torsdag 6 november 2014

fördjupning av radon

1. Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är.

Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt som sedan sönderfaller och sänder ut radioaktivitet.

2. Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet,samt masstal och atomnummer.

Svar: Den kemiska beteckningen för ämnet Radon är Rn. Masstalet är 222 och atomnumret är 86, siffran går man efter ifrån det periodiska systemet .

3. Ta reda på hur många isotoper det finns i grundämnet.

Svar: Det finns 3 stycken olika isotoper och det är 211 Rn. Det finns 86 protoner och 136 neutroner.
4. Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes. 

Svar: Det var Marie Curie som upptäckte det men man brukar säga att det var "paret Curie". Det var år 1898 man upptäckte grundämnet Radon,dock visste man inte att det var farligt då.

5. Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? är detta också radioaktivt?

Svar: Halveringstiden på Radon är 3,8 dagar, när det är alfa strålning så sänder den ut 2 stycken protoner och neutroner och då får man masstalet 218, vilket blir grundämnet Polonium.

Poloniums isotop har 210 som masstal och är också alfastrålning, halveringstiden på Polonium är 138 dagar och när de har sänt ut 2 stycken protoner och neutroner blir det sedan grundämnet Bly.

Blys isotop som har 202 protoner och neutroner som också har alfastrålning. När de sänder ut s stycken protoner och neutroner bildar det grundämnet kvicksilver som har förkortningen Hg. Kvicksilver är inte radioaktivt.


6. Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne ( är det alfa-beta eller gammastrålning?)

Svar: Grundämnet Radon sänder ut alfastrålning, när de har sänt ut 2 stycken protoner och neutroner ändras det till grundämnet Polonium isotop har 210 som masstal. Men Polonium är också radioaktivt så när även de har sänt ut stycken neutroner och protoner bildas det Bly, sedan gör de likadant och sedan blir det grundämnet Kvicksilver. Kvicksilver är ett stabilt grundämne som inte sänder ut radioaktivitet.


7. Beskrev de olikas isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär.

Svar: Polonium har 138,376 dagar som halverings tid, man avrundar till 138 dagar. Det menas med att det tar en sådan lång tid innan strålningens styrka har halverats 1 gång.


8. Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang?

Svar:


9. Övrig?

Svar:








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar