måndag 10 november 2014

1900-talets tekniksprång

T-ford

Bil är det vanligaste transportmedel som vi har i dagens samhälle. T-forden var en konstruktion av Henry Ford och var den första bilden som blev tillverkad utav löpande band tekniken. Då allt mer och mera bilar blev tillverkade med hjälp utav det löpande bandet sjönk priset på bilarna och allt mer och mer människor kunde köpa dom. Det blev allt mer vanligt att skaffa en bil och människorna ville hellre ha en bil som man kunde köra någorlunda fort med över stan istället för att man rider med häst och vagn vilket kan ta en väldigt lång tid. Då allt mer och mera människor köpte T-forden blev den kallad för "bilen som satte världen på hjul" eftersom att allt mer och mer köpte den och de såldes i hela världen. Om det inte var för C.E Johansson som var en svensk uppfinnare så hade inte Henry Ford fått sålt några bilar eftersom att det var C.E som fick igång de löpande bandet då han köpte in olika mått från olika länder. Det blev även mycket mer miljövänligare att ha en bil eftersom att gatorna var ofta fulla med bajs på vägkanterna efter hästarna.

Henry Fords ide var först och främst att han skulle tjäna pengar. Han visste att ifall han bara skulle ha några stycken bilar så skulle de vara dyra och svåra att sälja så han valde att tillverka mer bilar men sänka priset lite och på så sätt kommer människor att köpa dom. De löpande bandet har varit en riktigt stor inverkan på dagens samhälle eftersom att det än idag används. Det är jätte bra att bilar finns men om man tänker långsiktigt fram så kan det vara våran miljös undergång, då alla människor världen över har bil av något slag som släpper ut koldioxid som påverkar växthuseffekten. Om vi fortsätter att släppa ut så här mycket koldioxid kommer det att sluta med att värmen stiger runt jorden och isen kommer att smälta & det blir översvämning.



Atombomben

Redan på 1930-talet började man att konstruera om atombomb. Man började att experimentera om atom-klyvning (fission). En ungersk fysiker vid namn Leo Szilard testade atom-klyvning och kom på att det var möjligt en liten fast kraftfull atombom. Han flyttade iväg till USA där han blev vän med Albert Einstein. Leo och Albert gjorde ritningar om hur bomben skulle se ut m.m och visade den för presidenten Roosevelt och han tog det väldigt positivt och beslöt sig för att de skulle bygga en atombomb. Man ville dock bygga den här atombomben så fort som möjligt eftersom att om Hitler hade fått reda om atombomb så skulle de riskera att hamna i kapprustning och man visste inte vad Hitler kunde åstadkomma med en sådan makt.

"The Manhattan project" inleddes 1942 och det man gjorde var att man gjorde massa provsprängningar eftersom att man skulle testa hur stor skadan skulle åstadkomma, vid det här lagret så "gav Tyskland upp" om kärnvapen för de tillfället och försökte utvinna en massa elenergi från kärnenergin.

Samma år blev den första atombomben klar. Det var den 6 Augusti som man släppte atombomben ifrån planet "Enola gay". Ingen människa visste hur stor kraft atombomben hade och man valde att bomba Japan med den. Det finns några anledningar till varför de bombade Japan och en stor anledning var att Japan hade redan stora delar utav landet som var bombat och då tycker amerikanerna att de lika gärna kunde bomba Japan då. Det var 100 000 människor som dog när de bombade Hiroshima och flera månader senare bombade amerikanerna Japan igen fast staden Nagasaki med bomben "Fat boy" och då dog cirka 70 000 människor.

Idag vet vi ju lite mera om atombomber och om hur de påverkar oss. I nuläget vet vi hur mycket skada en atombomb tar till ytan och dessutom så vet vi hur det påverkar människor som överlever och miljön i framtiden. När de bombade Hiroshima så var det 100 000 människor som dog på ungefär 1 minut eftersom att det först och främst blev flera tusen grader varmt på några sekunder och sedan blev det en så stor smäll, det fanns ju dock människor som överlevde bomben men de dom inte visste var att de också skulle dö inom max bara några veckor. Atombomber släpper ut gammastrålning vilket är den farligaste strålningen vi har, den brukar även framkalla cancer. Det var flera tusentals människor som blev påverkade av den starka strålningen och dog sedan utav den. Miljön blir också även farlig, man måste ha skydd runt om sig och det kan vara farligt att vara i ett område som är radioaktivt.


Raketen

Människan har alltid viljat veta hur jorden ser ut bortom jordens yta och viljat veta vad som finns bortom jorden. Den kända författaren Jules Verne skrev en bok 1865 som heter "Från jorden till månen", i boken handlar det om 3 stycken män som blir uppskjutna till rymden av en kanon ifrån jorden. De är dock inte förrän 104 år efter boken släpptes som man sätter första foten på månen.

För ungefär 1000 år sedan använde sig kineserna utav fyrverkeripjäser med hjälp utav krut och det är ungefär som man gjorde när man utvecklade raketerna. Det var efter andra världskriget som ingenjörer och vetenskapsmän som utvecklade raketerna. Man byggde raketerna för olika syften men man byggde de flesta inför krig (missil). Under denna processen var de många länder som var med som t.ex USA,Tyskland och under den tiden som hette Sovjetunionen. Det blev kapprustning och länderna gjorde allt i deras makt eftersom att de ville vara första landet som skickade iväg någon utanför jorden.

Det var inte förrän 1969 som första människan tog sina steg på månen och det var landet Amerika som hade lyckats. Det var Neil Armstrong som tog de första steget på månen och när han var där sa han ett citat som har blivit känt "That's one small step for man, that one giant leap for mankind".
Det betyder "det är ett litet steg för människan men ett stor steg för mänskligheten.

Jag tror att man utvecklade raketer eftersom det var en utveckling utav missilerna man byggde till krigen.




Kulsprutan



Kulsprutan var ett vapen som blev utvecklat till första världskriget och hade stor förödelse och är även kallad för "de första mekaniserade kriget".








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar