torsdag 26 mars 2015

Etik

1.Vad betyder orden etik och moral?
Svar: Orden etik och moral betyder vana.

2.Vilka är de olika etiska modellerna?
Svar: Det är regeletik,konsekvensetik och sinnelagsetik, det finns även en fjärde och den heter dygdetik & skiljer sig lite ifrån de andra.

3.Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Aristoteles 

4.Hur kan man handlar rätt enligt en pliktetiker?
Svar: Man kan handlar rätt genom att man följer regler från en religion, som t.ex att man ska inte döda,stjäla eller vara otrogen mot någon annan när du har en partner.

5.Vad innebär sinnelag?
Svar: Sinnelag betyder att det är tanken som räknas, som om du t.ex har planerat att tjuva medicin för att rädda någons liv fast du tar fel medicin så personen dör så gör det inget inom sinnelag eftersom att poängen var att du hade en god tanke.

6.Vad är en dygd?
Svar: En dygd är en egenskap man kan ha som t.ex vänlighet & klokhet men man kan även träna upp andra dygder. 

7.Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid?
Svar: En konsekvensetiker hade förmodligen först och främst börjat tänka vad som kan hända med sig själv om han ska hjälpa en panikslagen människa som nästan håller på att dö, risken finns ju att han också kommer att falla ner. Men samtidigt om han väljer att inte rädda den personen och den dör så kommer han ångra sig under en väldigt lång tid, därför tror jag att en konsekvensetiker skulle i alla fall försökt att rädda personen.

8.Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: En pliktetiker kan ha det svårt om 2 eller fler regler krockar med varandra, som t.ex i texten var det en dotter som hade ett val att antingen låta sin mamma dö eller att rädda sin mamma genom att tjuva medicin.

9.Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar: Som exemplet ovanför, din mamma är väldigt sjuk och behöver medicin för att räddas men du har inga pengar, du väljer då att råna en affär för att ta pengarna men du blir istället tagen utav polisen och hamnar i fängelse medan din mamma dör.


10.Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar: Om jag skulle få välja att följa någon dygd så hade det varit klokheten och vänligheten. Jag hade valt klokheten eftersom att den kan komma till väldigt bra situationer om det t.ex är ett stort bråk och du kan sen lösa det, jag hade även valt vänligheten eftersom att först och främst vill jag vara en så bra vän som möjligt men även så att mina vänner kan veta att jag finns där att prata med om det har hänt någonting.

1 kommentar: