fredag 21 februari 2014

OS Mexico city 1968


                             Mexico city 1968

År 1968 är ett år ingen människa förmodligen kommer att glömma inom de olympiska spelen. Det hade blivit Mexikos tur att äntligen att få att ha de olympiska spelen men det blev mycket protester både inrikes och utrikes för att deras så kallad "färgade ledare" Martin Luther King hade blivit. Människorna tyckte att de inte skulle slösa så många miljoner kronor på de olympiska spelen för att de kunde hellre ge de pengarna till de fattiga i landet. 

Det blev ett mycket tjat och mycket oroande över höjden i Mexiko på 2300 meter ovanför havsytan. Både träningsmän och ledarna blev mycket oroliga för den tunna luften och oroliga för deras hälsa. Man har aldrig tidigare fått acklimatisera sig under en tid innan OS för att de ansågs mot fusk mot de andra som inte kunde göra det. Vid varje idrottsgren så var det fullt med olika sjukhustält som fanns ifall någon skulle svimma på grund av den tunna luften. I tälten brukade det vara mycket gastuber som fanns för att kunna ge ny luft till idrottarna.




Det var även mycket oro från flera länder om just Sverige. Sverige hade med sig väldigt mycket idrottare och det fick dom så klart äta upp. De ansågs som fusk från massa andra länder att Sverige hade med sig så mycket idrottare för då har de större chans att vinna medaljer för att sedan kunna vinna hela OS. Sverige tog några medaljer och några gjorde utav "fåglumfamiljen" i cykel. De vann en silver medalj men de var fortfarande inte nöjda och var istället arga och besvikna på sig själva.



Några som man aldrig kommer att glömma från OS i Mexico city år 1968 är Tommie Smith och John Carlos. Dessa två män komma 1:a och 3:a i sprint, men det är inte det som har gått till historien. Det som har gått till historien är under ceremonin när de spelades Amerikas nationalsång så satte dessa två män på sig svarta handskar och klämde upp nävarna mot himlen för en symbol mot de färgades medborgerliga rättigheter i USA. Dessa två män ansågs stödja medborgarrättsrörlen "Black power". När männen gjorde detta så blev International Olympic Commitee (IOC) väldigt upprörda för att de ansågs att de vanärade eller inte brydde sig om nationalsången. Tommie Smith säger att han har fått flera dödshot pågrund utav hans handling under ceremonin i OS.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar