fredag 27 februari 2015

Anna-Karin & morfar

1. Hur gick det till då morfar upptäckte Anna Karins idrottstalang?
Svar: Thore var ute med sina barnbarn och lärde dom hur man skulle stöta kula. De tre syskonen gjorde morfar arg genom att de inte lyssnade


2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med "kalla kårar"?
Svar:


3. Hur lyckades Anna Karin i sitt första försök att stöta kula?
Svar:


4. Varför kan inte Anna Karin gå med i Bråberga IF?
Svar:


5. I vilka grenar tävlar Anna Karing?
Svar:


6. Hur reagerar tränaren på Anna Karins första stöt?
Svar:


7. Varför vill Tore inte först att Anna Karin ska ställa upp på 800 meter?
Svar:


8. Hur visar Anna Karin att hon också har talang för 800 meter?
Svar:


9. Vad tycker morfar om tävlingsledningens sätt att organisera tävlingarna?
Svar:


10. Hur lyckas Anna Karin i kulstötning vid första försöket under tävlingen?
Svar:




onsdag 25 februari 2015

Bahai

Bakgrund:
Bahai är en monoteistisk som religionen grundades år 1850 i Iran då en man vid namn Bab fick en uppenbarelse av gud att det ska komma en ny grundare till en ny religion men ingen vet vem. Bab fick då många anhängare som valde att konvertera ifrån shiamuslimerna till denna nya religion, muslimerna blev då rasande och fängslade då in Bab och hans närmsta lärjungar. Hans närmsta lärjunge hette Mírzá Ábbás Núrí (kommer få titeln som Bahaullah) fick en uppenbarelse när han var fängslad att det var han som är den uppenbarade och som blev religionens grundare. Han blev då släppt och grundade religionen 1863 i staden Bagdad.

Om man är en Bahai-troende tror man på alla andras profeter ifrån de olika religionerna, först börjar vi med Adam,Noa,Abraham,Zoaster,Moses,Jesus & Muhammed, Bab valde att inte ta med gudar ifrån hinduismen eller buddhismen eftersom att han trodde på syskonreligionerna istället, men när Bahaullah grundade religionen så lade han även till Krishna ifrån hinduismen och Buddha ifrån buddhismen. Det fanns då gudar ifrån alla olika religioner som man tror på.


Resonemang
Jag tycker att bahai i stort sett är en bra religion som har många positiva saker men samtidigt så finns det några negativa saker med religionen också. För det första så är det deras motto att försöka få fram världsfred på jorden precis som alla de andra religionerna.
Bahai har inte så himla mycket regler inom alla kategorier som i t.ex mat delen. Även fast Bab hade spått att människorna inte fick äta allting och att de skulle vara vegetarianer så har det inte blivit så och då kan vi se lite olikheter med andra religioner som t.ex islam & judendomen där man har speciella matregler.

En sak som bahai har men som andre religioner inte har är att de sätter kvinnan i första hand i stället för männen. Som ett t.ex om det är en familj med två barn 1 av vardera kön och de har inte plats till båda till skolan så är det dottern dom väljer att skicka till skolan, de gör det här eftersom att de anser att kvinnan kommer sedan att kunna lära ut det bättre till andra folk.
Jag tycker att det är riktigt bra att de för fram kvinnan för en skull eftersom det har varit väldigt mycket snack om kvinnors rätt i samhället och här försöker man verkligen prioritera kvinnorna också, något som jag kom att tänka på är att bahai och kristendomen är rätt så olika när dom tänker på de olika könen. Som ett t.ex inom kristendomen så kan inte en kvinna vara en präst och om hon är det så anses hon inte vara en bra en.

Någonting som jag kan tycka är väldigt dåligt i deras religion är att dom "förnekar" att dom har tagit saker ifrån andra religioner. Ett exempel som dom har tagit ifrån är att dom vänder sig emot Bahaullahs helgedom när dom ber precis som man gör inom islam när man vänder sig emot mecka. En annan likhet från just islam är att inom bahai så ber man 3 gånger om dagen och det är obligatoriskt & precis samma sak är det med islam förutom att man ber 5 gånger om dagen.

Abort är en stor fråga inom flera religioner och det är samma här, helst så ska man inte göra abort för att man ska inte ta för givet om man blir gravid så ska man kunna göra abort, men i situationer som i t.ex våldtäkt har man tillåtelse att göra abort, jag tycker att dock att man ska kunna få välja att göra abort men i så fall ska det vara utav en bra anledning som t.ex vid en våldtäkt eller om det finns fara för barnet.
 Vilket är rätt så likt med islam igen då man inte får göra abort om man t.ex är rädd för att inte kunna uppfostra barnet men om man känner att det finns skador för barnet så får man göra det.

Det är väldigt stort snack mellan de alla olika religionerna om vad som händer efter döden och även den här. Om man är en bahier så tror man att man lever vidare efter döden för att förenas med gud vilket är väldigt likt både kristendomen och islam men denna har en liten annorlunda tanke.
 När man har dött så hamnar man i en annan värld, inget likt den här. Man skall då gå igenom flera olika stadier utav världar för att sedan återförenas med sin gud. Jag tycker personligen det inte är någonting fel med detta utan bara en bra sak men saken är den att dom förnekar att de tagit olika delar från andras religioner.

Donation i bahai är tillåtet och anses vara väldigt fint om man väljer att göra det men det finns även regler där om vad som gäller med donation. Om man väljer att donera organ så måste man begravas inom 1 timma ifrån organet blivit ifrån taget, en olikhet mellan detta är återigen islam. Inom islam är det strängt förbjudet att ta bort eller att ens kremera sin kropp eftersom att de anser att när man dör så ska man inte ska kroppen då den är lika dan.

Homosexualiteten är ett stort samtalsämne även i bahai och samt i denna religion är detta inte tillåtet precis som inom kristendomen,islam och judendomen.
När man väl har fått reda på ifall någon är homosexuell så anser man att är sjuk. Det som jag tycker är fel med detta är att man säger att någon är sjuk bara för att man är intresserad utav en i samma kön, istället kan man stötta människorna och försöka få alla att acceptera varandra.


Konsekvenser
Det finns olika konsekvenser med att vara en bahier men den enda som jag kommer att tänka på är att man fruktar sig ifrån shiamuslimerna. I början när religionen grundades så konverterade de flesta shiamuslimer för att de skulle bli bahier.
Shiamuslimer är inte vänliga mot bahier och man ska vara glad ifall dom väljer att inte stjäla misshandla eller plundra dom på vad dom har & äger.

En annan konsekvens med denna religion är att man måste betala en viss avgift för att vara med i denna religion. Precis som med scientologerna så måste man betala för att vara med i denna religion, det spelar ingen roll om du är jätte rik eller jätte fattig så måste du betala för att vara med denna församling och om du inte har pengarna så kommer dom ta alla pengarna du äger.

Perspektivbyte
Om jag hade varit en shiamuslim så hade jag inte varit så glad med bahier, för det första så tog dom ifrån flera utav våra systrar och bröder när dom valde att skapa denna religion. Det som hade gjort mig mest arg är att dom förnekar deras "stölder" ifrån min religion. Allt ifrån att de härmar oss med att vända sig om när dom ber till deras helgedom.

Om jag hade varit en buddhist så hade jag nog varit väldigt neutral eller till och med glad för att dom tog med vissa saker i ifrån våran religion. När man är en buddhist så får man lära sig att man ska försöka leva ett sånt neutralt liv som möjligt och inte lägga ner massa negativ tid, istället för att vara negativ så vill jag vara glad att dom vill ta del ifrån min religion.



Källkritik

http://www.bahai.se/
Bahai.se är en källa som jag har valt att använda för deras bakgrund och när det gäller bakgrunden är den primär eftersom att de är bahier som har skrivit ifrån hur grunden startades, men när det gäller någonting annat så är det inte pålitligt eftersom att de kommer förmodligen skriva de bästa de kan om deras egna religion.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/bahai
NE är en primär källa och en väldigt pålitlig källa eftersom att den är skriven utav olika professor som även uppdateras väldigt ofta.

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=3&article=V5486
SLI är en pålitlig källa eftersom det är en källa som gjorts för elever i skolan. Källan kanske inte alltid är primär men faktan stämmer ofta överens med den riktiga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27%C3%AD
Wikipedia är absolut inte en primär källa. Man kan som privat person ändra och skriva vad man vill, dock stämmer faktan i stort sätt hela tiden. Därför valde jag att använda den ändå. Jag var även noga med att ha andra källor också eftersom den egentligen inte är pålitlig.

fredag 13 februari 2015

Vilken blodgrupp ingår jag i?

Syfte: Vi ska ta reda på vilken blodgrupp vi har genom att använda bland Anti-A & Anti-B med vårt blod.

Material: Glasskiva, blodlansett & tändstickor.

Kemikalier: Anti-A,Anti-B & Blod.


Hypotes: Jag tror inte att våra resultat kommer vara så olika ifrån människorna i Finland eftersom att jag tror inte det spelar någon roll vart man bor för att man ska tillhöra olika blodgrupper, dock tror jag att det kan bero på vilka olika gener människorna har i Finland ifrån vad vi i Sverige, sen spelar det ju faktiskt en stor roll om hur många invånare som finns i landet för att det skall vara så jämlikt som möjligt i jämförelsen.



Metod: Värm upp dina händer, hämta sedan en blodlansett och en glasskiva. Använd blodlansetten för att få fram blod och doppa 2 stycken blodklumpar i vardera sida. Doppa sedan en droppe i vardera blodklump med Anti-A & Anti-B, du skall använda en tändsticka för varje blodklump. Blanda sedan med hjälp utav tändstickan för att få reda på vilken blodgrupp du tillhör.




Utförande: Först så började jag att gnugga min händer emot varandra eftersom att jag ville att de skulle bli varma fort då det blir lättare för blodet att droppa. Efter vi hade värmt upp händerna så hämtade fort en blodlansett,glasskiva och 2 stycken tändstickor, vi satte oss sedan ner och värmde upp fingertopparna lite och använde blodlansetten för att få fram blod. Som vi kan se på videon så hällde vi en stor blodklump på varsin sida utav glasskivan eftersom det skulle bli lättare för oss att hålla koll på vilken blodklump som var vilken.

Vi använde sedan en droppe ifrån Anti-A & Anti-B som vi rörde ihop med 2 stycken tändstickor eftersom att vi inte får blanda ihop blodet med sig själv, efter att vi rört runt så fick jag ena blodklumpen som blev grumligt.
































Resultat: Mitt resultat visade att jag tillhörde blodgruppen A.









Slutsats: Som vi kan se på denna bilden så visar det att jag tillhör blodgruppen A. Vi hällde först en droppe ifrån Anti-B och som vi kan se på bilden så hände det ingenting och det gjorde mig väldigt glad eftersom att jag skulle vilja tillhöra blodgruppen 0. Men när vi hällde en droppe i från Anti-A så fick vi ett annat resultat, blodet börjar att dela upp sig och det såg ut som att det smulade sönder och det var då jag visste att jag tillhörde blodgruppen A.




Vi målade även upp ett digram som visar vad de olika blodgrupperna kan ge till varandra och enligt min åsikt så är blodgruppen 0 den bästa om man tänker på andra & blodgruppen AB den bästa för sig själv.

Som vi kan se på bilden så kan blodgruppen 0 ge till alla de olika blodgrupperna medan de andra inte kan göra det vilket gör denna blodgruppen väldigt viktig.

Men sedan så kom jag på att jag nästan skulle vilja vara en AB för min egen skull även fast jag vill kunna ge blod till alla. Som vi ser på bilden så kan inte AB ge blod till någon utav de andra
blodgrupperna men den kan däremot få blod ifrån alla blodgrupperna som finns vilket gör att de som tillhör blodgruppen AB har det lättare med att få blod istället för dom som tillhör blodgruppen 0.
















Vi skulle även jämföra klassens resultat med människornas i Finnland och som vi kan se så är ju resultaten väldigt olika men det har ju sin förklaring. Vi har ju räknat med de resultaten i gruppen och Finnlands är räknat med allt folk i landet, det kan ju bara vara utav en ren slump att det är mer  människor i vår grupp som har blodgruppen 0. Sedan kan vi inte jämföra ungefär 10 miljoner människor med ungefär 13 personer eftersom att vi måste veta vad alla har för att man sedan skall kunna jämföra.

Labbkompis: Muna










tisdag 10 februari 2015

Tyskland under andra världskriget.

Under åren 1939-1945 så var det andra världskriget och orsaken till detta var Tyskland.


Deutschland war ein land das hatte sehr waffen und schließlich über die meisten nahmen in europa. Hitler war ein machthungrigen diktator und ermordet er selbst





Forrest Gump

Life is like A box of chocolate, you never know what you're gonna get.
Sit down or aren't you.
Dandy.
Coons.
Kennedy.
Vietnam.
Relation (related).
Little bitty stinging rain.
Watergate.
KKK (Ku Klux Klan).
Hippie movement.
Murder John F Kennedy.



Summary:
Forrest Gump is a movie about a deceased mans life. The movie starts off when a leaf is flying around the town and stops beside Forrest. He sits on a bench waiting for


 Forrest only is a little boy. He got bullied a lot from the kids in school so when the buss came to pick upp Forrest no one would sit with him except for one day when a girl named Jenny said to him to sit down with him and of course he did. They became very good friends and used to hang out on their spare time. 
One day when Jenny and Forrest was out and played a gang of bullies came, they started by throwing stones at Forrest and that was when Jenny shouted to him "run Forrest run", he started to run and after a couple of meters the bracelet supporting his legs fell of. 


















måndag 9 februari 2015

Inlämningsuppgift Genetik


Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA står för deoxiribonukleinsyra & är den kemiska beteckningen för människans arvmassa och som finns i allt levande på denna jord. DNA är den viktigaste beståndsdelen i kromosomerna och den innehåller all fakta om dig (arvanslag). DNA är en arvsmassa som man ärver hälften ifrån sina föräldrar. 
En DNA-molekyl är väldigt liten och formad som en spiral som vi kan se på bilden och den är egentligen ungefär 7cm lång, då är det som att vi människor skulle ha mer än 300 000m DNA inom oss eftersom at, men då DNAt är såpass litet och kompakt så får det ju pass i en cellkärna.  


Om man delar på cellkärnan så kommer man till slut att hitta 46 stycken kromosomer, vardera från varsin förälder.

Man får 23 stycken kromosomer från en spermie och 23 stycken kromosomer ifrån en äggcell som sedan smälts ihop och bildar 46 stycken kromosomer, men könscellerna har bara hälften så många kromosomer vilket vill säga 23 stycken eftersom att de sedan plussas ihop med 23 stycken andra könsceller, annars om vi inte hade haft det så här så hade mitt barn ha 92 stycken och mitt barnbarn 184 & mitt barnbarns barn skulle ha 368, men det går ju inte eftersom att det då inte skulle ha varit någon människa eftersom att människor bara har 46 kromosomer. 
Alla individer på denna planeten har olika DNA förutom enäggstvillingar då dem har delat på samma ägg och spermie. 
En DNA-molekyl består utav nukleinsyra och är uppbyggt utav 2 stycken långa nukleotider som i sin tur är uppbyggt utav socker,fosfat & kvävebaser och som vi kan se på bilden är den formad som en spiral. 



kvävebaserna i DNAt finns i 4 stycken olika former och det förkortas med A(adenin), T(tymin),G (guanin) & C (cytosin). Detta är även kallat för det genetiska alfabetet. Det genetiska alfabetet består utav bas-par som är A-T & C-G, dessa paren visar om det ska bli en människa eller någonting annat. Om det är en annan bokstav eller mer bokstäver så är det inte en människa.


Hur ser ett DNA ut om det är en mutation? Det ser nästan lika dant ut men eftersom att en mutation är en ändring i DNAt så ändras det eller fattas en bokstav i det genetiska alfabetet, för att man skall kunna förstå vad som står i "meddelandet" av DNAt så måste de stå 3&3, här är ett exempel "Din fot ska bli och den ska få fem tår" men om vi tar bort en bokstav från paren som skall stå 3 & 3 så blir meddelandet så här "inf ots kab lif ino chd enf årf emt år" och detta blir ju då en mening som inte är förståelig att läsa & detta blir då en mutation. Mutationer är även viktiga eftersom att om inte vi hade haft dom så hade inte evolutionen gått vidare, som t.ex hur fiskarna förändrade evolutionen genom att de lärde sig att överleva på torra land. Om man får 3 stycken utav kromosom 21 så får man downsyndrom och detta är inte så ovanligt eftersom att 1 av 500 får det och det är inte dödligt om man får det.




Som vi kan se på bilden till höger så är det en bild på hur en DNA-molekyl ser ut, jag kan även tillägga att här ser vi hur en DNA-molekyl ser ut och som jag berättade innan om hur mutationer fungerar och att de måste stå i par 3&3 och som vi kan se om de fattas eller en bokstav förändras så blir hela DNA-molekylen.

Ett Dna är en makromolekyl eller det kan även kallas för dubbelhelix, som vi kan se på bilden så föreställer detta en dubbelhelix då det är en vanlig DNA-molekyl som är formad som en spiral. 






Uppgift 2: På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar:

De gener man har får utav sina föräldrar och man ärver halva sitt arvsanlag ifrån sin far och halva ifrån sin mor. Under befruktningsprocessen smälter anlagen alltid tillsammans fast de visas inte alltid, de anlagen heter dominanta och Recessiva anlag. De dominanta är de starkare anlagen och är skriver med en stor bokstav & de recessiva anlagen är de svagare och skrivs med en liten bokstav. 


Bilden till höger visar ett diagram mellan dominanta & recessiva anlag och nu kanske du undrar hur föräldrar med bruna ögon kan få ett barn med blåa ögon. För att det ska bli bruna ögon så behövs det bara ett dominant anlag eftersom att det är starkare än de recessiva, för ett barn skall få blåa ögon så måste barnet få 2 stycken recessiva anlag eftersom att de recessiva anlagen är mycket svagare, det är därför mer människor har bruna ögon än blåa ögon.

Om vi nu skulle säga att det blir att det blir en dominant och en recessiv (Bb) då blir t.ex ögonfärgen brunt eftersom att det behövs minst 2 stycken recessiva anlag för de ska bli blåa. Men om de skulle bli 2 recessiva (bb) då skulle ögonfärgen bli blå eftersom att det fanns mer recessiva än dominanta.


Färgblindhet kan även hända främst män. Den tar ut X kromosomen och eftersom män bara har en drabbas dem snabbare än vad kvinnor gör eftersom att män har XY medan kvinnor har XX.



Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till.
 Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan. 

Svara: 
Det finns massa saker som man kan använda sig utav genetiken till som är både negativa och positiva. Vi använder oss utav genetiken i vardagen fast vi inte tänker på det. 
Som t.ex bönder använder sig utav. 

Insekter:

En bonde kan använda sig utav genetiken när han skall spraya sina odlingar med skydd ifrån insekter. Det finns ju då både positiva och negativa saker med detta och de positiva sakerna är framförallt att bonde sparar in mycket mera tid genom att han sprutar in medel in i plantorna som gör de resistenta som sedan bildar bakterie vilket hjälper odlingen.

Dessvärre finns det flera stycken negativa saker med detta också som t.ex at insekterna kan bli resistenta emot medlen bonden sprutar ut. I början klarar inte insekterna av medlet men om de har varit med om det flera gånger så kan de sakta men säkert börja bygga upp ett immunförsvar mot detta medlet vilket är negativt eftersom att medlet inte gör någon värkan. 

Men de största problemet med detta enligt mig är att bara för att insekterna blir resistenta mot de medel som bonden använder betyder inte att de har de i kroppen, och de finns djur som äter dessa insekter & när de har fått in sig insekterna så har dom ju även fått med sig det medlet som skall döda insekterna som i sin tur dödar de djuret.



Kloning:

Att klona en människa kan vara både positivt och negativt men det beror helt ifrån hur man ser det. 

För att klona en människa eller ett djur så måste man först plocka fram cellkärnan (DNAt) ifrån ett cellmembran, sedan måste man ta den arvmassan och stoppa in den i en tom äggcell som sedan placerar i en livmoder som föder barnen, barnet ärver då sina gener och anlag ifrån cellkärnan.

Om vi skall ta de positiva då kan det t.ex vara att man kommer att få ett "perfekt" barn. Om man nu väljer att klona någon människa då kan man välja vilka bra egenskaper barnet kommer att ha som t.ex om man vill fixa fram att barnet kommer vara frisk eller sjuk och det kan vara väldigt bra. Man kan välja att plocka fram endast de bra sakerna ifrån människor och sedan klona det för att få ett "perfekt barn" 


Sedan finns det ju såklart negativa saker med kloning också det mest uppenbara enligt mig är människans värde. Om vi säger att vi ska göra en perfekt kopia utav mig vad har jag då för värde, är jag så lite värd att vi ska göra en ny mig och dessutom en "perfekt"?  Sedan så är det väldigt farligt att klona någon eller något, som t.ex fåret Dolly det tog mer än 200 gånger för att få fram henne och dessutom när hon väl blev klonad så levde hon inte länge och dog utav bröstcancer.






Fingeravtryck: Även inom polisen använder man sig utav genteknik. Om vi säger att polisen kommer fram till en brottplats där det inte finns en kropp men blod då kan man kolla i blodet och hitta vem människan är eftersom att man kollar i DNAt och man får sedan då fram exakt hur människan då DNAt bär på den informationen. 

Alla människor har även helt olika "streck" på sina tummar när man tar fingeravtryck, inte ens enäggstvillingar har samma streck utan alla är olika.






Sjukvård: 
Sjukvården har också använts i genetiken och precis som alla andra saker vi har pratat om så finns det borde positiva saker med det och negativa saker med det.

Med hjälp utav genetiken och sjukvården idag så kan man få hjälp genom att hitta information om släktingars hälsa & sjukdomsrisker. Med hjälp utav detta kan jag t.ex kolla ifall min äldre släktingar har haft cancer och på så sätt ta reda på om jag själv bär på de anlagen. Om jag nu får reda på att jag också har de anlagen för cancer & den inte har spridit så kan jag försöka att få bort, om jag inte lyckas så tog jag iallafall mig i akt och för att hitta ifall jag hade anlag för cancer och isåfall försöka förhindra spridning utav det. Med hjälp utav gentekniken kan man även förhindra fall utav missbildningar.

Om man nu kollar igenom släktingars sjukdomsrisker och hittar att alla sina släktingar har haft cancer och tillslut får reda på att en själv har de anlagen så har man ett stort val framför sig. Man kan ju tänka sig att man direkt efter gör vad som helst för att få bort den cancern men bara för du bär på de anlagen så betyder inte det att din cancer kommer att sprida sig och utvecklas. Om vi säger att en kvinna som nyss fått reda på att hon bär på anlagen för bröst cancer och väljer att operera båda brösten bara ifall att medan canceranlaget egentligen aldrig hade utvecklats, gjorde hon då operationen i onödan?
 Jag kan även tänka mig att man kommer att bygga upp en hel del onödig stress om man inte får veta att cancern inte skulle sprida sig.



Källor: 
http://henrikbranden.se/svara-fragor/svara-fragor-register/
http://sv.wikipedia.org/wiki/DNA
http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/basics/dna
http://sjolunds.se/dna-genealogi/?page_id=74
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dna
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/f%C3%A4rgblindhet
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dna
http://genteknik.nu/genetiska_sjukdomar/

söndag 8 februari 2015

Friluftsliv på isen

Att bedriva friluftsliv kan vara både härligt och farligt. Det gäller bara att man ska veta vad man skall ha med sig för att känna sig trygg och veta vad man skall göra ifall en olycka händer. De tre viktigaste sakerna du behöver ha med dig är isdubbar som du kan ta upp dig med, en mobiltelefon som du kan larma för hjälp med & ha alltid med dig någon, så att du eller han/hon kan få hjälp med att komma upp.

Jag tycker sedan att kläder är de näst viktigaste att ha och man skall ha på sig rätt kläder & med det menar jag mycket och tunna kläder (lager-på-lager principen), du skall helst även ha med dig en plast påse med torra kläder som du kan byta om till ifall du blir blöt.. Som t.ex säger vi att vi skall ta på oss 3 stycken tunna fast effektiva kläder då skulle det första lagret vara ett material som håller min kropp varm och transporterar bort fukt så jag ej blir kall som t.ex ylle. Sedan skulle jag välja ett varmt och luftigt isoleringslager som kan hålla luften ifrån det yttersta lagret varmt. Och till sist så skulle jag ha ett plagg som är skyddande emot snö,vatten & vind.

Vantar & sockor ska vara dubblade par eftersom att ifall man blir varm kan man ta av sig dom och om man blir för kall kan man ta på sig dom igen. Skor & mössa är också väldigt viktigt, till skor skulle jag använda mig utav Vortex kängor som skyddar mig ifrån vatten men samtidigt håller mig varm. Mössan skulle jag nog säga är bland de viktigaste att hålla varmt eftersom att vi pumpar upp blod i hjärnan för att få kontakt & för att skydda huvudet mot kylan skulle jag valt att ta en riktigt tjock mössa som håller mig var och som inte släpper in kyla.



Om man skall gå ut på en okänd is och inte vet hur djupt det är är det väldigt bra att man har en ispik, med hjälp utav ispiken kan du trycka ner den i marken och se hur djupt det är där nere. För att du säkert ska kunna gå på isen så måste isen vara minst 10cm tjock för att du ska ta dig över, fast även att den är 10cm tjock så skall du inte känna dig helt hundra säker eftersom att det finns olika platser där isen är svagare som t.ex vid en brygga,udde eller sund m.m.

Kärnis behöver bara vara upp till 3cm för att bära en människa och nu kanske du undrar vad kärnis är för något. Kärnis är is som bara uppstår i rent vatten. Det finns även andra isarter som t.ex våris vilket är is som är försvagad utav värme både på land och i vattnet som flödar runt om kring under isen. Snötäckt is är ungefär som det låter, is täckt utav snö som sedan blir till is, sedan när vattnet har frusit blir isen lite ojämnare. Till sist har vi nyisen vilket är precis som det låter, det är när isen är helt ny och genomskinlig.



Om just nu du skulle ramla genom isen så är det väldigt viktigt att du inte försöker simma fram utan simma tillbaka samma håll du föll ifrån eftersom att du vet att någonstans var det tillräckligt tjockt för att hålla uppe dig. När du väl har simmat tillbaka till isen så tar du loss dina isdubbar och när du väl har gjort det så skall du placera tummen på dubbens översida för att få ett så bra grepp som möjligt och börja sedan att komma uppåt, när du väl har kommit upp en liten bit kan du med hjälp utav ditt knä dra upp det som ett stöd. Det är dessutom viktigt att när du väl har kommit upp så kan du inte resa dig upp och börja gå eftersom att det finns en risk att isen kan spricka och du måste då åla dig fram eftersom att du vill fördela din vikt på isen så de blir en mindre risk att den spricker igen.



Om vi säger att det är ombytta roller och att det är din kompis som har ramlat igenom isen och det är du som skall hjälpa han/hon upp så är det även viktiga saker du själv måste tänka på för både din och han/hons säkerhet. Först och främst så skall du larma 112 och berätta för dom vad som hänt och vart ni är så dom fortare kan komma dit och hjälpa, sedan ska du försöka att lugna ner din kompis så mycket som möjligt även fast det förmodligen inte kommer att fungera eftersom att han/hon är i en sådan panik.
Du ska även försöka att nå ut till personen fast inte med din kropp utan med en metod som kallas för "den förlängda armen". Den förlängda armen är precis som det låter, man använder ett föremål som en förlängd arm för att sträcka ut till kompisen eftersom att ifall du kryper ut dit finns en chans att isen kan spräcka och din kompis kan dra ner dig eftersom att han/hon kommer göra vad som helst för att komma upp.





Egen upplevelse


När vi var på brandstationen fick vi alternativet att prova på att göra isvak vilket jag gjorde och det är ett val som jag inte ångrar ett dugg även fast jag var förkyld. Vi skulle bara ha på oss något tunt så jag hade på mig mitt underställ och sedan var det bara att hoppa i.
Eftersom att någon utav oss 8 som valde att göra så skulle någon utav oss vara först i hela Falkenbergs komun göra det och jag tog såklart tillfället och ville göra det.
Jag hade faktiskt inte förväntat mig att det var så kallt som det var och när jag sprang ner i vattnet så kändes det inte så jätte farligt men när Jocke skrek "du måste gå ner" så doppade jag ner kroppen och det var då köldchoken kom. Jag hade förväntat mig att jag skulle kunna simma runt där i vattnet men så fort köldchoken kom ville jag bara upp så fort som möjligt.

Innan man fick dra loss isdubbarna för att sedan klättra upp på "fake isen" så var man först tvungen att säga sitt namn och sedan sitt 10 siffriga personnummer, vilket jag kan säga var riktigt svårt. Jag fick ta djupa andetag för att lugna ner mig själv. Jag kommer ihåg att jag nästan skakade mig ut orden eftersom jag kunde knappt prata och jag skakade riktigt mycket under vattnet men kom sedan upp. Tycker även att det är tråkigt att de andra i klassen inte ville göra detta eftersom att de var rädda att blir förkylda men när får dom chansen att prova på detta igen utan de kanske hamnar under isen och har inte en så bra upplevelse ifrån det som t.ex jag har nu när jag har testat på det.

Jag tror att det viktigaste man skall tänka på ifall man hamnar under isen det är att försöka ta det lugnt och ta djupa andetag, jo jag vet att det nästan är helt omöjligt under just den tiden eftersom man bara vill upp därifrån men jag tror ändå att det är nyckeln till att de flesta klarar sig när de hamnar under isen eftersom att dom på något sätt finner ett lugn som gör att de kan koncentrera sig på en sak och det är att överleva.






       Här är en bild ifrån när jag håller på att klättra upp på "fake isen" när jag testade på isvak och som ni kan se så använder jag mig utav mitt knä för att hjälpa min kropp upp.







torsdag 5 februari 2015

Vad händer med ägget i e-kolven?

Hypotes: Jag tror att ägget kommer att åka ner och fastna som en kork eftersom att det varma vattnet kommer sedan kondensera till ånga och försöka komma ut, då kommer den "kalla" rumstemperaturen  att försöka komma in medan den varma ånga komma ut. Varm luft tar upp mer volym än vad kall luft gör eftersom atomerna sitter mycket mer packade desto kallare det bli och när man sätter på ägget blir sjunker värmen inuti e-kolven. Då atomerna blir kallare eftersom värmen sjunker så blir de ett vakuum vilket sedan drar ner ägget.

Syfte: Vi ska ta reda på vad som händer med ett ägg när man har kokande vatten i en e-kolv och lägger ett kokat ägg på toppen utav e-kolven.

Kemikalier&material: Ägg,e-kolv,varmvatten & tekokare.



Metod: Skala först ett ägg, plocka sedan fram en e-kolv som du ska hälla kokat vatten upp till 150 ml. När du hällt i de kokade vattnet lägg ägget fort på som en kork & vänta en stund.


Utförande: Vi började först och främst med att vi läste igenom vilka saker vi behövde och vad vi skulle göra vilket var att vi skulle skala ett kokat ägg och hälla i kokt vatten i en e-kolv. Sedan satte vi på ägget som ett lock på e-kolven och skulle vänta för att se vad som hände. Vi satte sedan ägget på e-kolven som ett lock och fick vänta & se vad som hände, här är några bilder under ungefär 10-15 ifrån hur det började med att vi lade ägget på e-kolven till att det var nästan hela ägget i.






































Resultat: Det som hände var att hela ägget åkte sakta men säkert ner genom e-kolven under ungefär 15 minuter.


Slutresultat: Det som hände var att under ungefär 15 minuter så åkte ägget från att vara på toppen ända ner genom e-kolven. Det som hände var att ägget åkte sakta men säkert ner. Som jag sa i min hypotes så blir det som ett tomrum beroende på att värmen sjunker och då kommer atomerna närmare varandra vilket skapar ett litet område med vakuum som sedan drar ner ägget.






Vi filmade även i slowmotion när vi tryckte ner ägget hela vägen ner till botten utav e-kolven och som vi kan se i den inringade delen utav bilden så är det en luftbubbla, en luftbubbla som kommer upp ifrån vakuumet som fanns inuti e-kolven när temperaturen sänktes.














Felkällor: Det blev inga felkällor med denna labben men de enda som man skulle kunna ifrågasätta är varför ägget spräcktes, det beror helt enkelt hur olika långt man har kokat sina ägg.


Labbkompisar: Emmie & Caroline.
















söndag 1 februari 2015

Religion repetition

Kristendomen

1. Vilka är de tre huvudgrupperna inom kristendomen?
Svar: Det är ortodox,katolska & protestantiska kyrkorna.

2. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen.
Svar:  De är den största religionen, uppstod för 2000 år sedan & de finns 3 olika huvudgrupper.

3. När blev kristendomen huvudreligion inom romarriket?
Svar:  Cirka år 380.

4. Hur delades kyrkan upp och varför?
Svar: De delades upp mellan folket i väst som fick den katolska kyrkan & de folket i öst som fick den ortodoxa kyrkan.  De sägs att folket i öst (ortodoxa) inte ville bekänna för biskopen i Rom som påve och ledare för alla kristna.

5. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan.
Svar: De har ingen gemensam ledare eller organisation, de finns mellan 150-200 miljoner ortodoxa & de ortodoxa kyrkan är störst i Europa.

6. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan.
Svar: Det finns 1000 miljoner anhängare vilket gör att de är världens största kyrka, hälften av alla dessa bor i Latinamerika & den står öppet för alla människor.

7. Nämn tre fakta om Martin Luther.
Svar: Marint Luther ansåg att man skulle göra som bibeln sade och inte vad biskopen/påven sa,  han var grundaren till att den protestantiska kyrkan bildades & han fick anhängare när påven gick emot han.

8. Nämn två fakta om Gamla testamentet/Nya testamentet.
Svar: De Gamla testamentet fanns redan innan Jesus kom till livet och han lärde ut sig ifrån den, de Gamla testamentet handlar även om hur religionen skapades och vad man trodde på. Det nya testamentet är helt annorlunda ifrån det gamla eftersom att där skrivs det om Jesus liv & det viktigaste är hur Gud har räddat alla och öppnat upp vägen för evigt liv om du bara tror på honom.

9. Nämn två fakta om dopet.
Svar: När man döps så kommer man in i den kristna församlingen och det sägs att när man blir döpt blir man även renad & blir beskyddad utav gud.

10. Varför firas nattvarden.
Svar: Den firas eftersom att de är en påminnelse om Jesus sista natt när han tillbringade sin sitta natt med sin lärjungar och åt bröd & drack vin.

11. Förklara ordet frälsning.
Svar: Ordet frälsning betyder räddning och inom den kristna tron så är det Jesus som är räddaren, de står även i bibeln att Jesus själv säger "jag är vägen,sanningen och livet. Ingen kommer till fadern utom genom mig".




Judendomen


1. Hur många judar finns det i världen
Svar: Det finns ungefär 16 miljoner judar världen över.

2. Vem var Abraham?
Svar: Abraham blev uppenbarad av gud & gud sa att Abraham och han familje skulle flytta till Kanaans (Israel/Palestina). Gud sade att Abrahams efterkommande skulle bli ett utvalt folk (judar) och de hade ett förbund med Abraham att gud skulle skydda de utvalda judarna ifall de spred vidare om gud.

3. Varför är Moses viktig?
Svar: Mose är viktigt eftersom att han är judendomens grundare. Han räddade även flera människor ifrån slaveriet i Egypten då han hade fått i uppgift utav gud när han gjorde sin ökenvandring träffa han gud på ett berg och de hade ett förbund att gud skulle skydda judarna i gengäld att judarna skulle följa de regler Mose fick utav gud.


4. Nämn tre fakta om den judiska tron.
Svar: Judar är monoteism vilket menas med att de bara tror att det finns en gud. Judar tror att människan är skapad som en avbild av gud men dom tror inte att gud ser ut som en människa utan en ande som vakar över människorna. Judarna tror även inte att Jesus var Messias och väntar än i dag på att en människa skall komma och framföra fred i världen.


5. Vem är jude. Förklara.
Svar: Om man säger att man är en jude och tror på den judiska religionen så är man en jude men det är även att om man har en mamma som är jude så blir man automatiskt en jude.


6. Nämn tre fakta om judisk mat.
Svar:  Judar följer de gamla testamentets regler om vad man får och inte får äta. De får äta vegetariska maträtter och djur som äter växter men man får inte äta ett djur som ej äter växter. Om dom ska äta något annat djur måste det vara en särskild slaktare som gör ett snitt vid halsen och låter blodet rinna, sedan lägger man djuret i saltvatten för att tvätta bort blodet, det kallas för Kosher.


7. Vad är en synagoga?
Svar: En synagoga är där judar håller gudstjänst,träffas & studerar m.m. Den viktigaste platsen i en synagoga är arken, i arken är ett skåp där alla Torarullarna förvaras.

8. Vilka former av judendom finns det?
Svar:


9. Nämn två fakta om sabbaten.
Svar:


10. Varför firar judar Påsk?
Svar:


11. Hur uppfattar judarna Gud?
Svar:





Islam

1. Beskriv Mecka när Mohammed föddes där år 570.
Svar:

2. Nämn två fakta om Khadidja.
Svar:

3. Hur fick Mohammed mottaga Koranen?
Svar:

4. Vad predikade Mohammed?
Svar:

5. Vad hände år 622?
Svar:

6. Vad hände år 630 och år 632?
Svar:

7. Nämn två fakta om Koranen.
Svar: Koranen är muslimernas heliga bok och den skall behandlas med vördnad.

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen.
Svar:

9. Vad är en Moské?
Svar:  En moské är en helig plats där muslimer går till för att be inför Allah.

10. När ska man fasta?
Svar: Man skall fasta under fastemånaden, de är olika månader beroende på olika år & man följer efter en månkalender.

11. Nämn två fakta om vallfärden
Svar:

12. Vilka är islams fem pelare?
Svar:


Hinduismen

1. Hur uppstod hinduismen?
Svar:

2. Vad är återfödelse?/själavandring?
Svar:

3. Vilka var de första kasterna?
Svar:

4. Förklara ordet karma
Svar:

5. Varför är korna heliga i Indien?
Svar:

6. Vilka är de tre huvudgudarna?
Svar:

7. Hur hyllar man gudarna?
Svar:

8. Vad är Brahma?
Svar:

9. Berätta om Varanasi.
Svar:

10. Vad är ahimsa?
Svar:


Buddismen

1. Berätta om Siddhartas resor utanför palatset.
Svar:

2. Vilka ytterligheter prövade han?
Svar:

3. Vad uppnådde han vid Bodhiträdet?
Svar:

4. Nämn tre fakta om Buddas liv.
Svar:

5. Nämn tre fakta om Buddas lära
Svar:

6. Berätta om den åttafaldiga vägen.
Svar:

7. Vad är Nirvana. Förklara.
Svar:

8. Vilka är buddismens grenar?
Svar:

9. Var finns buddismen?
svar:


10. Nämn två fakta om buddistmunkarna
Svar:


Cubrakrisen

Bakgrund

Det var år 1962 då den 13 dagars långa konfrontationen höll igång mellan Cuba & Sovjet mot USA. Redan efter andra världskriget var det lite stelt mellan USA & Sovjet eftersom när man skulle fördela Tyskland i de 4 olika ockupationszoner hamnade det plötsligt en del av USA sida i Sovjets. Samtidigt som detta hände hade en man vid Fulgencio Batista blivit folkvald men blev sedan diktator i en militärkupp och läte inte någon klaga emot.



När: 1962

Var kuba

Hur