fredag 1 mars 2013

jästblandningen

Försök A
Hypotes: jag tror att jästen kommer att bli flytande när den möter solrosoljan och så tror jag att jästen kommer åka ner till botten för att matoljan är tunn och väger väldigt lite. Jag tror att jästen kommer att smälta för när den möter solrosoljan så blir den flytande.

Utförande: Först så skulle vi blanda 1/2 deciliter socker, 1/4 jäst och 1 deciliter ljummet vatten som var till experimentet vi gjorde. Sen hällde vi i en 1/4 av jästpaketet i sockerröran.Efter vi hade blivit med färdiga med det så hällde vi lite jäsblandning och 1cm solrosoljan i ett provrör. Sen så skulle den ligga i minst 20 min i ett provrör.

Resultat: Vi blandade socker,solrosolja och jäst. Jästen smälte och åkte ner i botten av provröret. Sedan så försökte sockret åka upp för att jästen åt upp jästen och skulle fisa ut den.


Slutsats: Jäst är en svamp och svampen vaknar till liv när den löses med vatten som är kroppstemperaturen 37 grader. Om man lägger jästen i vatten som är varmare än jästen så dör jästen. Sedan när jästen har vaknat så äter den upp allt som är nära den som i detta var socker.

Försök B
Hypotes: Jag tror att jästblandningen kommer att stelna lite för att socker brukar bli lite geggit när man blandar med andra saker och den ligger i en ballong bland varmt vatten.

Utförande: Vi började med att blåsa upp en ballong som vi skulle töja ut. Sen så hällde vi ut resten av det vi hade kvar av jästblandningen i ballongen. Sen knöt Muna ihop ballongen och la den i en bägare i ljummet vatten.

Resultat: Det som hände var att ballongen blev större och större och steg upp till ytan. Sedan när man provade att skaka ballongen så lätt som kolsyra



Slutsats: Varför ballongen steg upp var för koldioxiden vaknade till liv och ville ta upp så mycket yta som möjligt. Den växte för att den åt socker och sedan växte.

Labbkompis: Muna yussuf

6 kommentarer:

  1. Mycket bra jobbat, inte världens bästa rubrik.

    SvaraRadera
  2. Din rubrik är bra, den passar ihop med det du har skrivit och du har med dom fyra viktiga punkterna. Det är lagom med text och du har storbokstav och punkt på rätt plats. Din hypotes är motiverad tycker jag. Du skriver med ord man förstå. Och bilderna va bra.

    SvaraRadera
  3. Detta var ett bra sätt att förklara att de ni hade gjort. De är faktisk kul för mig att läsa och de var ett jätte bra sätt att ni delade upp allt i olika delar. De kanske skulle vara kul om ni la upp bilder hur slutresultatet blev. Rubriken var en bra. Fortsätt så.. vet du varför de blev som de blev?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilderna jag la ut är vad resultatet blev

      Radera
  4. Rubriken var bra. Utförande och slutsatsen var bra förklarat. Jag förstår inte meningen ''Sedan så försökte sockret åka upp för att jästen åt upp jästen och skulle fisa ut den.'' Bilderna och stavningen var också bra. Bra jobbat Jonte!! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jästen smälte ner så började den leva och sedan så åt den upp sockret och sockret åkte upp för att jästen fes

      Radera