onsdag 19 november 2014

Andra världskriget frågor

1. Nämn fakta om icke-angreppsattacken.
Icke-angreppsattacken var att på sommaren 1939 ville Hitler ta över Polen fast då sa både Frankrike och Tyskland nej, Hitler visste att det skulle bli krig ifall han skulle attackera Polen. De två gamla fiender Tyskland och Ryssland hade ett fredsavtals möte mellan deras utrikesministrar där dom lova att inte attackera varandra när det blev krig. Det blev döpt för Molotov-Ribbentropp eftersom att det var namnet på de båda utrikesministrarna.

2. Vad hände den 1 September 1939?
Den första September valde Tyskland att attackera Polen, det blev en enkel match för Tyskland eftersom att Polen inte hade utvecklat sina militärer och hade då hästar medan Tyskland hade stridsvagnar. Två dagar senare förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland och det var då det andra världskriget startade.

3. Nämn några fakta finska vinterkriget.
I oktober 1939 sade Sovjetunionen att de ville ha marken vid finska viken eftersom 

4. Vad hände den 9 April 1940?
Den 9:e April anföll Tyskland Danmark och Norge, de tog över Danmark eftersom de behövde dom som livsmedelstransport medan dom tog över Norge för de använde marken som stridsmakt mot England. Dock tog de inte över Sverige eftersom att vi var rätt så neutrala men sedan skickade vi över järnmalm till Tyskland.

5. Redogör för Hitlers anfall mot Sovjetunionen.
Det gick inte så bra för Hitler när han skulle försöka ta över Storbritannien och började då att planera Sovjetunionen ( Ryssland), Hitler ville även ha Sovjetunionens tillgångar som var olja,brödsäd och stål, dessutom var Hitler emot kommunismen som de då hade i Sovjet. Så den 22 Juni valde Tyskland att attackera och då var han inte själv, utan han hade sina allierade med sig som var Ungern,Rumänien och Finland. Det gick väldigt bra för tyskarna och det var bara efter någon månad dom tagit cirka 3 miljoner krigssoldater till fånga, men sedan hände något och det var vintern.

 6. Vad hände den 7 december 1941?
Den 7 December attackerade japanska stridsflygplan den amerikanska stridsbasen "Pearl Harbor" på ön Hawaii och en stor del av flottan förstördes. Japan ville att Tyskland skulle vinna kriget mot Sovjetunionen eftersom att de var bundsförvanter och då ville japanerna vinna kinakriget som börjades år 1937, de ville även bli "Asiens herre". När Japan attackerade den amerikanska flottan valde USA att gå med in i kriget mot Japan och Tyskland, fast de var allierade med Sovjetunionen och Storbritannien.

7. Nämn fakta om: El Alamein och Stalingrad
El Alamein är Nordamerika och det är när lyckan vände för Italien. Då Storbritannien sa att de skulle kriga emot Italien,

8. Beskriv hur förintelsen genomfördes i Tyskland under åren.


9. Nämn fakta om Dagen D.
6:e juni 1944 hade Stalin bett om att USA & Storbritannien skulle öppnat en andra front så att Tysklands arme inte skulle kunna attackera Sovjetunionen lika enkelt då var tvungna att attackera med mindre trupper.
10. Vad hände med Hitler 1945?


11. Nämn fakta om Hiroshima?


12. Nämn fakta om krigets resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar