torsdag 6 november 2014

Första världskriget

När? Det var i Europa mellan 1914-1918.

Var? I Europa var första världskriget.

Vilka länder var inblandade? De länder som var inblandade i kriget var Storbritannien,Tyskland,Österrike,Ryssland,Serbien och USA.

Vilka orsaker fanns det till att Första världskriget startade?
Det var redan spänt mellan länderna Tyskland & Frankrike som hade olika allianser men själva kriget startade när Österrikes nya kejsare skulle åka igenom Serbien helt öppet inför folket. Det var en Serbisk student som valde att skjuta den nya kejsaren och då bröt kriget ut. Serbien blev anklagade och de skulle kriga emot dom och de var allians med Ryssland, så Ryssland och alla Rysslands allianser skulle gå emot Österrike och Tyskland eftersom de var allianser. Detta kalla för den "svarta veckan" eftersom att det bara tog 1 vecka innan alla förklarat krig emot varandra.

Hur utvecklade sig kriget?
Kriget utvecklade sig igenom att många länder var allierade med varandra. Som t.ex i detta fallet var Serbien allierad med Ryssland och Ryssland var med Storbritannien & Frankrike, om nu Serbien skulle bli attackerad skulle dessa andra 3 länder hjälpa Serbien.

Hur slutade kriget?  
Kriget slutade med att Tyskland förlorade kriget och sedan fick skulden för detta. År 1919 skrev de på Versaillesfreden och fick betala otroligt mycket tillbaka till Frankrike i guld, dessutom förlorade de alla deras kolonier och bara ha en viss krigsmakt i landet.

Vilka konsekvenser fick kriget?
De konsekvenser som blev av första världskriget är att de först och främst otroligt många människor som dog, de säg att 3 soldater i minuten i ett år.

Tyskland fick all skulden ifrån kriget, när de skrev på Versaillesfreden förlorade de alla sina kolonier och fick bara ha en viss krigsmakt.

De bildades nya stater, Finnland blev ett självständigt land då de delades ifrån Ryssland, Österrike och Ungern delade på sig, sedan några länder söderut.

Tekniken utvecklades drastiskt, då alla länder skulle komma på nya och bättre saker än vad det redan fanns så utvecklade dom tekniken väldigt fort.


Allianser/Stormaktsblock- Frankrike och Ryssland blev allianser, sammarbeta ifall någon attackerar dom.
Tyskland och Österrike blev även allianser. Men Storbritannien och Tyskland hade varit allianser men de Storbritannien började att tveka så de slogs ihop med Frankrike och Ryssland.
Ryssland och Serbien var även

Kolonier- Man skaffade sig olika kolonier i Afrika för att bli större och få mera makt. Det var flera länder som gjorde detta och skickade över människor från Afrika för att både hjälpa till dom där hemma men de flesta blev ivägskickade till kriget för att hjälpa till.

Revanschlust- Det var Frankrike som hade revanschlust emot Tyskland. Cirka 40 år innan första världskriget var det ett krig mellan Tyskland och Frankrike och det slutade med att Tyskland hade tagit över mark ifrån Frankrike. 40 år senare ville så klart Frankrike ha tillbaka deras mark. Det slutade med att de Fransmännen äntligen fick sin revansch när tyskarna skrev på Versaillesfreden, då Tyskland fick ge dom en oändligt stor mängd pengar i guld.

Kapprustning- Kapprustningen började med att Tyskland hade skaffat mera militärer och flottan utvecklade och de skulle även de andra länderna göra eftersom att de skulle försöka ha mer och ha kommit längre i utvecklingen. Det blev som en tävling mellan länderna att sitt eget land skulle ha mest och bäst.

Imperialism-  Imperialism är att man vill få mera mark i vissa nationer och stater. Storbritannien och Frankrike hade väldigt många imperium i Afrika och brukade då skicka människor från Afrika till deras länder när de behövde hjälp.

Nationalism - Alla länder under denna tiden var nationalistiska. De menas med att de tycker att de är bäst att dom förtjänar att ha mest makt i världen. Som t.ex Tyskland


Sarajevo/"Svarta veckan"- Den svarta veckan då alla länder förklara krig emot varandra. De börja med att en student från Serbien sköt Österrikes ny blivande kejsare, Österrike skulle då anfalla med Tyskland eftersom dom var allierade. Dock var Ryssland och Serbien också och sedan var Ryssland allierad med Storbritannien och Frankrike. Svarta veckan är den vecka alla förklarade krig emot varandra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar