tisdag 31 mars 2015

Tyska brev

Hallo Manfred danka für das schwie geht es ihnen? Ich fühle mich einfach gut. Ich bin froh,  dass du mir geschrieben.
Ich und meine Mutter



das Wetter is schönen und warm

fredag 27 mars 2015

English NP reading

A multicultural city

1. C - Possible.

2. A - Recently.

3. B - People.

4. E - Every.

5. C - Become.

6. C - Native.

7. D - Trade.

8. B - Signs.

9. D - Simple.

10. D - Country.

11. A - Celebrated.

12. B - Taste.



Young and free


Where does Lynn come from?
Answer:


What different 








Geografi NP 2&2

1


1. Gibraltar sund.

2. Arabiska halvön.

3. Röda havet.

4.Saharaöknen.

5.Guienabukten.

6. Atlanten.

7. Victoriasjön.

8. Godahoppsudden.

9. Indiska oceanen.

10. Medelhavet.


2

Hur stora olika årskullar är.
Svar: JA

Hur många turister som besöker ett land.
Svar: JA

Hur stor andel av befolkning som kan läsa och skriva.
Svar: JA

Hur stor invandring och utvandring ett land har.
Svar: JA

Hur fördelningen mellan män och kvinnor ser ut i olika årskullar.
Svar: JA

Hur stor andel av befolkning som jobbar med jordbruk.
Svar: JA

Hur stor andel av befolkningen som är barn.
Svar: JA



3

A)
Medellivslängden har ökat.
Svar: JA

Kvinnor föder i genomsnitt färre barn.
Svar: JA

b)
Japans befolkning kommer att minska.
Svar: JA

Medellivslängden kommer att öka.
Svar: JA

C)
Kvinnor föder färre barn.
Svar: JA

Medellivslängden ökar.
Svar: JA


4

Röd cirkel = Vietnam

Grön triangel = Albanien

Blå kvadrat = Sverige




5

A)

A-Polarzonen

B)- Tempererade zonen

C) Subtropiska zonen

D) Tropiska zonen


B)

A) Tempererade zonen

B) Tropiska zonen

C) Subtropiska zonen

D) Polar zonen



6

A) USA östkust- Är utsatta för väldigt mycket orkaner i deras östkust.

B) Nederländerna- Ligger under vattenytan, lätt för vatten att svämma in i landet.

C) Australien- Det landet som kan råka ut för torka är Australien & de är mycket torka och bränder på grund utav klimatet.



7

Vi tog det muntligt & figuren bildar en triangel.



8

Svar: Vatten,vind,sol & skog är förnybart.










torsdag 26 mars 2015

Idrott

1. Jag påstår att alla kan träna upp sin självkänsla. Vad anser du om det?
Svar: Ja jag tror att alla kan träna upp sin egen självkänsla men man får använda olika tekniker på olika personer som t.ex "jag är bra boken".
Jag är bra boken är en bok där du för varje dag ska skriva en sak som är bra med dig själv och om man nu har en dåligt självkänsla kan det vara svårt att komma på vad man är bra på i början men efter ett tag blir det lättare, om du har en dålig dag kan du gå igenom och läsa vadd du har skrivit om dig själv.
Det finns även en bok som Demi Lovato har skrivit och det är en bok med en sida för varje dag som man ska läsa i ett helt år och den har hon själv skrivit, i den står det saker som att "du är vacker som du är" m.m.

2. Hur skulle du vilja att skönhetsidealen såg ut?
Om jag skulle få välja så hade vi inte ens haft skönhetsideal. Människor i dagens samhälle använder massa farliga hjälpmedel som t.ex anabola sterioder i jakten att vara perfekt men de riskerar deras egna hälsa bara för att se bra ut enligt samhället.

Män riskerar att få mindre testiklar,ljusare röst & större bröst m.m, kvinnor riskerar att få manligare röst & hårigare kropp, nu är dessa symptom som man får när man tar anabola sterioder men det finns även symptom som man får när man slutat som t.ex depression,svartsjuka & självmordstankar m.m. Med detta sagt menar jag att man inte ska ta några anabola sterioder eftersom att du duger som du är och om man nu vill bygga upp sin kropp så ta det den naturliga vägen.

Såklart är det inte bara människor som har superkroppar som är kroppsfixerad utan det är människor som är i rullstol, stora,smala,handikappade, kurviga m.m. Bara för att dom inte har orken och all den tiden för att kunna spendera på gymmet så kan inte de anses vara snygga enligt våra skönhetsideal eftersom att killar ska vara stora biffpaket och tjejer ska vara smala och ha stor bakdel & bröst. De är ju dom som blir påverkade mest, när dom kollar på tv reklamer och så dyker det bara upp biffiga och smala tjejer, de skulle ju aldrig förekomma att en tjock kille hade visat upp kalsongerna ifrån Dressman.

Men om vi hade tagit bort all skönhetsideal eller fixat ett ideal för varje kropps typ även fast du är handikapp,stor & smal så tror jag att människor hade fått en mycket bättre självkänsla och självförtroende vilket är meningen, att man ska vara nöjd med sin egna kropp hur den än ser ut.

3. Vad har du för ansvar gentemot andras självkänsla?
Jag tycker att varje person har ett stort ansvar om andra människor självkänsla.
Om du är väldigt när vän till en person så kan den lyssna och ta in väldigt mycket saker ifrån vad du tycker & tänker men om du säger att det bara är snyggt när man ser revbenen på tjejer och hon är överviktig så skulle jag försöka att inte lyssna så mycket om vad den personen har för åsikter om kroppar eftersom att de sårar dig.

Men om vi säger att det är något positivt istället och människan säger att alla är fina på sitt sätt även om man är kille och jätte smal eller om en tjej väger 100 kg så kan du ändå vara fin, vem är det som säger att man måste vara en viss längd och ha vissa kroppsdelar för att kunna vara snygg enligt dagens samhälle.

4. Vad har du för ansvar gentemot din egen självkänsla?
Jag har ett väldigt stort ansvar om min egna självkänsla eftersom att jag är den personen som bestämmer över hur min kropp ser ut men kan även påpeka om hur andra kan se ut.
Väldigt många pressar sig själv till en väldigt hög gräns vilket kan leda upp till självskadebeteende i olika former.

En viktig sak som jag själv måste göra är att inte ta åt mig så himla mycket om vad alla andra tycker om vissa ideal och försöka att inte påverkas utav samhället bara för att jag kanske anses som "smal,tjock, kort & lång, som t.ex på tv så visas de bara män i underkläder som är muskulösa & kvinnor som är smala men har stora bröst. Det jag tycker är det viktigaste när man ser en sådan reklam så är et viktigaste att man då ska tänka på vad dom säljer och försöka sudda ut människan som bär upp det eftersom att jag ska behandla mig på ett sätt där jag kan trivas med min kropp & kunna se på tv utan att vara rädd att bemötas utav samhällets skönhetsideal.

Jag vet att man är mycket hårdare emot sig själv som t.ex "om en kompis får ett E på ett prov så säger du att de är bra medan du själv är sur för att du fick ett B & inte ett A på provet", jag har inte vetat varför man ska vara så himla hård mot sig själv men inte mot andra men jag tänkte efter och jag tror att det är för att man pressar sig själv mycket hårdare än vad man gör mot andra, att man nästan siktar på jakten att vara perfekt i sitt egna tempo som man vet att man kan klara av.

Man ska behandla anda människor som man själv vill bli behandlad men det är även väldigt viktigt att du behandlar dig själv som du kommer behandla andra. 

5. Skriv fem bra saker med dig själv.

Jag tycker att jag är bra på att skratta,prata,lyssna,vara en god vän & att ta det lugnt.

Etik

1.Vad betyder orden etik och moral?
Svar: Orden etik och moral betyder vana.

2.Vilka är de olika etiska modellerna?
Svar: Det är regeletik,konsekvensetik och sinnelagsetik, det finns även en fjärde och den heter dygdetik & skiljer sig lite ifrån de andra.

3.Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Aristoteles 

4.Hur kan man handlar rätt enligt en pliktetiker?
Svar: Man kan handlar rätt genom att man följer regler från en religion, som t.ex att man ska inte döda,stjäla eller vara otrogen mot någon annan när du har en partner.

5.Vad innebär sinnelag?
Svar: Sinnelag betyder att det är tanken som räknas, som om du t.ex har planerat att tjuva medicin för att rädda någons liv fast du tar fel medicin så personen dör så gör det inget inom sinnelag eftersom att poängen var att du hade en god tanke.

6.Vad är en dygd?
Svar: En dygd är en egenskap man kan ha som t.ex vänlighet & klokhet men man kan även träna upp andra dygder. 

7.Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid?
Svar: En konsekvensetiker hade förmodligen först och främst börjat tänka vad som kan hända med sig själv om han ska hjälpa en panikslagen människa som nästan håller på att dö, risken finns ju att han också kommer att falla ner. Men samtidigt om han väljer att inte rädda den personen och den dör så kommer han ångra sig under en väldigt lång tid, därför tror jag att en konsekvensetiker skulle i alla fall försökt att rädda personen.

8.Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: En pliktetiker kan ha det svårt om 2 eller fler regler krockar med varandra, som t.ex i texten var det en dotter som hade ett val att antingen låta sin mamma dö eller att rädda sin mamma genom att tjuva medicin.

9.Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar: Som exemplet ovanför, din mamma är väldigt sjuk och behöver medicin för att räddas men du har inga pengar, du väljer då att råna en affär för att ta pengarna men du blir istället tagen utav polisen och hamnar i fängelse medan din mamma dör.


10.Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar: Om jag skulle få välja att följa någon dygd så hade det varit klokheten och vänligheten. Jag hade valt klokheten eftersom att den kan komma till väldigt bra situationer om det t.ex är ett stort bråk och du kan sen lösa det, jag hade även valt vänligheten eftersom att först och främst vill jag vara en så bra vän som möjligt men även så att mina vänner kan veta att jag finns där att prata med om det har hänt någonting.

onsdag 18 mars 2015

Novell

Plötsligt så slängde Claes den stora stenen på huset och de fem vännerna vände sig om och sprang så fort dom kunde. Hans bruna långa hår flög och vändes i luften medan hans isblåa ögon vattnades i luftens fart. Vännerna stannade och lyssnade en stund tills de hörde hur mannen som var arg som ett bi skrek åt dom, hans röst skar i öronen som naglar på svarta tavlan. Albin skrek åt dom
-Spring era idioter vi kommer bli tagna.
Albin var den typiska coola killen i skolan, han som var bra på allting och fick alla tjejer på fall bara han kolla på dom med hans blekvita leende.
Jag kunde se i klarblåa ögon att han var rädd fastän han förnekade det, han sa även till oss
- Om ni blir tagna får ni klara er själva och ni säger inga namn.

Vi väntade en bra stund innan vi rörde oss en enda meter och det var nästan som vi kunde höra våra egna hjärtslag dunka men plötsligt hörde vi en kvist brytas en bit bort och vi alla fick panik. Jag kunde höra hur Albin skrek till och sprang iväg, jag såg långsamt hur alla sprang iväg åt varsitt håll och förstår att jag är helt själv kvar. Jag är precis iväg på att springa men då inser jag att mina fötter inte lyfter på sig, jag vet att det jag har gjort är fel och väljer att bemöta den argsinta mannen.

onsdag 11 mars 2015

Nationella prov fysik 2013 del A1 (EJ KLAR)

1.
Svar: E

2.
Svar: C

3.
Svar: B

4.
Svar: Hon ser ljuset före än vad hon hör ljudet eftersom att ljusets hastighet färdas mycket snabbare än vad ljudets hastighet gör vilket då gör att man ser ljuset förrän man har ljudet.

5.
Svar: A

6.
Svar: D

7.
Svar: Apparterna i köket kan ha slutat eftersom att de använder en stor mängd ström i ljust det rummet vilket gör att det tar lång tid för strömmen att dela ut sig till de olika uppgifterna den ska göra (diskmaskin,vattenkokare m.m) medan en lampa inte tar så mycket ström kan den lysa i vardagsrummet utan några problem.

8.

A) Växthuseffekten fungerar precis som det låter. Bilar,flygplan,tåg m.m som släpper ut koldioxid i luften bidrar till växthuseffekten då det åker upp till jordens atmosfär och lägger sig där som ett tjockt lager, desto mer vi släpper ut desto tjockare blir lagret vilket till slut gör att temperaturen ökas.

B) För att vi människor ska minska utsläpp till växthuseffekten kan vi byta ut korta bilturer mot cykelturer. Som ett t.ex om man ska in till stan och köpa någonting så måste man inte ta bilen varenda gång utan att man kan ha lite variation att man tar cykeln 1 gång i veckan & det kanske inte låter mycket men om man räknar i flera år kan det vara mycket.

9.
Svar: Då solen värmer upp havet ökar temperaturen & atomerna börjar röra på sig, när de blir varmt börjar även atomerna att röra på sig vilket även gör att vattnet kommer att röra på sig och tillslut åka in mot land.

10.
Svar: Frances skall sitta 4 meter ifrån vridningspunkten. Anton som väger lika mycket som Frances sitter mycket närmar vridningspunkten eftersom desto närmare han ju mindre väger han, Estelle som väger hälften så mycket som Anton sitter dubbelt långt ifrån än vad Anton gör för att de ska bli jämlika i vikten på brädan. Därför ska Frances sitta lika långt ifrån vridningspunkten (4m) som Estelle gör.

11.
Svar: Då det radioaktiva ämnet är ett ämne som sönderfaller så lämnar det ifrån sig spår som man med hjälp utav kol14 metoden kan kolla vad som händer.

12
Svar:

En generator kan användas i t.ex ett kärnkraftverk. Generatorn används genom att den börjar att snurra och sedan omvandlar t.ex till el. En generator i ett kärnkraftverk fungerar genom att ångan ifrån det kokande vattnet gör att generatorn börjar att snurra som i sin tur omvandlar det till el.

Med tack vare generatorn så har det hjälpt till samhället otroligt mycket, som t.ex i alla kärnkraftverken runt omkring i världen som bidrar till en stor del utav jordens el har en generator som omvandlar det till el, om vi inte hade haft generatorer i världen tror jag inte att vi hade varit lika långt fram i teknologin som vi är idag.









torsdag 5 mars 2015

Idrotts teori

"Jag är den viktigaste personen i mitt liv"

Självkänsla- Vad man känner om sig själv. En stor del kan vara vad andra har och inte har som t.ex om en annan har nått som jag inte har medan då kan jag tänka på de negativa att jag inte har det.

Man har en inre röst som kan tala till om att man t.ex inte kan göra vissa saker eller att man inte duger till men samtidigt så finns det en röst som kan säga positiva saker 

Mobbing kan ha en stor del till att man inte har en bra självkänsla, även mobbaren har oftast dåligt självkänsla då den påpekar en annans negativa saker för att få upp sina egna bra saker.

Om man inte har regler eller en någon som "ser" öven någon så kan det vara lätt att man hamnar på "fel spår". Det kan vara lättare för dom att inte komma hem i tid, de kan börja dricka tidigare m.m och de kan vara att de inte har någon som ser över dom.

Utseende kan även ha en stor del i ens självkänsla, om man inte 

Man får acceptera sin kropp som den är och veta att den är fin som den är eftersom att man fick den och måste då ta hand om den på ett bra sätt.

Självförtroende- Är under en stund, som t.ex kan man ha ett väldigt bra självförtroende om man har träffat 5 stycken straffar och ska skjuta 1 gång till.

Saker jag är bra på
har bra minne
Kan lyssna
bryr mig om andra
bra vän
positiv

Även saker som anabola steroider kan ha en inverkan på ens egen självförtroende. Det är inte bara stora biffiga killar som tar steroider utan det är alla människor med olika kroppsformar, de börjar oftast med att lite smalare människor börjar med det då dom vill bygga upp muskler och sedan byggs deras kroppar upp.

Om man väljer att använda sig utav anabola steroider så är det en väldigt stor risk att man kan få en blackout. En blackout kan ha olika långa perioder från minuter till timmar, om man väljer att blanda det med alkohol vet man inte vad som kan hända då det är farligt.

När man lägger av med anabola steroider så kommer det att förändras det en hel del. Man brukar då hamna i en depression och man kan då tappa de bra självförtroendet som man hade byggt med hjälp utav de anabola steroider, de är inte bara fysiskt sätt man kan må dåligt utan även psykiska problem, självklart är de inte alla som får det utan det är beroende på vilka anlag man har men risken är stor att man får det ena eller det andra.

Detta är några saker man upplever när man tar anabola steroider.
aggresivitet 
depression
skönhetsideal
svartsjuka
självmordstankar 


onsdag 4 mars 2015

Frågor till präst & imam

Vad tycker du om abort och adoption?

Vad tycker du om konstnären som målade av Muhammed?

Vad tycker du om IS?

Vad tror ni om livet efter döden?

Vad tycker ni om att ge bort organ?