onsdag 24 september 2014

Fysik frågor

1.Det finns två former av mekansik energi. vilka är det?
Svar: Läges och rörelseenergi

2. Vad kallas den form av energi som finns i bensin?
Svar: Kemisk energi.

3. På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi? 
Svar:Genom fission fussion

4. Hur lyder energiprincipen? 
Svar:Energin kan aldrig försvinna utan bara omvandlas till olika former.

5. Vilken eller vilka energiformer tänker du närmast på i samband med

A) En gunga, Rörelseenergi

B) Mat, Kemisk energi

C) En stjärna, Strålenergi

6. Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi?
Svar: Man kan säga det eftersom att när du blir varm så börjar molekylerna att röra på sg.

7. Beskriv vilka energiomvandlingar som sker i en

A) Strål energi--- rörelse----rörelse----elenergi----rörelse

B) Strål energi-----kemisk-----värme-----strålning.


8 En motor har verkningsgraden 30%. Vad menas med det?

Svar: Det är när det börjar med strålenergi som har 100%, sedan när det omvandlas till olika former förlorar den mycket energi för varje form den ändras till vilket blir att man får spillenergi.

Hjärnfråga, Forskarna har länge ansett att de största dinosaurierna måste ha varit kallblodiga. Varför tror du att man gjort det antagandet? 



1. Ge tre exempel på fossila bränslen.

Svar: Olja,naturgas och stenkol.

2. Vilka grundämnen används som bränsle i kärnreaktorn?

Svar: Man använder uran som bränsle i en kärnreaktor.

3. När och var inträffade den hittills svåraste kärnkraftsolyckan i världen?

Ukraina- Chernobyl

Japan- Fukushima

Ryssland- Majak

Majak och Chernobyl olyckan var värst.

4. Vad menas med en icke förnyelsebar energikälla?

Svar: Det menas med att det bara finns en viss mängd utav det, man kan inte energi återvinna det.

5. Den så kallade växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur.

A) Vad beror växthuseffekten på?

Svar: Den beror på att vi släpper koldioxid som gör jordens atmosfär tjockare vilket sedan gör att jordens temperatur blir varmare.

B) Vilka energikällor bidrar till att öka växthuseffekten?

Svar: Stenkol och olja.

6. Vilka för- och nackdelar finns det med kärnkraft?

Fördelarna: med kärnkraftverk är att det ger oss otroligt mycket med energi och under processen är det miljövänligt.

Nackdelar: är ifall det skulle strula ihop sig på kärnkraftverket och det sedan blir för varmt kan det sluta med en explosion. Om det blir en explosion blir det radioaktivstrålning vilket kan tvinga att människor måste flytta.

7. I en TV-debatt hävdade en forskare att växthuseffekten i grunden är bra. Vad kan hon ha menat med det? 
Svar: Det går knappast att leva utan växthuseffekten på jorden eftersom då blir temperaturen så låg.


Hjärnfråga, Växthuseffekten kan göra att de enorma ismassorna vid nord- och sydpolen smälter. Men det är värre om isen vid sydpolen varför är det så? 
Svar: Det är värre om isen vid sydpolen smälter eftersom att sydpolen består utav landis och nordpolen består utav havsis. När havsis smälter så gör det ingen skillnad eftersom det redan ligger i vattnet
Men om det ligger på landet som sydpolen gör så blir det extra mycket vatten i havet när det smälter.


1. Ge tre exempel på förnyelsebar energikällor.
Svar: Sol,vind och vatten.

2. I vårt land är vi mycket beroende av elektrisk energi. Varför får vi merparten av den elektriska energi vi använder?
Svar: Vi får de meste energi ifrån vattenkraft, 45 % utav Sveriges el kommer ifrån vattenkraftverk.

3. Hur många procent av energianvändningen på jorden kommer från förnyelsebar energikällor? 
Svar:Det är cirka 13 %

4. Vad är biobränslen för någonting?

Svar:Det är avfall, svartlut och ved som har ruttnat och sedan blivit till biogas.


5. Hur ska man använda biobränslen för att inte öka växthuseffekten?
Svar:

6.  På vilka olika sätt kan man utnyttja energin som finns i solens strålar?
Svar:

7. Sveriges energiförsörjning ser annorlunda ut jämfört med övriga världens. Försök att förklara skillnaderna. 
Svar: Sverige använder sig mycket utav vattenkraftverk,kärnkraft och en liten del utav vindkraftverk men om man ska se hur mycket världen använder sig utav t.ex vattenkraftverk så är de ungefär bara 10 %.

Hjärnfråga, Blir det kallare i ett kök om du låter dörren till frysen stå öppen?

Nej det blir inte kallare eftersom ett kylskåp suger in den lilla varma luft för att sedan omvandla det till kall luft vilket då gör att det inte blir någon skillnad när man öppnar dörren till frysen



tisdag 23 september 2014

Fjärde riket

Del 1

Fjärde riket handlar om en 15 årig tjej vid namn Blenda. Blenda har flyttat med hennes mamma och lillebror och skall börja i en ny skola. Blenda kommer till skolan och går till receptionen när hon möts upp utav rektorn. Rektorn bestämmer att han ska guida henne runt skolan lite så hon vet vad allting ligger. När Blenda träder in i klassen under franska lektionen får hon sätta sig längst fram på en ledig stol.

Sedan stiger klassen "populära" tjejer in i rummet, Hedwig och Penny. Penny och Hedwig börja att ta fram sina mobiltelefoner med blir då tillsagd utav läraren att gå ut, vilket dom gjorde. En efter en utav eleverna börjar att gå ut från klassrummet och till slut blir Blenda ensam med en annan elev som heter LSD.

Sedan blev det matrast och satte sig då med klasskompisen som var kvar med henne från franskan med då så ropade Hedwig på LSD att komma till dom och då gick hon direkt från Blenda för hon tyckte att det var hennes chans att få vara med Hedwig.


Del 2

Vad kommer att hända i klassen och mellan personerna tror du?

Jag tror att det kommer att bli kaos i klassen och speciellt mellan Hedwig och Penny. Jag tror att Penny tillslut inte kommer att orkar vara vän med Hedwig när hon ser Noa och henne tillsammans hela tiden. Jag tror då att Penny kommer att bli vän med Blenda och att även LSD kommer vara med i deras så kallade "gäng". Jag tror det kommer sluta med att Hedwig kommer bli en ensamvarg och kommer förlora sin populäritet.






Del 3
         Hon får upp fickspegeln och granskar sitt ansikte. Små röda finnar tittar fram under underlagskrämen, i en av dem sitter det något som spänner under huden. Hon motstår en impuls att klämma,fäller ner toalettlocket och slår sig ner. Lukten av urin och ingrodd smuts omger henne och hon börjar metodiskt att täcka ansiktet med den ljusa krämen

Vi har valt denna texten eftersom att den visar väldigt mycket hur Hedwig är som person. Hon är en väldigt rädd och ytlig person. Hon är rädd för att människorna ska se hennes "riktiga" ansikte genom att se henne utan smink. Hon tror att ingen kommer att vilja vara med henne längre och att hennes populäritet kommer att försvinna om dom ser henne utan smink.



Åsikt
Jag tycker faktiskt att det är lite synd om Hedwig på något sätt. Jag tycker att det är synd att hon är så himla utseendefixerad och så rädd att en finne ska synas så att hon inte vill att henne pojkvän ska kunna klappa henne på kinden utan att hon tror att sminket ska åka av.

Jag tror även att Hedwig är så himla osäker och rädd för vad alla människor kommer att tycka om henne utan smink så hon går direkt till attackfronten om det är någonting som t.ex när la sin kaxiga kommentar mot Blenda. Hedwig får sin uppmärksamhet genom fel sätt och det är att vara snygg bäst och vackrast, men om hon nu inte hade haft på sig allt sitt smink som hon har så hade hon förmodligen sjunkit ner i populäritet eftersom att man får se hennes riktiga ja.



Del 4

Vad betyder "tredje riket"? Varför tror du boken heter fjärde riket?

Tredje riket var att Hitler ville skapa en värld där bara tyskarna hade makten och de skulle få styra och ställa i världen, tyskarna skulle även betyda mycket mer än alla andra. Hitler hade fått sin ide om tredje riket från en pjäs och han försökte framföra den, han ville även att soldater som hade varit med i krig skulle förtjäna ännu mera makt än vad tyskarna reda skulle få ha.


Jag tror att boken heter fjärde riket eftersom att Blenda,Penny och LSD kommer att ta idéer ifrån hitler om att ge makten till tyskarna och försöka att göra en revolution i klassen. Jag tror att de ska försöka ta makten ifrån Hedwig och ge ut den till alla andra så Hedwig kommer att känna sig som alla andra har gjort mot henne, dock tror jag att de kommer att göra 2 sådana försök eftersom jag tror att första gången kommer Hedwig bara skratta åt dom men sedan tror jag att andra kommer gå med dom och förstå hur dom menar.




Del 5

Välj en låt som passar till sidorna du läst, presentera varför.

Jag tyckte inte denna låten passade under dessa sidorna men jag valde denna låten eftersom jag tycker denna låten passar in till Hedwig. Hedwig borde få mer självförtroende för henne själv utan smink och försöka att känna sig fin som hon är utan smink.

https://www.youtube.com/watch?v=GXoZLPSw8U8




Del 6

Varför tror du att många i Tyskland på 1930-talet folket röstade på Hitler och det nationalsocialistiska partiet?

Vi diskuterade och vi kom fram till att vi tror att Hitler var en som pratade och framförde väldigt bra vad han ville med sina åsikter. han kunde lätt övertala människor och få de att tro de bästa av vad han sa. Han diskuterade med väldigt mycket känsla och fick det han tyckte var bra att låta riktigt bra och sedan när han fick mera besökare som kom och lyssna på honom så spreds ordet om hur bra han var bara vidare och vidare. Jag tror även att det var någon sorts grupptryck om man gillade Hitler eller inte. Eftersom att jätte många gillade och tyckte de Hitler sa var rätt och om man då inte tyckte de samma kunde man bli utstött och ifrågasatt av de andra medborgarna.




Del 7


På sidan 120 står ..."En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn. Hon får inte fram ett ord. Hela kroppen så hårt spänd att hon när som helst kommer brista, spricka upp i tusen bitar."
  • Vi har nio ordklasser...(substantiv, adjektiv, verb, räkneord, pronomen, prepositioner, adverb, konjunktioner, interjunktioner.

Substantiv-  Känsla, panik, Blenda, Byxbenen, mage, rektorn, ord, kroppen, spänd, bitar, får,

Adjektiv- Iskall,skrynkliga,kulformad

Verb- Sköljer, ser, leder, får, är, brista, spricka, kommer

räkneord-en, en, ett, tusen

Pronomen-hon, de, hon, hon

Prepositioner- över, upp, mot, upp

Adverb- fram, hårt, helst, inte, hela, så

Konjunktioner- av,  när,  som, i, att

Interjunktioner-




Del 8

Hitta tio svåra ord! Skriv ner dem och förklara dom-

Rekade- Att man undersöker en plats eller en situation.

Dovt- Dovt är ett mullrigt ljud.

Gavel- Något som är vidöppet, som t.ex ( dörren står vid gavel.

Fortplanta- Föröka,utökas.

Barsk- bister,sträv.

ödesdramerna- 

eufori- Eufori betyder att man kan få lyckorus.



Del 9

Presentera en av huvudboken....(gestalta personen.)

Hedwig är en 15 årig tjej som går på Ängholmsskolan. Hon är den populäraste tjejen i hela skolan och gör allting i sin makt för att bli ännu mer populär, hon är väldigt duktig på att trycka ner folk för att hon själv ska lysa upp och är bra på att utrycka sina åsikter.


Del 10



Text och tanke, enas med din läskamrat om ett gemensamt textstycke från det som ni läst.


Genom den stora spegeln ovanför handfatet får hon syn på sig själv. Underlagskrämen ligger redan i ett tunt lager över ansiktet. Det är det första hon gör varje morgon, innan hon lämnar rummet, innan hon ens tvättat ansiktet. Hon har fått in rutinen, skulle kunna sminka sig i totalt mörker. För att ingen, inte ens mamma eller Liv, ska se de feta gula kvisslorna som täcker hennes kinder. Inte för att Hedwig brukar stöta ihop med någon av dem, toaletten ligger vägg i vägg med hennes rum och det tar inte mer än en blinkning att ta sig från ena rummet till det andra. Men utifall att. För att vara på den säkra sidan.



Tanke: Vi har valt det här textstycket eftersom att det visar att Hedwig är osäker person även när hon är hemma eftersom att hon inte ens vågar visa sig utan smink för hennes mamma och syster. Hon är på krigsfronten även hemma och vågar inte gå utan smink hemma för hennes familj och tror hon kommer att bli dömd utav dem också.





Del 11


Vem i boken skulle du vilja ha som vän?

Jag tror att jag skulle vilja vara vän med Penny. Penny var förut vän med Hedwig men hon var inte i närheten lik utav Hedwig. Penny verkar vara en tjej som man kan ha kul med och verkar inte bry sig så himla jätte mycket om vad alla tycker och tänker vilket jag tycker är bra. penny har dessutom hur många människor är eftersom hon har imiterat dom förut och vet mycket om dom så det skulle vara kul ifall man kunde få reda på någonting om någon annan.





Del 12

Tror du något sådant här skulle kunna hända nu? Förklara varför?

Ja jag tror faktiskt att något sådant här skulle kunna hända nu, dock tror jag det inte hade sett lika dant ut som det gör i boken. I boken känns det rätt så gammalmodigt och lite barnsligt enligt min åsikt. Jag tror att det mer hade varit snack över telefonen och sms som skickades runt i skolan eftersom vi ungdomar är väldigt sociala via mobilen och får även reda på nyheter därifrån.





Del 13

Huvudpersonerna får ta med sig 5 saker till en öde ö. Vad packar han eller hon ner och varför?


Jag har valt att ta LSD eftersom att hon är klok och smart. Hon skulle först och främst tagit med sig vatten eftersom det är det viktigaste kroppen behöver. Sedan skulle hon ha tagit med sig mat för att få ny energi och klara dagen. Som det tredje skulle hon ta med sig extra mycket kläder eftersom hon varken ifall det kommer bli kallt eller varmt. Som det fjärde valet skulle hon ta med sig ett stormkök. Med hjälp utav stormköket så kan hon ta havsvatten och koka upp det och sedan dricka det utan några problem. Som det sista valet så skulle hon ta med sig en pistol med oändligt magasin för att kunna skydda sig emot faror som finns på ön men samtidigt ifall hon skulle bli jagad utav tigrar så kan hon hellre skjuta sig istället för att bli uppäten levande.




Del 14

Passar boken som högläsningsbok? Eller är det en bok som man vill läsa på egen hand? Motivera svar. 

Jag tycker att denna boken kan lätt passa till högläsning och till egenläsning, eftersom om det är en sådan här situation i en klass som det är boken kan det vara bra för klassen att höra delar som kan lösa problemen. Boken tar även upp viktiga delar som t.ex att alla är lika mycket värda, borde känna sig trygga m.m.

Jag tycker att boken passar till både högläsning och egenläsning men jag tror nog att man ska läsa den själv eftersom om man inte gillar boken så kan man bara skita i att lyssna på den i högläsning men om man läser den själv får man en egen uppfattning om boken.



Del 15

1.Diskutera en viktig händelse i boken.
2. Beskriv händelsen med fem meningar.


Det hela började med att Penny skulle gå till sitt skåp men där stod det ett gäng killar som hon inte gillade så mycket. Dom började snacka skit om hon och Blenda och sedan knuffa henne, Blenda kom då och försökte stoppa dom. Killarna gick istället på Blenda och började att föra in henne mot toaletten för att ha sex med henne. Det var några åttor som gick förbi som Blenda och Penny trodde ignorerade dom men det visade sig att det hade gått och sagt till rektorn Ernst. Rektorn räddade Blenda och Penny ifrån killarna men tjejerna kände sig rädda och skärrade ifrån situationen.





Del 16

Diskutera 5 föremål som hör till med boken. Förklara hur föremålen hör ihop med handlingen.

Högtalare.
Skola.
Mein kampf (bok).
smink.
Penna.

Jag kan börja med att förklara högtalare, jag valde högtalare eftersom att det var det i helhet som började hela deras revolution mot Hedwig när de berättade för skolan om vad som var dåligt med henne.
Som mitt andra val tog jag skola och det är dock inte så svårt att missuppfatta varför och det är där allting händer, det är där Hedwig gör sina drag som får dom att vilja ta ner henne ifrån tronen.
 Mein kampf boken tycker jag är en utav de viktigaste föremålen eftersom det är där Blenda får hela sin idé ifrån, hon gör likadant som Hitler gjorde fast i hennes egna version.

Smink är även en väldig viktigt del utav boken eftersom att det är Hedwig hjälp för att vara populär, hon är så rädd för att visa en finne så hon väljer att täcka hela ansiktet fullt ut av smink så hon ska vara helt felfri, dock blir detta även hennes fall när man får se henne utav smink.

Som det sista valet tog jag en penna, jag tog pennan eftersom att när Blenda,Penny och LSD är med varandra och smider planer så antecknar dom så mycket dom bara kan eftersom dom vill få med så mycket fakta det bara går och det skriver dom då ner med en penna.


Del 17 

Över hur lång tid sträcker sig handlingen i boken?

Om frågan menas under handlingen som hände med Hedwig då allmänheten fick se hur hon såg ut utan smink så var det mellan 24-48 timmar. Det hela började med att dagen innan alla fick veta hur Hedwig såg ut så var de alla tre hemma hos LSD och radade upp olika saker om henne, dock var det bara Penny och Blenda som visste något om vad de skulle göra mot Hedwig. Dagen efter hade dom då idrott och försökte bara spela med på Hedwigs sida och låta henne bestämma eftersom att dom inte skulle verka misstänksamma, sedan när Hedwig duschade så gömde Penny Hedwigs necessär i luft rören. Sedan tog dom bild på henne utan smink och lade upp på Instagram och detta varade i en dag till så vitt jag vet. Så denna handlingen varade mellan 24-48 timmar.


Under hela bokens handling tror jag att den sträcker sig över 2-3 månader. Man får reda på i början när hon kommer till skolan att det är höst och sedan i slutet utav boken så är valröstningen 1:a December och boken slutar i närheten där.


Del 18

Formulera tillsammans med din läskamrat en fråga till huvudpersonen.


Fråga till Blenda: Varför måste du känna att du måste ta tag i makten istället bara för att "glida med" som alla de andra eleverna gör på din skola.



Del 19


Ordklassen verb
Diskutera verb med din läskamrat.

Vad är ett verb?
 Ett verb är ett namn på en handling i en mening, som t.ex att "Elin springer genom skogen.

Vad heter verbets grundform? Verbets grundform heter infinitiv, det berättar om någonting som man gör.

Vilka är verbets tidsformer (tempus)? Verbets olika tidsformer är dåtid,nutid och framtid.


Vilka är verbets tema former? Verbets tema former är finita och infinitivt.


Plocka ut fem verb från boken. Böj verben i de fem tempusformerna? 
"Nu ska vi fira på riktigt"-presens.

"Blenda gick ifrån bussen"-preteritum.

"Jag har kollat på videos hela natten"-perfekt.

"Vi kommer då läsa upp det framför dom"-Futurum.

" Jag skulle kommit men jag fick inte"-konditionalis.


Del 20 


Påminner någon av berättelsens personer om någon du känner? Vem och på vilket sätt?
Nej det kan jag faktiskt inte direkt säga att det gör eftersom att jag tycker att denna boken har personer som gör väldigt konstiga saker. Men dock så kan jag känna igen lite del från en person som jag känner som är lite lik LSD, vill dock inte skriva ut namnet. Jag tycker det eftersom att de båda är skötsamma,snälla och vill bara det bästa för folket.




Del 21 


Välj ut en mening från sidan 330, ta ut satsdelarna ur meningen...

Lukten av mamma.

S:

P: Mamma.

A-o: Lukten.

D-o

advl:

Pf:

Attr:

Ag: Av.


Del 22


Varför skriver Bella "Get me away i dying" på skåpen? (s345)
Jag tror att Bella skrev det eftersom det blev för mycket kaos i hennes skola, allting balla ur. Tjejerna började få makten i skolan istället för Hedwig,mattanten fick sluta och Hedwig fick en del av sitt hår avrakat och jag tror hon ville förmedla ett budskap att hon ville komma ifrån skolan och att den skulle bli bättre.


Del 23


Varför ska man läsa den här boken? ge två argument.

Jag tänker först och främst att säga att denna boken var helt klart mycket bättre än vad jag trodde att den skulle kunna vara. Jag tror att den var så bra som den var eftersom att den handlar om ungdomar som gör rätt och fel och är tvungen att ta några svåra beslut ibland och jag kunde faktiskt känna igen mig i några delar utav boken, kunde även ibland känna den pinsamma situationen med karaktärerna.

Jag tycker absolut att man skall läsa denna boken och rekommenderar den speciellt åt ungdomar eftersom att även jag var skeptisk i början utav boken men sedan började det hända saker som man kunde relatera med och då blev boken totalt mycket bättre. Sedan så tycker jag att man ska läsa denna boken eftersom att makt är en väldigt stor del och man gör nästan allting i sin väg för att få makten, man lär sig då att makt kräver väldigt mycket ansvar och inte alla kan hantera det eftersom det kan leda till dåliga beslut.


Denna boken får 4/5 toast av mig.

torsdag 18 september 2014

Beyoncé Knowles & Michael Jackson

Beyoncé Knowles

Beyoncé Knowles har nyligen fyllt 33 och är en utav världens mest framgångsrika kvinna. Hennes resa på framgångsrika år började redan som nioårig liten flicka när Beyoncé, hennes kusin Kelly Rowland och Michelle Williams valde att starta band. Kelly rowland har även blivit känd i världen på grund utav henne solosånger som t.ex " When love takes over". Bandet blev döpt till destiny's child och har haft olika människor som har kommit och försvunnit i gruppen men Beyoncé och Kelly var alltid med från början. När de var små brukade de kolla på olika videoklipp på "The supremes" och "Jacksson 5" för att de skulle spela in liknande videoklipp

Gruppens manager var Beyoncés egna pappa men år 1995 valde han att sluta och då fick gruppen ett kontrakt med Columbia Records och fick då ut deras första singel "Killing time" som även var med en liten del i filmen Men in black. Gruppen har gjort massa kända hittar bland annat Survivor,Say my name, lose my breath m.m. Gruppen har sålt över 50 miljoner och fick då priset för bäst säljande kvinnogruppen genom alla tiderna. Destiny child's blev världens mest framgångsrika kvinnogrupp genom tiderna men det tog även slut för dom 2001 då de ville uppnå egna mål som soloartister.





Det gick positivt för Beyoncé som en soloartist men det var inte förrän vid 2004 hennes karriär började att ta fart. Det var när hon spelade låten "Crazy in love"2004 med JayZ hon fick miljontals mer som började lyssna på henne, dock är det lite kul att hon idag är gift med JayZ och har ett barn med rapstjärnan vars namn är Blue Ivy. Beyoncé är världens mest framgångsrika artist och har slagit igenom med låtar som "If i were a boy" "Halo" och "Drunk in love" m.m.  De flesta av Beyoncés låtar handlar oftast om kärlek. Beyoncé sjunger inte pop utan hon sjunger även R&B.

Beyoncé är inte bara sångare utan hon har även varit med i en film som heter dreamgirls där hon spelar en kvinna som är fast i hennes förhållande med en man men vet inte vad hon ska göra, hon är även en låtskrivare och brukar hjälpa till att skriva hennes egna låtar, dessutom är Beyoncé en väldigt duktigt koreograf. Beyoncé har även fått namnet "QueenB" vilket menas med att hon är drottningen av pop.

År 2013 så uppträde Beyoncé på Superbowl och valde då att ha en liten återträff med hennes Destiny's child vänner Kelly Rowland och Michelle Williams. De tre uppträde till låten "single ladies" som är Beyoncés.

Jag har valt att skriva om Beyoncé för jag tycker personligen att hon är den bästa kvinna som sjunger inom pop och hon är även en bra människa för hon har hjälpt till mycket i världen med att donera b.la pengar och hon gör verkligen mycket för sina fans.



Här är länkar till låtar och live uppträdanden med Destiny´s child och Beyoncé.


Survivor- https://www.youtube.com/watch?v=Wmc8bQoL-J0

Say my name- https://www.youtube.com/watch?v=sQgd6MccwZc

Halo- https://www.youtube.com/watch?v=bnVUHWCynig

Superbowl- https://www.youtube.com/watch?v=vT1X4RNnX1Q

Drunk in love- https://www.youtube.com/watch?v=p1JPKLa-Ofc







Michael Jackson

År 1958 den 29:onde Augusti föddes en människa som aldrig skulle glömmas, det var Michael Jackson. Michael Jackson var född och uppfostrad i Indiana,USA. Redan 1964 alltså när han var 6 år gammal började han att sjunga och det var i hans familje band " The Jackson 5".  I Michaels familj var det 11 stycken, han hade 8 syskon och han var det tredje minsta utav de alla. År 1971 blev Michael erbjuden att vara soloartist vilket han tackade ja till men han fortsatte även att vara med i familje bandet.


Michael hade inte den lättaste barndomen då han och hans syskon blivit utsatta fysiskt och psykisk misshandel utav deras pappa. Han blev även mobbad väldigt mycket utav sin pappa pågrund utav hans utseende, hans pappa brukade kalla honom bland annat "stornäsa".  När Michael började växa upp i tonåren började han få finnar i ansiktet och blev även då kallad ful av sin pappa.
År 1993 blev Michael intervjuad utav Oprah Winfrey och då berättade han för henne vad hans pappa gjort mot honom. I en annan intervju 2003 berätta Michael Jackson att när de var hemma och övade till uppträdanden brukade pappan sitt med ett skärp och om de presterade för dåligt misshandlade han dom sedan med skärpet. Han berättade även att han var så rädd och äcklad av sin pappa Joseph så han brukade att spy.


Michael Jacksons hudfärg har det varit mycket snack om och det sägs att han tonade ner sin hudfärg vid 1986 eftersom att då var det inte så jätte populärt att vara svart men så var det inte. Michael led faktiskt utav en sjukdom som heter vitiligo som gör att man förlorar hudpigment, han kämpade mycket med att försöka jämna ut huden med hjälp utav smink och det fungerade rätt så bra men sedan fick han ännu en sjukdom och den heter lupus, lupus gjorde att Michael hade en hud som var väldigt känslig för solljus och behövde vara i skuggan ofta, så han brukade gå runt med ett paraply som skydd. Michael valde då att tona ner sin hudfärg eftersom att det till slut blev för jobbigt.








År 2009 var ett år som ingen kommer att glömma, det var året "The king of pop" dog. Man vet inte riktigt om han dog för han tog för mycket tabletter eller inte, men det är vissa människor som har gått ut med att det var hans egna doktor som mördade honom med flit.






Pop

Popen har funnits sedan 1920-talet och var kallad för just "pop" eftersom att de ansågs att vara en genre som var populär inom musik, genren pop har förändrats väldigt mycket sedan 1950-talet då de var synonym till genren "rock and roll". Det var inte förrän 1950-talet som pop räknades som en egen genre eftersom den var så lik rock and roll, på 60-talet ändrades stilen lite till mer beatmusik då som världskända bandet "The Beatles skapades", det fanns även andra grupper och artister men de flesta var fortfarande kvar med att pop var rock and roll, på 60-talet så blev även genren pop väldigt mycket bredare och en mer tillgänglig musik.





På 1970-talet så utvecklades genren väldigt mycket och då kom discosoundet in, även vårt kära hemband ABBA skapades då och artister som Elton John & Olivia Newton-John. Dock så var inte discot så himla älskvärt utav folket förrän 1975-talet eftersom att discot utvecklades ifrån funk & soul genrerna som spelades på gayklubbar och i takt som kulturen växte blev detta disco.

Sverige var ett land som inte gillade discot, Sverige var inte vana vid disco soundet då vi fortfarande var kvar vid rock and roll, men efter några år blev även Sverige vana vid disco soundet när ABBA kom. ABBA är ett svensk och ett världskänt band som har skapat kända låtar som t.ex "Mamma mia" "Dancing queen" & "Honey honey".





På 1980-talet så utvecklade sig popen väldigt mycket med synthar & trummaskiner, detta då utvecklade ett sound som var väldigt tempofyllt vilket utvecklade till att de blev många danstävlingar och som sagt är popen än väldigt bred genre så denna tempofyllda soundet kom lät in i genren, under 1980-talet så steg även väldigt många kändisar som t.ex Michael jackson,Janet jackson, Milli vanilli och det svenska bandet Roxette.





I de första åren utav 1990-talet så var de ett "tuffare tag" och det säger man eftersom att det var flera sorters rocker som man spelade då, som t.ex hård rock, heavy metal & punk m.m. När hälften utav decenniet hade gått blev popen mycket lugnare och det var då många grupper och artister som vi har idag steg fram som t.ex Britney Spears & Christina Aguilera, de var även grupper som backstreetboys & spice girls som bildade men sedan la av efter några år.






2000 talet har popen ändrats väldigt mycket och det tycker jag är bra, eftersom att genren är väldigt bred gör det att väldigt mycket kan räknas som pop. Nu för tiden kan en pop låt vara väldigt energifull och ha väldigt mycket "dunk" i säg som t.ex när "the beat drops", men samtidigt så kan en pop låt vara väldigt lugn, som t.ex en utav låtarna jag har tagit ut. Popen har en väldigt varierande smak och det är eftersom den går efter "populärmusik" och det tycker jag personligen är bra eftersom det nu är populärt och många lyssnar på det så kan man ha en sådan bredd genre.




Här är några exemplar ifrån de olika decennier, de är allt ifrån rock and roll till disco till dagens musik.

Rock and roll, pop- https://www.youtube.com/watch?v=zWcrhj_wie0


Pop house-https://www.youtube.com/watch?v=6Cp6mKbRTQY


Gammal pop-https://www.youtube.com/watch?v=1Cw1ng75KP0


Disco pop-https://www.youtube.com/watch?v=xFrGuyw1V8s


Lugn pop-https://www.youtube.com/watch?v=mt8jifKlbTc

Skolval & Riksval



Här är resultatet ifrån när våran skola röstade på de olika partiet som finns.





Här har jag gjort ett stapeldiagram för att kunna se hur många procent de olika partierna fick i riksdagsvalet.






onsdag 17 september 2014

Kommunuism,socialism & liberalism

Kommunism


Kommunismen uppkom i slutet utav 1800-talet i Ryssland efter ryska revolutionen. Idéerna kom ifrån Karl Marx & Fredrik Engels.  De ville ändra samhället så att alla människorna skulle kunna vara lika mycket värda men de gjorde aldrig det men de skriv ner det i en bok. Det fanns en man som levde i Ryssland som hette Lenin som läste Marx & Engels bok och ville att alla skulle vara lika mycket värda och inte delad i olika levnadsklasser. Lenin åkte runt i olika länder för att samla människor för att störta Tsaren och när han åkte genom Norden för att åka till Ryssland var de massa folk som hade hört talas om Lenin och valde att åka till Ryssland. Det hela slutade med att Lenin fick så mycket människor med sig så de störta Tsaren.



När? Slutet av 1800 talet
Var? Ryssland 1917
Idé? Klassamhälle,revolution,arbetare, Marx- Engels



Socialism


När? 1889 socialdemokraterna
Var? Rättvis fördelning
Idé? Reformer/lagar, August Palm, fackförening


Socialismen kom till liv år 1889 när Socialdemokraterna bildades. Sverige var ett fattigt land och 1 miljon människor emigrerade till Amerika. Sverige höll på att bli ett industriellt land och de bildades för första gånger fackförbund, dock var det väldigt farligt att vara med i det. Socialdemokraterna bildades år 1889 och ville inleda rösträtt för alla fast det var inte så lätt eftersom att bl.a kungen ville inte det då han trott han skulle förlora sin makt. Till slut fick invånarna i Sverige och även kvinnorna, år 1919 fick kvinnor rösträtt i Sverige. År 1951 fick även svenskar rätt till att få 3 veckors semester/ledighet under året. En utav de största grejerna under socialismen är nog Olof Palmes mystiska död, han blev skjuten på en gata i Stockholm när han skulle gå en runda med sin fru.



Sverige är fattigt, 1 miljon flyttar till Amerika

Sverige blir industriellt, bildar de första fackförbundet men de är farligt att vara med.

Social demokraterna bildas 1889

August palm åkte i fängelse

de vill inleda allmän rösträtt

1919 fick kvinnor rösträtt i Sverige

1951 får svenskar rätt till 3 veckor semester

1986 blev Olof Palme skjuten till döds



Liberalism


När? 1789-1889.
Var? De börja med franska revolutionen men kom sedan till Sverige.
Idé? De vill få rösträtt.


Liberalismen började år 1789 när kungen och drottningen blev mördade av folkmassor under franska revolutionen. Man tyckte då att man skulle införa jämställdhet i samhället genom att låta alla få lika stor rätt som alla andra. Man levde på ett barbariskt sätt för man lät bara de rika få gå och rösta, sedan fick inte kvinnor rösta och männen fick slå sina fruar om de ville. Kungen och de konservativa ville inte alla skulle ha lika mycket rätt utan att de skulle vara de fattiga och de rika. De blev ett krig mellan kommunister och nazister och andra världskriget brast även ut.

Skillnad mellan fattig och rika.

Adeln lever i lyx.

De flesta jobbar hårt, män får rätt att slå sina fruar.

Sveriges statsminister.

kungen och det konservativa vill stoppa utvecklingen för att de vill inte förlora makten.

1914 världskrig,Ryss skräck.

1918 tar första världskriget slut och då får Svenska kvinnor rätten att rösta.

Strid mellan kommunister och nazister.

1939 utbyter andra världskriget,1945 slutar det.

1982 får socialdemokraterna tillbaka makten.

Carl staf var den första liberala ledaren.



Konservatism


När? 1789.
Var? Frankrike.
Idé? Religion (kristendom) & familjen.


Konservatismen startade vid år 1789 vid den franska revolutionen då man var trött på att de rika hade det så bra medan de fattiga hade det jätte svårt. Människorna bestämde sig då för att störta kungen eftersom att de var trötta hur han bestämde att styra landet och att hans fru tog saker från de fattiga och gav det till sig själv, det slutade med halshuggning för de båda. Upplysningstiden uppkom och de var att socialisterna ville dela ut makten och låta alla att t.ex rösta medan de konservativa och kungen inte ville ändra på det utan ville ha det som dom haft förut, att de rika få ha makten eftersom att kungen ville inte förlora makt. Året 1964 fick Sverige ett nytt parti som hette "Kristen demokratisk samling" men har ändrat namnet så nu känner vi igen dom som krisdemokraterna.

ville ha kvar de gamla.
de konservativa ville ha de gamla och låta de rika ha kvar makten.

bönder störta kungen och blev halshuggen.

upplysningstiden trodde man på vetenskap medan konservativa trodde på känslor och romans.

Allmänna valmansförbundet ville inte ha fackförbund, det var tycke att rika skulle ha större röst än fattiga & kvinnor skulle inte rösta.

1920-1930 spreds nazismen ut.

1964 fick Sverige ett nytt parti som hette "kristen demokratisk samling".

personalism.

högerpartiet bytte namn till moderaterna, bildade en regering.

Sverige har haft bara två moderata statsministrar.



måndag 15 september 2014

Darf ich heute bis 11 Uhr wegbleiben?

Niklas, du sollst doch spätestens um 10 zu Hause sein.

Aber Danny hat Geburstag und macht eine Party.




I think the most positive transportation is airplane. i think is the best because it can flew very long depends on how much petroleum you have. Negative things about this is that it can very dangerous to our environment I think the most positive transportation is airplane. i think is the best because it can flew very long depends on how much petroleum you have. Negative things about this is that it can very dangerous to our environment

Vindkraften blåser iväg pengarna!


Vart har Sveriges pengar tagit vägen? Sveriges pengar har bara slukats upp utav vindkraftverken i Sverige. Ett vindkraftverk kostar drygt 24 miljoner och vi har 2800 i Sverige. Vi behöver ta ner dessa för att spara och satsa pengarna på något annat och mer värdefullt.


I Sverige har vi ungefär 2800 vindkraft som är utspridda över hela landet. Ett vindkraftverk kan ta upp till 100-200 meters yta vilket sedan blir att mycket mark går till spillo.
 Att ha vindkraftverk är otroligt dyrt och onödigt för den lilla energin den ger, ett vindkraftverk kostar ungefär 24 miljoner och vi har 2800 i Sverige som bara ger oss 4% utav all el.

 Om vindkraftverken skall ge oss 100% utav all el så måste vi skaffa 70000 vindkraftverk vilket sedan kommer att kosta (2100 000 000 000) miljarder.  Om vi skulle sälja alla vindkraftverk i Sverige kunde vi tjäna in flera miljarder till att sedan bygga ny boplatser där vindkraftverken var. Sen har vi även massa pengar över som kan hjälpa till med exempel arbetslösheten.

Ett annat problem med vinkraftverk är att man kan få ett epilepsi anfall. Ja,även hur sjukt det låter så kan man få det. Du får det genom att du t.ex står framför ett vindkraftverk som rör sig i en hastig fart. Sedan när du kollar upp mot solen mellan motorbladen blir det som en reaktion från när skuggan och solen kommer fram.

Visst det finns någon bra sak med vindkraftverk och det är att är miljövänligt. Det skadar inte våran miljön som kanske kärnkraftverk men sedan ger den inte ens i närheten lika mycket energi som ett kärnkraftverk. Sedan så är det även att vindkraftverk använder sig utav förnybar energi vilket menas med att det aldrig tar slut och kommer aldrig det heller.

Enligt många så stör vindkraftverken vårt fågelliv och även oss människor. Fågellivet störs utav de oljud som kommer ifrån propellrarna och det är även det samma med att människor har störts sig utav ljudet, fast det är inte så mycket då de har placerats på ett avlägset ställe som t.ex en åker.

Som sagt så behöver vi ta bort våra vindkraftverk för att de inte ger oss så bra energi och för att Sverige inte skall förlora så många miljarder på någonting som knappt ger oss något.



torsdag 11 september 2014

The great debaters


Handling
"The Great Debaters" är en film som handlar om fyra stycken utvalda elever som går Wiley på colleget i Texas runt 1930-talet. De håller på att lära sig om att debatera och bildar sedan ett så bra lag som möjligt för att möta andra skolor debattera mot dom.
De börjar med att bara möta svara skolor men slutar med att de bara vinner och vinner debatterna så dom börjar även möta vita skolor.
Man får även följa med om hur de gör sig i ordning, vilka faror de möter och hur de är på deras fritid.



Åsikt

Först och främst måste jag att säga att detta var en helt annan film än vad jag trodde det skulle vara. Detta var en väldigt känslosam film med mycket känslor och handlingar, men det fanns även flera scener med komedi.
Någonting som jag tyckte var riktigt bra var att regissörerna till denna film tog med vissa grova scener i filmen för att visa hur man behandlade svarta förut och visa vad de fick genom gå varje dag. Två stycken särskilda scener som jag tyckte var väldigt berörande var när laget skulle åka för att möta de bästa svarta laget i landet och när Samantha debatterade med en vit om de svartas om rättigheter.

 Det var när laget skulle åka för att möta de bästa svarta laget i landet så mötte de på något hemskt på kvällen innan. Det var en folkmassa som hade samlats och man såg bara en stor flamma som brann och en människa som hängde på en stor påle. Det var en svart människa som blev lynchad och de vita var glada över det. Laget blev som helt paralyserade i bilen och jag kan inte tänka mig den rädslan att de var så nära att bli mördade den natten.

Den andra scenen som jag tycker är väldigt rörande var när Samantha Booke skulle debattera mot en vit mot svartas rättigheter. Den vita sa så klart att det inte gick till för de går inte att ha blandat med svart och vitt och att tiden inte var inne för det men de var när Samantha kom med sitt motlägg det rös till lite i kroppen på mig. Det var när hon skulle förklara folket och alla satt helt tyst och lyssnade på henne, hon berätta med med så mycket känslor när tiden då var inne och att det svarta skulle också ha rätt vilket berörde mig eftersom att allt detta som har hänt i filmen har även hänt nästan överallt i världen för ungefär 100 år sedan. När jag tänker på det så är det helt sjukt hur illa svartas behandlades utav oss vita, att de nästan inte var värda någonting och blev våra slavar under flera år. Men samtidigt så tror jag att det är bra på ett sätt att det hände eftersom att nu har vi lärt oss att rasism är fel och att alla är faktiskt lika mycket värde även fast min är vit,svart,smal,tjock homo eller hetero.



Budskap: Jag tror att det finns 2 stycken olika budskap i denna film och det första är helt klart att alla ska ha lika mycket värde. Det andra budskapet tror jag är att man aldrig ska ge upp förrän man lyckas, som de svarta i detta fallet. De svarta hade inte direkt några rättigheter och behandlades rent ut sagt som skit utav de vita och de kan man tänka att detta är bara en film fast att detta har hänt och händer säkert någonstans i världen fast ännu värre än vad vi kan föreställa oss.




Huvudpersoner:

Melvin B Tolson
 Han är en lärare som är sträng men en rättvis lärare mot eleverna, för han vill bara deras bästa. Han var även en kommunist och tyckte att alla människor skulle ha lika stor rätt till något. Han brukade även träffa andra kommunister på natten men då har de ibland blivit upptäckta och jagade av vita människor.

James Farmer Jr. 
James Farmer Jr är lagets yngsta deltagare och är bara 14 år gammal. Han är en väldigt pratglad och charmig kille. Han har en liten flamma för Samantha som också går i hans debattlag. James är bäst i hela laget att hitta fakta och är lagets researcher, men han börjar att tveka på sin plats i laget när han inte får debattera mot andra skolor.


Samantha Booke
Samantha Booke är lagets enda tjej som var med och debatterade. Hon är en tjej som är väldigt tyst och blyg utav sig men när hon börjar känna människorna omkring henne bättre öppnar hon upp sig och visar mer känslor. Samantha och Henry har fått känslor för varandra men när Henry en kväll kommer hem efter att ha kysst en tjej ändras Samanthas känslor för honom.



Henry Lowe
Henry Lowe är en typisk "tuff" kille men han är även en väldigt skicklig och duktig debattör som har lite mer ansvar i gruppen. Det är när läraren inte kan hänga med till sista debattkampen som Henry får allt ansvar över gruppen och måste göra alla beslut. Henry har en slags liten kärleksrelation med hans lagkamrat Samantha men som han sedan sumpar när han kysser en tjej en kväll som Samantha ser.


onsdag 10 september 2014

SO valet

Skolans röst


Socialdemokraterna- 40%

Centerpartiet- 15%

Moderaterna- 12%

Sverigedemokraterna- 11%

Miljöpartiet-7-8%

Folkpartiet- 5 %

Vänsterpartiet-3%

Kristdemonkraterna-

Piratpartiet-

Fi-

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valet 2010


Moderaterna-30,06 %- Fredrik Reinfeldt

Socialdemokraterna- 30,66%- Stefan Löfven

Centerpartiet-6,56 %- Annie Lööf

Folkpartiet-7,06 %-

Kristdemokraterna-5,60 %- Göran Hägglund

Miljöpartiet- 7,34%

Vänsterpartiet-5,60%

Sverigedemokraterna-










Betygen skrämmer barnen!



Varför ska jag få det mycket svårare i skolan än vad min äldre syskon fick? Varför ska vi ändra betygssystemen i skolan för? Varför kan vi inte bara ha ett betygssystem hela tiden?

 Förut gick man i skolan för att lära sig men nu har de börjat bli för att man ska kunna få ett bra betyg pågrund utav pressen. Med det nya betygssystemet har de fått många skolelever upprörda eftersom att det nya betygssystemet sänker ner dina betyg till skillnad från det gamla där man kunde höjas i betyg. Om du har alla A i ett ämne förutom en del där du får F då blir dit slutbetyg ett F. Är det inte rent ut sagt helt sjukt? Att allt du har jobbat så hårt för förstörs utav en liten sak, all den tid du lagt åt både i skolan och i hemmet är en bortkastad tid. Men med det gamla betygssystemet MVG,VG m.m var det helt tvärtom. Om du hade alla A förutom en del där du hade F då blir ditt slutbetyg ett C eller ett B, och det är visar i alla fall att du kommit upp i en sådan hög nivå till skillnad på det nya betyget där du får F direkt. 
Det var 13,5 % utav hela Sveriges skolbefolkning som inte klarade av 9:an pågrund utav att de inte klarade av kärnämnena och vad kan de bero på? Jo det beror på att de nya systemet är mycket hårdare och svårare att klara av, och då blir de att elever inte klarar av skolan.

Vi kan lösa dessa problem med att ta bort de nya betygssystemet och ta tillbaka de gamla så alla kan visa vad dom kan. Om vi ändrar tillbaka de gamla så är de större chans att eleverna i Sveriges skolor kommer att höja deras betyg drastiskt. Vi kan även ändra så att det nya betyget höjer istället för att sänka om man har en dåligt del i ett betyg.


"upprörd elev"

NO Energiformer & Energikedjor

Strålningsenergi

Kemisk energi

Värmeenergi

Rörelseenergi

Lägesenergi

Mekanisk energi

elenergi

Kärnenergi

elastisk energi

Termisk energi

Elektromagnetisk energi

Verkningsgrad= Det är ett mått på hur mycket energi man har fått som man får in och ut och hur mycket som försvinner på vägen

Spillvärme= Man slösar bort väldigt mycket värme.

Energikvalitet= Det är kvaliteten på energin.

Energiprincipen= Energi kan inte nyskapas eller förstöras, endast ändra form.