måndag 10 februari 2014

Olika världsbilder

  • Vad orsakade konflikt mellan Galileo Galilei och katolska kyrkan? Hur gick det till och vad ledde den till? Galileo Galilei var en naturvetenskapsman som har blivit väldigt känd för att han ansåg det inte var jorden som var i centrum i rymden och sade att det fanns två världssystem. Den katolska kyrkan blev då väldigt arg på honom och begärde en kyrklig domstol för att under alla åren så har man trott på att det var gud som hade skapat allt och att vi låg i centrum i rymden. År 1633 så ansågs han som skyldig och var då tvungen att läsa upp en färdigskriven förlåtelse bön och var tvungen att lova att aldrig mera lära ut om hur jorden rörde sig runt solen. Det sägs att när han hade läst upp bönen om förlåtelse så mumlade han "och ändå så rör hon sig" fast det är inget som är bevisat. Kyrkan gav Galileo Galilei husarrest under en långtid. De sista åren som han levde blev han blind fast det var inget som stoppade honom från hans vetenskapande. Han föddes år 1564 och dog 1642, han blev 78 år gammal.





  • Vilka fler vetenskapsmän har haft inflytande på världsbilden eller gjort viktiga upptäckter inom astronomin? 


Ptolemaios- Klaudios Ptolemaios var en grekisk astronom och matematiker. Det var han som hade en teori om att jorden var geocentrisk. Geo är det grekiska ordet för jorden och centrisk betyder ju centrum. 

Kopernikus-  På 1500-talet var det en vetenskaps man vid namn Kopernikus som hade tagit en teori från en astronom i de antika Grekland. Att solen var heliocentrisk och att det var solen som låg i mitten och allt snurrade runt den.1500,bok, heliocentriska. Han trodde att solen var i centrum och inte jorden.


Galilei-  Galelio Galilei var en vetenskapsman som föddes i Pisa år 1564. Han hade hört om en kikare som man kunde kolla på saker långt ifrån med så han valde att försöka bygga en själv. Han hade aldrig sett hur kikaren såg ut men ändå lyckades han att bygga en som var 30 gånger starkare. På dagarna kollade han ut på haven ifall det var fredliga handelsmän eller ifall det var några andra. Men på kvällarna vände han upp kikaren mot himlen och kollade på stjärnorna.  Han såg då att månen hade berg,venus hade olika faser och att jupiter hade egna månar. Han trodde även på samma teori som vetenskapsmannen Kopernikus gjorde att jorden var heliocentrisk, med andra ord att solen är i mitten och att allt annat åker runt den. När Galilei fick reda på detta så började han att lära ut det men det gillade inte den katolska kyrkan. De valde att ha en kyrklig rättegång och där han tillslut fick husarrest och inte fick lära ut till andra om hans upptäckter. När rättegången var över så mumlade Galilei för sig själv "ändå så snurrar hon" men det var ingen som förstod vad han menade.


Tycho Brahe- Dansk, 1600-1700, gick från filosofi till vetenskap. Han upptäckte planeternas banor.


Kepler - Kepler var Tycho Brahes lärling, omloppstid,sträcka och omloppsbanor. 


Newton- Han kom på gravitationen och tyngdkraft. Solen håller alla planeterna i kontroll så att vi inte åker iväg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar