tisdag 21 oktober 2014

Atomfysik

Vad är halveringstid?
Halveringstid är när ett radioaktivt ämne sönderfaller, det vill säga hur lång tid det tar för strålningen att halveras.
Det radioaktiva ämnet Uran har Halveringstid 4 500 000 000 år, när alla dessa miljoner åren gått har den delat sig 1 gång, sedan ska den fortsätta att delar upp sig. Därför brukar man säga att man aldrig riktigt kan bli av med radioaktivitet eftersom att det tar så långt tid för de att halveras.



Hur lång halveringstid är beroende på vilket ämne det kommer ifrån.




Den här bilden visar hur radiums halveringstid fungerar.




Hur kan man utnyttja radioaktivt till något positivt och användbart?(Berätta om 4 olika sätt,se boken sammanfatta med egna ord.)

Med hjälp av radioaktivitet kan man utrota cancerceller i kroppen, dock tar ju inte det bara bort cancercellerna utan alla cellerna i det området.


I en brandvarnare finns det ett radioaktivt ämne. Det radioaktiva ämnet är som en "vakt" som finns för att veta om det är rök, om det kommer rökpartiklar till brandvarnaren aktiveras då brandvarnaren efter som att det har passerats rökpartiklar.


Kol 14 metoden är en metod där man använder sig radioaktivitet för att ta reda på hur gammalt någonting är och det går till så här. Varje levande varelse har fått in sig koldioxid på något sätt, från djur vi äter som de sedan ätit växter som andats in koldioxid för att växa (fotosyntesen). Sedan för att veta hur gammalt något är kollar man hur många gånger kolet har halverats sig och på så sätt får man hjälp utav radioaktivtet för att ta reda på hur gammalt något är.




Man använder radioaktiva isotoper för att studera olika kemikaliers väg till växterna, det är en sändare i det radioaktiva så att man kan se hur mycket växterna har tagit åt sig utav det konstgjorda gödslet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar