måndag 25 mars 2013

Sammanfattning av filmen Home.

Vi har sett en film som heter Home. I filmen berättar dom om hur klimatet i världen har förändrats och hur vi har gjort det.

torsdag 21 mars 2013

Veckans nyhet v.7


                                     Veckans nyheter  V.7



Vad har hänt?

Det som har hänt är att Nordkorea har provsprängt atomvapen i ett underjordisktberg för att för att dom vill visa sin makt och att dom kan försvara sig själva i krig. Alla länder i hela världen är emot Nordkorea och därför vill dom visa att dom kan klara sig själva ifall något land skulle gå till anfall. Dom som är mest emot Nordkorea är Kina,Usa,Sydkorea och Ryssland.


Egna åsikter

Jag tycker att detta är väldigt dumt att dom behöver använda massa atomvapen för att visa att dom har makt. Jag tycker att Nordkorea borde ge sig och kanske skapa frid med dom andra länderna för det kommer ändå inte hjälpa om vi bara fortsätter att gå emot dom fast ingenting händer. Det var onödigt av Nordkorea att använda massa atomvapen för att visa att dom har makt,För man kunde använda .dom atomvapnen till andra nödvändiga saker än att visa att man har makt

Veckans nyhet v.3


                Veckans nyhet v.3

Det som har hänt är att i skåne för några veckor sedan sen så var det jätte många bilar och lastbilar som krockade med varandra på en bro som heter Tranarpsbron. Det var 38 lastbilar och 33 bilar som var med i kraschen. Det var ingen människa som dog utav krocken men det var väldigt många som fick åka till sjukhus, vissa var allvarligt skadade och vissa var mindre skadade. Skälet till att krocken kom till var kanske för att i Sverige så behöver inte lastbilar har vinterbilar och det är väldigt farligt för det är lättare att lastbilen kan krocka och inte så lätt för att den ska kunna stanna i tid.

onsdag 20 mars 2013

Artikel


Betyg!

Det har uppstått ett problem och det är att skolverket har bytat sätt hur man ska betygsätta elever och eleverna tycker det är mycket svårare chans att få ett bra betyg och större chans att få ett sämre betyg.




Det har uppstått ett problem med skolan och det är att dom har ändrat hur man ska betygsätta elever.
Jag tycker inte att dom skulle ha bytat betyg för jag tycker att det var bra som det var och det nya betyget är mycket svårare och mindre chans att man får ett högt betyg. Detta har uppstått för skolverket tyckte att vi skulle ändra betyg system och ändrade till A,B,C betyget. Med det gamla betyg systemet var det enklare att få högre betyg för om man hade t.ex allt bra i svenskan förutom en sak så drog betyget ner men nu är det att om man har alla bra förutom en sak så dras betyget ner.

Det som kan hända om inte skolverket väljer att ta tillbaka det gamla betyg systemet är att mera elever kan få sämre betyg och det blir mycket svårare att komma in på den linjen i gymnasiet som man vill ha. Lösningar som finns är att skolverket bestämmer sig för att ta tillbaka det gamla betyg systemet för att det inte ska vara så himla svårt för oss elever.



Artikel

Mera idrott i skolan!



Vi vill ha mera och längre idrottslektioner för vi tycker att det är väldigt kul med idrott och väldigt nyttigt med det.

Jag är en kille som är 13 år gammal och jag tycker att det är väldigt kul att röra på sig och det tycker även mina klasskamrater.Vi vill ha mera idrottslektioner på skolan för det är väldigt roligt med det och man får även röra på sig . Det är väldigt viktigt att man rör på sig för man behöver att bygga upp muskler och så behöver man träna lite.
Detta är ett problem för många tycker att det är väldigt kul med idrott på skolan men vi får för lite tid på idrottslektionerna. Problemet för att vi har så lite tid när vi har idrottslektioner är att man har kommit fram till att man inte behöver så himla mycket idrott för det finns viktigare ämnen i skolan.
Det enda problemet som kan hända är att elever kommer att bli väldigt sura och kommer att klaga att dom har fått för lite idrott på sin skola. 

Jag har kommit i kontakt med detta för att jag tycker också att vi har för korta idrottslektioner och att vi behöver ha mera idrottslektioner i veckan för många elever tycker att det är väldigt roligt med det. Saker som vi kan göra för att vi ska få mera idrottslektioner och längre lektioner är om vi t.ex tar 10 minuter från en rast eller en lektion och lägger till den på idrottslektionen.

lördag 16 mars 2013

bokuppgift v.2


      Bokuppgift v.2


Nu i boken så är jag på sidan 30 och Sandor har börjat skriva med Ida på en chattsida. Dom är jätte glada att dom har börjat skriva med varandra för dom känner precis samma saker som den andra känner. Men dom börjar att ljuga för varandra och att dom ska försöka verka vara coola för varandra. Men sedan så kom Sandor på att hon hade ljugit för honom och då skrev han till henne och så erkännde han att han hade ljugit för henne också. Men sedan så sa dom att dom skulle börja om på nytt.

fredag 15 mars 2013

bokuppgift v.11

                                                         Hur ska en vän vara


Nu är jag på sidan 247 och jag tycker inte att någon har varit en riktigt vän mot varandra. Dom har kanske haft roligt och så men när dom inte är med varandra så snackar dom skit om den andra personen och så ska inte en riktigt vän vara tycker jag. Dom i boken som jag tycker är mest snälla mot varandra är Valle och Babak men dom behandlar ändå varandra fel. I boken så har Ida kommit hem till Sandor och alla på skolan undrar vem Ida är o.sv. Men det som jag tycker var fel var att Ida var med Sandor och träffade Valle,Babak och några mer och då var Ida mer med Babak än vad hon var med Sandor. Jag tycker att en vän ska vara en person som man tycker är snäll och som man har kul med och kan lita på. Men den viktigaste saken är den gyllene reglen och det är att man ska behandla så som man vill bli behandlad. Under en viss del i boken så är Ida och Sandor med varandra men sedan så är hon Ida med Babak och då blir Sandor helt själv och han vet inte vart hon är och han letar överallt efter henne. Den delen har jag känt igen fast inte att jag blev lämnad helt själv.



Nutidsfrågor v11

                                       Veckans nyhet v.11 Hugo Chavez


Det som har hänt är att Venezuelas president Hugo Chavez har dött men dom påstår att han har dött för några månader sedan. Det har nyligen kommit ut en bild efter han hade opererat sig men dom påstår att han har varit död några veckor innan bilden och att bilden från operationen på honom är inte äkta. Han dog för han hade cancer och under det senaste halv året så har han åkt till Kuba flera gånger för att få behandling.

                                                         Egen tanke


Jag tycker att det är synd att han har dött för han har varit en bra president för Venezuela. Han har även hjälpt till med väldigt mycket i deras land för byggt upp skolor och hjälp landet med massor som t.ex så har han tagit pengar från dom rika och ge pengar till dom fattiga som behöver det som mest. Men jag tycker att det är konstigt med det att dom säger att han har dött för några månader sedan.        




                                                 Här är en bild på när Hugo Chavez är död




Källor: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16369330.ab

http://www.expressen.se/nyheter/har-ler-hugo-chavez-efter-sin-operation/






tisdag 12 mars 2013

Olika växthusgaser

                                                               Växthusgaser

                                                                     Lustgas

Jag har valt att jobba med en växthusgas som heter lustgas. Lustgas är en färglös gas och man brukar använda den som t.ex när man föder och är hos tandläkaren,Om man andas in lustgas så kan man bli lite fnittrig och även bli bedövad.




Här är en bild hur en lustgas ser ut.



                                                                      Metangas




Metangas är en gas som kommer från t.ex kossorna. Kossorna idisslar vilket betyder att dom tuggar och spyr upp det och äter det igen. Sedan när kossorna har ätit upp allt så fiser dom ut metangasen. Efter dom har fisit upp gasen så åker den upp till jordens atmosfär och lägger sig där vilket gör atmosfären tjockare.


                                                        Här är en bild hur metangas ser ut.








Källor: http://www.ne.se/enkel/lustgas

             http://www.ne.se/enkel/metan






















fredag 8 mars 2013

Bokuppgift v.4


    BOKUPPGIFT V4


Just nu i boken så är jag på sidan 72 och nu ska jag skriva om en liten del i boken. Klassen skulle lära sig att dansa homba men killarna i klassen började att bua så mycket så gympa läraren sa att dom skulle dela gympsalen i 2 delar. I ena delen skulle tjejerna få dansa och i den andra delen så skulle killarna få spela fotboll. Babak frågade sandor om han ville vara med men då sa en tjej och sa att han kunde vara med tjejerna, och Babak visste ändå att Sandor inte ville vara med och spela fotboll om Babak skulle vara med men Sandor sa ja. Först så började han bara med att passa passningar men sen så kom han förbi några och sen började han att dribbla förbi några spelare och passade anffalet. Men Babak blev arg för han tyckte det var lite pinsamt att Sandor dribblade för bi han, så Babak bestämmde sig för att göra en ful kapning på benen så att Sandor flög iväg och skadade sig i knät.


EGNA ÅSIKTER

Jag valde repliken ”vill du vara med oss och spela fotboll?” för att Babak brukar alltid reta Sandor och nu ville han fråga om han ville vara med och spela fotboll. Jag tycker att Sandor gjorde rätt men ändå fel för Sandor sa ja att han ville att Babak skulle bli överasskad, och så tycker jag att han gjorde fel för att han kanske ville vara med tjejerna och var orolig för vad alla andra skulle tycka och tänka om honom

REPLIK

-Vad fan vill du

-Jag...

-Jag vet inte riktigt vad jag ska säga...


bokuppgift v.3


  BOKUPPGIFT V.3

Just nu i boken så är jag på sidan 47. En sak som hände var att Ida hade varit med Susanna och dom sminkade varanndra och sedna började dom snacka om att dom inte var fin och Ida sa att hon var tjock och då började Susanna bli lite sur för hon tycker inte alls att Ida är tjock eller mullig. Sedan så var det att Ida skulle gå till en nattklubb med några vänner och hon hade lånat ett fake legitmation kort av någon så att dom kunde komma in på nattklubben och festa.


MUSIK
http://www.youtube.com/watch?v=YB-4_dPJTWk

bokuppgift v.10

                                                         Bokuppgift v.10

Text ur boken
"Det är inget vidare väder för att träna fotboll.
 De klafsar omkring i leran och ramlar omkring i stora vattenpölar.
Men det gör inget. 
Det skriks av skratt någon drattar i".

                                                            Egna tankar

Jag valde denna biten av boken för jag har själv varit med om detta och Sandor var nog lite rädd för att träna med dom för ifall Babak skulle göra något emot honom på planen eller utanför planen. 

Det var en gång när mitt fotbollslag skulle ha träning och det var lerigt för det hade regnat väldigt mycket dagen innan.
 Det är faktiskt väldigt kul att spela fotboll när det är lerigt för man väntar bara på att någon ska ramla i leran och då blir det mycket skratt. 

Men jag valde även denna delen av boken för att det påminner mig om glädje och att man ska ha det kul och att slappna av när man är med sina vänner. 














Veckans nyhet v.10


Veckans nyhet

Det som har hänt är att forskarna har kollat dna test på en varg som hette "falklandsvargen" som bodde på fastlandet på 1800. Dom ville veta hur den hade kommit från fastlandet till fastlandsön för det var 45 mil emellan dom och forskarna vet att vargen inte kan simma så långt utan att dö. Forskarna har kommit till att den kom över till fastlandsön när det var istid för ungefär 16000 år sedan. Forskarna har inte kommit fram på hur den kom över på cirka 200 år tills nu.

Egna åsikter

Jag tycker inte att detta är något viktigt att veta hur den har kommit över till fastlandsön men det är kul att veta för forskarna har inte kommit på hur den kommit över till fastlandsön på 200 år. Jag tycker att det är konstigt att den inte dog på istiden för det var väldigt kallt,men djur brukar anpassa sig till vädret så det är kanske därför den klarade sig


Källor

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5463609

http://www.jaktojagare.se/aktuellt/mysteriet-med-falklandsvargen



torsdag 7 mars 2013

textilslöjd utvärdering


Pretjerano

1
Pretjerano är Emmies,Munas,Idas och mitt gruppnamn till våran kollektion. Vi valde att ha pretjerano som gruppnamn för det betyder överdrivet på kroatiska och temat är väder och klimat och därför tänkte vi att vi skulle göra lite överdrivna saker men som handlar om klimat

2
I våran grupp så har vi delat upp olika saker och jag ska göra toffel som jag ska sticka och sy till tyg. Jag valde att både sy och sticka min toffla för det är inte så normalt att man brukar göra det och meningen var ju att det skulle vara överdrivet.

3



4



Detta är en bild på hur jag har tänkt att min toffel kan se ut. Jag har valt att jag ska sticka hälen på tofflan och sy resten av tofflan med en symaskin. Jag valde att symaskinen för att min grupp har temat "Pretjerano" som betyder överdrivet på Kroatiska och då ska jag sy fast en bit 
leopard.


6,7,8
Jag har valt att jag ska gör den till vänster för den ska jag ha leopardtyg på och det kommer passa in på vårat tema överdrivet.



9,10


Detta var en pappersmodell av hur min toffel ungefär kommer att se ut när den blir klar men det var jätte svårt att göra denna pappersmodell. 



Så här ser min toffla ut just nu. Det är inte mycket kvar på den jag ska bara använda en rya nål och sy klart den stickade delen med den delen som jag har sytt med.

12
Jag har inte kollat upp något sånt om hur man ska tvätta och så men jag ska göra det nästa gång vi ska ha slöjd lektion.
13 
Nu är jag klar med min toffla och den är faktiskt väldigt hållbar. Jag tror att den är så hållbar för att jag 
har sytt väldigt många gånger både för hand och med symaskin.
14
En så länge som jag har jobbat med min toffla så har det gått bra fast det var lite trubbel i början när jag skulle lära mig att sticka fast det flyter på nu. Ett annat sätt som jag kunde ha gjort min toffel var att jag skulle sticka hela tofflan men jag valde att sticka hälen av tofflan och sy på tyg av resten av tofflan för jag har inte så mycket tid kvar att göra tofflorna och så tycker jag att det blev finare och så här ser den ut



15

Jag tycker att tofflan är  lite udda men ändå fin för jag tror inte att det är så normalt att man blandar stickning och att man syr när man gör en toffla,Men jag tycker att det passar väldigt bra till mitt tema för det ska ju vara lite överdrivet och jag tycker att tofflan är att blev väldigt fin.





























fredag 1 mars 2013

Bokuppgift intervju med Sandor & Ida v.9


Intervju med Sandor & Ida


Idag så har jag varit och intevjuat Sandor & Ida om hur det var att vara med i en film. Dom sa att det var väldigt roligt att få vara med i en film och få prova på hur andra människor lever.
-Sandor sa att det var ganska svårt för han för han var tvungen att öva ballet 10 timmar i veckan för att kunna få vara med i filmen.
-Ida sa att det var intressant hur hon fick agera för hon har varit med i andra filmer fast där har hon inte varit ute på massa klubbar och inte varit ”cool”, Fast hon sa att det var väldigt kul att hon fick prova på något nytt och det kan vara nyttigt i framtiden.
Några intressanta scener från filmen som dom tyckte var när Ida var i sin lägenhet och Lukas var full och hotade att han skulle döda henne samtidigt som Ida och Sandor pratade i telefonen.

veckans nyheter v.9

Det som har hänt är att massa människor i hela Sverige har blivit lurade av massa matföretag att det inte har funnits något hästkött i maten fast det egentligen har funnits hästkött i maten. Forskarna har kommit fram att det finns häst kött i maten för  några veckor sedan. Dom som har sålt hästköttet har gjort detta bara för att dom vill tjäna pengar på det. Detta hände för ett par veckor sedan.





                                                              Egna åsikter

   Jag tycker att detta är helt fel för att massa matföretag har sagt att det inte finns hästkött i deras matprodukter fast att det egentligen finns. Det är också väldigt att fel för det finns vissa människor är emot hästkött och det är precis det dom har fått i deras mat. Det är också fel för det är köttfusk och bedrägeri för människorna har köpt något annat än vad dom har trott








jästblandningen

Försök A
Hypotes: jag tror att jästen kommer att bli flytande när den möter solrosoljan och så tror jag att jästen kommer åka ner till botten för att matoljan är tunn och väger väldigt lite. Jag tror att jästen kommer att smälta för när den möter solrosoljan så blir den flytande.

Utförande: Först så skulle vi blanda 1/2 deciliter socker, 1/4 jäst och 1 deciliter ljummet vatten som var till experimentet vi gjorde. Sen hällde vi i en 1/4 av jästpaketet i sockerröran.Efter vi hade blivit med färdiga med det så hällde vi lite jäsblandning och 1cm solrosoljan i ett provrör. Sen så skulle den ligga i minst 20 min i ett provrör.

Resultat: Vi blandade socker,solrosolja och jäst. Jästen smälte och åkte ner i botten av provröret. Sedan så försökte sockret åka upp för att jästen åt upp jästen och skulle fisa ut den.


Slutsats: Jäst är en svamp och svampen vaknar till liv när den löses med vatten som är kroppstemperaturen 37 grader. Om man lägger jästen i vatten som är varmare än jästen så dör jästen. Sedan när jästen har vaknat så äter den upp allt som är nära den som i detta var socker.

Försök B
Hypotes: Jag tror att jästblandningen kommer att stelna lite för att socker brukar bli lite geggit när man blandar med andra saker och den ligger i en ballong bland varmt vatten.

Utförande: Vi började med att blåsa upp en ballong som vi skulle töja ut. Sen så hällde vi ut resten av det vi hade kvar av jästblandningen i ballongen. Sen knöt Muna ihop ballongen och la den i en bägare i ljummet vatten.

Resultat: Det som hände var att ballongen blev större och större och steg upp till ytan. Sedan när man provade att skaka ballongen så lätt som kolsyra



Slutsats: Varför ballongen steg upp var för koldioxiden vaknade till liv och ville ta upp så mycket yta som möjligt. Den växte för att den åt socker och sedan växte.

Labbkompis: Muna yussuf