onsdag 15 oktober 2014

1900 talet


Här kan vi se några stycken olika händelser hände under 1900-talet som t.ex Titanic,andra världskriget och kalla kriget.


1912 Titanic - 
Redan år 1910 spreds ryktet världen över om världens största fartyg som skulle byggas klart till 1912. Alla hade spridit rykten världen över om att det var den bästa,största och osänkbara båten men det varade inte länge. Resan började i Southhampton och skulle åka till New York men när skeppet krockade in i ett isberg tog det bara några timmar de nästan var nere på botten av havets grund.

1914-1918 1vkr - 
Första världskriget varade i 4 år och det berodde på att länderna ville få mera makt, den ryska revolutionen pågick även samtidigt som första världskriget. Hitler var en soldat i den tyska armen och var med och krigade, när dom då förlorade kriget växte hans hämnd mot de andra länderna bara mer och mer.

Freden i Versaille -
År 1919 träffades man i slottet Versaille som ligger i Frankrike, man skrev då där ett fredsavtal från första världskriget.


Depression - 
Det snackas om att under 1900 talet var det en depression i Europa och det hade med ekonomin att göra. Ekonomin var väldigt dåligt och en limpa bröd kunde kosta en skottkärra fullt med pengar.

1930 Hitler tar makten -
Detta var tiden då Hitler fick sin makt. Det var efter kriget och människor började skylla allting på att judarnas fel som t.ex dålig ekonomi och att de inte går med i armen m.m. Hitler började också att använda sig utav judarna som syndabockar och skylla allting på dom. När han hade anlänt till Tyskland åkte han till en ölpub och lyssnade han vad arbetarpartiet hade och säga och sedan började han själv att tala på ölpuben. Efter ett tag blev han känd och fick till slut mer och mer anhängare som var med i hans "team". De blev sedan ännu mer kända och Hitler valde då att göra en symbol för att visa hans märke. Tillslut fick Hitler makten för de blev mer och mer anhängare till honom och tillslut fick han makten över Tyskland och blev sedan diktator.


1939-1945 2vkr -
Åren 1939-1945 var andra världskriget och det var Hitler som hade startat det. Hitler startade andra världskriget eftersom han ville utrota alla judarna eftersom han ansåg att alla världens problem var på grund utav judar, dessutom ville han ha sin hämnd för att de förlorade första världskriget. Hitler hade all makt i Tyskland och till vann han över länder som t.ex Danmark och Polen m.m.

Han började sedan att bygga koncentrationsläger där han tillfångatog judar,homosexuella,romer m.m. Men det fanns 2 stycken olika koncentrationsläger och det var ett arbetarläger och ett dödsläger och de båda slutar med döden. Om man hamnade i arbetarlägret var det för att man såg ut att vara stark,frisk och klara av mycket och då fick man arbeta tills döden, man fick även lite mat som man levde på. Men sedan finns det förintelseläger där judar,romer,handikappade,homosexuella m.m skickades till och dem blev oftast inskickade till gasduschar som de sedan dog utav.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar