast det kanske inte ser ut som det, med hjälp utav körnaren så kunde jag markera vart någonstans på min metallbit jag skulle banka fast spikarna, om jag inte hade gjort detta så hade jag inte ens kunnat svepa runt om så jag anser att en viktig del utav mitt arbete var när jag markerade ut vart de skulle hamras och om det hade blivit fel kanske jag inte hade fått det slutresultatet som jag fick.

Hammare och skruv har jag använt mig utav en gång under mitt arbete och det var när jag skulle banka fast mina 4 spikar i metallen, först när jag bankade ner 2 utav skruvarna så såg jag att det inte var jämnt. Jag valde då att slå ner 2 extra skruvar och formade dom som en diamant, detta gjorde jag för att de skulle bli mycket jämnare där jag hade bankat och att det skulle bli jämnt och fint när jag skulle svepa.

Tvingar är ett verktyg som har varit med mycket under min arbetsprocess, jag har under flera tillfällen fått använda mig utav olika tvingar som t.ex när jag svepte första gången & för att formen skulle hålla fast så använde jag mig utav tvingar.

Slipmaskin är ett material jag har använt mig utav till en del av mitt arbete, när jag sågade ut alla mina bitar efter målningar och de skisser jag ritade fick jag oftast såga lite utanför skisserna, detta gjorde jag då för att med hjälp utav slipmaskinen kunna slipa och få till en så bra och snygg form jag kunnat och det tycker jag verkligen att jag har lyckats med.

Såg är också ett material som jag har använt mig utav, detta har jag då självklart för att kunna såga ut mina material och detta arbetet hade inte gått att göra om jag inte hade använt mig utan en såg.

Konstigt nog har jag också använt mig utav en vattenkokare, när jag kokade upp vattnet skulle jag sedan hälla ut det på en lång form, detta gjorde jag eftersom att jag skulle lägga ner valnöt och björk materialet i eftersom att när det har legat i varmt vatten ett tag så blir det mycket lättare att böja och det är precis vad jag har fått göra.

Det sista verktygen som jag har använt mig utav är en fil och en handslip, filen använde jag mig utav i början av mitt arbete och det var efter jag hade slagit in mina spikar. Efter att jag slagit ner skruvarna var det en del utav dom som

4. Det 3 stycken material som jag har använt mig utav i detta arbetet är björk, al och ek.
Det jag har lärt mig om björk är att det är ett väldigt lätt material att jobba med, den nävern som finns inuti är väldigt oljerik vilket gör att det blir lätt att jobba med. Björk är ett material som är finns i många slöjdsalar då det är så lätt. Det är även ett mjukt material så man ska vara försiktigt med det ifall man skall tälja eller hyvla det.
Det jag har lärt mig om valnöt är att det är ett väldigt proteinrikt material som många valde att arbeta med förr i tiden.

5.
Jag tycket inte direkt att jag har stött på några problem under min arbetsgång då jag har jobbat lugnt och koncentrerat mig på mitt egna arbete och ingen annan men det finns 2 problem som jag kan se som några problem under min arbetsgång men som jag löst.
Det första "problemet" som jag stötte på var när jag sågade ut det där lilla jacket i svepningen som jag sedan arbetade efter. När jag sedan skulle göra locket och botten på arbetet så fick jag ju gå efter det lilla jacket men det blev mer som en svår prövning och med lugnet jag hade fick jag till det och fixade det helt perfekt.

Det andra problemet som jag stötte på var när jag slipade min kakburk i slutet för hand. Jag höll på och slipade och precis innan jag skulle gå iväg och olja den ville jag få bort allt spån som hade fastnat på burken, jag valde då att hälla vatten på svepningen då jag inte trodde att det skulle bli någon skillnad men det blev det.
Jag lärde mig då att när träet möts med vatten så kommer trädets grenar som finns kvar att resa sig vilket gör att den blev lite mindre len. Dock så var detta inte några större problem och jag fixade detta lätt genom att jag bara valde att slipa om burken ännu mera och få den mera len och fräsch än vad den var från börjar, jag lärde mig samtidigt att jag inte ska tvätta den med vatten då trädet kan resa sig.

6. De olika teknikerna som jag har använt mig utav i mitt arbete är sågat,slipat,borrat,sandpapprat och jag har även svept.

Sågat gjorde jag såklart när jag skulle såga ut alla min bitar som jag skulle använda mig utav och när jag hade de bitarna så fick jag använda mig utav att borra ihop vissa av dom delarna, när de väl satt fast fick jag slipa för att de ska bli jämnt runt om till när jag skulle svepa. Till slut när allting var på sina platser så var det bara för mig att sandpappra allting för det skulle bli lent och få en fin touch.

Här är olika bilder ifrån hur mitt arbete har gått, det är ifrån hur det var i början och till slutet, jag kan själv säga att jag är väldigt nöjd över min insats jag tagit och tycker att slutresultatet har blivit fenomenalt.




























Som vi kan se på dessa bilderna så är detta mitt slutresultat. Jag är faktiskt riktigt nöjd över min insats och över hur mitt slutresultat blev, trodde inte att jag skulle få till den såpass bra men det gjorde jag och fick även göra det till min egna då den har olika kontraster och material i arbetet. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar