onsdag 11 mars 2015

Nationella prov fysik 2013 del A1 (EJ KLAR)

1.
Svar: E

2.
Svar: C

3.
Svar: B

4.
Svar: Hon ser ljuset före än vad hon hör ljudet eftersom att ljusets hastighet färdas mycket snabbare än vad ljudets hastighet gör vilket då gör att man ser ljuset förrän man har ljudet.

5.
Svar: A

6.
Svar: D

7.
Svar: Apparterna i köket kan ha slutat eftersom att de använder en stor mängd ström i ljust det rummet vilket gör att det tar lång tid för strömmen att dela ut sig till de olika uppgifterna den ska göra (diskmaskin,vattenkokare m.m) medan en lampa inte tar så mycket ström kan den lysa i vardagsrummet utan några problem.

8.

A) Växthuseffekten fungerar precis som det låter. Bilar,flygplan,tåg m.m som släpper ut koldioxid i luften bidrar till växthuseffekten då det åker upp till jordens atmosfär och lägger sig där som ett tjockt lager, desto mer vi släpper ut desto tjockare blir lagret vilket till slut gör att temperaturen ökas.

B) För att vi människor ska minska utsläpp till växthuseffekten kan vi byta ut korta bilturer mot cykelturer. Som ett t.ex om man ska in till stan och köpa någonting så måste man inte ta bilen varenda gång utan att man kan ha lite variation att man tar cykeln 1 gång i veckan & det kanske inte låter mycket men om man räknar i flera år kan det vara mycket.

9.
Svar: Då solen värmer upp havet ökar temperaturen & atomerna börjar röra på sig, när de blir varmt börjar även atomerna att röra på sig vilket även gör att vattnet kommer att röra på sig och tillslut åka in mot land.

10.
Svar: Frances skall sitta 4 meter ifrån vridningspunkten. Anton som väger lika mycket som Frances sitter mycket närmar vridningspunkten eftersom desto närmare han ju mindre väger han, Estelle som väger hälften så mycket som Anton sitter dubbelt långt ifrån än vad Anton gör för att de ska bli jämlika i vikten på brädan. Därför ska Frances sitta lika långt ifrån vridningspunkten (4m) som Estelle gör.

11.
Svar: Då det radioaktiva ämnet är ett ämne som sönderfaller så lämnar det ifrån sig spår som man med hjälp utav kol14 metoden kan kolla vad som händer.

12
Svar:

En generator kan användas i t.ex ett kärnkraftverk. Generatorn används genom att den börjar att snurra och sedan omvandlar t.ex till el. En generator i ett kärnkraftverk fungerar genom att ångan ifrån det kokande vattnet gör att generatorn börjar att snurra som i sin tur omvandlar det till el.

Med tack vare generatorn så har det hjälpt till samhället otroligt mycket, som t.ex i alla kärnkraftverken runt omkring i världen som bidrar till en stor del utav jordens el har en generator som omvandlar det till el, om vi inte hade haft generatorer i världen tror jag inte att vi hade varit lika långt fram i teknologin som vi är idag.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar