torsdag 6 november 2014

Första världskriget frågor

1 Varför började första världskriget?
Svar:
Det började med att Tyskland hade tagit över kolonierna ifrån Frankrike. Sedan blev de stormakt och det var även Storbritannien, de kom inte överens och de sluta med att de började att kriga emot varandra. Då steg Frankrike in i bilden och hjälpte Storbritannien eftersom att de hade revanschlust för Tyskland hade tagit över deras kolonier.

2 Vad talade för fortsatt fred i Europa?
Svar: 

3 Nämn tre motsättningar i Europa.
Svar:
Frankrike,Ryssland och Storbritannien.

4 Vilka stormaktsblock fanns det?
Svar:
 De stormaktsblock som fanns var trippelalliansen som bestod utav Tyskland,Österrike,Ungern och Italien.

Sedan fanns det trippelententen som bestod utav Storbritannien,Frankrike och Ryssland.

5 Vilka länder var med i de två stormaktsblocken?
Svar:
Trippelalliansen= Tyskland,Österrike,Ungern och Italien
Trippelententen= Storbritannien,Frankrike och Ryssland.

6 Nämn fakta om Skottet i Sarajevo.
Svar:
Det var en student från Serbien som sköt den nyblivna kejsaren som åkte genom Serbien i en öppen bil med sin fru. Skottet var det som startade igång hela världskriget och det tog bara 1 vecka för att alla länder förklarade krig emot varandra, denna veckan kallas för "Den svarta veckan".

7 Förklara uttrycket ”Den svarta veckan”.
Svar:
Den svarta veckan är den veckan då alla länder förklarade krig emot varandra. De hela började med att en serbisk student sköt den blivande kejsaren i Österrike, de var då allting balla ur. När Österrike förklarade krig emot Serbien så var det två stycken länder emot dom eftersom att Tyskland var allierade. Men Serbien var allierad med Ryssland, Ryssland var även allierad med Storbritannien och Frankrike. De blev då Serbien,Frankrike,Storbritannien och Ryssland som skulle kriga emot Österrike och Tyskland. Den veckan kallas för "Den svarta veckan" eftersom att det var den veckan alla länder förklarade krig emot varandra.

8 Beskriv tyskarna plan (Schliffenplanen)...
Svar:  
"Schliffenplanen" var en krigsplan som tyskarna hade planerat helt "perfekt" för ett anfall emot Frankrike. De hade byggt järnväg vid bergen så skulle de sedan bara åka in och omringa de i Paris, de hade räknat ut att slå Frankrikes arméer på 6 veckor.

9 Varför misslyckade planen.
Svar:
Planen misslyckades för att Ryssland gjorde ett oväntat angrepp på dom och då var tyskarna tvungna att sända över trupper till östfronten. Då när de inte var lika mycket trupper kvar i väst kunde fransmännen klara av västfrontens trupper vid floden Marne som ligger utanför Paris.

10 Var fanns skyttegravarna?
Svar:
Skyttegravarna fanns mellan Engelska kanalen till den Schweiziska gränsen.

11 Vad hände på östfronten?
Svar:
 Det gick väldigt bra på östfronten för Tyskland mot Ryssland, de hade kommit en lång bit i landet. Nederlaget för Ryssland gjorde en stor del till att det blev rysk revolution. Tsaren fick avgå och de nya ledarna i landet beslöt sig för att sluta fred Tyskland. Freden blev väldigt hård för Ryssland och förlorade då all mark till Polen,Finnland,Lettland,Estland och Litauen som nu blev självständiga länder.

12 Varför gick USA in i kriget?
Svar:  
USA gick med i kriget pågrund utav Tysklands ubåtskrig, de kände sig inte säkra om dom kunde komma och attackera dom. Sedan hade USA gett lån till Storbritannien och Frankrike värt flera miljoner och de visste ifall att Tyskland hade tagit över de länderna hade USA aldrig fått tillbaka deras pengar dom en gång delat ut.

13 Vad innebar Versaillesfreden?
Svar: Versaillesfreden är de fredsavtalet som Tyskland skrev på efter första världskriget. Som skuld fick de betala otrolig stor summa pengar i guld, ge tillbaka deras kolonier och de fick även bara ha en viss krigsmakt i landet. Tyskland fick även ta skiten för att de startat kriget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar