onsdag 17 september 2014

Kommunuism,socialism & liberalism

Kommunism


Kommunismen uppkom i slutet utav 1800-talet i Ryssland efter ryska revolutionen. Idéerna kom ifrån Karl Marx & Fredrik Engels.  De ville ändra samhället så att alla människorna skulle kunna vara lika mycket värda men de gjorde aldrig det men de skriv ner det i en bok. Det fanns en man som levde i Ryssland som hette Lenin som läste Marx & Engels bok och ville att alla skulle vara lika mycket värda och inte delad i olika levnadsklasser. Lenin åkte runt i olika länder för att samla människor för att störta Tsaren och när han åkte genom Norden för att åka till Ryssland var de massa folk som hade hört talas om Lenin och valde att åka till Ryssland. Det hela slutade med att Lenin fick så mycket människor med sig så de störta Tsaren.



När? Slutet av 1800 talet
Var? Ryssland 1917
Idé? Klassamhälle,revolution,arbetare, Marx- Engels



Socialism


När? 1889 socialdemokraterna
Var? Rättvis fördelning
Idé? Reformer/lagar, August Palm, fackförening


Socialismen kom till liv år 1889 när Socialdemokraterna bildades. Sverige var ett fattigt land och 1 miljon människor emigrerade till Amerika. Sverige höll på att bli ett industriellt land och de bildades för första gånger fackförbund, dock var det väldigt farligt att vara med i det. Socialdemokraterna bildades år 1889 och ville inleda rösträtt för alla fast det var inte så lätt eftersom att bl.a kungen ville inte det då han trott han skulle förlora sin makt. Till slut fick invånarna i Sverige och även kvinnorna, år 1919 fick kvinnor rösträtt i Sverige. År 1951 fick även svenskar rätt till att få 3 veckors semester/ledighet under året. En utav de största grejerna under socialismen är nog Olof Palmes mystiska död, han blev skjuten på en gata i Stockholm när han skulle gå en runda med sin fru.



Sverige är fattigt, 1 miljon flyttar till Amerika

Sverige blir industriellt, bildar de första fackförbundet men de är farligt att vara med.

Social demokraterna bildas 1889

August palm åkte i fängelse

de vill inleda allmän rösträtt

1919 fick kvinnor rösträtt i Sverige

1951 får svenskar rätt till 3 veckor semester

1986 blev Olof Palme skjuten till döds



Liberalism


När? 1789-1889.
Var? De börja med franska revolutionen men kom sedan till Sverige.
Idé? De vill få rösträtt.


Liberalismen började år 1789 när kungen och drottningen blev mördade av folkmassor under franska revolutionen. Man tyckte då att man skulle införa jämställdhet i samhället genom att låta alla få lika stor rätt som alla andra. Man levde på ett barbariskt sätt för man lät bara de rika få gå och rösta, sedan fick inte kvinnor rösta och männen fick slå sina fruar om de ville. Kungen och de konservativa ville inte alla skulle ha lika mycket rätt utan att de skulle vara de fattiga och de rika. De blev ett krig mellan kommunister och nazister och andra världskriget brast även ut.

Skillnad mellan fattig och rika.

Adeln lever i lyx.

De flesta jobbar hårt, män får rätt att slå sina fruar.

Sveriges statsminister.

kungen och det konservativa vill stoppa utvecklingen för att de vill inte förlora makten.

1914 världskrig,Ryss skräck.

1918 tar första världskriget slut och då får Svenska kvinnor rätten att rösta.

Strid mellan kommunister och nazister.

1939 utbyter andra världskriget,1945 slutar det.

1982 får socialdemokraterna tillbaka makten.

Carl staf var den första liberala ledaren.



Konservatism


När? 1789.
Var? Frankrike.
Idé? Religion (kristendom) & familjen.


Konservatismen startade vid år 1789 vid den franska revolutionen då man var trött på att de rika hade det så bra medan de fattiga hade det jätte svårt. Människorna bestämde sig då för att störta kungen eftersom att de var trötta hur han bestämde att styra landet och att hans fru tog saker från de fattiga och gav det till sig själv, det slutade med halshuggning för de båda. Upplysningstiden uppkom och de var att socialisterna ville dela ut makten och låta alla att t.ex rösta medan de konservativa och kungen inte ville ändra på det utan ville ha det som dom haft förut, att de rika få ha makten eftersom att kungen ville inte förlora makt. Året 1964 fick Sverige ett nytt parti som hette "Kristen demokratisk samling" men har ändrat namnet så nu känner vi igen dom som krisdemokraterna.

ville ha kvar de gamla.
de konservativa ville ha de gamla och låta de rika ha kvar makten.

bönder störta kungen och blev halshuggen.

upplysningstiden trodde man på vetenskap medan konservativa trodde på känslor och romans.

Allmänna valmansförbundet ville inte ha fackförbund, det var tycke att rika skulle ha större röst än fattiga & kvinnor skulle inte rösta.

1920-1930 spreds nazismen ut.

1964 fick Sverige ett nytt parti som hette "kristen demokratisk samling".

personalism.

högerpartiet bytte namn till moderaterna, bildade en regering.

Sverige har haft bara två moderata statsministrar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar