onsdag 25 februari 2015

Bahai

Bakgrund:
Bahai är en monoteistisk som religionen grundades år 1850 i Iran då en man vid namn Bab fick en uppenbarelse av gud att det ska komma en ny grundare till en ny religion men ingen vet vem. Bab fick då många anhängare som valde att konvertera ifrån shiamuslimerna till denna nya religion, muslimerna blev då rasande och fängslade då in Bab och hans närmsta lärjungar. Hans närmsta lärjunge hette Mírzá Ábbás Núrí (kommer få titeln som Bahaullah) fick en uppenbarelse när han var fängslad att det var han som är den uppenbarade och som blev religionens grundare. Han blev då släppt och grundade religionen 1863 i staden Bagdad.

Om man är en Bahai-troende tror man på alla andras profeter ifrån de olika religionerna, först börjar vi med Adam,Noa,Abraham,Zoaster,Moses,Jesus & Muhammed, Bab valde att inte ta med gudar ifrån hinduismen eller buddhismen eftersom att han trodde på syskonreligionerna istället, men när Bahaullah grundade religionen så lade han även till Krishna ifrån hinduismen och Buddha ifrån buddhismen. Det fanns då gudar ifrån alla olika religioner som man tror på.


Resonemang
Jag tycker att bahai i stort sett är en bra religion som har många positiva saker men samtidigt så finns det några negativa saker med religionen också. För det första så är det deras motto att försöka få fram världsfred på jorden precis som alla de andra religionerna.
Bahai har inte så himla mycket regler inom alla kategorier som i t.ex mat delen. Även fast Bab hade spått att människorna inte fick äta allting och att de skulle vara vegetarianer så har det inte blivit så och då kan vi se lite olikheter med andra religioner som t.ex islam & judendomen där man har speciella matregler.

En sak som bahai har men som andre religioner inte har är att de sätter kvinnan i första hand i stället för männen. Som ett t.ex om det är en familj med två barn 1 av vardera kön och de har inte plats till båda till skolan så är det dottern dom väljer att skicka till skolan, de gör det här eftersom att de anser att kvinnan kommer sedan att kunna lära ut det bättre till andra folk.
Jag tycker att det är riktigt bra att de för fram kvinnan för en skull eftersom det har varit väldigt mycket snack om kvinnors rätt i samhället och här försöker man verkligen prioritera kvinnorna också, något som jag kom att tänka på är att bahai och kristendomen är rätt så olika när dom tänker på de olika könen. Som ett t.ex inom kristendomen så kan inte en kvinna vara en präst och om hon är det så anses hon inte vara en bra en.

Någonting som jag kan tycka är väldigt dåligt i deras religion är att dom "förnekar" att dom har tagit saker ifrån andra religioner. Ett exempel som dom har tagit ifrån är att dom vänder sig emot Bahaullahs helgedom när dom ber precis som man gör inom islam när man vänder sig emot mecka. En annan likhet från just islam är att inom bahai så ber man 3 gånger om dagen och det är obligatoriskt & precis samma sak är det med islam förutom att man ber 5 gånger om dagen.

Abort är en stor fråga inom flera religioner och det är samma här, helst så ska man inte göra abort för att man ska inte ta för givet om man blir gravid så ska man kunna göra abort, men i situationer som i t.ex våldtäkt har man tillåtelse att göra abort, jag tycker att dock att man ska kunna få välja att göra abort men i så fall ska det vara utav en bra anledning som t.ex vid en våldtäkt eller om det finns fara för barnet.
 Vilket är rätt så likt med islam igen då man inte får göra abort om man t.ex är rädd för att inte kunna uppfostra barnet men om man känner att det finns skador för barnet så får man göra det.

Det är väldigt stort snack mellan de alla olika religionerna om vad som händer efter döden och även den här. Om man är en bahier så tror man att man lever vidare efter döden för att förenas med gud vilket är väldigt likt både kristendomen och islam men denna har en liten annorlunda tanke.
 När man har dött så hamnar man i en annan värld, inget likt den här. Man skall då gå igenom flera olika stadier utav världar för att sedan återförenas med sin gud. Jag tycker personligen det inte är någonting fel med detta utan bara en bra sak men saken är den att dom förnekar att de tagit olika delar från andras religioner.

Donation i bahai är tillåtet och anses vara väldigt fint om man väljer att göra det men det finns även regler där om vad som gäller med donation. Om man väljer att donera organ så måste man begravas inom 1 timma ifrån organet blivit ifrån taget, en olikhet mellan detta är återigen islam. Inom islam är det strängt förbjudet att ta bort eller att ens kremera sin kropp eftersom att de anser att när man dör så ska man inte ska kroppen då den är lika dan.

Homosexualiteten är ett stort samtalsämne även i bahai och samt i denna religion är detta inte tillåtet precis som inom kristendomen,islam och judendomen.
När man väl har fått reda på ifall någon är homosexuell så anser man att är sjuk. Det som jag tycker är fel med detta är att man säger att någon är sjuk bara för att man är intresserad utav en i samma kön, istället kan man stötta människorna och försöka få alla att acceptera varandra.


Konsekvenser
Det finns olika konsekvenser med att vara en bahier men den enda som jag kommer att tänka på är att man fruktar sig ifrån shiamuslimerna. I början när religionen grundades så konverterade de flesta shiamuslimer för att de skulle bli bahier.
Shiamuslimer är inte vänliga mot bahier och man ska vara glad ifall dom väljer att inte stjäla misshandla eller plundra dom på vad dom har & äger.

En annan konsekvens med denna religion är att man måste betala en viss avgift för att vara med i denna religion. Precis som med scientologerna så måste man betala för att vara med i denna religion, det spelar ingen roll om du är jätte rik eller jätte fattig så måste du betala för att vara med denna församling och om du inte har pengarna så kommer dom ta alla pengarna du äger.

Perspektivbyte
Om jag hade varit en shiamuslim så hade jag inte varit så glad med bahier, för det första så tog dom ifrån flera utav våra systrar och bröder när dom valde att skapa denna religion. Det som hade gjort mig mest arg är att dom förnekar deras "stölder" ifrån min religion. Allt ifrån att de härmar oss med att vända sig om när dom ber till deras helgedom.

Om jag hade varit en buddhist så hade jag nog varit väldigt neutral eller till och med glad för att dom tog med vissa saker i ifrån våran religion. När man är en buddhist så får man lära sig att man ska försöka leva ett sånt neutralt liv som möjligt och inte lägga ner massa negativ tid, istället för att vara negativ så vill jag vara glad att dom vill ta del ifrån min religion.



Källkritik

http://www.bahai.se/
Bahai.se är en källa som jag har valt att använda för deras bakgrund och när det gäller bakgrunden är den primär eftersom att de är bahier som har skrivit ifrån hur grunden startades, men när det gäller någonting annat så är det inte pålitligt eftersom att de kommer förmodligen skriva de bästa de kan om deras egna religion.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/bahai
NE är en primär källa och en väldigt pålitlig källa eftersom att den är skriven utav olika professor som även uppdateras väldigt ofta.

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V5486
SLI är en pålitlig källa eftersom det är en källa som gjorts för elever i skolan. Källan kanske inte alltid är primär men faktan stämmer ofta överens med den riktiga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27%C3%AD
Wikipedia är absolut inte en primär källa. Man kan som privat person ändra och skriva vad man vill, dock stämmer faktan i stort sätt hela tiden. Därför valde jag att använda den ändå. Jag var även noga med att ha andra källor också eftersom den egentligen inte är pålitlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar