onsdag 25 september 2013

Veckans nyhet v.39

Veckans nyhet v.39

1. Hur många riksdagsmän finns det i svenska riksdagen? Svar: I Sveriges riksdag finns det 349 som är med i svenska kyrkan.
http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Sa-arbetar-partierna/
http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

2. Var ligger Polygono? Svar: Polygono ligger i Chile.
http://www.dn.se/ledare/signerat/valkommen-till-skelleftea-polygono/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sjuka-barn-stammer-boliden/

3.Vad heter Kenyas huvudstad? Svar: Kenyas huvudstad heter Nairobi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kenya
http://www.ne.se/enkel/kenya

4. Vilken riktning har stormen nu? Svar: Stormen riktas mot väst
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17515129.ab
http://www.dn.se/nyheter/varlden/usagi-slog-till-hart-mot-filippinerna-och-taiwan/

5. Var ligger al-Ghouta? Svar: al-Ghouta ligger nära den östra delen av Damaskus.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ghouta
http://www.expressen.se/nyheter/soldaterna-uppges-ha-utsatts-for-kemattack/

6. Från vilket land är Fjodor Golovin? Svar: Fjodor Golovin kommer från landet Ryssland.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-spionerar-ryssland-pa-sverige_8540228.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17516326.ab

7. vad kallas det när t.ex råttor överlever råttgift? Svar: Det heter resistenta råttor.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=747217
http://www.expressen.se/nyheter/resistenta-rattor-och-moss-har-hittats/

8. Vad kallas det ämne som lämnar bladen under hösten? Svar: Ämnet heter Klorofyll
http://sv.wikipedia.org/wiki/Klorofyll
http://www.ne.se/enkel/klorofyll

9. Vilka var de stora djuren som utplånades? Svar: Det var Dinosaurier
http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/varfor-dog-bara-dinosaurierna/
http://www.ne.se/enkel/dinosaurier

10. Var spelas VM 2015? Svar: Det spelas i Kanada
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dam-V%C3%A4rldsm%C3%A4sterskapet_i_fotboll_2015
http://www.damfotboll.com/taggar/dam-vm-2015








Den efterlängtade stunden


Jag ska åka iväg till Stockholm för min intervju med honom. Stunden är här, jag har äntligen fått min chans att bevisa hur bra jag är. Men jag måste fightas med tiden innan det är försent.


Nu har tiden kommit då jag ska intervjua han. Jag kan själv knappt förstå att jag ska intervjua Lars Magnus Ericsson. Detta är en stor del av min karriär för jag brukar bara intervjua folk på gatan, det pirrar till i magen jag bara tänker det.
 Jag var så nära att missa tåget för att min droska var sen när den skulle hämta upp mig vid mitt hus. Tur i oturen så skulle loket precis börja åka men jag ropade och hade mig för att dom skulle märka mig och då stannade det. Jag sprang för fullt med väskan i handen och gick in. Jag kunde bara känna hur allas blickar drogs emot mig när jag gick in i tåget, jag såg mig omkring i för att försöka hitta en plats. Tur som det var så fanns det en plats kvar jämte en gammal man. Jag kollade ut genom fönstret och kunde bara se hur den svarta röken färdades iväg med tåget.


Efter att vi hade åkt någon timma så stannade loket. Jag hade kommit fram till Stockholm och skulle äntligen möta honom. Jag såg en liten telefonkiosk som jag gick in i och tog fram Lars nummer. Mina händer började skaka när jag slog in numret, efter några signaler svarade han. Jag blev helt andlös när jag hörde hans röst och fick inte fram någonting. Först blev han lite orolig när det inte var någon som sa nått, men sedan någon sekund efter så förklarade jag vem jag var och att det var jag som skulle intervjua honom. Han blev genast glad och han ville träffa mig så fort som möjligt. Jag sa att vi kunde träffas på ett konditori och ha våran intervju där och han sa att han kunde träffas på konditoriet idag.


Nu var det dags, nu har jag kommit till konditoriet och har övat in mina frågor och nu ska jag bara vänta på att han ska anlända. Det har nu gått en halv timma och fortfarande ingen syn av Lars. Jag hade precis börjat packa ihop mina saker för att lämna konditoriet men då hör jag dörrklockorna surra till och där står han. Jag vill inte väcka för mycket uppmärksamhet så jag ställde mig upp och vinkade mot honom. Han kom hastigt emot mig och bad så hemskt mycket om ursäkt att han var försenad. Han sa att han hade vilat lite och sedan somnat. Jag sa att de inte gjorde någonting för att det viktigaste är att du kom, men nu vill jag gärna börja med våran intervju.


-Hur var din barndom? Var den bra eller dålig?
-Jag tycker att jag hade en bra barndom under en viss del för att jag hade både mina föräldrar och min familj hemma.

-Var det jobbigt att börja jobba som 11 när din pappa hade avlidit?
-Aa det var det, det var riktigt svårt för att jag hade förlorat min pappa och sedan så var jag tvungen att börja jobba som barn.

-Vad arbetade du med och vad gjorde du?
- Jag hade ett företag som arbetade med gruvarbete där vi grävde och letade efter olika saker i gruvor som t.ex diamanter.

-Vad har gjort dig känd?
-Det som har gjort mig känd är bl.a. mitt företag med gruvarbete. Men det som jag är mest känd för att jag har utvecklat telefonen.

-Kändes det konstigt att sluta från att jobba med telefoner till att bli en bonde?
- Aa det gjorde det, det kändes konstigt från att jobba med telefoner till bonde för att jag trodde inte att bonde livet skulle vara så fysiskt jobbigt.




-Nu är det så att tiden har kommit då jag måste ge mig av men jag skulle bara vilja tacka dig så mycket för att du tog din tid och lät mig intervjua dig Lars.

-Nöjet har varit helt på min sida och du får gärna komma tillbaka hit till Stockholm och intervjua mig en annan gång om du vill det.

-Jag blir glad att höra att du kan bli intervjuad igen en annan gång av mig och det kan jag säkert göra men i så fall längre fram i livet.

- Okej, du har ju mitt nummer ifall du skulle vilja intervjua mig en annan gång och om du har tråkigt så kan du ju ringa och prata lite med mig.

- Aa det ska jag, nu måste jag tyvärr gå. Hej då Lars Magnus Ericsson

-Hej då.



 Nu har jag precis hoppat av tåget från Stockholm och har äntligen kommit tillbaka. Jag ångrar inte en enda sekund utav denna magiska upplevelse. Jag vänder mig om och tänker vilken underbar upplevelse jag har varit med om. Jag kan se hur tåget kör in i skogen och försvinner, men ändå kan jag se den svarta röken flyga upp i luften.

tisdag 24 september 2013

Amerikanska revolutionen


Sammanfattning
Amerikanska revolutionen startade år 1776 i Nordamerika. De länder som var med i Amerikanska revolutionen var Frankrike, Spanien och Storbritannien.  År 1756 så var det ett 7 års krig mellan Frankrike och Storbritannien om kolonier i Amerika. Storbritanniens kung ville att kolonisterna skulle betala skatt fast det ville inte kolonisterna så då sa kungen att dom bara behövde betala teskatten fast de ville inte dom heller betala så år 1773 så var "Boston tea party".
 På "Boston tea party" så kastade kolonisterna teét i havet för att inte kunna betala te skatten.


Resonemang

Jag tycker att det var bra att dom hade Amerikanska revolutionen. Jag tycker att det är bra för att dom övergick från monarki till republik och dom tog bort diktatorn från landet. Om Amerikanska revolutionen aldrig hade hänt så hade Amerika kanske inte se ut som det gör idag. Det var bra att dom hade en ideologi som tog fram Amerikanska revolutionen. När dom hade tagit fram republiken i landet så fick även kvinnor gå och rösta om vem som skulle bestämma i landet.



Förbättrat resonemang

Jag tycker att Amerikanska revolutionen som hände mellan 1765-1783 var en bra sak som hände. Det som hände var att Spanien, Frankrike och Storbritannien åkte över till Amerika för att ta över så mycket som möjligt av landet.

 Sedan när Storbritannien hade tagit över lite av Amerika så flyttade det över människor från Europa för att bo på kolonierna.
Men sedan upptäckte kungen av Storbritannien att han hade förlorat mycket pengar för att kunna betala krigarna i Amerika. Då bestämde han att kolonisterna skulle få betala skatt för att han skulle kunna tjäna in så mycket pengar som möjligt. Men då tyckte kolonisterna att det var orättvist att dom skulle få betala skatt även fast de inte fick bestämma och rösta i Storbritannien så dom sa att dom inte skulle betala någon skatt.
Då gick kungen med på att dom inte behövde betala skatt men dom skulle betala teskatten och då fick dom nog. År 1773 så är det en dag som kallas "Boston tea party" och den kallas så bara för kolonisterna valde att slänga i allt te för att kunna slippa undan att betala te skatten.


 Sedan så var det ett 7 års krig mellan Frankrike och Storbritannien som varade mellan 1756-1761. De bråkade om vem som skulle ha störst del utav landet och även lite delar av havet. Till slut så var det Storbritannien som segrade över Frankrike. Sedan efter att de sju års krig hade varit så började Amerika försvara sitt land och skickade tillbaka Storbritannien. Efter dom hade gjort det så fick Amerika fram deras första president som var George Washington. Jag tycker att det var bra att Amerikanska revolutionen skedde för att om det aldrig hade hänt kanske världen inte skulle se lika dan ut och de kanske hade varit ouppklarade affärer mellan länderna.





Lösningar
En lösning som dom kunde använda under Amerikanska revolutionen var att Storbritanniens kung skulle låta människorna som fick betala skatt fick vara med och bestämma i landet. De kunde också ha demokrati från första början för att då skulle alla människorna få fram sitt ord och deras budskap.



fredag 20 september 2013

Bokuppgift v.38

Idag har vi börjat med en ny bok som vi har högläsningen på samlingarna. Boken heter "62 dagar" och den är skriven av Cilla Naumann. Boken handlar om en kille som berättar om hur hans sommarlov hade varit och det var något dåligt som hade hänt på sommarlovet fast det vet vi inte än. Det är en kille som heter Lassemisse som dom inte gillar så mycket för att dom tycker han är konstig för att han hade stora händer och han såg mycket äldre en vad han var eller så var det att han var gammal och var med dom som var mindre en han själv. Han kallas för Lassemisse för att när han var liten så gillade han katter och när han fick tag på en så klämde han nästan ihjäl den men hans mamma var tvungen att gömma undan dom för att han inte skulle döda katterna. En dag på sommarlovet så stack killarna iväg och skulle göra ett bus fast Lassemisse visste inte vad dom skulle göra. Buset var att dom stack iväg till en grusplan och sedan hällde dom ut bensin format som ett kors och sedan var det en kille som tog fram en tändsticka och tände eld på korset mitt på grusplanen.





































onsdag 18 september 2013

Veckans nyhet v.38

1. Vilket arbete hade Anna Lindh? Svar: Politiker (utrikesminister)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh
http://www.ne.se/lang/anna-lindh

2.Vad kallas Norges riksdag? Svar: Stortinget
http://spa.118100.se/sverige+norge/233127
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stortinget

3.Vilket namn hade gamla kungen? Svar: Gustav V
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_V
http://kungar.info/gustaf-v/

4. Vilken byggnad förstördes 11/9 i USA? Svar: world trade center
http://sv.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Center
http://www.ne.se/enkel/world-trade-center

5. Vilken delstat? Svar: Vilken delstat? Svar:Colorado
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/15/oversvamningar-i-colorado-fortsatter
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article17483717.ab

6. Vilket land sänder upp en obemannad farkost i slutet av 2013? Svar:

7. Vilket namn har vi i Sverige? Svar: Fjällen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5646122
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5646272

8.Vad heter sonden? Svar:Voyager
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17462106.ab
http://www.expressen.se/nyheter/efter-36-ar--nu-lamnar-voyager-solsystemet/

9.Vilket lag saknas? Svar: Örebro
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/antligen-istid-for-orebro-hockey
http://hv71.hockeyligan.se/artikel/40965/

10. I vilket land var det tänkt från början att VM skulle hållas? Svar:
http://www.svd.se/sport/diktatorn-gor-vm-till-sin-show_8210872.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/eu-parlamentet-vill-flytta-hockey-vm_8512734.svd






Korsord NO

Korsord NO

Charles Darwin=Mannen som uppfann evolutionen.
The Beagle=Charles Darwin åkte på denna båt.
världsomsegling=Charles Darwin var på en..... i 5 år.
Galapagosöarna=Charles Darwin åkte hit med båten Beagle.
Origin of Spieces= Charles Darwins kända bok .
Om Arternas Uppkomst= Charles Darwins kända bok.
utvecklingslära= Kunskaper om hur djurlivet har utvecklats.
evolution= Hur arter förändras och utvecklas under en lång tid.
utveckling= En förändring i t.ex kroppen.
naturligt urval= De bästa anpassade individer överlever.
anpassning= Ett djur som försöker överleva i den miljön som den lever i.
ursprung= Vad någonting kommer ifrån.
konkurrens= 2 hanar... för att få para ihop sig med honan.
variation= När det finns många olika sorter av något.
mutation= En plötslig ändring i DNA.
överproduktion= När det plötsligt blir för mycket av någon art
bevis= Charles Darwin hade ... för att evolutionen finns.
motbevis= Om man inte trodde på Charles Darwin om hans evolution så behövde man ... för att bevisa att den inte fanns.
fosterutveckling=Processen under fostrets utveckling.
fossil= Något djur som har legat död under flera miljoner år.
Darwins finkar= Charles tog med detta djuret hem från Galapagosöarna.
biologisk mångfald?= När det finns massa olika arter.
generationer= Människans..... tar 80 år.
bananflugor= Deras generationer är bara 2 veckor.
DNA= All information om dig finns i ditt...
Westminister Abbey= Här ligger Charles Darwin begravd jämte Isaac Newton.

antibiotika= En medicin som försöker få bort olika bakterier.
resistenta bakterier= bakterier har lärt sig hur man undankommer olika mediciner.
dinosaurier= Dessa djur levde för 65 miljoner år sedan.


tisdag 17 september 2013

Jakob chaised by a bear

One day jakob was out in the woods chasing some rabbits . The hunter was very good at hunt differnt animals. One day when jakob was hunting rabbits something happend. One big bear came from some bushes. Jakob panic because he had never seen a bear in real life before. Jakob started to run away from the bear but the bear chased him. When Jakob tried to run away from the bear he dropped he's rifle. He jumped up in one tree and pick hi's cellphone up. Jakob called 911 and started to scream. He said there was a bear chasing him in the woods and that he had dropped he's rifle. The cops told him to stay in the tree and cut some weapons to protect himself if the bear came back. Jakob heard some noises from the bushes and the bear arrived. Jakob jumped down from the tree's and striked the bear with hi's weapon and ran home.

måndag 16 september 2013

NO livgivande meteorit och andra filmer

Livgivande meteorit




1.Var slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna?
Den slog ner i Mexico


2. När slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna?
Den slog ner för cirka 65 miljoner år sedan.


3. a) vilka djurgrupper uppkom i samband med att en meteorit slog ner på jorden före dinosauriernas tid? Det var armfotar,bläckfiskar och tribioliter.


3.b)När slog denna meteorit ner på jorden?
för 470 miljoner år sedan.


4. Mellan vilka planeter banor finns asterioidbältet?
Det är mellan Jupiter och Saturnus.


5. Hur kan det vara möjligt att ett nedslag på jorden av en jättelik himlakropp faktiskt gynnar artrikedomen? Dom kan ha haft med sig några bakterier eller något annat som blandas med andra saker som bildar nya arter.


DiskussionEn teori om hur livet började på jorden går ut på att de första organismerna kom hit med en meteorit. Vad tror du om den teorin? Jag tror att den teori stämmer för att om det blir en stor smäll så kan det bildas nya saker som t.ex bakterier och då kan de blandas med andra saker som bildar en helt ny sort.


Lysande organismer




1. Vad är mareld?
 Marled är plankton som är självlysande 

2. Vad heter den räkart som forskarna studerar?
Den heter krill

3. Vad tror forskarna att krillen använder ljussignaler till?
Dom tror att det kan vara till camouflage 

4. Vad heter ämnet som sänder ut ljus i djur? 
Det heter luciferas 

5. Vad har ämnet luciferas för funktion?
Ämnet är att när luciferas och syre blandas så utsänder det ljus.
DiskussionVarför har vi människor inte förmåga att lysa?
Vi människor har inte förmågan att kunna lysa för att vi har inte luciferas i våra kroppar som djur som lyser har.




Antibiotika



1. Vilket år upptäcktes penicillinet?
Det upptäcktes år 1928.

2. Mot vilken typ av sjukdomsframkallande organismer använder man antibiotika?
Lunginflammation. 

3. Vad kan bakterien använda pili till?
Det fäster bakterierna tillsammans med cellerna. 

4. Vad är det för molekylär ”motor” forskarna undersöker hos bakterier?
Det är den motor som gör så att bakterierna kan drar sig till cellerna.

5. Hur skulle antimikrobiella peptider kunna hindra bakterier från att göra oss sjuka?
Dom känner skillnad mellan bakterier och celler och fångar sedan in bakterierna i ett membran.

6. Varför går det antagligen inte att ge antimikrobiella peptider som tablett?
För om man tar en tablett så hamnar den i magen och bryter ner proteinerna.

Diskussion.
Varför är det hos just mikroorganismer som vi kunnat observera evolution?
För att generationen är mycket kortare hos mikroorganismer och då kan vi se det mycket lättare.

Franska revolutionen filmen

När? Den började 1789 och slutade 1799, den var i tio år.
Var? Den var i Frankrike.
Hur? Det startade med att folket samlades i en tennishall för att prata om hur dom skulle göra.
Varför? Dom började att kriga för att människorna var missnöjda om hur adeln och prästerna fick ha det bra i landet och att folket fick ha det dåligt.
Konsekvenser? Några konsekvenser var att ståndssamhället togs bort,kyrkan förlorade mycket makt. Och att det var folket som fick rösta fram vem som skulle bestämma.

Sammanfattning: Franska revolutionen var 1789-1799. Det var i Frankrike. Det startade med att människorna i Frankrike var missnöjda. Dom hade varit på ett nationalförsamlingsmöte och då hade människorna sagt att alla i landet skulle få betala skatt men då blev adeln och prästerna sura och sa nej direkt och valde att ta bort dom från församlingen. Då blev människorna arga och bestämde att dom skulle gå till en tennishall där dom skulle bestämma om hur dom skulle göra i landet.



Resonemang: 

Jag tycker att det var bra gjort utav människorna att dom samlades tillsammans och hade en ideologi som dom sedan framförde idén på ett bra sätt med. Jag tycker att det var bra att dom ville ta bort monarki från Frankrike och ha republik i landet så att alla i landet skulle kunna vara med och bestämma hur dom ville ha det, för hur dom hade det nu var det inte alls bra för att adeln och prästerna ville ha kvar deras privilegier. Jag tycker att det var bra utav människorna att dom vågade gå emot adeln och prästerna även fast dom kanske inte hade lika mycket vapen som dom. Det var bra av människorna att dom tillfångatog diktatorn och sedan avslutade honom. på så sätt kunde dom ha demokrati i landet och sedan få ett slut på revolutionen.

söndag 15 september 2013

Geniet Charles Darwin film

Geniet Charles Darwin


Vi har nyss kollat på en film som heter "Geniet Charles Darwin". I filmen så får vi veta och se hur Charles Darwin levde och hur han jobbade. Han hade en bra barndom som liten för att hans pappa hade gott om pengar och dom levde inte fattigt. Charles pappa var besviken på honom för att han ville att Charles skulle bli en läkare men det gjorde han inte för att han valde att jobba som naturforskare. Först gick det inte så bra men sedan så blev det bättre när han började studera inom geologi,zoologi och botanik. Några år senare så blev han erbjuden att åka med en båt som heter Beagle. Beagle skulle åka en 3 års resa jorden runt men den blev lite förlängd så att den var borta i fem år. Dom åkte till en ö som heter Galapagos öarna. När Charles Darwin hade anlänt till Galapagos öarna så insåg han att djuren som levde på ön var så olika från dom som var hemma. Charles var även en bra skytt så han fångade några djur som han sedan tog hem för att utforska dom. Sedan när han hade kommit hem till England så gifte han sig med sin kusin men det var inte för att han gillade henne utan att hon det var för att hon hade mycket pengar och då behövde inte han oroa sig för några kostnader inom han naturforskning. Sedan när dom hade gift sig så påbörjade Charles med sin bok som skulle heta "origin of species" I boken så skrev han om naturliga urvalet och med det menar han att dom med bästa gener och har bra immunförsvar m.m överlever lättare en vad andra gör och att det inte var gud som skapade människorna. Men han publicerade aldrig den för han hade nyss skaffat en familj och han visste att människorna skulle bli arga för att han har skrivit att det inte var gud som skapade människorna och allt liv på jorden. Men sedan så dog ena barnet som han hade och då började han att tvivla på bibeln och på gud. Sedan så dog det andra barnet som dom hade och dom började mer och mer att tvivla på gud. Men sedan så dog det tredje barnet och då valde han att sluta tro på gud och bibeln. Han hade äntligen bestämt sig för att publicera sin bok för han kände att han inte hade någonting mer att förlora. Den 19:onde april 1882 drabbades Charles Darwin av en allvarlig hjärtattack och dog sedan av den. Sedan så blev han begraven på Westminister Abbey jämte Isaac Newton.

fredag 13 september 2013

Elddonet/HC Andersen bokuppgift v.37



1. Vad är typiskt för en saga 3 ex.
T.ex ett magiskt föremål som i denna saga så var elddonet föremålet.
"Slutet gott allting gott" Soldaten gifte sig med prinsessan och hundarna var med.
"Figurerna och deras namn" Som t.ex häxan som gav soldaten pengar.


2.
Stödord.
Dansk sagoförfattare
Fattig
14 reste till Köpenhamn
studera till skådespelare
olycklig,ful och klumpig
aldrig gift
fula ankungen
blev 70
kejsarens nya kläder
bodde i Odense 1-14
född 1805 dog 1875


Sammanfattning

HC Andersen var en känd sagoförfattare som levde på 1800-talet. HC Andersen föddes i en stad som heter Odense som ligger i Danmark. När han levde i Odense så hade hans familj inte mycket pengar och när han blev 14 år gammal så valde han att resa till Köpenhamn. HC Andersen tänkte att han skulle bli en skådespelare, Men det gick inte så bra så han fick sluta med skådespeleri för att kunna försörja sig. HC Andersen var en duktig elev i skolan och hade bra betyg. Han hade dock otur med kärleken för han var ful,klumpig och olycklig och dom flesta ville ha en man som såg bra ut,men han hade ett kort förhållande med en svensk operasångerska som heter Jenny Lind. HC Andersen hade några små förhållanden men han blev aldrig gift. HC Andersen var känd för att ha skrivit många sagoberättelser som t.ex den fula ankungen och kejsarens nya kläder. Han var känd över hela världen och gjorde över 150 sagoberättelser. HC Andersen föddes 1805 och dog 1875, han blev 70 år gammal.

Källor:http://sv.wikipedia.org/wiki/Hc_andersen
http://www.ne.se/enkel/hans-christian-andersen?i_h_word=hc%20andersen


















onsdag 11 september 2013

Vincent Van Gogh

Sammanfattning
Vincent Van Gogh var en känd konstnär som levde på 1800-talet. Vincent var född i Groot-Zundert som ligger norra Nederländerna. Van Goghs pappa var en präst. Efter att Vincent hade gått i flera olika internatskolor så fick han jobba i en konsthandel i Hauge i tio år bodde han hos sin farbror. Under tiden som han jobbade hos hans farbror så fick han åka till olika affärsresor som t.ex till Paris och till England. Senare i livet under en kort period så jobbade han som en lärare och ville senare bli predikant i Metodistkyrkan. Men han hade det svårt med att studera så han gav upp för han var för rädd för att misslyckas. Senare i livet flyttade han till hans bror Theo som bodde i Paris. Theo ägde ett konstgalleri i Paris och då kom han i kontakt med andra konstnärer. När han började att måla så använde han sig utav komplementfärgerna.



Egen tanke:

Jag tycker bilderna är väl fina men min favorit är "Starry night". Jag vet faktiskt inte varför det är min favorit men jag tror hur han har målat himlen med dom fina penseldragen och hur han har arbetat bilden.

Veckans aktuellt v.37

1. Vem är förbundskansler i Tyskland? Svar: Angela Merkel
http://sv.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel
http://www.ne.se/enkel/angela-merkel

2. Var ligger Lundsberg? Svar: Det ligger utanför Karlstad.
https://maps.google.se/maps?q=vart+ligger+lundsberg%3F&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.51773540,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.Wr0Eol09kqs.O&biw=1163&bih=638&um=1&ie=UTF-8&hl=sv&sa=N&tab=nl
http://www.ne.se/lang/lundsbergs-skola?i_h_word=lundsberg

3. Vilket land? Svar: Norge
http://www.ne.se/lang/jens-stoltenberg
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/jens-stoltenberg-tanker-avga_8502494.svd

4.Vilket företag köper nokia? Svar: Microsoft
http://www.sweclockers.com/nyhet/17518-microsoft-koper-nokia
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.520540/microsoft-koper-nokias-mobildivision


5.Hur gammal ska du vara för att rösta i kyrkovalet? Svar: 16
http://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
http://www.brannkyrka.org/kyrkoval/


6. Mellan vilka städer byggdes Sveriges första motorväg. Svar: Mellan Lund och Malmö.
http://sv.wikipedia.org/wiki/E22_(Sverige)
http://www.ne.se/lang/motorv%C3%A4g


7. Vad heter bolagen? Svar: Lego.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/lego-nast-storsta-leksaksbolaget-i-varlden_8494422.svd
http://www.ne.se/kort/lego


8. Vilka 2 städer tävlade mot Tokyo? Svar: Spanien och Turkiet.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article17429164.ab
http://www.webbsporten.se/sotji-2014/vinter-os-alla-grenar/tokyo-arrangerar-os--2013-09-07-234010.htm


9. Vilket land leder grupp C med 19 poäng? Svar:Tyskland
http://www.svt.se/svttext/web/pages/331.html
http://www.dn.se/sport/fotboll/sveriges-vag-till-playoff/


10. Vilken placering fick Sverige? Svar:Silver
http://www3.ridsport.se/Tavling/Evenemang/2013/EMifalttavlan2013/
http://malmoeventing.com/sv/


























lördag 7 september 2013

Bokuppgift v.36

Utvandrarna bokuppgift v.36

Vi har kollat på en film som heter utvandrarna. Boken är skriven av Vilhelm mobergs. Som i bokens titel så är det att en familj som har valt att utvandra från Sverige till USA. I familjen så är det

Karl-Oskar, Kristina, Robert och några andra personer. Familjen lever i en kall vinter i Sverige på 1800-talet. En dag när familjen hade gjort gröt så gick ena dottern iväg och åt up all gröt som fanns. Sedan så dog hon för att hon hade inte fått mat på länge och då svällde magen upp och gjorde så att dottern dog. Sedan så bestämde sig familjen för att emigrera iväg till USA för att dom insåg att dom inte kunde bo kvar i Sverige. När dom var på båten till USA så var det några människor som blev väldigt sjuka och vissa av dom till och med dog för att dom var så sjuka. Sedan när dom hade kommit fram till USA så skulle dom åka med en annan båt som skulle gå till Minnesota där dom skulle bo. Jag tror att budskapet i denna film är att man inte ska ge upp och om man vill någonting så ska man kämpa för det som t.ex familjen hade inte alls mycket pengar och nu skulle dom åka iväg till USA och kristina var när på att dö på båten men hon kämpade och överlevde. Jag tycker att boken får 4/5 poäng för att filmen var bra förutom i början för där hände det inte så mycket men sen i mitten och slutet så hände det lite mera saker.

onsdag 4 september 2013

Veckans nyhet v.36

Barack Obama

Det som har hänt är att Barack Obama har kommit till Sverige idag. Presidenten landade i Stockholm vid tio tiden på förmiddagen idag. Han har besökt Sverige för att snacka med oss om vissa saker som t.ex Syrien och så ska han även fråga oss svenska hur vi gör med våran ekonomi för vi svenska har en ganska bra ekonomi och det har inte amerikanerna. Barack Obama skulle egentligen åka till Ryssland först men sen så blev det lite tjafs mellan dom och valde att ställa in att åka till Ryssland och valde att åka till Sverige, Men nu har han ändrat sig igen så han ska åka till båda länderna.






Barack Obama

Det som har hänt är att Barack Obama har kommit till Sverige idag. Presidenten landade i Stockholm vid ungefär vid tio tiden på förmiddagen idag. Han har besökt Sverige för att snacka med oss om vissa saker som t.ex Syrien och så ska han även fråga oss svenska hur vi gör med våran ekonomi för vi svenska har en ganska ekonomi och det har inte Amerikanerna. Barack Obama skulle egentligen åka till Ryssland först men sen så blev det lite tjafs mellan dom och valde att ställa in att åka till Ryssland och valde att åka till Sverige, Men nu har han ändrat sig igen så han ska åka till båda länderna.





Källor:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/live/2/
http://www.expressen.se/?ar=true












Charles darwin filmer


Naturliga urvalet

Jag har kollat på en liten film som handlar om det naturliga urvalet. I början utav av filmen så är det två killar som spelar boule. Den ena killen är lite bättre än den andra och han säger att han vill skaffa barn med en tjej som är bra på boule så att dom kan få ett barn som är bra på boule. Killen säger att tjejen kommer att vilja komma till honom för att han är bra på någonting och det är nästan så med djur också för dom försöker få den bästa honan eller hanen som dom kan få. Men sedan när dom har spelat klart så kommer det en tjej och hon vill inte ha han som är bra på boule för att hon gillar inte sporten boule och därför valde hon den andra.

Jag tycker att killen som var bra på boule har fel för att han tror att han kommer få ett barn som är bra på boule bara för att han är bra på det.




Runt i naturen