torsdag 6 mars 2014

Vad händer i Ukraina Veckans nyhet v.10

Bakgrund
Det som har hänt denna vecka är att det har varit mycket snack hur det går mellan Ryssland och Ukraina. Det började med att Ukrainas president Viktor Janukovytj fick väldigt mycket hat utav folket och de började att protestera i centrum och sköt även människor. De valde då att Viktor Janukovytj var tvungen att avstå som president, det är här Ryssland kommer in i bilden.
 Rysslands nuvarande president Vladimir Putin och Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj var lite vänner med varandra för att Viktor sade först att han var för EU och skulle gå med där men sedan tyckte Viktor att det var en bra ide att ta Rysslands sida. Ukrainas folk blev då så arga att dom började demonstrera mot Viktor Janukovytj och till slut fick han hoppa av som president för de började att hota Viktors Janukovytj familj.

 Det finns en flod som går igenom hela Ukraina och den heter Dnieper. På den högra sidan utav floden så finns det väldigt många ryssar som bor där och de pratar även ryska på den delen utav ön, på den andra delen utav ön så är det ukrainska som bor där fast det är inte alls så mycket människor som det finns på den östra delen utav floden.
Nu i helgen valde Ryssland att skicka över 10 tusen militär soldater som skulle inta ön Krim. Ryssland hade hyrt militärbasen i Krim utav Ukraina och hade fått militärbasen till år 2017 men sedan hade Janukovytj höjt hyran upp till 2040. Ryssland intog då Krim för att de ansåg att det var deras eftersom de hade hyrt militärbasen utav Ukraina. Ryssland intog då Krim och spärrade av en stor del utav staden där militärbasen låg i. De människorna som lever i staden har blivit oroliga för att de kan inte röra sig hur dom vill längre och känner sig inte säkra. 
Ryssland vill komma åt militärbasen Krim till högsta pris och det är inte det enda dom vill åt heller. Halvön Krim ligger precis vid döda havet som sedan leder ut till medelhavet där dom kan åka jätte lätt till flera olika länder. Ryssland är världens största land men de ligger också väldigt långt upp på jordklotet. De har då inget land som de lätta kan åka till för att ovanför ligger alla isarna och sedan vid Asien ligger alla länderna jämte varandra. 



                                            
                                 Här är en bild på Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj. 



Här är en bild på Rysslands nuvarande president Vladimir Putin.



Egen åsikt

Jag har aldrig tyckt krig är någonting som är bra och som kan lösa någonting utan att det bara ger oss förstörelse och fördärvande. Vi i skolan har lärt oss om att man nu har bråkat med någon eller inte är vän med den så skall man försöka att sätta sig ner och prata ut med personen om vad som har hänt och jag tycker att Ukraina och Ryssland kunde sätta sig ner och prata med varandra om det istället för att Ryssland bara ska skicka över sina militärsoldater. Om dom nu "bråkar" eller inte är vänner så hjälper det inte att Ryssland åker till ett 
annat land och bara kommer och tror det är deras mark, jo visst de hade fått hyrt ut marken till år 2017 först men sedan förhöjt till 2040 men det är ändå Ukrainas mark. Det som kommer att kunna hända är ju att Ryssland väljer att inte ta bort sina militärer ifrån Krim vilket kan leda till att man kan får kalla andra länder, vilket kan leda till ett nytt krig. Sverige hade skickat över några pansarvagnar och stridsplan till Gotland för att visa att dom är emot Rysslands beslut och deras handlingar.

Jag tycker att Ryssland om något land inte ska försöka ta över andras mark i världen. Jag tycker detta eftersom de är redan de största landet i hela världen och det går igenom Europa ända bort till kanten utav Asien. Jag anser att de inte behöver ha någon mer mark. Ifall Ryssland skulle börja att kriga mot andra länder eftersom att de känner sig "hotade" utav vi andras länder tankar och åsikter om det så tror jag att de länder Ryssland går mot i har så stor chans för att Ryssland har är känt för bl.a. ha mycket kärnvapen. Men jag tror att om vi länder går ihop och går emot Ryssland så kommer dom att till slut ge sig eftersom att det är så många länder som gått emot dom. Jag tycker även att de var väldigt bra gjort ifrån oss svenskar. Det var bra för att vi vet att vi är helt chanslösa mot ryssarna ifall det skulle bli något krig men vi tog några plan och pansarvagnar och skickade dom till Gotland och visade att vi var emot deras handlingar. Detta som vi gjort kan även få andra länder som inte har någon chans mot ryssarna att visa att de också är emot Rysslands beslut vilket sedan kan göra att de blir så många länder till slut att Ryssland måste skicka tillbaka sin trupper ifrån Krim.






Källa: http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/live/1/

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ukraina-ryssland-tar-kontroll-over-krim-ukraina-mobiliserar_8999032.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ukrainas-president-avsatt_3299174.svd

http://www.expressen.se/nyheter/ryssland-tar-kontroll-over-krim-halvon/

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Det verkar som om du vet vad som har hänt i Ukraina, bra beskrivet, det är lätt att förstå!
    Du har verkligen lyft fram en tydlig och bra åsikt och motiverat den bra. Du skulle kunna ta med likheter, perspektivbyten och konsekvenser för att få ännu mer kvalitet på din text, källorna verkar trovärda (men expressen och aftonbladet är kvällstidningar som kanske inte alltid har 100% rätt) bra Jonte! :)

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Den är jätte bra du hade med allting som behövs. Du borde ha med perspektivtbyten så skulle det bli ännu bättre

    SvaraRadera