tisdag 18 november 2014

Kärnvapen

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Det ligger i Japan och de båda är kuststäder.

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?
För att Hiroshima var en militärstad och Nagasaki för att det var en hamnstad där de byggde massa fartyg till kriget. Jag tror även att det var dessa som blev bombade eftersom det 

2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).


a) Vad är kärnvapen?
Kärnvapen är bomber & robotvapen som är fyllda med kärnladdningar.

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Det som hände när man spränger är en atombomb är första att det blir ett stort flera tusen grader varmt på bara några sekunder, sedan blir det ett rökmoln som stiger högt som formas som en svamp. Det sänder dessutom en stor massa radioaktivitet, det blir även 2 stycken som fission och fussion.



3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.


a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
Jag tycker självklart att det är fel att dom ens mördade någon men samtidigt så visade USA vad de hade gjort mot dom innan och de fick känna på värre. Men mitt svar är att jag är emot eftersom att amerikanerna skickade dessutom ut radioaktivitet i det området för flera år framåt.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?

Amerikas sida: Det var positivt från Amerika sida eftersom att det var bättre att dom skicka ut en bomb istället för att sända ut militärer som sedan skulle dö, dock är det så klart dåligt eftersom att bieffekterna från bomben finns ju fortfarande kvar idag. Tycker även att om dom nu ville visa att dom hade makt kunde dom hellre sända ut en bomb som bara sprängs och inte har bieffekter som ger cancer som man sedan dör utav.


Japans sida:
För Japans sida var det så klart bara dåligt, dom ville ju inte bli utsatta för en bomb som dessutom sände ut radioaktivitet som gav de människor som överlevde t.ex cancer.


Andra länder: 
Det beror på vilket land man ser det ifrån för om Japan var allierade med t.ex Kina blev det då klart dåligt för Kina också eftersom att de var allierade, men för Amerika sida var det bra för de hade allierade och de länderna fick ju också makt eftersom att de var allierade med varandra.

c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Nu när jag vet vad som hände tycker jag att det var riktigt onödigt utav USA. De hade ju varit bättre ifall de hade gått in i med trupper eftersom att atombomben tog kål på hela staden och miljön i det området för flera tusen år framåt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar