torsdag 27 februari 2014

München

Wir haben gearbeitet mit der bundeshauptstadt München. München leigt in Deutschland. München leigt in süd-Deutschland. München hast über ein million bevölkerung wie leben in München. Das ist ein neuntel von Schweden bevölkerung. München leigt 520 (meter) über asl. Bereich ganze München ist 310,69 km2. München war basierend jahr 1158 von Henrik Lejonet und ihre aktuelle bürgermeister ist Christian Ude. München ist der drittreichste stadt im ganzen land für ist leigt plus fluss Isar und leigt schließen die bekannten gebirge Alperna. Die fluss Isar und de gebirge Alperna anziehen eine menge von touristen. In München verwenden besteht aus währung Euro. Etwas ist ein klassiker zu essen in beide München und ganz Deutschland ist wienerschnitzel.  




Jag och Besmir har valt att jobba med bundeslandet München. München ligger i landet Tyskland och ligger i den södra delen utav Tyskland. I München så finns det över en miljon invånare vilket är 1/9 utav hela Sveriges befolkning. Hela arean på Münchens yta är 310,69 km2. München var grundat år 1158 utav Henrik Lejonet och deras nuvarnde borgmästare heter Christian Ude. München är det tredje rikaste staden i hela landet och det har en stor anledning för att i München ligger den kända floden Isar och det stora berget Alperna. Floden Isar och berget Alperna drar till sig många turister dels för floden är 263 km lång och Alperna är väldigt känt för en bra skidresa med familj och vänner. I München använder man sig utav valutan euro och en klassiker som maträtt man kan köpa där är en wienerschnitzel.

Veckans nyhet v.9

1. Demonstranter har tagit kontroll över regeringskvarteren efter flera dagars blodiga strider i Ukrainas huvudstad. Presidenten har avsatts. Vad heter Ukrainas avsatte president?
 Svar: Ukrainas avsatte president heter Viktor Janukovytj.



2. Den senaste veckan har över 150 människor dödats i en rad attacker i Afrikas folkrikaste land. Angriparna tillhör den extrema islamistgruppen Boko Haram. I vilket land?
 Svar: Det som har hänt är att en islamistgrupp vid namn Boko Haram. Dom har skakat skräck i hela Nigeria genom att de har dödat sammanlagt 150 personer. De hade brutit sig in i en skola där människor sov över och de dödade sammanlagt 59 elever den natten.




3.  En tysk industriman räddade under andra världskriget livet på 1 200 judar genom att ge dem arbete i sin textilfabrik i byn Brnenec i Tjeckien. Nu är fabriken till salu. Vem var mannen?
 Svar: Mannen var Schindler.




4. 1980 blev han Zimbabwes första svarta premiärminister. Nu har "Afrikas mest långlivade ledare" fyllt 90 år. Han är både "hyllad frihetshjälte" och "avskydd diktator". Vem är han?
Svar: Han är Robert Gabriel Mugabe.





5. En av världens största datorhallar byggs just nu i Boden. Den ska underlätta handeln med en kontroversiell digital valuta, som skapades 2009 av Satoshi Nakamoto. Vad heter valutan?
 Svar: Valutan heter Bitcoin.






Källan:

1. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/revolutionsstamning-pa-torget-i-kiev_3299204.svd
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5792768



2. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18438838.ab
http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/02/19/Open-Doors-Boko-Haram-satter-skrack-i-sitt-eget-land/



3. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schindlers_factory_Brnenec_CZ_2004b.JPG
    http://www.bloomberg.com/news/2014-02-19/schindler-factory-for-sale-as-czechs-ponder-ruined-refuge.html



4. http://quizstone.se/q/vem_blev_zimbabwes_premiarminister_aar_1980_och_med_tiden_ocksaa_en_av_afrikas_langst_sittande_ledare/
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Mugabe




5. http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/02/19/Open-Doors-Boko-Haram-satter-skrack-i-sitt-eget-land/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bitcoin


fredag 21 februari 2014

OS Mexico city 1968


                             Mexico city 1968

År 1968 är ett år ingen människa förmodligen kommer att glömma inom de olympiska spelen. Det hade blivit Mexikos tur att äntligen att få att ha de olympiska spelen men det blev mycket protester både inrikes och utrikes för att deras så kallad "färgade ledare" Martin Luther King hade blivit. Människorna tyckte att de inte skulle slösa så många miljoner kronor på de olympiska spelen för att de kunde hellre ge de pengarna till de fattiga i landet. 

Det blev ett mycket tjat och mycket oroande över höjden i Mexiko på 2300 meter ovanför havsytan. Både träningsmän och ledarna blev mycket oroliga för den tunna luften och oroliga för deras hälsa. Man har aldrig tidigare fått acklimatisera sig under en tid innan OS för att de ansågs mot fusk mot de andra som inte kunde göra det. Vid varje idrottsgren så var det fullt med olika sjukhustält som fanns ifall någon skulle svimma på grund av den tunna luften. I tälten brukade det vara mycket gastuber som fanns för att kunna ge ny luft till idrottarna.




Det var även mycket oro från flera länder om just Sverige. Sverige hade med sig väldigt mycket idrottare och det fick dom så klart äta upp. De ansågs som fusk från massa andra länder att Sverige hade med sig så mycket idrottare för då har de större chans att vinna medaljer för att sedan kunna vinna hela OS. Sverige tog några medaljer och några gjorde utav "fåglumfamiljen" i cykel. De vann en silver medalj men de var fortfarande inte nöjda och var istället arga och besvikna på sig själva.



Några som man aldrig kommer att glömma från OS i Mexico city år 1968 är Tommie Smith och John Carlos. Dessa två män komma 1:a och 3:a i sprint, men det är inte det som har gått till historien. Det som har gått till historien är under ceremonin när de spelades Amerikas nationalsång så satte dessa två män på sig svarta handskar och klämde upp nävarna mot himlen för en symbol mot de färgades medborgerliga rättigheter i USA. Dessa två män ansågs stödja medborgarrättsrörlen "Black power". När männen gjorde detta så blev International Olympic Commitee (IOC) väldigt upprörda för att de ansågs att de vanärade eller inte brydde sig om nationalsången. Tommie Smith säger att han har fått flera dödshot pågrund utav hans handling under ceremonin i OS.











onsdag 12 februari 2014

München

Wir haben gearbeitet mit der bundesland München. München leigt in Deutschland. München leigt in süd-Deutschland. München hast über ein million bevölkerung wie leben in München. Das ist ein neuntel von Schweden bevölkerung. München leigt 520 (meter) über asl. Bereich ganze München ist 310,69 km2. München war basierend jahr 1158 von Henrik Lejonet und ihre aktuelle bürgermeister ist Christian Ude. München ist der drittreichste stadt im ganzen land für ist leigt plus fluss Isar und leigt schließen die bekannten gebirge Alperna. Die fluss Isar und de gebirge Alperna anziehen eine menge von touristen. In München verwenden besteht aus währung Euro. Etwas ist ein klassiker zu essen in beide München und ganz Deutschland.


Om jag var en hindu

Jag är en kristen person och har kristendomen som religion. Jag är döpt och har gått mer än hälften utav mitt lärande för att sedan kunna ta min konfirmation. Jag har självt valt att jag vill ta konfirmationen för att det är en självklarhet för mig själv att jag skall göra det. Alla min släktingar både nu och långt tillbaka har tagit deras konfirmation och då vill jag hålla den traditionen och inte bryta det bandet som hela min släkt har gjort bara för att jag inte orkar eller vill. Det är intressant hur man kan se skillnad från olika perspektiv på hur jorden har skapats för i skolan lär vi oss från hur olika människor har kommit på men när jag frågade min konfirmationsledare så tyckte hon nästan att det var panteism, hon anser att gud finns i allt och alla.



Om jag var en hindu så hade jag nog dragit mig tillbaka och blivit en asket för att leva ett så enkelt liv som möjligt. Jag hade valt att göra detta för att jag inte skulle få reda på så mycket om dagens teknologi och då inte kunna bli drabbad av det, det man inte vet av blir man inte skadad av. Jag hade börjat att tänka på mig själv och mitt egna liv för att jag ska kunna uppnå uppdraget i mitt liv vilket är moksha. Varje morgon och kväll hade jag gjort heliga ritualer som t.ex att meditera varje morgon och kväll och sedan skulle jag ge offergåvor till gudarna för att uppnå en så bra karma som möjligt. karma är ifall man är en bra människa och gör bra saker i livet så kommer man tillslut att uppnå moksha vilket betyder befrielse. Om man uppnår moksha så kan man komma till en bättre kast i sitt nästa liv om man har varit en bra människa i sitt liv.

Inom hindusimen så finns det flera gudar och det kallas med ett annat ord för polyteism. Om jag hade blivit född som en tjänare i kastsystemet hade jag blivit argt som ett bi och försöka upphäva kastsystemet. Jag tycker att det är fel för att om min förfader har varit en tjänare så måste inte jag bli dömd att gå i deras öde. Jag tycker att jag borde få chansen att gottgöra mig och kunna visa vad jag går för och inte bara vara en tjänare medan t.ex barn som går i prästers fotspår inte ens förtjänar det. Jag tycker det är riktigt fel för att tänk om jag hade hittat mitt livs kärlek och kunde inte få leva med henne eller skaffa barn med henne bara för att mina förfäder har varit tjänare. Jag tycker det är riktigt dåligt att jag inte har chansen att visa hur långt min kunskaper når och kanske jag till och med kunde undervisa andra om min lära. Jag hade även levt som en humanism och försöka få alla människor att känna sig nöjda,glada och lika mycket värda.

Jag skulle försöka få tag i någon som säljer kossor och köpa så många jag kunde att för inom hinduismen ser de kossor som heliga. Jag hade även vilja ha en kossa för den kan ge mig en massa tillgångar som t.ex en massa mjölk och även gödsel som man kan bygga hus med, sedan kan man göra upp eldar utav gödseln. Jag skulle dock akta mig för kossans mule för min gud Shiva har en gång förbannat den men när jag skulle dö så skall jag ha en kossas svans i min hand för det anses som tur.


Jag skulle försöka att ändar på världen på något sätt och att hjälpa den. Jag skulle göra det för alla människors och världens skull men det hade samtidigt höjt min karma vilket hade gjort att jag kunde uppnå nirvana för att bli fri från lidandet på jorden och sedan leva i ett bättre kastsystem i mitt näsa liv. Jag skulle försöka att bygga upp skolor i hela världen för att få barnen att lära säga så mycket saker som möjligt för att dom är jordens framtid. Dom skulle först och främst få lära sig om religionen hinduismen och om många gudar som finns inom hinduismen som t.ex. Brahma,Krishna-Vishnu och om den all seende guden Shiva. Jag vill bygga upp skolor runt hela jorden för att de kan lära sig om att deras kretslopp och död heter samsara och om att de är bra människor så kan de sedan uppnå nirvana och sedan få ett bättre liv. Sedan vill jag bygga upp skolor för att det finns barn i världen som behöver utbildning och vem vet, det kanske är ett barn som inte har råd med en utbildning som vet hur man kan bota cancer.


Hur rymden påverkat oss

Hur påverkas du och jag av upptäckter,forskning och kunskap om rymden?


Stroke
Jag har läst lite om hur rymdens teknologi har påverkat våran teknik om hälsa och det är ganska fascinerande hur tekniken som används i rymden används i dagens hälsa. På samma sätt som jordobeservationssatelliter används så använder sjukvården samma sätt för att kunna se hur blodet flödar inne i kroppen. De kan se om vissa artärer och njurar förändras och kan då lättare se och förhindra någon att få en stroke. Man kan få en stroke genom att det blir kärlförträngningar. Om man får det så kan inte blodet flöda genom hela kroppen vilket gör att man kan bli handikappad.





Övervakning av pulsen
På samma sätt NASA använde sig utav tekniken för att kolla astronauternas pulser ändras i olika klimat så använder sig bl.a. sjukhus och rehabiliteringscenter samma teknik för att kolla patienternas pulser för att avläsa om det händer någonting drastiskt med pulsen.



Hjälper tandläkaren 
Det svenska företaget scint-X har kommit på en mikromekanik uppfinning som gör att man kan ta olika röntgenbilder. Röntgenbilder används


tisdag 11 februari 2014

Frågor till rymden

  1. Hur tar sig en raket ut i rymden?
      Den använder sig av en enorm massa bränsle.
  1. Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
För att gravitationen på jorden är så stark.
  1. Varför används flytande bränsle till raketer?
Man använder flytande bränsle för att det är lättare att hantera och har inte så stor risk att det skulle explodera.


4.Vad är en sond?
Det är en obemannad apparat som skickas upp i rymden som sedan skickar ner information ner till jorden.  En sond är styrd utav människor nere på jorden som kan välja att sätta på den eller stänga av den.
  1. Vad är en satellit?
En satellit är en elektroniskt uppfinning som gör att man kan skicka signaler från rymden ner till jorden. Man kan med hjälp av en satellit få reda på olika värdsystem,skicka sms och använda sig utav internet.
  1. Vad är en kapsel?
En kapsel är ett litet utrymme som astronauter använder sig utav när man åker upp till rymden, t.ex hunden Laika åkte upp i en rymdkapsel.
  1. Vad är en missil?
Det är en kordinatstyrd apparat som kan användas i t.ex i krig.
  1. Vad menas med reaktionskraft?
En reaktionskraft är en kraft i motsatt riktning. De menas med att jag skjuter ut något så kommer det tillbaka med lika mycket kraft tillbaka.
  1. Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
Man utvecklade rymdfärjor för att man kan använda den flera gånger vilket gör att man tjänar in flera miljoner och jorden blir mer miljönvänlig.
  1. Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget?
Rymdkapplöpning under det kalla kriget menas med den som leder eller ligger först i utvecklingen och som har kommit längst.
  1. När utvecklades de första raketerna?
De första raketerna utvecklades i slutet utav andra världskriget.
  1. Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva.
Vätska,syre,mat,rätt temperatur och tryck & något som tar hand om astronauternas avfall.
  1. Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon)
För att det finns så lite luft, närmare 1/3 luft finns där uppe för att vara exakt. Man får då syrebrist och kan bli yr,svimma och till och med dö.
  1. Förklara orden Hypoxi & Eufori?
Ordet hypoxi betyder syrebrist och man kan få det på olika sätt. Eufori betyder att man blir kärleksfull eller lycklig, man kan bli euforisk när man får syrebrist vilket gör att man kan bli svår och få kontakt med.

  1. Vad innebär gravitation, atmosfär?
Gravitation innebär att det är något som drar till sig något.
  1. Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter)
Det når endast 25000 meter högt för att motorerna behöver också få in syre för att de ska kunna fungera och på 25000 meters höjd och uppåt finns det knappt något syre kvar vilket gör att motorerna inte kommer att fungera där uppe.
  1. Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?
För att om man är borta väldigt länge så kommer man förmodligen inte att göra något som tar mycket energi med sin kropp för att att är viktlöst och då kommer man att förlora väldigt mycket muskler. Man kan få benskörhet och även mycket problem med sitt hjärta.
  1. Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?
De är klädda så för att annars kan raketen börja brinna och sedan sprängas upp i luften på grund utav att det finns fullt med bränslen i den.

  1. Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om!
Jag har valt första satelliten,första människan i rymden och första människan på månen. Jag har valt dessa tre olika händelser för att det var under dessa tre händelserna det blev helt nytt för människornas fakta om rymden. När den första satelliten skickades så sände den ner en massa fakta ner till jorden och har påverkat samhället otroligt mycket. Med hjälp utav satelliterna kan vi använda b.la. kolla på tv och surfa på internet. 

När den första människan skickades upp i rymden så fick vi lära oss någonting otroligt mycket. Vi fick reda på hur månen såg ut, att allting var helt mörkt i rymden och det viktigaste som jag tycker är att vi fick se hur jorden såg ut ifrån rymdens synvinkel. Det första ögonblicket när den första mannen kom ut i rymden och fick se hur det ser ut där är nog obeskrivligt. Att man äntligen kunde se hur jorden såg ut då man fick se att den var rund även fast lång tillbaka i tiden har de sagt att den inte var rund. 


Och nu den sista som jag har valt är när den första mannen i världen gick på månen. Nu visste astronauterna hur det såg ut där ute i rymden och ville nu besöka och även gå på månen. Den första människan som bestod månen hette Neil Armstrong och kom från Amerika. Neil Armstrong sade även ett citat när han landade på månen som sändes live som har gått till historien och han sa så här "This is one small step for a man, one giant leap for mankind.
Det var år 1969 som Neil Armstrong tog de första stegen på månen och det hade varit en ständig kamp mellan Amerika och Sovjetunionen om vem som skulle komma först upp till rymden och skicka upp en människa som sedan skulle gå där. Detta kallades "det kalla kriget" fast det var inget krig utan mer som en tävling. 



Syslöjds planering


                                                               Tema rymden







Det hela började med att vi fick ett tema som vi skulle jobba med under slöjden och det var rymden. Vi skulle då göra ett eget plagg och sedan koppla ihop det med vårt tema. Jag kom direkt att jag ville ta ett par mjukisbyxor hemifrån och sedan göra mitt plagg utav det men de gick inte. Jag började då tänka hur jag kan koppla ihop någonting med rymden till mitt arbete.  Jag hittade ett tyg gjort utav polyester som hade fullt med stjärnor och massa olika färger på sig och den valde jag att jag skulle ha. Jag skulle då få in ett snyggt material och även en
koppling till vårt tema. Det fanns massa olika material inne i skåpet som man kunde koppla ihop med temat men jag valde att ta det med stjärnor på, dels för att jag tyckte det var snyggt och fräckt. Men jag började sedan tänka att stjärnor och människor är nästan likadana, vi båda lever ett liv.

Veronica hade då en lektion med oss där hon fick igenom vad kroppens olika delar heter och hur man mäter dom, vi fick sedan prova på att mäta en kompis mått för att se om man kan det eller inte. Muna mätte min kropp två gånger eftersom att vi ville vara säkra på mina mått var rätt. Här är en bild på hur min mått ser ut och det är dessa mått som jag följer för att jag skall kunna göra mitt plagg.





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



frågorna

(4,5)


Här är en bild på vad jag skissade. Jag valde att skissa dessa tre plagg efter som att jag tycker all plaggen är grymt sköna och man kan nästan har dom vart som helst. Mitt beslut var ganska svårt att välja om vad för plagg jag skulle göra men det blev tillslut plagg nummer 3. Jag valde att göra den jag har aldrig gjort en tröja förut och jag vill gärna passa på något nytt. Jag vill även göra den eftersom att jag vill ha en sådan tröja och det kan bli kul att prova på att göra en egen innan man går och köper en i affären.








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



(6,7,8)



Jag har idag målat tre likadana skisser av den skissen jag har valt att göra. Jag valde att måla tre olika förslag för att kunna se på annorlunda versioner hur jag kunde göra det. Jag valde att välja den längst till vänster för att den är mest lik de materialen jag redan har valt att jobba med och tycker personligen att den var finast. Jag ville även göra den eftersom att en sleeveless hoodie brukar vara hel färgad eller med något litet märke på men nu så är min full med stjärnor och massa olika färger och det tycker jag var lite annorlunda för en sleeveless hoodie.









Jag har valt att göra en "sleeveless hoodie". Jag har valt att göra den skissen som är ingringad för att jag tycker den är den snyggaste tycker jag. Jag ska måla någon annan skiss till och färglägga dom för att sen ifall jag vill göra några andra ändringar.
En sleeveless hoodie är en tjockiströja utan ärmar. Jag kommer då inte att jag göra några ärmar,det tycker jag är lite bra för då kommer jag att ha mera tid på mig att göra den mer designad och fin. Jag har valt att göra det för jag vill ha en sådan och då kan jag lika gärna göra den här. Jag har valt att jag ska ha basen i det svarta materialet munk ( 100% bomull). Sedan har jag valt att sy på det stjärn materialet för att jag tyckte det var snygg och det passade ihop med ämnet ( rymden) som vi har. Stjärn materialet heter kallinge och det är gjort utav 100% polyester. Jag ska ha kallinge materialet påsydd på munk materialet. Det är bra för att kallinge är gjort utav 100 % polyester (plast). Ifall den blir blöt så kommer den att absorbera bort det mesta utav vätskan för det är gjort utav plast. Det är bra att materialet är gjort i polyester istället för ylle. Ylle är inte det bästa materialet om det är en regnig dag för att den har inte en så bra absorberingsförmåga som t.ex då polyester har. Polyester är även ett bra material för att de tål en vanlig tvättning och krymper inte.

Min så kallade "prägel" som jag kommer att sätta på mitt arbete är jag kommer att ha två stycken olika material på min hoodie och man brukar bara ha ett material. Sedan så är det materialet med stjärnor min prägel också eftersom att det inte finns någon sådan hoodie och jag tycker personligen att det var fräckt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                 (9,10)





Nu när jag är klar med att ha skissat om vad jag skall göra för något plagg så valde jag att gå in till ett rum som vi har på slöjden och hämta denna mappen. I det rummet så finns det fullt med olika mappar där man kan göra kläder som t.ex jeans,tröja eller en sleevless hoodie som jag skall göra nu. På denna mapp som jag har tagit bild på så finns det massa olika skisser på hur man kan göra sleevless hoodie och det finns exakt en sådan som jag vill göra fast jag har förlängt den lite där nere för att jag vill gärna ha någonting jag kan växa i. Det är konstruktionen B som jag kommer att rita efter och där så skall man bara använda sig utav bystvidd och stussvidd. Det jag hade på stussvidd var 98 cm och bystvidd vad 83, på mina ritningar som jag sedan skall rita efter blir då nummer 40, med andra ord storlek medium.



















Under dessa två senaste lektionerna har jag haft fullt upp med att måla de exakta rätta måtten till mina ritningar och jag råkade att glömma ta kort på det innan jag klippte ut dom men jag har en bild här på hur resultatet blev när jag klippte ut mina skiss. Nu när jag har klippt ut mina mått så skall jag sedan lägga dom på mina tyg och sedan klippa ut dom.











Nu har jag använt mig utav en fliskrita och phiffikuss för att jag skall kunna rita ut mina mått på mitt material. Jag har ritat en centimeter extra på varje kant förutom längst ner där jag har ritat till fyra centimeter extra. Jag har gjort detta eftersom jag följer instruktionerna från häftet och sedan vill jag ha den lite större eftersom den ska vara en "slapp" tröja som jag sedan kan växa i.





Nu är det bara någon minut kvar innan lektionen slutar och jag har hunnit att nåla fast alla mina papper på mina mått så dom inte försvinner för där har jag skrivit ner hur jag skall göra och vad för olika redskap jag kan behöva.












Eftersom att jag inte han att klippa ut mitt material i skolan så tog jag initiativet att ta hem dessa material i en mapp och göra resten hemma. Som ni kan se så har jag bara använt mig av en helt vanlig kökssax,
rekommenderar det dock inte eftersom den är till för köksredskap och inget annat. Det tog även 40 minuter för mig att klippa ut alla delarna.

Som ni även kan se så har jag lag alla bitarna i rätt position som de ska vara i och nu ser det äntligen ut som en tröja i mina ögon. När jag har kommit tillbaka från min praktik plats skall jag göra samma saker med mitt andra material och när jag äntligen kommer vara klart med det så kan jag äntligen börja sy ihop min hoodie.









(11)






När jag hade valt att jag skulle göra en sleevless så förstod jag själv att jag inte vill ha en likadan som alla andra har för att jag vill att mitt plagg som jag skall göra kommer synas och kommer sticka ut lite grann från mängden och då hittade jag polyester tyget med alla dessa stjärnor på. När jag hade hittat polyester tyget så förstod jag att jag inte bara kunde ha det eftersom att det var väldigt tunt tyg och jag kunde då bli väldigt kall om jag bara skulle ha det. Så jag hittade det bekväma kallinge tyget och valde då att ha de som ett förstalager och sedan ha polyester ovanpå.

Jag valde att ha polyester tyget med stjärnor som överlager eftersom att jag tyckte det var snyggare än det enkla svarta och jag tänkte även att vi människor inte är så olikt från hur stjärnorna på mönstret är. För människor och stjärnor lever ett liv och sedan när det fanns det olika färgerna så tänkte jag att en färg representerar en känsla, som t.ex den röda färgen menas med att en gång har man varit kär och kanske funnit sin kärlek.


Jag valde även att ha polyester tyget över kallinge eftersom att om det är en regnig dag och det regnar på min tröja så kommer min hoodie att absorbera bort mera vätska om jag har polyester tyget som överlag eftersom att det är gjort utav plast, vilket blir då att vattnet rinner bort ifrån det.





(12)


Min hoodie kommer att bestå utav två stycken olika material som ni kanske redan vet, och det är kallinge och polyester. Jag har inte hittat något skötselråd till materialet kallinge men jag har hittat det till polyester och polyesterplagg ska antingen tvättas i maskin eller kemtvättas. Vid maskintvätt bör en så låg temperatur som möjligt hållas. För strykning gäller en maxtemperatur på 150 °C. Polyester är ett väldigt bra tyg eftersom att det är gjort utav plast. Fördelarna med detta är t.ex att de torkar jätte fort efter en tvätt eftersom att den absorberar bort mycket utav vattnet. En fördelar med polyester kan även vara att om man kör styrketräning ute i skogen och du svettas väldigt mycket så kommer det att hållas mot din kropp.




(14)




Så långt som jag har kommit nu är jag faktiskt stolt över mitt arbete och tycker jag har arbetat effektivt, jag hade det dock svår med hur jag skulle rita ut mina ritningar eftersom att det var vissa linjer som korsade varandra och då kunde jag lätt blanda ihop dom men jag klarade det bra när jag lärde mig hur jag skulle göra. Jag tycker det också var bra att jag bara skulle använda mig utav stussvidd och bystvidden eftersom då behövde jag inte mäta alla mina kroppsdelar igen (på grund utav jag hade häftet hemma). Jag tycker även det är bra att jag har gjort den lite större eftersom att jag vill ha den lite "pösig" och mysig som man kan ha både hemma och borta.







(15)


När min sleeveless hoodie är klar så är jag rätt så säkert att den kommer att vara snygg enligt min åsikt. Det kommer att vara som en helt vanlig hoodie förutom att jag har lagt på stjärnor som är fullt med massa färger vilket kan dra till sig olika blickar vilket jag gärna vill. Denna hoodie kommer man att kunna ha på sig på nästan alla årstider fast jag skall nog inte ha den på sig så jätte mycket på sommaren för om det är varm så vill jag helst inte bli för varm. Jag skulle vilja säga att detta är inte någon gammal fast inte något nuvarande plagg som man har, jag tror dock att man kommer att göra mer sådana här plagg om några månader eller år.










måndag 10 februari 2014

Olika världsbilder

  • Vad orsakade konflikt mellan Galileo Galilei och katolska kyrkan? Hur gick det till och vad ledde den till? Galileo Galilei var en naturvetenskapsman som har blivit väldigt känd för att han ansåg det inte var jorden som var i centrum i rymden och sade att det fanns två världssystem. Den katolska kyrkan blev då väldigt arg på honom och begärde en kyrklig domstol för att under alla åren så har man trott på att det var gud som hade skapat allt och att vi låg i centrum i rymden. År 1633 så ansågs han som skyldig och var då tvungen att läsa upp en färdigskriven förlåtelse bön och var tvungen att lova att aldrig mera lära ut om hur jorden rörde sig runt solen. Det sägs att när han hade läst upp bönen om förlåtelse så mumlade han "och ändå så rör hon sig" fast det är inget som är bevisat. Kyrkan gav Galileo Galilei husarrest under en långtid. De sista åren som han levde blev han blind fast det var inget som stoppade honom från hans vetenskapande. Han föddes år 1564 och dog 1642, han blev 78 år gammal.





  • Vilka fler vetenskapsmän har haft inflytande på världsbilden eller gjort viktiga upptäckter inom astronomin? 


Ptolemaios- Klaudios Ptolemaios var en grekisk astronom och matematiker. Det var han som hade en teori om att jorden var geocentrisk. Geo är det grekiska ordet för jorden och centrisk betyder ju centrum. 

Kopernikus-  På 1500-talet var det en vetenskaps man vid namn Kopernikus som hade tagit en teori från en astronom i de antika Grekland. Att solen var heliocentrisk och att det var solen som låg i mitten och allt snurrade runt den.1500,bok, heliocentriska. Han trodde att solen var i centrum och inte jorden.


Galilei-  Galelio Galilei var en vetenskapsman som föddes i Pisa år 1564. Han hade hört om en kikare som man kunde kolla på saker långt ifrån med så han valde att försöka bygga en själv. Han hade aldrig sett hur kikaren såg ut men ändå lyckades han att bygga en som var 30 gånger starkare. På dagarna kollade han ut på haven ifall det var fredliga handelsmän eller ifall det var några andra. Men på kvällarna vände han upp kikaren mot himlen och kollade på stjärnorna.  Han såg då att månen hade berg,venus hade olika faser och att jupiter hade egna månar. Han trodde även på samma teori som vetenskapsmannen Kopernikus gjorde att jorden var heliocentrisk, med andra ord att solen är i mitten och att allt annat åker runt den. När Galilei fick reda på detta så började han att lära ut det men det gillade inte den katolska kyrkan. De valde att ha en kyrklig rättegång och där han tillslut fick husarrest och inte fick lära ut till andra om hans upptäckter. När rättegången var över så mumlade Galilei för sig själv "ändå så snurrar hon" men det var ingen som förstod vad han menade.


Tycho Brahe- Dansk, 1600-1700, gick från filosofi till vetenskap. Han upptäckte planeternas banor.


Kepler - Kepler var Tycho Brahes lärling, omloppstid,sträcka och omloppsbanor. 


Newton- Han kom på gravitationen och tyngdkraft. Solen håller alla planeterna i kontroll så att vi inte åker iväg.


söndag 9 februari 2014

Liknelser & metaforer

Jag ville inte gå till Martins fest men karl var envis som en åsna och skulle bli arg som ett bi om han inte fick gå till festen. Vi hade väntat tills mamma och pappa hade somnat och smög sedan ut genom fönstret. När vi gick på den stora gatan så såg vi upp mot himlen fast det var svart om natten. Jag kände mig rädd ifall att mina föräldrar skulle märka att jag hade stuckit hemifrån för att dra till en fest som jag egentligen inte fick gå till. Karl däremot var listig som en räv och hade kommit på att vi kunde låtsas sova för att kunna lura min mamma och pappa. Vi hade nu kommit fram till det stora vita huset och stod ute i det kalla vinter vädret och knakade sedan på den stora röda dörren.


 Dörren öppnades utav Martin, Martin var skolans coolaste kille och var den rikaste också. Jag hade aldrig varit hemma hos Martin och visste inte att huset var så stort och fint inuti. När jag kom in i huset kunde jag bara känna stanken utav fimpade cigaretter och doften av sprit och hela huset såg ut som en soppa. Jag hade lovat mig själv att jag inte skulle dricka ett enda dugg för att det var det sista jag någonsin skulle göra mot mig själv medan de alla andra drack på och blev sedan glada som laxar. Jag gick in på dansgolvet och kände hur varmare och varmare jag blev för varje sekund och kunde sedan känna mig röd som en tomat. Jag kunde bara se hur allas blickar drogs emot mig för att jag var den enda som inte drack, jag kände mig genast ensam som en varg. 

Skolans snyggaste tjej Olivia kom fram till mig och bad mig att föra henne fram till dansgolvet och dansa med henne. Jag kände mig hur ball som helst när jag stod och dansade med Olivia. Det stod lite gnistor mellan oss och från ingenstans bar jag upp henne, Hon var lätt som en fjäder. Efter dansen gick vi in i ett rum och kysstes lite. Vi lade oss ner och tafsade lite på varandra. När vi väl hade slutat så bad hon mig genast om mitt nummer och jag berättade det så klart. Vi låg ner i en stund och pratade med varandra om vi skulle berätta för de andra på festen vad vi hade gjort i rummet, men vi sa att vi skulle vänta med det. När vi väl gick ut i rummet så slog det fjärilar i magen på mig och jag kände mig betuttad av henne. 






När vi väl hade kommit ur rummet kände jag mig så varm och het så var jag tvungen att gå ut och doppa mig i den kritvita snön. Jag fick genast en chock av den kalla snön och började att darra som ett asplöv. När jag gick in huset kände jag hur värmen slog till i mitt ansikte och började att brännas. Jag sprang genast in på dansgolvet och började att glömma mina problem och började att leva i nuet. Martin kom fram till mig och fråga mig ifall jag ville ha en bärs, jag sa nej att jag inte ville ha någon bärs men då gjorde han något som jag aldrig kommer att förlåta honom för. Han ropade på några kompisar som sedan tog in mig i hans sovrum. De låste sedan dörren höll sedan fast mina armar och ben i hans säng så att jag inte kunde fly. Jag började skrika som en stucken gris fast då hällde dom i mig alla sorters olika alkoholdrycker. Jag började att bli yr och förlorade en del av medvetandet fast ändå inte och det var då jag insåg att jag hade blivit full.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 Plötsligt hördes en smäll och sedan blev det svart som en katt inne i varuhuset. Jag kände mig dum som en kamel att vi hade gömt oss inne på varuhusets toaletter och nu var fast där. Vi insåg snart att vi var fast där och alarmet kunde gå vilken minut som helst. Vi alla blev hungriga som ett gäng grisar. Max försökte att välta omkull en chokladmaskin men det gick inte så bra för honom för han insåg att den var tung som bly. Han tog sedan en träbit som han hittade inne på toaletten och slog sönder maskinen för att kunna ta ut chokladen. Robert blev då genast argt som ättiksyra för att han trodde att något alarm skulle gå igång och polisen skulle komma. Tiden gick och gick och vi hade ingen aning om vad klockan var. Niklas som är den smarta i vårt gäng började att tänka 
                                                                     


















torsdag 6 februari 2014

Begrepp meningar

Religion,religionsfrihet,karma,eremit,ahimsa, konvertera,ateism,tro-vetande,rit,sekularisering, symbol,humanism,

Buddismen är en ______. I Sverige och andra länder i världen så har man ______ och får tro på vad man vill. Både buddhismer och hinduismer lever efter _______ och tror på ett bättre liv efter döden. _____ är när en människa har dragit sig tillbaka i ensamhet och mediterar väldigt mycket._____ är den lag där man inte tror på våld och försöker leva utan våld.


Jag _______ från kristendomen till islam. Man är en _____ om man inte tror på någon religion.
_______ är traditionellt motsatspar i religiös och filosofisk diskussion. En _____ är en religiös ceremoni. ______ är när kyrkan och staten inte jobbar ihop. En _____ är en bild eller något tecken. _____ är hur man behandlar människor och blir själv behandlad.



Varför finns religion

Sammanfattning: Vi har kollat på en film som handlar om religion. I filmen så fick vi stöta på massa olika människor i från flera olika kulturer. Vi fick även se på ett linjediagram hur flera länder i världen ser på religion och om de tycker det är viktigt med religionen eller inte. Som t.ex ett fattigt land i Afrika tyckte att det var viktigt med religionen för att de bad om hjälp och behövde överleva medan Sverige är världens mest "egoistiska" landet i världen. Sverige bryr sig minst om religionen i världen och det tror jag för att vi är för "bekväma". Med det menar jag att vi har egentligen allt vad vi behöver för att kunna överleva medan de fattiga landet i Afrika knappt kunde överlev och bad då till en gud för att få hjälp. Det var även en man i Indien som hade precis förlorat sin pappa och skulle göra massa olika ritualer för att det var så man gjorde i Indien och det var en självklarhet. Det var även en svensk reporter som frågade honom varför han gjorde dessa ritualer men han förstod inte riktigt vad reporten menade för att det var en självklarhet att göra de ritualer när någon dött.
Det var en kvinna som bodde i staden som man ansåg att hon var helig och att hon hade heliga krafter. Det var en man som skulle träffa henne för första gången samtidigt som den svenska reporten skulle göra det och det var en man som välkomnade dom och berättade att han hade besökt henne i tio år och från första stunden han träffade henne så visste han att hon var speciell.

Det var en reporter som åkte till en AIK match för att intervjua några AIK fans om hur dom kände inför matchen. De berättade att det var som en egen liten religion för dom att gå på AIK matcherna och att träffa sina nära och kära. De berättade även att de brukade dra till arenan flera timmar innan för att fixa allting inför matchen som t.ex drickan och banderoll. När matchen väl hade börjat hade alla vännerna samlats och de var fullt med människor och det var ren glädje för dom. Dom tyckte att gå på AIK matcherna och att träffa nya människor var som en tradition för dom.



Egen åsikt: Jag tycker att det är både intressant och även lite roligt att ta reda på hur mycket betydelse ens religion kan betyda för en person i Indien och en i Sverige. Jag kan själv erkänna att jag inte är så jätte mycket troende och tycker personligen att religion är något som man kan leva utan men det är skönt att man har någon eller några att kunna vända sig till. Jag tror att vi svenskar inte tycker att religionen är så viktigt som t.ex andra länder i Afrika för att jag tror vi är för "bekväma". Med detta menar jag att de länderna i Afrika har ingenting och lever på gator och ber hjälp från någon gud för att kunna överleva,därför betyder religionen mycket för dom. Medan vi svenskar har ett bra liv och kommer med den senaste tekniken och blir sura på sina föräldrar ifall man inte får den senaste telefonen eller kläderna som har kommit ut. Vi svenskar har ett bra liv och behöver inte vara oroliga som de länderna i Afrika är för att kunna överleva. Vi svenskar har ett bra land som vi lever i även fast det kan kännas som att det är svårt ibland.

Det var intressant att egentligen hur mycket en fotbolls match kan betyda för någon. För mig som är en fotbollspelare och även ett fotbollsfan så tycker jag inte att det är något speciellt förutom att det är roligt och lite spännande att kolla på, men att nu fått veta att vissa människor till och med ser det som deras egna religion. Jag skulle nog själv aldrig kommit på en ny och en egen religion men däremot så skulle jag kunna ha egna som traditioner som jag själv skall göra som t.ex att ha myskväll på alla lördagar eller att jag måste träffa kompisar minst en gång i veckan. Jag personligen skulle inte kunna komma på en personlig religion för att jag tycker inte att man bara svisch kan komma på en ny religion även fast det kan betyda väldigt mycket för en egen person.




gut midmich
bitte

einz

kopf

auf

heute


einz

gibte

serbzt


fährt


tutel


klein

rut

mmmm


habt

ankelright


es is auf


donnerstag


nicht



tisdag 4 februari 2014

Dag i åkulla

Inför min dag i Åkulla så jag förberett mig för vad jag ska ha på mig. Jag har valt att jag ska ta ett tunt men ett bra packat med kläder på. 



Jag ska börja med ett enkelt och bra underställ för att hålla värmen och som gör att ifall jag blir svettig eller blöt så absorberar det bort det mesta för att det är gjort utav 100% polyester (Plast) vilket gör att det rinner av.








Sedan skall jag ta på mig ett par vanliga strumpor, ett par långa tränings strumpor,ett par shorts och en tränings tröja på som ett extra lager för att bli varm.









 Sedan som sista lagret innan jackan,mössan och vantarna ska på så tar jag jag på ett par enkla mjukis byxor och en mjukis tröja över.








Och nu till sist så tar jag på mig en jacka, 1 mössa och 2 par vantar på mig för att jag kan ta bort dom om det blir för varmt och ta på mig dom om det blir för kallt.




Jag är en varmblodig människa och jag känner redan nu på mig att jag kommer att ta av mig lite utav kläderna som jag har med mig för att jag kommer att blir så varm. Men det är bättre att man har med sig för mycket kläder än för lite för då har man 2 olika val att göra, det ena är att frysa och det andra är att vara varm.






2: Min dag i åkulla gick väldigt bra med min packning. Det gick väldigt bra för att jag hade tagit med mig mycket kläder ifall det skulle vara kallt ute. I början var det lite kallt men när vi började gå och fick igång blodcirkulationen så började jag att blir varm och tog sedan av min jacka. När vi åkte längdskidorna så var det bra att jag hade understället på mig för att jag hade tagit av både min jacka och tröja för att jag var så varm, och då ramlade jag och åkte ner i diket där det var vatten. Det var då bra att jag hade på mig understället för att det inte skulle komma in något vatten och för att de skulle både göra mig varm och torr och så skulle jag slippa att vara blöt och kall