torsdag 13 november 2014

Ryska revolutionen

När? Ryska revolutionen var mellan åren 1905-1917.
Var? Ryssland.
Varför? Människorna vill ha jämlikhet, de var även kallat då för marxismen.
Konsekvenser? Andra länder gjorde även revolutioner i deras länder liknande den ryska revolutionen för de också skulle få jämlikhet i deras länder. Suvjetunionien
Viktiga personer? Tsaren ( Nikolaj den andra), Karl Marx, Lenin & Trotskij.

1 Vilket missnöje fanns i Ryssland i början av 1900talet?
Missnöjet att Ryssland var missnöjt var att bönderna ville ha mera jord att arbeta på och industriarbetarna i landet krävde att få högre löner, dessutom utbröt sig det japanska kriget ut 1905 när Japan attackerade Ryssland utan någon anledning.


2 Vad ansåg Lenin?
Lenin ansåg att det var fel att de hade kungen,adeln och prästerna som hade störst makt. Lenin var även en socialist och ville att folket skulle få vara med och styra och ställa.

3 Redogör för Ryssland under Första Världskriget.
 Under första världskriget blev Ryssland allierade med Storbritannien & Frankrike, dock så slutade det inte bra för Ryssland eftersom att tyskarna hade tagit in sig en lång bit in i landet och mördat många människor. Skörden var även ett problem eftersom den inte gick så bra och människor svälte, Tsaren blev även mer och mer känd för att inte sköta landet bra och fick tillslut avstå tronen.

4 Redogör för vad Lenin gjorde när det blev en revolution i Ryssland
När Lenin fick höra att det var en revolution i Ryssland och att de skulle fortsätta att ha krig så reste han tillbaks till Ryssland ifrån Schweiz. När han kom fram till Leningrad (St Petersburg) krävde han att godsägarnas mark skulle ges till bönderna, dessutom ville han att arbetarna & bönderna skulle få all makt. Han sade även att kriget behövde slutas.

5 Varför blev det en ny revolution i Ryssland i oktober?


6 Varför blev det inbördeskrig i landet 1918-21?

1 kommentar:

  1. Du får gärna skriva om industriella revolutionen om du kan.

    SvaraRadera