tisdag 24 september 2013

Amerikanska revolutionen


Sammanfattning
Amerikanska revolutionen startade år 1776 i Nordamerika. De länder som var med i Amerikanska revolutionen var Frankrike, Spanien och Storbritannien.  År 1756 så var det ett 7 års krig mellan Frankrike och Storbritannien om kolonier i Amerika. Storbritanniens kung ville att kolonisterna skulle betala skatt fast det ville inte kolonisterna så då sa kungen att dom bara behövde betala teskatten fast de ville inte dom heller betala så år 1773 så var "Boston tea party".
 På "Boston tea party" så kastade kolonisterna teét i havet för att inte kunna betala te skatten.


Resonemang

Jag tycker att det var bra att dom hade Amerikanska revolutionen. Jag tycker att det är bra för att dom övergick från monarki till republik och dom tog bort diktatorn från landet. Om Amerikanska revolutionen aldrig hade hänt så hade Amerika kanske inte se ut som det gör idag. Det var bra att dom hade en ideologi som tog fram Amerikanska revolutionen. När dom hade tagit fram republiken i landet så fick även kvinnor gå och rösta om vem som skulle bestämma i landet.



Förbättrat resonemang

Jag tycker att Amerikanska revolutionen som hände mellan 1765-1783 var en bra sak som hände. Det som hände var att Spanien, Frankrike och Storbritannien åkte över till Amerika för att ta över så mycket som möjligt av landet.

 Sedan när Storbritannien hade tagit över lite av Amerika så flyttade det över människor från Europa för att bo på kolonierna.
Men sedan upptäckte kungen av Storbritannien att han hade förlorat mycket pengar för att kunna betala krigarna i Amerika. Då bestämde han att kolonisterna skulle få betala skatt för att han skulle kunna tjäna in så mycket pengar som möjligt. Men då tyckte kolonisterna att det var orättvist att dom skulle få betala skatt även fast de inte fick bestämma och rösta i Storbritannien så dom sa att dom inte skulle betala någon skatt.
Då gick kungen med på att dom inte behövde betala skatt men dom skulle betala teskatten och då fick dom nog. År 1773 så är det en dag som kallas "Boston tea party" och den kallas så bara för kolonisterna valde att slänga i allt te för att kunna slippa undan att betala te skatten.


 Sedan så var det ett 7 års krig mellan Frankrike och Storbritannien som varade mellan 1756-1761. De bråkade om vem som skulle ha störst del utav landet och även lite delar av havet. Till slut så var det Storbritannien som segrade över Frankrike. Sedan efter att de sju års krig hade varit så började Amerika försvara sitt land och skickade tillbaka Storbritannien. Efter dom hade gjort det så fick Amerika fram deras första president som var George Washington. Jag tycker att det var bra att Amerikanska revolutionen skedde för att om det aldrig hade hänt kanske världen inte skulle se lika dan ut och de kanske hade varit ouppklarade affärer mellan länderna.





Lösningar
En lösning som dom kunde använda under Amerikanska revolutionen var att Storbritanniens kung skulle låta människorna som fick betala skatt fick vara med och bestämma i landet. De kunde också ha demokrati från första början för att då skulle alla människorna få fram sitt ord och deras budskap.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar