tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet

radioaktiv strålning är när atomkärnor inte är stabila, de faller sönder och delar på sig, då skickas det ut radioaktiv strålning.


Alfastrålning- Det är när det skickas ut två stycken protoner och neutroner.


Betastrålning- Det är egentligen en proton och en neutron som omvandlas till en elektron.


Gammastråling Det är den farligaste strålning för den har så mycket energi och de skickas iväg ljuspartiklar (fotoner).






Den här bilden visar vad som krävs för att den radioaktiva strålningen inte skall komma igenom, som vi kan se är alfastrålningen minst farligast där ett papper kan skydda dig, sedan är det betastrålning som




radioaktivitet- Radioaktivitet är under en period när atomkärnor sönderfaller och ger då ut joniserad strålning. Strålning kan varken se eller känna så de blir svårt att veta om du har det om du inte kollar upp det och du kan även dö utav radioaktivstrålning men det beror på hur farlig den är-


Becquerel- En fransk fysiker som kom på radioaktivstrålning.


Pierre & Marie Curie- Var ett par fysiker som jobbade tillsammans och år 1989 uppfan dom 2 stycken olika radioaktiva ämnen som de döpte till Radium och Polonium. Radium döptes eftersom det utgår från radioaktivitet och namnet Polonium döptes efter Marie Curie hemland vilket var Polen
polonium.


Polonium-  Polonium är ett giftigt ämne som fysikerna Pierre & Marie Curie uppfann. De döpte det till Polonium för att Marie v


alfastrålning- Alfastrålning består utav väldigt mycket partiklar, med andra ord väldigt små korn. Partiklarna är 2 stycken protoner och 2 stycken neutroner.


alfapartikel- En alfapartikel består utav två protoner och 2 neutroner och när en atomkärna sänder ut en atompartikel så lämnar den ifrån sig 2 protoner och 2 neutroner. Masstalet minskar då med 4 och atomnumret med 2 varje gång den sänder ut en alfapartikel.


radon- Det är ett grundämne som är ett radioaktivt ämne som har 86 protoner och 86 neutroner. Radon är ett ämne som inte är så farligt i grunden men den kan bli det om du t.ex andas in olika saker med Radon. 


betastrålning- Betastrålning är när egentligen en proton och en neutron från första början men sedan när den skjuts iväg omvandlar den sig till en elektron.


betapartikel- En betapartikel består först utav en elektron och en neutron som är positivt laddade. Sedan när den sänds ut så omvandlar den sig till en proton.


gammastrålning- Gammastrålning är den farligaste strålningen då den har ljuspartiklar. Gammastrålningen är omöjlig att se eller känna eftersom att den har ljuspartiklar vilket gör att den kommer igenom väldigt många saker som t.ex några centimer bly.


detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet)-
Geigerräknare, Geiger Müller-rör och dimkammare, man mäter detta med hjälp utav becquerel.


bakgrundsstrålning- Bakgrundsstrålning är den strålning så kommer efter Big Bang. Denna strålning har alltid funnits sedan smällen och kommer alltid att finnas kvar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar