onsdag 1 oktober 2014

NO Kemi

CBRN-krigföring 

CBRN är en förkortning för kemiska (sjukdomar) biologiska (strålning) radiologiska och nukleära stridsmedel (R+N är stötverkan).

C=  Är giftiga gaser som man kan använda i krig genom att fylla de i bomber som sedan delas vidare till människor, några farliga gaser är t.ex senapsgas och saringas.

B=  Biologiska är sjukdomar som smittas till människor som sedan smittar vidare det genom t.ex kroppskontakt.

RN= RN står för nukleära stridsmedel och det är radioaktiva vapen och nukleära vapen.




Biologiska vapen: Biologiska vapen är precis vad det låter, biologiska vapen. Man använder sig utav levande organismer och sjukdomar som t.ex smittkoppor och mjältbrand eftersom det är svårt att bota. Redan på 1300-talet brukade man använda sig utav biologiska vapen men då var det inte gaser som man använde sig utav utan det var t.ex pestsmittade lik som man sköt in med hjälp utav katapulter, de har även skett att de vita gav indianerna smittkoppssmittade filtar för att försöka döda dom.



Ujibomben 

Ujibomben var den första biologiska massförstörelse bomben som blev uppfunnen. Ujibomben blev uppbygd i Japan under andra världskriget och det var att man byggde bomber som var fullt med pestsmittade loppor och råttor. Det man gjorde var att man löste ut bomben ungefär 100 meter ovanför mark ytan eftersom man ville att loppor och råttorna skulle dela ut sig så långt som möjligt men det var även ett problem och det vad för material man skulle använda på bomben. Först använde man sig utav metall men det tog död på mycket utav djuren så man ändrade behållarna till keramik.




Mjältbrand

Mjältbrand även kallad för anthrax är en väldigt farlig och allvarlig infektionssjukdom som är 97% dödlighet. Det är bara däggdjur som kan få mjältbrand och man får det genom en bakterie som heter Bacillus Anthracis som är farlig. Det brukar oftast vara djuren kor och hästar som får sjukdomen men det har även varit människor som har fått det. Ett sätt man kan få mjältbrand på är genom att bacillen tar sig igenom ett öppet sår till huden och genomgår en metamorfos till en bakterie som sedan sprids vidare, metamorfos är att de genomgår en förvandling. Man kan använda antibiotika som botmedel för att få bort mjältbranden men det kan man bara göra i början då bakterierna inte spridits sig för annars är det för sent att rädda. Såren kan se ut på olika sätt men det brukar vara att de blir ett öppet sår som sedan fylls med var. Det händer att bakterierna hamnar vid lymfkörtlarna, d
et kan då sedan bli blodförgiftning.





Fattigammans vapen: Fattigmans vapen är precis som det låter och det är att det är mer "fattiga" människor som använder dessa vapen,det är oftast terrorister som använder sig utav dessa vapen. Man använder sig utav levande organismer och sjukdomar, som t.ex mjältbrand och smittkoppar. När man blandar ihop dessa tillsammans kallas det för för massförstörelsevapen.












Kemiska vapen: Kemiska vapen är är vapen som består utav kemikaliernas gifter och används sedan som stridsgaser. Det finns flera olika gaser men några utav dem är tårgas,nervgas,saringas och senapsgas.
Tårgas brukar användas utav poliser och det sprutar man gasen i ansiktet för att paralysera, göra offret blind för en kort stund.


Senapsgas är en väldigt gammal gas och den blev uppfunnen redan 1916. Det var tyskarna som kom på den och den användes till första världskriget. Den kallas för senapsgas eftersom att den har en doft av senap och vitlök. Gasen har inte någon färg vilket gör den omöjlig att se men det kan även ses som en gulbrun vätska. År 2012 så var det en båt vid namn Baltica som under 4 månader som kartlade botten med hjälp utav sonarutrustning och hittade då senapsgas. Senapsgasen var dumpad i havet och har legat där sedan andra världskriget. Senapsgasen gör så att man får brännskador på kroppen och det kan vara dödligt men det är inte så jätte ofta det händer, man kan även få cancer utav brännskadorna.




Saringas är en väldigt lättflyktig och en mycket effektiv gas som används i krig, dock är den förbjuden att använda. Saringasen blev uppfunnen av tyskarna Schrader,Ambros,Rüdiger och Van Der Linde och fick då namnet sarin. Man använde saringasen för första gången under andra världskriget. Saringasen är en nervgas och man nu blir "träffad" utav gasen kan bieffekterna vara ögonskada,andnöd,kräkningar m.m.
 År 1995 var det en domedagssekt i Tokyo som hade gått på 5 stycken olika tåg i Tokyo och släppte ut saringas. Det var dock bara 13 stycken som dog och ungefär 5 tusen som skadades, skälet till att inte mer dog var för att man inte renat gasen tillräckligt innan de släppte ut den.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen 
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring
http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring
http://www.krisinformation.se/web/Pages/Page____11171.aspx
http://www.ne.se/enkel/kemiska-stridsmedel?i_h_word=kemiska%20vapen
http://www.faktasamlingcbrn.foi.se/filer/c_sidor/2/1.html http://sv.wikipedia.org/wiki/Senapsgas
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3551813.ece
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aum_Shinrikyo
http://sv.wikipedia.org/wiki/Saringasattacken_i_Tokyo
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ujibomben
http://www.1177.se/Halland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Mjaltbrand/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Metamorfos_(biologi)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar