tisdag 11 februari 2014

Frågor till rymden

  1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
      Den använder sig av en enorm massa bränsle.
  1. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
För att gravitationen på jorden är så stark.
  1. Varför används flytande bränsle till raketer?
Man använder flytande bränsle för att det är lättare att hantera och har inte så stor risk att det skulle explodera.


4.Vad är en sond?
Det är en obemannad apparat som skickas upp i rymden som sedan skickar ner information ner till jorden.  En sond är styrd utav människor nere på jorden som kan välja att sätta på den eller stänga av den.
  1. Vad är en satellit?
En satellit är en elektroniskt uppfinning som gör att man kan skicka signaler från rymden ner till jorden. Man kan med hjälp av en satellit få reda på olika värdsystem,skicka sms och använda sig utav internet.
  1. Vad är en kapsel?
En kapsel är ett litet utrymme som astronauter använder sig utav när man åker upp till rymden, t.ex hunden Laika åkte upp i en rymdkapsel.
  1. Vad är en missil?
Det är en kordinatstyrd apparat som kan användas i t.ex i krig.
  1. Vad menas med reaktionskraft?
En reaktionskraft är en kraft i motsatt riktning. De menas med att jag skjuter ut något så kommer det tillbaka med lika mycket kraft tillbaka.
  1. Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
Man utvecklade rymdfärjor för att man kan använda den flera gånger vilket gör att man tjänar in flera miljoner och jorden blir mer miljönvänlig.
  1. Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget?
Rymdkapplöpning under det kalla kriget menas med den som leder eller ligger först i utvecklingen och som har kommit längst.
  1. När utvecklades de första raketerna?
De första raketerna utvecklades i slutet utav andra världskriget.
  1. Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva.
Vätska,syre,mat,rätt temperatur och tryck & något som tar hand om astronauternas avfall.
  1. Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon)
För att det finns så lite luft, närmare 1/3 luft finns där uppe för att vara exakt. Man får då syrebrist och kan bli yr,svimma och till och med dö.
  1. Förklara orden Hypoxi & Eufori?
Ordet hypoxi betyder syrebrist och man kan få det på olika sätt. Eufori betyder att man blir kärleksfull eller lycklig, man kan bli euforisk när man får syrebrist vilket gör att man kan bli svår och få kontakt med.

  1. Vad innebär gravitation, atmosfär?
Gravitation innebär att det är något som drar till sig något.
  1. Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter)
Det når endast 25000 meter högt för att motorerna behöver också få in syre för att de ska kunna fungera och på 25000 meters höjd och uppåt finns det knappt något syre kvar vilket gör att motorerna inte kommer att fungera där uppe.
  1. Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?
För att om man är borta väldigt länge så kommer man förmodligen inte att göra något som tar mycket energi med sin kropp för att att är viktlöst och då kommer man att förlora väldigt mycket muskler. Man kan få benskörhet och även mycket problem med sitt hjärta.
  1. Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?
De är klädda så för att annars kan raketen börja brinna och sedan sprängas upp i luften på grund utav att det finns fullt med bränslen i den.

  1. Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om!
Jag har valt första satelliten,första människan i rymden och första människan på månen. Jag har valt dessa tre olika händelser för att det var under dessa tre händelserna det blev helt nytt för människornas fakta om rymden. När den första satelliten skickades så sände den ner en massa fakta ner till jorden och har påverkat samhället otroligt mycket. Med hjälp utav satelliterna kan vi använda b.la. kolla på tv och surfa på internet. 

När den första människan skickades upp i rymden så fick vi lära oss någonting otroligt mycket. Vi fick reda på hur månen såg ut, att allting var helt mörkt i rymden och det viktigaste som jag tycker är att vi fick se hur jorden såg ut ifrån rymdens synvinkel. Det första ögonblicket när den första mannen kom ut i rymden och fick se hur det ser ut där är nog obeskrivligt. Att man äntligen kunde se hur jorden såg ut då man fick se att den var rund även fast lång tillbaka i tiden har de sagt att den inte var rund. 


Och nu den sista som jag har valt är när den första mannen i världen gick på månen. Nu visste astronauterna hur det såg ut där ute i rymden och ville nu besöka och även gå på månen. Den första människan som bestod månen hette Neil Armstrong och kom från Amerika. Neil Armstrong sade även ett citat när han landade på månen som sändes live som har gått till historien och han sa så här "This is one small step for a man, one giant leap for mankind.
Det var år 1969 som Neil Armstrong tog de första stegen på månen och det hade varit en ständig kamp mellan Amerika och Sovjetunionen om vem som skulle komma först upp till rymden och skicka upp en människa som sedan skulle gå där. Detta kallades "det kalla kriget" fast det var inget krig utan mer som en tävling. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar