måndag 9 februari 2015

Inlämningsuppgift Genetik


Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA står för deoxiribonukleinsyra & är den kemiska beteckningen för människans arvmassa och som finns i allt levande på denna jord. DNA är den viktigaste beståndsdelen i kromosomerna och den innehåller all fakta om dig (arvanslag). DNA är en arvsmassa som man ärver hälften ifrån sina föräldrar. 
En DNA-molekyl är väldigt liten och formad som en spiral som vi kan se på bilden och den är egentligen ungefär 7cm lång, då är det som att vi människor skulle ha mer än 300 000m DNA inom oss eftersom at, men då DNAt är såpass litet och kompakt så får det ju pass i en cellkärna.  


Om man delar på cellkärnan så kommer man till slut att hitta 46 stycken kromosomer, vardera från varsin förälder.

Man får 23 stycken kromosomer från en spermie och 23 stycken kromosomer ifrån en äggcell som sedan smälts ihop och bildar 46 stycken kromosomer, men könscellerna har bara hälften så många kromosomer vilket vill säga 23 stycken eftersom att de sedan plussas ihop med 23 stycken andra könsceller, annars om vi inte hade haft det så här så hade mitt barn ha 92 stycken och mitt barnbarn 184 & mitt barnbarns barn skulle ha 368, men det går ju inte eftersom att det då inte skulle ha varit någon människa eftersom att människor bara har 46 kromosomer. 
Alla individer på denna planeten har olika DNA förutom enäggstvillingar då dem har delat på samma ägg och spermie. 
En DNA-molekyl består utav nukleinsyra och är uppbyggt utav 2 stycken långa nukleotider som i sin tur är uppbyggt utav socker,fosfat & kvävebaser och som vi kan se på bilden är den formad som en spiral. 



kvävebaserna i DNAt finns i 4 stycken olika former och det förkortas med A(adenin), T(tymin),G (guanin) & C (cytosin). Detta är även kallat för det genetiska alfabetet. Det genetiska alfabetet består utav bas-par som är A-T & C-G, dessa paren visar om det ska bli en människa eller någonting annat. Om det är en annan bokstav eller mer bokstäver så är det inte en människa.


Hur ser ett DNA ut om det är en mutation? Det ser nästan lika dant ut men eftersom att en mutation är en ändring i DNAt så ändras det eller fattas en bokstav i det genetiska alfabetet, för att man skall kunna förstå vad som står i "meddelandet" av DNAt så måste de stå 3&3, här är ett exempel "Din fot ska bli och den ska få fem tår" men om vi tar bort en bokstav från paren som skall stå 3 & 3 så blir meddelandet så här "inf ots kab lif ino chd enf årf emt år" och detta blir ju då en mening som inte är förståelig att läsa & detta blir då en mutation. Mutationer är även viktiga eftersom att om inte vi hade haft dom så hade inte evolutionen gått vidare, som t.ex hur fiskarna förändrade evolutionen genom att de lärde sig att överleva på torra land. Om man får 3 stycken utav kromosom 21 så får man downsyndrom och detta är inte så ovanligt eftersom att 1 av 500 får det och det är inte dödligt om man får det.




Som vi kan se på bilden till höger så är det en bild på hur en DNA-molekyl ser ut, jag kan även tillägga att här ser vi hur en DNA-molekyl ser ut och som jag berättade innan om hur mutationer fungerar och att de måste stå i par 3&3 och som vi kan se om de fattas eller en bokstav förändras så blir hela DNA-molekylen.

Ett Dna är en makromolekyl eller det kan även kallas för dubbelhelix, som vi kan se på bilden så föreställer detta en dubbelhelix då det är en vanlig DNA-molekyl som är formad som en spiral. 






Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar:

De gener man har får utav sina föräldrar och man ärver halva sitt arvsanlag ifrån sin far och halva ifrån sin mor. Under befruktningsprocessen smälter anlagen alltid tillsammans fast de visas inte alltid, de anlagen heter dominanta och Recessiva anlag. De dominanta är de starkare anlagen och är skriver med en stor bokstav & de recessiva anlagen är de svagare och skrivs med en liten bokstav. 


Bilden till höger visar ett diagram mellan dominanta & recessiva anlag och nu kanske du undrar hur föräldrar med bruna ögon kan få ett barn med blåa ögon. För att det ska bli bruna ögon så behövs det bara ett dominant anlag eftersom att det är starkare än de recessiva, för ett barn skall få blåa ögon så måste barnet få 2 stycken recessiva anlag eftersom att de recessiva anlagen är mycket svagare, det är därför mer människor har bruna ögon än blåa ögon.

Om vi nu skulle säga att det blir att det blir en dominant och en recessiv (Bb) då blir t.ex ögonfärgen brunt eftersom att det behövs minst 2 stycken recessiva anlag för de ska bli blåa. Men om de skulle bli 2 recessiva (bb) då skulle ögonfärgen bli blå eftersom att det fanns mer recessiva än dominanta.


Färgblindhet kan även hända främst män. Den tar ut X kromosomen och eftersom män bara har en drabbas dem snabbare än vad kvinnor gör eftersom att män har XY medan kvinnor har XX.



Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till.
 Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan. 

Svara: 
Det finns massa saker som man kan använda sig utav genetiken till som är både negativa och positiva. Vi använder oss utav genetiken i vardagen fast vi inte tänker på det. 
Som t.ex bönder använder sig utav. 

Insekter:

En bonde kan använda sig utav genetiken när han skall spraya sina odlingar med skydd ifrån insekter. Det finns ju då både positiva och negativa saker med detta och de positiva sakerna är framförallt att bonde sparar in mycket mera tid genom att han sprutar in medel in i plantorna som gör de resistenta som sedan bildar bakterie vilket hjälper odlingen.

Dessvärre finns det flera stycken negativa saker med detta också som t.ex at insekterna kan bli resistenta emot medlen bonden sprutar ut. I början klarar inte insekterna av medlet men om de har varit med om det flera gånger så kan de sakta men säkert börja bygga upp ett immunförsvar mot detta medlet vilket är negativt eftersom att medlet inte gör någon värkan. 

Men de största problemet med detta enligt mig är att bara för att insekterna blir resistenta mot de medel som bonden använder betyder inte att de har de i kroppen, och de finns djur som äter dessa insekter & när de har fått in sig insekterna så har dom ju även fått med sig det medlet som skall döda insekterna som i sin tur dödar de djuret.



Kloning:

Att klona en människa kan vara både positivt och negativt men det beror helt ifrån hur man ser det. 

För att klona en människa eller ett djur så måste man först plocka fram cellkärnan (DNAt) ifrån ett cellmembran, sedan måste man ta den arvmassan och stoppa in den i en tom äggcell som sedan placerar i en livmoder som föder barnen, barnet ärver då sina gener och anlag ifrån cellkärnan.

Om vi skall ta de positiva då kan det t.ex vara att man kommer att få ett "perfekt" barn. Om man nu väljer att klona någon människa då kan man välja vilka bra egenskaper barnet kommer att ha som t.ex om man vill fixa fram att barnet kommer vara frisk eller sjuk och det kan vara väldigt bra. Man kan välja att plocka fram endast de bra sakerna ifrån människor och sedan klona det för att få ett "perfekt barn" 


Sedan finns det ju såklart negativa saker med kloning också det mest uppenbara enligt mig är människans värde. Om vi säger att vi ska göra en perfekt kopia utav mig vad har jag då för värde, är jag så lite värd att vi ska göra en ny mig och dessutom en "perfekt"?  Sedan så är det väldigt farligt att klona någon eller något, som t.ex fåret Dolly det tog mer än 200 gånger för att få fram henne och dessutom när hon väl blev klonad så levde hon inte länge och dog utav bröstcancer.






Fingeravtryck: Även inom polisen använder man sig utav genteknik. Om vi säger att polisen kommer fram till en brottplats där det inte finns en kropp men blod då kan man kolla i blodet och hitta vem människan är eftersom att man kollar i DNAt och man får sedan då fram exakt hur människan då DNAt bär på den informationen. 

Alla människor har även helt olika "streck" på sina tummar när man tar fingeravtryck, inte ens enäggstvillingar har samma streck utan alla är olika.






Sjukvård: 
Sjukvården har också använts i genetiken och precis som alla andra saker vi har pratat om så finns det borde positiva saker med det och negativa saker med det.

Med hjälp utav genetiken och sjukvården idag så kan man få hjälp genom att hitta information om släktingars hälsa & sjukdomsrisker. Med hjälp utav detta kan jag t.ex kolla ifall min äldre släktingar har haft cancer och på så sätt ta reda på om jag själv bär på de anlagen. Om jag nu får reda på att jag också har de anlagen för cancer & den inte har spridit så kan jag försöka att få bort, om jag inte lyckas så tog jag iallafall mig i akt och för att hitta ifall jag hade anlag för cancer och isåfall försöka förhindra spridning utav det. Med hjälp utav gentekniken kan man även förhindra fall utav missbildningar.

Om man nu kollar igenom släktingars sjukdomsrisker och hittar att alla sina släktingar har haft cancer och tillslut får reda på att en själv har de anlagen så har man ett stort val framför sig. Man kan ju tänka sig att man direkt efter gör vad som helst för att få bort den cancern men bara för du bär på de anlagen så betyder inte det att din cancer kommer att sprida sig och utvecklas. Om vi säger att en kvinna som nyss fått reda på att hon bär på anlagen för bröst cancer och väljer att operera båda brösten bara ifall att medan canceranlaget egentligen aldrig hade utvecklats, gjorde hon då operationen i onödan?
 Jag kan även tänka mig att man kommer att bygga upp en hel del onödig stress om man inte får veta att cancern inte skulle sprida sig.



Källor: 
http://henrikbranden.se/svara-fragor/svara-fragor-register/
http://sv.wikipedia.org/wiki/DNA
http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/basics/dna
http://sjolunds.se/dna-genealogi/?page_id=74
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dna
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/f%C3%A4rgblindhet
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dna
http://genteknik.nu/genetiska_sjukdomar/

1 kommentar:

  1. Baccarat Rules for Beginners | FEBCasino
    Baccarat is one of the most popular sports to play. If you understand the rules, 바카라사이트 then you will know 메리트카지노총판 what is 온카지노 the betting strategy and can play it

    SvaraRadera