onsdag 19 november 2014

Andra världskriget frågor

1. Nämn fakta om icke-angreppsattacken.
Icke-angreppsattacken var att på sommaren 1939 ville Hitler ta över Polen fast då sa både Frankrike och Tyskland nej, Hitler visste att det skulle bli krig ifall han skulle attackera Polen. De två gamla fiender Tyskland och Ryssland hade ett fredsavtals möte mellan deras utrikesministrar där dom lova att inte attackera varandra när det blev krig. Det blev döpt för Molotov-Ribbentropp eftersom att det var namnet på de båda utrikesministrarna.

2. Vad hände den 1 September 1939?
Den första September valde Tyskland att attackera Polen, det blev en enkel match för Tyskland eftersom att Polen inte hade utvecklat sina militärer och hade då hästar medan Tyskland hade stridsvagnar. Två dagar senare förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland och det var då det andra världskriget startade.

3. Nämn några fakta finska vinterkriget.
I oktober 1939 sade Sovjetunionen att de ville ha marken vid finska viken eftersom 

4. Vad hände den 9 April 1940?
Den 9:e April anföll Tyskland Danmark och Norge, de tog över Danmark eftersom de behövde dom som livsmedelstransport medan dom tog över Norge för de använde marken som stridsmakt mot England. Dock tog de inte över Sverige eftersom att vi var rätt så neutrala men sedan skickade vi över järnmalm till Tyskland.

5. Redogör för Hitlers anfall mot Sovjetunionen.
Det gick inte så bra för Hitler när han skulle försöka ta över Storbritannien och började då att planera Sovjetunionen ( Ryssland), Hitler ville även ha Sovjetunionens tillgångar som var olja,brödsäd och stål, dessutom var Hitler emot kommunismen som de då hade i Sovjet. Så den 22 Juni valde Tyskland att attackera och då var han inte själv, utan han hade sina allierade med sig som var Ungern,Rumänien och Finland. Det gick väldigt bra för tyskarna och det var bara efter någon månad dom tagit cirka 3 miljoner krigssoldater till fånga, men sedan hände något och det var vintern.

 6. Vad hände den 7 december 1941?
Den 7 December attackerade japanska stridsflygplan den amerikanska stridsbasen "Pearl Harbor" på ön Hawaii och en stor del av flottan förstördes. Japan ville att Tyskland skulle vinna kriget mot Sovjetunionen eftersom att de var bundsförvanter och då ville japanerna vinna kinakriget som börjades år 1937, de ville även bli "Asiens herre". När Japan attackerade den amerikanska flottan valde USA att gå med in i kriget mot Japan och Tyskland, fast de var allierade med Sovjetunionen och Storbritannien.

7. Nämn fakta om: El Alamein och Stalingrad
El Alamein är Nordamerika och det är när lyckan vände för Italien. Då Storbritannien sa att de skulle kriga emot Italien,

8. Beskriv hur förintelsen genomfördes i Tyskland under åren.


9. Nämn fakta om Dagen D.
6:e juni 1944 hade Stalin bett om att USA & Storbritannien skulle öppnat en andra front så att Tysklands arme inte skulle kunna attackera Sovjetunionen lika enkelt då var tvungna att attackera med mindre trupper.
10. Vad hände med Hitler 1945?


11. Nämn fakta om Hiroshima?


12. Nämn fakta om krigets resultat.

Uppföljare film

Manus- Flashbacks av förra filmen, Peter vaknar upp och börjar träna inför att mörda de andra som sin hämnd. Peter ringer några vänner som ska hjälpa han mörda de andra.
Peter ringer till Samuel och de möts i en gränd där Peter säger sin hämnd till dom.
Samuel ringer till Felix och Axel för att de ska få hjälp att mörda Jonte A,JonteF Erik och den nya killen Besmir.

The bad guys ska sedan råna Måns affär och han vill få hämnd och går med "The good guys". Måns har hört att de ska mörda de andra så han väljer att gå med "The good guys" eftersom att han vill ha hämnd. Man får hänga med "The bad guys" när dom rånar måns och sitter sedan och spelar poker.

 Gängen möts och de dödar varandra tills Peter och Jonte F är kvar. Peter dödar Jonte och firar det sedan framför allas kroppar. Sedan vaknar Jonte upp och bryter Peters nacke.

Bad guys: JonathanA,JonathanF,Erik,Besmir

Good guys: Peter,Felix,Måns,Samuel och Axel.

Rekvisita- Filmkamera,green screen, låtsas pengar.

tisdag 18 november 2014

Kärnvapen

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Det ligger i Japan och de båda är kuststäder.

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?
För att Hiroshima var en militärstad och Nagasaki för att det var en hamnstad där de byggde massa fartyg till kriget. Jag tror även att det var dessa som blev bombade eftersom det 

2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).


a) Vad är kärnvapen?
Kärnvapen är bomber & robotvapen som är fyllda med kärnladdningar.

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Det som hände när man spränger är en atombomb är första att det blir ett stort flera tusen grader varmt på bara några sekunder, sedan blir det ett rökmoln som stiger högt som formas som en svamp. Det sänder dessutom en stor massa radioaktivitet, det blir även 2 stycken som fission och fussion.



3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.


a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
Jag tycker självklart att det är fel att dom ens mördade någon men samtidigt så visade USA vad de hade gjort mot dom innan och de fick känna på värre. Men mitt svar är att jag är emot eftersom att amerikanerna skickade dessutom ut radioaktivitet i det området för flera år framåt.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?

Amerikas sida: Det var positivt från Amerika sida eftersom att det var bättre att dom skicka ut en bomb istället för att sända ut militärer som sedan skulle dö, dock är det så klart dåligt eftersom att bieffekterna från bomben finns ju fortfarande kvar idag. Tycker även att om dom nu ville visa att dom hade makt kunde dom hellre sända ut en bomb som bara sprängs och inte har bieffekter som ger cancer som man sedan dör utav.


Japans sida:
För Japans sida var det så klart bara dåligt, dom ville ju inte bli utsatta för en bomb som dessutom sände ut radioaktivitet som gav de människor som överlevde t.ex cancer.


Andra länder: 
Det beror på vilket land man ser det ifrån för om Japan var allierade med t.ex Kina blev det då klart dåligt för Kina också eftersom att de var allierade, men för Amerika sida var det bra för de hade allierade och de länderna fick ju också makt eftersom att de var allierade med varandra.

c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Nu när jag vet vad som hände tycker jag att det var riktigt onödigt utav USA. De hade ju varit bättre ifall de hade gått in i med trupper eftersom att atombomben tog kål på hela staden och miljön i det området för flera tusen år framåt.



torsdag 13 november 2014

Ryska revolutionen

När? Ryska revolutionen var mellan åren 1905-1917.
Var? Ryssland.
Varför? Människorna vill ha jämlikhet, de var även kallat då för marxismen.
Konsekvenser? Andra länder gjorde även revolutioner i deras länder liknande den ryska revolutionen för de också skulle få jämlikhet i deras länder. Suvjetunionien
Viktiga personer? Tsaren ( Nikolaj den andra), Karl Marx, Lenin & Trotskij.

1 Vilket missnöje fanns i Ryssland i början av 1900talet?
Missnöjet att Ryssland var missnöjt var att bönderna ville ha mera jord att arbeta på och industriarbetarna i landet krävde att få högre löner, dessutom utbröt sig det japanska kriget ut 1905 när Japan attackerade Ryssland utan någon anledning.


2 Vad ansåg Lenin?
Lenin ansåg att det var fel att de hade kungen,adeln och prästerna som hade störst makt. Lenin var även en socialist och ville att folket skulle få vara med och styra och ställa.

3 Redogör för Ryssland under Första Världskriget.
 Under första världskriget blev Ryssland allierade med Storbritannien & Frankrike, dock så slutade det inte bra för Ryssland eftersom att tyskarna hade tagit in sig en lång bit in i landet och mördat många människor. Skörden var även ett problem eftersom den inte gick så bra och människor svälte, Tsaren blev även mer och mer känd för att inte sköta landet bra och fick tillslut avstå tronen.

4 Redogör för vad Lenin gjorde när det blev en revolution i Ryssland
När Lenin fick höra att det var en revolution i Ryssland och att de skulle fortsätta att ha krig så reste han tillbaks till Ryssland ifrån Schweiz. När han kom fram till Leningrad (St Petersburg) krävde han att godsägarnas mark skulle ges till bönderna, dessutom ville han att arbetarna & bönderna skulle få all makt. Han sade även att kriget behövde slutas.

5 Varför blev det en ny revolution i Ryssland i oktober?


6 Varför blev det inbördeskrig i landet 1918-21?

måndag 10 november 2014

1900-talets tekniksprång

T-ford

Bil är det vanligaste transportmedel som vi har i dagens samhälle. T-forden var en konstruktion av Henry Ford och var den första bilden som blev tillverkad utav löpande band tekniken. Då allt mer och mera bilar blev tillverkade med hjälp utav det löpande bandet sjönk priset på bilarna och allt mer och mer människor kunde köpa dom. Det blev allt mer vanligt att skaffa en bil och människorna ville hellre ha en bil som man kunde köra någorlunda fort med över stan istället för att man rider med häst och vagn vilket kan ta en väldigt lång tid. Då allt mer och mera människor köpte T-forden blev den kallad för "bilen som satte världen på hjul" eftersom att allt mer och mer köpte den och de såldes i hela världen. Om det inte var för C.E Johansson som var en svensk uppfinnare så hade inte Henry Ford fått sålt några bilar eftersom att det var C.E som fick igång de löpande bandet då han köpte in olika mått från olika länder. Det blev även mycket mer miljövänligare att ha en bil eftersom att gatorna var ofta fulla med bajs på vägkanterna efter hästarna.

Henry Fords ide var först och främst att han skulle tjäna pengar. Han visste att ifall han bara skulle ha några stycken bilar så skulle de vara dyra och svåra att sälja så han valde att tillverka mer bilar men sänka priset lite och på så sätt kommer människor att köpa dom. De löpande bandet har varit en riktigt stor inverkan på dagens samhälle eftersom att det än idag används. Det är jätte bra att bilar finns men om man tänker långsiktigt fram så kan det vara våran miljös undergång, då alla människor världen över har bil av något slag som släpper ut koldioxid som påverkar växthuseffekten. Om vi fortsätter att släppa ut så här mycket koldioxid kommer det att sluta med att värmen stiger runt jorden och isen kommer att smälta & det blir översvämning.



Atombomben

Redan på 1930-talet började man att konstruera om atombomb. Man började att experimentera om atom-klyvning (fission). En ungersk fysiker vid namn Leo Szilard testade atom-klyvning och kom på att det var möjligt en liten fast kraftfull atombom. Han flyttade iväg till USA där han blev vän med Albert Einstein. Leo och Albert gjorde ritningar om hur bomben skulle se ut m.m och visade den för presidenten Roosevelt och han tog det väldigt positivt och beslöt sig för att de skulle bygga en atombomb. Man ville dock bygga den här atombomben så fort som möjligt eftersom att om Hitler hade fått reda om atombomb så skulle de riskera att hamna i kapprustning och man visste inte vad Hitler kunde åstadkomma med en sådan makt.

"The Manhattan project" inleddes 1942 och det man gjorde var att man gjorde massa provsprängningar eftersom att man skulle testa hur stor skadan skulle åstadkomma, vid det här lagret så "gav Tyskland upp" om kärnvapen för de tillfället och försökte utvinna en massa elenergi från kärnenergin.

Samma år blev den första atombomben klar. Det var den 6 Augusti som man släppte atombomben ifrån planet "Enola gay". Ingen människa visste hur stor kraft atombomben hade och man valde att bomba Japan med den. Det finns några anledningar till varför de bombade Japan och en stor anledning var att Japan hade redan stora delar utav landet som var bombat och då tycker amerikanerna att de lika gärna kunde bomba Japan då. Det var 100 000 människor som dog när de bombade Hiroshima och flera månader senare bombade amerikanerna Japan igen fast staden Nagasaki med bomben "Fat boy" och då dog cirka 70 000 människor.

Idag vet vi ju lite mera om atombomber och om hur de påverkar oss. I nuläget vet vi hur mycket skada en atombomb tar till ytan och dessutom så vet vi hur det påverkar människor som överlever och miljön i framtiden. När de bombade Hiroshima så var det 100 000 människor som dog på ungefär 1 minut eftersom att det först och främst blev flera tusen grader varmt på några sekunder och sedan blev det en så stor smäll, det fanns ju dock människor som överlevde bomben men de dom inte visste var att de också skulle dö inom max bara några veckor. Atombomber släpper ut gammastrålning vilket är den farligaste strålningen vi har, den brukar även framkalla cancer. Det var flera tusentals människor som blev påverkade av den starka strålningen och dog sedan utav den. Miljön blir också även farlig, man måste ha skydd runt om sig och det kan vara farligt att vara i ett område som är radioaktivt.


Raketen

Människan har alltid viljat veta hur jorden ser ut bortom jordens yta och viljat veta vad som finns bortom jorden. Den kända författaren Jules Verne skrev en bok 1865 som heter "Från jorden till månen", i boken handlar det om 3 stycken män som blir uppskjutna till rymden av en kanon ifrån jorden. De är dock inte förrän 104 år efter boken släpptes som man sätter första foten på månen.

För ungefär 1000 år sedan använde sig kineserna utav fyrverkeripjäser med hjälp utav krut och det är ungefär som man gjorde när man utvecklade raketerna. Det var efter andra världskriget som ingenjörer och vetenskapsmän som utvecklade raketerna. Man byggde raketerna för olika syften men man byggde de flesta inför krig (missil). Under denna processen var de många länder som var med som t.ex USA,Tyskland och under den tiden som hette Sovjetunionen. Det blev kapprustning och länderna gjorde allt i deras makt eftersom att de ville vara första landet som skickade iväg någon utanför jorden.

Det var inte förrän 1969 som första människan tog sina steg på månen och det var landet Amerika som hade lyckats. Det var Neil Armstrong som tog de första steget på månen och när han var där sa han ett citat som har blivit känt "That's one small step for man, that one giant leap for mankind".
Det betyder "det är ett litet steg för människan men ett stor steg för mänskligheten.

Jag tror att man utvecklade raketer eftersom det var en utveckling utav missilerna man byggde till krigen.




Kulsprutan



Kulsprutan var ett vapen som blev utvecklat till första världskriget och hade stor förödelse och är även kallad för "de första mekaniserade kriget".








torsdag 6 november 2014

fördjupning av radon

1. Förklara kort vad ett radioaktivt ämne är.

Svar: Ett radioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt som sedan sönderfaller och sänder ut radioaktivitet.

2. Ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet,samt masstal och atomnummer.

Svar: Den kemiska beteckningen för ämnet Radon är Rn. Masstalet är 222 och atomnumret är 86, siffran går man efter ifrån det periodiska systemet .

3. Ta reda på hur många isotoper det finns i grundämnet.

Svar: Det finns 3 stycken olika isotoper och det är 211 Rn. Det finns 86 protoner och 136 neutroner.
4. Ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes. 

Svar: Det var Marie Curie som upptäckte det men man brukar säga att det var "paret Curie". Det var år 1898 man upptäckte grundämnet Radon,dock visste man inte att det var farligt då.

5. Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? är detta också radioaktivt?

Svar: Halveringstiden på Radon är 3,8 dagar, när det är alfa strålning så sänder den ut 2 stycken protoner och neutroner och då får man masstalet 218, vilket blir grundämnet Polonium.

Poloniums isotop har 210 som masstal och är också alfastrålning, halveringstiden på Polonium är 138 dagar och när de har sänt ut 2 stycken protoner och neutroner blir det sedan grundämnet Bly.

Blys isotop som har 202 protoner och neutroner som också har alfastrålning. När de sänder ut s stycken protoner och neutroner bildar det grundämnet kvicksilver som har förkortningen Hg. Kvicksilver är inte radioaktivt.


6. Skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne ( är det alfa-beta eller gammastrålning?)

Svar: Grundämnet Radon sänder ut alfastrålning, när de har sänt ut 2 stycken protoner och neutroner ändras det till grundämnet Polonium isotop har 210 som masstal. Men Polonium är också radioaktivt så när även de har sänt ut stycken neutroner och protoner bildas det Bly, sedan gör de likadant och sedan blir det grundämnet Kvicksilver. Kvicksilver är ett stabilt grundämne som inte sänder ut radioaktivitet.


7. Beskrev de olikas isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär.

Svar: Polonium har 138,376 dagar som halverings tid, man avrundar till 138 dagar. Det menas med att det tar en sådan lång tid innan strålningens styrka har halverats 1 gång.


8. Ta reda på mer om ämnet, var/när används det i vardagliga sammanhang?

Svar:


9. Övrig?

Svar:








Första världskriget frågor

1 Varför började första världskriget?
Svar:
Det började med att Tyskland hade tagit över kolonierna ifrån Frankrike. Sedan blev de stormakt och det var även Storbritannien, de kom inte överens och de sluta med att de började att kriga emot varandra. Då steg Frankrike in i bilden och hjälpte Storbritannien eftersom att de hade revanschlust för Tyskland hade tagit över deras kolonier.

2 Vad talade för fortsatt fred i Europa?
Svar: 

3 Nämn tre motsättningar i Europa.
Svar:
Frankrike,Ryssland och Storbritannien.

4 Vilka stormaktsblock fanns det?
Svar:
 De stormaktsblock som fanns var trippelalliansen som bestod utav Tyskland,Österrike,Ungern och Italien.

Sedan fanns det trippelententen som bestod utav Storbritannien,Frankrike och Ryssland.

5 Vilka länder var med i de två stormaktsblocken?
Svar:
Trippelalliansen= Tyskland,Österrike,Ungern och Italien
Trippelententen= Storbritannien,Frankrike och Ryssland.

6 Nämn fakta om Skottet i Sarajevo.
Svar:
Det var en student från Serbien som sköt den nyblivna kejsaren som åkte genom Serbien i en öppen bil med sin fru. Skottet var det som startade igång hela världskriget och det tog bara 1 vecka för att alla länder förklarade krig emot varandra, denna veckan kallas för "Den svarta veckan".

7 Förklara uttrycket ”Den svarta veckan”.
Svar:
Den svarta veckan är den veckan då alla länder förklarade krig emot varandra. De hela började med att en serbisk student sköt den blivande kejsaren i Österrike, de var då allting balla ur. När Österrike förklarade krig emot Serbien så var det två stycken länder emot dom eftersom att Tyskland var allierade. Men Serbien var allierad med Ryssland, Ryssland var även allierad med Storbritannien och Frankrike. De blev då Serbien,Frankrike,Storbritannien och Ryssland som skulle kriga emot Österrike och Tyskland. Den veckan kallas för "Den svarta veckan" eftersom att det var den veckan alla länder förklarade krig emot varandra.

8 Beskriv tyskarna plan (Schliffenplanen)...
Svar:  
"Schliffenplanen" var en krigsplan som tyskarna hade planerat helt "perfekt" för ett anfall emot Frankrike. De hade byggt järnväg vid bergen så skulle de sedan bara åka in och omringa de i Paris, de hade räknat ut att slå Frankrikes arméer på 6 veckor.

9 Varför misslyckade planen.
Svar:
Planen misslyckades för att Ryssland gjorde ett oväntat angrepp på dom och då var tyskarna tvungna att sända över trupper till östfronten. Då när de inte var lika mycket trupper kvar i väst kunde fransmännen klara av västfrontens trupper vid floden Marne som ligger utanför Paris.

10 Var fanns skyttegravarna?
Svar:
Skyttegravarna fanns mellan Engelska kanalen till den Schweiziska gränsen.

11 Vad hände på östfronten?
Svar:
 Det gick väldigt bra på östfronten för Tyskland mot Ryssland, de hade kommit en lång bit i landet. Nederlaget för Ryssland gjorde en stor del till att det blev rysk revolution. Tsaren fick avgå och de nya ledarna i landet beslöt sig för att sluta fred Tyskland. Freden blev väldigt hård för Ryssland och förlorade då all mark till Polen,Finnland,Lettland,Estland och Litauen som nu blev självständiga länder.

12 Varför gick USA in i kriget?
Svar:  
USA gick med i kriget pågrund utav Tysklands ubåtskrig, de kände sig inte säkra om dom kunde komma och attackera dom. Sedan hade USA gett lån till Storbritannien och Frankrike värt flera miljoner och de visste ifall att Tyskland hade tagit över de länderna hade USA aldrig fått tillbaka deras pengar dom en gång delat ut.

13 Vad innebar Versaillesfreden?
Svar: Versaillesfreden är de fredsavtalet som Tyskland skrev på efter första världskriget. Som skuld fick de betala otrolig stor summa pengar i guld, ge tillbaka deras kolonier och de fick även bara ha en viss krigsmakt i landet. Tyskland fick även ta skiten för att de startat kriget.


Första världskriget

När? Det var i Europa mellan 1914-1918.

Var? I Europa var första världskriget.

Vilka länder var inblandade? De länder som var inblandade i kriget var Storbritannien,Tyskland,Österrike,Ryssland,Serbien och USA.

Vilka orsaker fanns det till att Första världskriget startade?
Det var redan spänt mellan länderna Tyskland & Frankrike som hade olika allianser men själva kriget startade när Österrikes nya kejsare skulle åka igenom Serbien helt öppet inför folket. Det var en Serbisk student som valde att skjuta den nya kejsaren och då bröt kriget ut. Serbien blev anklagade och de skulle kriga emot dom och de var allians med Ryssland, så Ryssland och alla Rysslands allianser skulle gå emot Österrike och Tyskland eftersom de var allianser. Detta kalla för den "svarta veckan" eftersom att det bara tog 1 vecka innan alla förklarat krig emot varandra.

Hur utvecklade sig kriget?
Kriget utvecklade sig igenom att många länder var allierade med varandra. Som t.ex i detta fallet var Serbien allierad med Ryssland och Ryssland var med Storbritannien & Frankrike, om nu Serbien skulle bli attackerad skulle dessa andra 3 länder hjälpa Serbien.

Hur slutade kriget?  
Kriget slutade med att Tyskland förlorade kriget och sedan fick skulden för detta. År 1919 skrev de på Versaillesfreden och fick betala otroligt mycket tillbaka till Frankrike i guld, dessutom förlorade de alla deras kolonier och bara ha en viss krigsmakt i landet.

Vilka konsekvenser fick kriget?
De konsekvenser som blev av första världskriget är att de först och främst otroligt många människor som dog, de säg att 3 soldater i minuten i ett år.

Tyskland fick all skulden ifrån kriget, när de skrev på Versaillesfreden förlorade de alla sina kolonier och fick bara ha en viss krigsmakt.

De bildades nya stater, Finnland blev ett självständigt land då de delades ifrån Ryssland, Österrike och Ungern delade på sig, sedan några länder söderut.

Tekniken utvecklades drastiskt, då alla länder skulle komma på nya och bättre saker än vad det redan fanns så utvecklade dom tekniken väldigt fort.


Allianser/Stormaktsblock- Frankrike och Ryssland blev allianser, sammarbeta ifall någon attackerar dom.
Tyskland och Österrike blev även allianser. Men Storbritannien och Tyskland hade varit allianser men de Storbritannien började att tveka så de slogs ihop med Frankrike och Ryssland.
Ryssland och Serbien var även

Kolonier- Man skaffade sig olika kolonier i Afrika för att bli större och få mera makt. Det var flera länder som gjorde detta och skickade över människor från Afrika för att både hjälpa till dom där hemma men de flesta blev ivägskickade till kriget för att hjälpa till.

Revanschlust- Det var Frankrike som hade revanschlust emot Tyskland. Cirka 40 år innan första världskriget var det ett krig mellan Tyskland och Frankrike och det slutade med att Tyskland hade tagit över mark ifrån Frankrike. 40 år senare ville så klart Frankrike ha tillbaka deras mark. Det slutade med att de Fransmännen äntligen fick sin revansch när tyskarna skrev på Versaillesfreden, då Tyskland fick ge dom en oändligt stor mängd pengar i guld.

Kapprustning- Kapprustningen började med att Tyskland hade skaffat mera militärer och flottan utvecklade och de skulle även de andra länderna göra eftersom att de skulle försöka ha mer och ha kommit längre i utvecklingen. Det blev som en tävling mellan länderna att sitt eget land skulle ha mest och bäst.

Imperialism-  Imperialism är att man vill få mera mark i vissa nationer och stater. Storbritannien och Frankrike hade väldigt många imperium i Afrika och brukade då skicka människor från Afrika till deras länder när de behövde hjälp.

Nationalism - Alla länder under denna tiden var nationalistiska. De menas med att de tycker att de är bäst att dom förtjänar att ha mest makt i världen. Som t.ex Tyskland


Sarajevo/"Svarta veckan"- Den svarta veckan då alla länder förklara krig emot varandra. De börja med att en student från Serbien sköt Österrikes ny blivande kejsare, Österrike skulle då anfalla med Tyskland eftersom dom var allierade. Dock var Ryssland och Serbien också och sedan var Ryssland allierad med Storbritannien och Frankrike. Svarta veckan är den vecka alla förklarade krig emot varandra.


onsdag 5 november 2014