torsdag 5 februari 2015

Vad händer med ägget i e-kolven?

Hypotes: Jag tror att ägget kommer att åka ner och fastna som en kork eftersom att det varma vattnet kommer sedan kondensera till ånga och försöka komma ut, då kommer den "kalla" rumstemperaturen  att försöka komma in medan den varma ånga komma ut. Varm luft tar upp mer volym än vad kall luft gör eftersom atomerna sitter mycket mer packade desto kallare det bli och när man sätter på ägget blir sjunker värmen inuti e-kolven. Då atomerna blir kallare eftersom värmen sjunker så blir de ett vakuum vilket sedan drar ner ägget.

Syfte: Vi ska ta reda på vad som händer med ett ägg när man har kokande vatten i en e-kolv och lägger ett kokat ägg på toppen utav e-kolven.

Kemikalier&material: Ägg,e-kolv,varmvatten & tekokare.



Metod: Skala först ett ägg, plocka sedan fram en e-kolv som du ska hälla kokat vatten upp till 150 ml. När du hällt i de kokade vattnet lägg ägget fort på som en kork & vänta en stund.


Utförande: Vi började först och främst med att vi läste igenom vilka saker vi behövde och vad vi skulle göra vilket var att vi skulle skala ett kokat ägg och hälla i kokt vatten i en e-kolv. Sedan satte vi på ägget som ett lock på e-kolven och skulle vänta för att se vad som hände. Vi satte sedan ägget på e-kolven som ett lock och fick vänta & se vad som hände, här är några bilder under ungefär 10-15 ifrån hur det började med att vi lade ägget på e-kolven till att det var nästan hela ägget i.






































Resultat: Det som hände var att hela ägget åkte sakta men säkert ner genom e-kolven under ungefär 15 minuter.


Slutresultat: Det som hände var att under ungefär 15 minuter så åkte ägget från att vara på toppen ända ner genom e-kolven. Det som hände var att ägget åkte sakta men säkert ner. Som jag sa i min hypotes så blir det som ett tomrum beroende på att värmen sjunker och då kommer atomerna närmare varandra vilket skapar ett litet område med vakuum som sedan drar ner ägget.






Vi filmade även i slowmotion när vi tryckte ner ägget hela vägen ner till botten utav e-kolven och som vi kan se i den inringade delen utav bilden så är det en luftbubbla, en luftbubbla som kommer upp ifrån vakuumet som fanns inuti e-kolven när temperaturen sänktes.














Felkällor: Det blev inga felkällor med denna labben men de enda som man skulle kunna ifrågasätta är varför ägget spräcktes, det beror helt enkelt hur olika långt man har kokat sina ägg.


Labbkompisar: Emmie & Caroline.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar