torsdag 11 september 2014

The great debaters


Handling
"The Great Debaters" är en film som handlar om fyra stycken utvalda elever som går Wiley på colleget i Texas runt 1930-talet. De håller på att lära sig om att debatera och bildar sedan ett så bra lag som möjligt för att möta andra skolor debattera mot dom.
De börjar med att bara möta svara skolor men slutar med att de bara vinner och vinner debatterna så dom börjar även möta vita skolor.
Man får även följa med om hur de gör sig i ordning, vilka faror de möter och hur de är på deras fritid.



Åsikt

Först och främst måste jag att säga att detta var en helt annan film än vad jag trodde det skulle vara. Detta var en väldigt känslosam film med mycket känslor och handlingar, men det fanns även flera scener med komedi.
Någonting som jag tyckte var riktigt bra var att regissörerna till denna film tog med vissa grova scener i filmen för att visa hur man behandlade svarta förut och visa vad de fick genom gå varje dag. Två stycken särskilda scener som jag tyckte var väldigt berörande var när laget skulle åka för att möta de bästa svarta laget i landet och när Samantha debatterade med en vit om de svartas om rättigheter.

 Det var när laget skulle åka för att möta de bästa svarta laget i landet så mötte de på något hemskt på kvällen innan. Det var en folkmassa som hade samlats och man såg bara en stor flamma som brann och en människa som hängde på en stor påle. Det var en svart människa som blev lynchad och de vita var glada över det. Laget blev som helt paralyserade i bilen och jag kan inte tänka mig den rädslan att de var så nära att bli mördade den natten.

Den andra scenen som jag tycker är väldigt rörande var när Samantha Booke skulle debattera mot en vit mot svartas rättigheter. Den vita sa så klart att det inte gick till för de går inte att ha blandat med svart och vitt och att tiden inte var inne för det men de var när Samantha kom med sitt motlägg det rös till lite i kroppen på mig. Det var när hon skulle förklara folket och alla satt helt tyst och lyssnade på henne, hon berätta med med så mycket känslor när tiden då var inne och att det svarta skulle också ha rätt vilket berörde mig eftersom att allt detta som har hänt i filmen har även hänt nästan överallt i världen för ungefär 100 år sedan. När jag tänker på det så är det helt sjukt hur illa svartas behandlades utav oss vita, att de nästan inte var värda någonting och blev våra slavar under flera år. Men samtidigt så tror jag att det är bra på ett sätt att det hände eftersom att nu har vi lärt oss att rasism är fel och att alla är faktiskt lika mycket värde även fast min är vit,svart,smal,tjock homo eller hetero.



Budskap: Jag tror att det finns 2 stycken olika budskap i denna film och det första är helt klart att alla ska ha lika mycket värde. Det andra budskapet tror jag är att man aldrig ska ge upp förrän man lyckas, som de svarta i detta fallet. De svarta hade inte direkt några rättigheter och behandlades rent ut sagt som skit utav de vita och de kan man tänka att detta är bara en film fast att detta har hänt och händer säkert någonstans i världen fast ännu värre än vad vi kan föreställa oss.




Huvudpersoner:

Melvin B Tolson
 Han är en lärare som är sträng men en rättvis lärare mot eleverna, för han vill bara deras bästa. Han var även en kommunist och tyckte att alla människor skulle ha lika stor rätt till något. Han brukade även träffa andra kommunister på natten men då har de ibland blivit upptäckta och jagade av vita människor.

James Farmer Jr. 
James Farmer Jr är lagets yngsta deltagare och är bara 14 år gammal. Han är en väldigt pratglad och charmig kille. Han har en liten flamma för Samantha som också går i hans debattlag. James är bäst i hela laget att hitta fakta och är lagets researcher, men han börjar att tveka på sin plats i laget när han inte får debattera mot andra skolor.


Samantha Booke
Samantha Booke är lagets enda tjej som var med och debatterade. Hon är en tjej som är väldigt tyst och blyg utav sig men när hon börjar känna människorna omkring henne bättre öppnar hon upp sig och visar mer känslor. Samantha och Henry har fått känslor för varandra men när Henry en kväll kommer hem efter att ha kysst en tjej ändras Samanthas känslor för honom.



Henry Lowe
Henry Lowe är en typisk "tuff" kille men han är även en väldigt skicklig och duktig debattör som har lite mer ansvar i gruppen. Det är när läraren inte kan hänga med till sista debattkampen som Henry får allt ansvar över gruppen och måste göra alla beslut. Henry har en slags liten kärleksrelation med hans lagkamrat Samantha men som han sedan sumpar när han kysser en tjej en kväll som Samantha ser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar