lördag 29 mars 2014

Myran, Svenska


Varför kallas järnhandlare Myrberg för "My­ran"? Han kallas för myran för att han jobbar hårt och sliter som en myra.



Hurdan är Myrans arbetsplats?
Vad heter affären? Var ligger den? Affären heter myr bergs järn och den ligger mitt i stan. Den ser ut som vilken vanlig butik som helst förutom att det finns fult med massa material som skruvar,hammare och spikar.

Hur ser arbetsplatsen ut? Det ser ut som en vanlig butik fast att den har hammare,spikar och bultar som ligger i skyltfönstret.


Vad har Myran för arbetsuppgifter? Han står bakom disken och säljer olika material till folk som vill ha dom, han tar även emot varor som kommer till affären för han tar hand om affären helt själv.


Har Myran speciella arbetskläder? Ja, han har en grå överrock på sig.



Leta i texten efter exempel på 

yrkesskicklighet
yrkesstolthet
yrkesjargong 

Han var en väldigt snabb och bra på hans saker som han gjorde som t.ex när den gamla tanten ville ha sina skruva så la han in dom snabbt i en pappersstrut. Han var stolt över sitt jobb eftersom han var fascinerad över sitt stora sortiment utav olika material i hans butik. Det är ett yrkesspråk som finns på arbetsplatsen och bara just där.





fredag 28 mars 2014

Skoltidning

Brödskrinet ( Gööks bageri)
Godiskällan
2in1
Saritas frisörsalong
Carlsson&Co
Suseå delikatessbutik


Jag,Edi,Besmir,Jonathan och Peter ska besöka Suseå delikatessbutik



Frågor När bildade ni företaget? Varför bilda ni företaget? Hur stor omsättning har ert företag? Hur mycket tjänar du på en månad? Trivs du på ditt jobb? Hur är arbetsmiljön? Vad är det bästa med att jobba här? Vad är nackdelen med att jobba här? Vilken är den vanligaste varan som folk köper?

torsdag 27 mars 2014

Hur styrs Falkenberg

1. Förklara ordet kommun.





2.  Hur många kommuner finns det i Sverige?

Det finns 290 kommuner i Sverige.




3. Ge exempel på att kommunerna skiljer sig åt.





4.  Nämn fakta om kommunens föregångare.






5.  Vilka var fördelarna med de små kommunerna? 

onsdag 26 mars 2014

Angelicas prao upplevelse


Vi har hört en historia som handlar om en flicka vid namn Angelica som är snart 16 år och skall praoa på ett sjukhus. Hon har en handledare vid namn Ulla som är sträng emot Angelica i början för att visa vart skåpet ska stå men blir sedan mer mjuk emot henne för att hon tycker att hon sköter sig bra och är duktig.  Hon 



1. Vad anser du om historien med lakritsbåtarna? hur skulle du gjort?

Jag tycker att detta var lite utav en lärorik historia eftersom att i början så berättade Ulla att hon inte kunde bli en sjuksköterska eftersom att hon inte hade så bra betyg som man behövde och hon kunde inte utbilda sig eftersom att hon hade 2 barn hemma att ta hand om samtidigt. Så angelica beslöt sig att hon skulle ta skolan mera seriöst när hon har kommit hem ifrån praktiken. Sedan när Angelica träffade en patient så bad patienten att Angelica skulle gå och köpa lite karameller till henne för att hon ville ha och de gjorde Angelica så klart. Sedan ropar chefen Ragnhild på Angelica och ber henne att komma, hon frågar henne om det är hon som har gett olika patienter godis




2. Hur är Ulla, angelicas ledare? Beskriv henne.

Ulla var ganska hård mot Angelica i början men sedan blev hon väldigt trevlig i slutet. Jag tror att Ulla var så sträng mot Angelica i början eftersom att hon ville visa vart skåpet skulle stå så hon skulle få känna på hur det verkligen kändes om man jobbade på ett sjukhus. Jag tror dock att hon sedan blev så stolt över Angelica så hon visade glädje.





3. Skriv en egen diskussionsfråga till texten.

Varför var Ulla "hård" mot Angelica i början och sedan snällare mot slutet?


 Om inte Ragnhild prata med Angelica om att inte ge patienter godis tror du Angelica skulle fortsätta med att ge dom godis?

fredag 21 mars 2014

The Full Monty Questions

How has Sheffield changed in the last twenty-five years? Why has it changed?
Svar: It has change because they got competition from other steel factory in China, so the factory's and the money ended.




Why is Gaz angry about the Chippendales at first? Why does he change his mind?
Svar: He was angry because he was jealous on the chippendales because all the ladies went there to see them. He changed he's mind because he could get money and pay back all the money he had borrowed from Mandy.





What kind of relationship do these couples have?
-Gerald and Linda
-Dave and Jean
-Gaz and Mandy

Svar:





What importance do these have in the story?
-The video Flashdance
-Arsenal offside trap
-the film Singing in the rain

Svar:





Why doesn't Gaz want to tell Alan the reason for hiring the Working Men's Club?
Svar:



Why is Dave worried about taking part in the show?
Svar:


How does Dave become a different person after his conversation with Jean?
Svar:



Why doesn't Gaz want to go on stage? How does Nathan make him change his mind?
Svar:




How have the men changed since they formed the stripper's group?
Svar:



torsdag 20 mars 2014

Tyska meningar perfekt

Am sonntag war ich dann müde,da habe ich gar nichts gemacht.

Ich habe essen Kuchen.

Ich habe meine Katze gesucht,Mimi.

Ich habe zwei Km diesem Wochenende laufen.

Am Samstag war ich in der stadt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Am Samstag habe ich erst um zehn uhr gefrühstückt

und dann ich habe besucht einen Freund

er wohnt im Zentrum

wir haben gehört Musik und gespielt Tischtennis

wir haben gejoggt ein bisschen am Nachmittag

Ich war zu Hause wieder um sechs Uhr

ich habe gefeiert am Abend zusammen mit Peter und Monica











onsdag 19 mars 2014

Artikel Hundar

Hundar springer löst i staden!

Det har nyligen varit en hel del tjafs om att det har kommit en hel del hundar som har kommit in i staden Trelleborg och springer runt. Ingen i staden vet vart dessa hundar kommer ifrån och dom stackars hundarna bara springer runt och sover utan mat och vatten. Det är några människor som har tagit några hundar eftersom dom vill ha dom men vad ska vi göra med resten utav dom andra hundarna som finns kvar?



Det har varit väldigt mycket snack om de flera hundratals hundar som har kommit in i staden från ingenstans. Det är inte någon som ännu vet varifrån alla dessa stackars hundarna har kommit ifrån men det pågår en undersökning om vad dom har kommit ifrån.






















Veckans nyhet v.12

Syrien Flyktingar

Sammanfattning
Det som har hänt är att det har blivit en stor konflikt i landet Syrien för att de har blivit ett inbördes krig vilket har gjort kaos i landet. Allting började med att de inledde konflikten under arabiska våren om diktatur eller demokrati i Januari år 2011. De blev sedan ett stort bråk eftersom diktatorn Bashar Al-Assad inte ville ha demokrati i landet eftersom att hans familj hade haft makten under flera år och han ville inte förlora sin plats som diktator.
 Det är ungefär 140 000 människor som har förlorat sina liv och 9 miljoner som fortfarande är på flykt ifrån deras hem och 40 % av alla flyktingar är barn.



Eget resonemang

Jag tycker att detta är helt fel utav Bashar Al-Assad att han väljer att sätta alla dessa människors liv framför sitt egna. Att han väljer att sätta ut flera miljoners liv på spel bara för att han inte kan styra ett land "rätt". Bara för att han är en diktator så betyder det inte att han kan få bete sig som världens idiot och bara kom över det för att han har lite mera makt än vad andra människor gör, i mina öron är de som att en kändis kan komma undan med ett mord bara för att den är en kändis medan jag inte kan det för att jag inte är en kändis. Nu när han väl är en diktator så måste han ändå styra landet så att människorna som lever där i känner sig nöjda om hur landet styrs eftersom att det är hans skyldighet för om alla människorna flyr ifrån landet så kommer han inte ha kvar någon befolkning att vara diktator över.





Om Jag Var Bashar Al-Assad.

Om jag var Bashar Al-Assad så vet jag nog exakt vad jag skulle göra för att försöka få tillbaka mitt folks förtroende för mig och även andras länders. Jag skulle börja med att gå ut i media och erkänna mitt misstag. Jag skulle dock inte ge upp min plats som diktator eftersom att jag vet att jag inte skulle överleva där ute bland alla andra människor utan att jag har några livvakter runt omkring mig. Jag hade sedan satsat väldigt mycket på vad folket vill, som t.ex om de vill ha en arena så hade jag fixat en arena till dom. Jag hade även lagt ner mycket pengar och tid på de delar i landet där det lever mest fattiga personer eftersom att jag vill vara en bra förebild för alla människor som finns där ute i världen och så vill jag att mitt land ska ha tillit på mig och lita på att när jag säger att jag kommer hjälpa dom så kommer jag verkligen att hjälpa dom.










Om jag var en flykting.


Om jag var en flykting så hade jag gjort allt i min makt för att jag och min familj skall kunna överleva. Jag hade nästan gjort allt i min makt för att få leva och det har inte med att jag inte vill dö utan att det är att Basha Al-Assad ska veta att jag fortfarande lever. Han må ha fått flera hundratusentals människor att dö och även utsatt flera miljoner att fly ifrån sina hem,även mig men detta ska inta få stoppa mig. Han råkar nämligen vara diktator men det ger han inte rätten att göra hur han vill, han har ett stort ansvar när han valde att bli diktator, med stor makt kommer stort ansvar. Det är hans skyldighet att hålla ihop landet för att nu när han är en diktator och vill bestämma allt själv så måste han styra så att landet tycker det är okej vad han gör. Han kan inte styra hur som helst för då händer det saker precis som detta har hänt nu.


Jag har valt att jag ska samla alla människor som finns omkring mig till ett "möte" där vi skall träffas och prata om hur vi kan besegra Bashar Al-Assad. Jag skall sedan be alla människor sprida den ide till alla flyktingar och människor som dom kommer att möta på vägen, till slut så kommer alla människor få reda på detta och allting har gått enligt min plan. Jag skall sedan samla så mycket människor jag kan hitta och sedan åka tillbaka till Syrien och demonstrera för att vi skall få tillbaka våra hem och kunna leva där utan att vara rädda för våran överlevnad.
Han skall veta att även om jag har flytt ifrån mitt hem så finns jag där ute någonstans och konspirerar emot honom för att vi ska få tillbaka rättvisan i mitt land Syrien. Han vet inte vart eller när detta kommer att ske men en dag tro mig så kommer min plan gå i uppfyllelse




Konsekvenser: 

Det som kan hända är att Bashar Al-Assad väljer att göra något riktigt dumt utav sig vilket kan göra att andra länder som t.ex Iran väljer att gå emot Bashar beslut om hur han kommer styra landet. Han kanske väljer att blanda in militären som han sedan beordrar att anfalla de människor som bor i Syrien. Det som även kan hända är att människor som är på flykten väljer att demonstrera emot honom och samlas i stora folkmängder och väljer att gå emot honom.






Jämförelse:


En liknelse med denna nyheten är att i Kenya för några år sedan så var det somaliska soldater som anföll människor som levde i Kenya och dessa kenyaner var tvungna att fly för att överleva.





Länkar:
 http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-100-000-flyktingar-behover-ett-hem/
http://www.unhcr.se/se/stoed-oss/flyktingkriser/krisen-i-syrien.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inb%C3%B6rdeskriget

Förorenat vatten

Vad?
Det som har hänt är att i lördags så var det en anställd som jobbar på på Örebros resturang som ligger på vattentornet svampen. Den anställde ringde och berätta att avloppsvatten har läck ut ifrån en toalett i en resturang och runnit ut i dricksvattnet som ligger under restaurangen.



Östersund 2000


År 2000 var det en händelse som hände i Östersund som ingen kommer att glömma. Det som hände var att en bakterie vid namn Cryposporidium som härjade. Ingen visste om att det var en bakterie i vattnet som orsakade att alla blev väldigt magsjuka och fick lägga in sig i sjukhus.





http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18549363.ab

söndag 16 mars 2014

Svenska Klara Fina Gulleborg

Det är en man som bor på landsbygden med sin fru Kattrina och har nyligen fått ett barn. Mannen hade inte sett så mycket fram emot att ha ett barn men när det väl kom till jorden så fick han känslor som han aldrig trott han kunde få, han blev kär. Dom hade ingen aning om vad dom skulle ge för namn till den lilla flicka så dom bestämde sig för att fråga en människa som går förbi om ett namn till flickan och dom kommer ta det även om det är fult eller fint. Mannen stod med sitt barn i armen i dörröppningen och väntade tills någon skulle gå förbi, de bodde en liten bit utanför samhället så de kom knappt något folk. Mannen hade stått vid dörröppningen hela dagen och väntat men hans fru bad han att komma in för att det var kvällstid. Han sade att han såg något som skymta och där kom fram ett solsken från väster.
 Han gick fram mot solskenet och kom sedan tillbaka in till huset och sa att barnet skulle heta Klara Fina Gulleborg.






Beskriv hur det går till när föräldrarna ska välja namn åt sitt barn. 

Hur Jan och Kattrina får fram namnet till deras lilla dotter är att Jan såg ett solsken kom fram ur dom mörka molnen och gick sedan dit. Sedan kom han tillbaka och sade att deras dotter skulle heta Klara Fina Gulleborg och så blev det också. Jag tror att när Jan gick till solskenet så fick han någon uppenbarelse eller någon slags kontakt med gud för att om man kollar upp mot solen så står det inte direkt namnet inristat i solen, så därför tror jag att han fick någon slags kontakt med gud för det var ingen i närheten heller.

torsdag 13 mars 2014

Hur styrs Sverige?

Förklara skillnaden mellan riksdag och regering?

Skillnaden mellan riksdag och en regering är att i en riksdag så sitter det människor från olika parti och det parti som har fått mer än 4% utav folkets röster och det parti som har fått mest röster har också mest personer där som får vara med och rösta. I en regering är där olika statsministrar sitter och pratar om hur man kan förbättra Sverige och skickar sedan in frågor till riksdagen.


1. När har vi val till riksdagen?
Vi har valet till riksdagen på den 3:e söndagen i september.


2. vilka får rösta i riksdagsvalet?
Dom som får rösta är alla svenska medborgare som är 18 år och över.


3. Nämn fakta om riksmötet.
Första tisdagen i Oktober samlas riksdagen varje år till ett riksmöte. Riksmötet håller sedan på ända tills nästa riksmöte börjar, vilket är den första Oktober nästa år.


4. Vad gör talesmannen? 
Talesmannen ( Per Westerberg) är den som leder riksdagens arbete och tar fram olika handlingar. Talesmannen får även inte vara med och debatera eller rösta.



5. Varför har riksdagen 16 utskott?
Det finns 16 utskott eftersom att de bemöter tusentals frågor varje år och ett utskott kan inte ta hand om alla de tusen frågor, därför har de delat upp det i 16 olika kategorier.


6. Nämn några utskott.
2 utav dessa utskott inriktar sig på miljön och skolan.



7. Nämn något om kompromisserna i utskotten.
Det är inget parti som har en egen majoritet och därför måste man kompromissa med varandra.




8.  Förklara uttrycket: betänkande.
Betänkande är ett förslag kommer ifrån utskotten 


9. Hur många sitter i Sveriges riksdag?
Det sitter 349 personer som sitter i Sveriges riksdag.



10. Förklara uttrycket acklamation.

Det är när riksdagen tar ett beslut utan en omröstning.

11. Nämn fakta om voteringar. 





12. Vad gör statsministern?






13. Vad kallas statsministerns medarbetare?
Ministrar eller statsråd.


14. Vad gör ett departement? 







15. Ge exempel på departement. 






16. Vad innebär en monarki?
Monarki är när man har kung i sitt land, det finns två olika och det är republik (president) och monarki (kung).


17. Nämn fakta om kungens makt.
Kungen är som våran statschef och har ingen politisk makt. Det betyder att han inte få rösta eller säga om något parti är bättre än något annat.

18. Vilken är kungens viktigaste uppgift? 
Att representera Sverige som våran statschef.


onsdag 12 mars 2014

Bortbytingen

Sammanfattning

Det som händer i den är att i början så är det en trollkärring som är ute i skogen med hennes barn och tycker att det är det vackraste hon sett, men sedan ser hon en människofamilj med 1 barn som åker med hästar i skogen. Hon blev då nyfiken och kollade hur barnet såg ut, hästarna som dom red på började att stegra och sedan åka iväg, i samma sekund som hästarna stegrade så tappade bondfrun sitt barn.

Trollkärringen valde då att ta familjens bebis och lämna sitt barn eftersom att hon tyckte det var finare än sitt egna och kunde inte ta med sig båda barnen med sig.
Bonden såg att de inte var deras barn och ville lämna barnet i skogen men bondhustrun valde att ta med sig barnet hem och uppfostrade som sitt eget. Bonden ville få bort trollungen till högsta pris men bondhustrun gjorde allt för att skydda det. Efter några år fick bonden till slut nog och valde då att lämna sin hustru med trollungen och aldrig komma tillbaka.

När han går i skogen så träffar han en liten pojke och inser då att det är hans egna pojke som han förlorat. Pojken förklarade för sin pappa att trollkärringen behandlade honom likadant som bondhustrun behandlade trollungen, pojken förklarade även att trollkärringen släppte honom eftersom att bondhustrun släppte de hon tyckte var viktigaste i livet vilket var bonden.



Diskussionsfrågor

Varför valde bondhustrun att behålla trollungen?

Varför sprang hon tillbaka in i efter trollungen när huset brann?

Är alla barn verkligen lika mycket värda beroende vart man kommer ifrån?


måndag 10 mars 2014

Debattartikel

1.

A]Varför skriver han debattartikel just nu?

Han skriver det just nu för att Valborg kommer snart att vara och då kommer det att bli mycket alkohol.


B] Vad är förkortningen för UNF?

UNF står för ungdomens nykterhetsförbund.


C] Vad är grundproblemet till ungdomsfylleriet,enligt Damberg?

Grundproblemet till detta är att unga människor har för lite att göra. De väljer då att dra till stan för att köpa alkohol som dom kan köpa i vanliga affärer.

D] Hur skulle man kunna lösa det problemet,tycker han?

Han tycker att man skall komma åt den illegala alkoholförsäljningen som importerar in all alkohol i landet. Han tycker även att man skall ha en bra fritidsverksamhet som är drogfritt.

E] Vilka anda orsaker till ungdomsfylleriet räknar Damberg upp?

Han sade att det inte var bra att folköl fanns i ungefär varannan livsmedelsbutik i landet och var då väldigt lätt att få tag i. Han tycker även att man skall ha en bra fritidsverksamhet för unga människor som inte innehåller droger eller alkohol.


F] Vilka åtgärder måste till för att hävda ungdomsfylleriet,hävdar han?

De åtgärder som finns är att man skall bara sälja folköl på systembolaget efter som att ungdomar börjar med att dricka folkölen eftersom den är så lätt att få tag i. Sedan tycker han att man skall skaffa mera ungdomsaktiviteter för att sysselsätta ungdomarna på ett bra och ett drogfritt sätt.


G] varför kräver UNF att folkölet ska säljas på systembolaget?

De kräver att folkölet ska säljas på systembolaget eftersom de anser hur de är så alla ungdomar börjar att dricka eftersom folkölen är så lätt att få tag på.



2


A] Vilken tes driver Robert Damberg i sin artikel?

Hans tes (åsikt) som han använder i artikeln är ungdomsfylleri.


B] Var i artikeln presenterar han sin tes för första gången?

Det är under första meningen som han presentera sin tes för första gången.


C] Skriv ner ett sakargument som Damberg använder. 

Ett sakargument som Damberg använder är att ungdomar köper folköl i vanliga livsmedelsbutiker.


D] Vilka källor hänvisar han till artikeln?



E] Skriv ner en uppmaning som han använder?















torsdag 6 mars 2014

Vad händer i Ukraina Veckans nyhet v.10

Bakgrund
Det som har hänt denna vecka är att det har varit mycket snack hur det går mellan Ryssland och Ukraina. Det började med att Ukrainas president Viktor Janukovytj fick väldigt mycket hat utav folket och de började att protestera i centrum och sköt även människor. De valde då att Viktor Janukovytj var tvungen att avstå som president, det är här Ryssland kommer in i bilden.
 Rysslands nuvarande president Vladimir Putin och Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj var lite vänner med varandra för att Viktor sade först att han var för EU och skulle gå med där men sedan tyckte Viktor att det var en bra ide att ta Rysslands sida. Ukrainas folk blev då så arga att dom började demonstrera mot Viktor Janukovytj och till slut fick han hoppa av som president för de började att hota Viktors Janukovytj familj.

 Det finns en flod som går igenom hela Ukraina och den heter Dnieper. På den högra sidan utav floden så finns det väldigt många ryssar som bor där och de pratar även ryska på den delen utav ön, på den andra delen utav ön så är det ukrainska som bor där fast det är inte alls så mycket människor som det finns på den östra delen utav floden.
Nu i helgen valde Ryssland att skicka över 10 tusen militär soldater som skulle inta ön Krim. Ryssland hade hyrt militärbasen i Krim utav Ukraina och hade fått militärbasen till år 2017 men sedan hade Janukovytj höjt hyran upp till 2040. Ryssland intog då Krim för att de ansåg att det var deras eftersom de hade hyrt militärbasen utav Ukraina. Ryssland intog då Krim och spärrade av en stor del utav staden där militärbasen låg i. De människorna som lever i staden har blivit oroliga för att de kan inte röra sig hur dom vill längre och känner sig inte säkra. 
Ryssland vill komma åt militärbasen Krim till högsta pris och det är inte det enda dom vill åt heller. Halvön Krim ligger precis vid döda havet som sedan leder ut till medelhavet där dom kan åka jätte lätt till flera olika länder. Ryssland är världens största land men de ligger också väldigt långt upp på jordklotet. De har då inget land som de lätta kan åka till för att ovanför ligger alla isarna och sedan vid Asien ligger alla länderna jämte varandra. 



                                            
                                 Här är en bild på Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj. 



Här är en bild på Rysslands nuvarande president Vladimir Putin.



Egen åsikt

Jag har aldrig tyckt krig är någonting som är bra och som kan lösa någonting utan att det bara ger oss förstörelse och fördärvande. Vi i skolan har lärt oss om att man nu har bråkat med någon eller inte är vän med den så skall man försöka att sätta sig ner och prata ut med personen om vad som har hänt och jag tycker att Ukraina och Ryssland kunde sätta sig ner och prata med varandra om det istället för att Ryssland bara ska skicka över sina militärsoldater. Om dom nu "bråkar" eller inte är vänner så hjälper det inte att Ryssland åker till ett 
annat land och bara kommer och tror det är deras mark, jo visst de hade fått hyrt ut marken till år 2017 först men sedan förhöjt till 2040 men det är ändå Ukrainas mark. Det som kommer att kunna hända är ju att Ryssland väljer att inte ta bort sina militärer ifrån Krim vilket kan leda till att man kan får kalla andra länder, vilket kan leda till ett nytt krig. Sverige hade skickat över några pansarvagnar och stridsplan till Gotland för att visa att dom är emot Rysslands beslut och deras handlingar.

Jag tycker att Ryssland om något land inte ska försöka ta över andras mark i världen. Jag tycker detta eftersom de är redan de största landet i hela världen och det går igenom Europa ända bort till kanten utav Asien. Jag anser att de inte behöver ha någon mer mark. Ifall Ryssland skulle börja att kriga mot andra länder eftersom att de känner sig "hotade" utav vi andras länder tankar och åsikter om det så tror jag att de länder Ryssland går mot i har så stor chans för att Ryssland har är känt för bl.a. ha mycket kärnvapen. Men jag tror att om vi länder går ihop och går emot Ryssland så kommer dom att till slut ge sig eftersom att det är så många länder som gått emot dom. Jag tycker även att de var väldigt bra gjort ifrån oss svenskar. Det var bra för att vi vet att vi är helt chanslösa mot ryssarna ifall det skulle bli något krig men vi tog några plan och pansarvagnar och skickade dom till Gotland och visade att vi var emot deras handlingar. Detta som vi gjort kan även få andra länder som inte har någon chans mot ryssarna att visa att de också är emot Rysslands beslut vilket sedan kan göra att de blir så många länder till slut att Ryssland måste skicka tillbaka sin trupper ifrån Krim.






Källa: http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/live/1/

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ukraina-ryssland-tar-kontroll-over-krim-ukraina-mobiliserar_8999032.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ukrainas-president-avsatt_3299174.svd

http://www.expressen.se/nyheter/ryssland-tar-kontroll-over-krim-halvon/

onsdag 5 mars 2014

Talesätt,liknelse och uttryck

A

1. Att vara ute och cykla?
















Man menar att man missuppfattar någonting och det kan till och med bli roligt.






2. Att vara ute på hal is?

Med att vara ute på hal is så menar man att en person eller flera försöker berätta något men har helt fel av det man försöker säga.




3. Att slå huvudet på spiken?

Man menar att t.ex. Besmir frågar mig en fråga och jag kan svaret direkt och är helt säker på vad jag svarar.




4. Att dansa efter någons pipa?

Att man bara lyssnar och gör vad en människa säger. Som t.ex att Markus säger till mig att göra si och så och jag bara gör det som han begär.



5. Att dra sitt strå till stacken?

Om man t.ex är en byggfirma så måste alla göra sin egna del för att bidra i gruppen som dom är i.



6. Att må som en prins?

Att må som en prins menas med att man är jätte glad och lycklig som en prins.




7. Att hålla god min?

Att man ska hålla sin min menas med att jag inte ska visa min olycka för andra människor och inte visa min svaghet.



8. Att vända kappan efter vinden? 

Att vända kappan efter vinden menar man att man anpassar sig efter någonting som t.ex ha på sig kläder efter väder.



9. Att spara på krutet?

Att man ska spara på krutet menas med att man skall spara på sin kraft och energi till den sista stöten. Som t.ex i ett marathon så skall du helst spara din krafter till slutet för att sedan kunna köra allt du kan.



10. Att sopa något under mattan?


Att man försöker att gömma under någonting hela tiden. Som t.ex att man lägger all skit under din säng och tro att ingen kommer att märka det.

B

1.  Man ska inte kasta sten i ett glashus?

Om två personer har gjort något dumt hyss så försöker man att skylla av sig på den andra personen även fast man gjort lika mycket.



2.  Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken?

 Man menar med att allting kan hända under tiden. Som t.ex att om man ligger under i en fotbolls match med 10-0 så kan fortfarande laget återta matchen och vinna.




3. Man ska inte gå över ån efter vatten?

Man ska inte krångla till utan man ska försöka fixa det så lätt som möjligt.



4. Skrattar bäst som skrattar sist?

Om t.ex jonte skrattar åt mig för att jag har förlorat min stortå så vet man aldrig vad för dåliga saker som kan hända med honom senare i livet och det kommer jag kanske kunna skratta till.



5. Tomma tunnor skramlar mest?

Den personen som oftast inte är så bra på allting och försöker skryta med så mycket är oftast inte så bra som den tror.



6. Man ska inte dra alla över en skam?

Ett exempel som man kan använda på "man ska inte dra alla över en kam" är t.ex om en i mitt "gäng" håller på med droger och alkohol så betyder inte det att jag och de andra i mitt gäng gör det.



7. Äpplet faller inte långt från päronträdet?

Om jag t.ex härmar min pappa om vad han gör och gör som han säger när han säger till mig, eller är väldigt lika varandra i sättet så kan man säga att "äpplet faller inte långt ifrån päronträdet".



8. Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv i den


Det kan vara om jag planerar en massa dåliga planer för många utav mina vänner så kan det vara en stor risk att jag själv kommer hamna dåligt.



C

"Inte precis tappad bakom en vagn" Det menas med att man är smart eller intelligent, att man har en bra uppfattnings förmåga och att man har alla hästar hemma.

"Han föddes inte i farstun heller" Det menas med att man inte är smart,intelligent och till och med småkorkad utav sig.

"Ändå lekte inte livet direkt" Det menas med att det inte är en dans på röda rosor, livet är inte topnotch,bäst eller lättast för stunden.

"Hamnade hans familj i riktigt blåsväder"


"Blev blåst på konfekten"


"Som drog dit pepparn växte"


"Stod på bar backe"


"Tvingades suga på ramarna"


"Sålt smöret och tappat pengarna"


"Tog skeden i vacker hand och gav svar på tal"




























































Vatten & avlopp

rent vatten, kommunalt vatten,brunnar, grundvatten, vattendrag, sila vatten genom sand, desinfektionsmedel, hårt och mjukt vatten, mjukt vatten kan man se t.ex när man duschar och de börjar löddra, surt vatten, avgas rening, dagvatten,dagvattenbrunnar,


Avlopp

Vattenlås, de stannar alltid kvar liten vatten i vattenlås  avloppsreningsverk,reningsverk, tar bort fosfor och kväve i vattenbassänger i reningsverk, man rena inte avloppsvatten förut,  örontoppsar är de värsta man kan slänga i toaletter,

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kloaker

sjövatten,dricksvatten,  Sjövatten kommer in genom 2 rör som ligger 150 meter ut i sjön, flockningskamrarna, man vill fånga ihop skiten för att fånga det lättare, man använder aluminiumsulfat för att fånga in skiten, fällningsbassänger, sandbädd där vatten rinner igenom,  långsamfilter är där vatten kommer från snabbfilter där man häller i kalk för att höja PH-vädret och att mikroorgansimer äter upp farliga bakterier, 



Avloppstunnel, Man kan inte rena medicin och de går sedan till fiskarna i havet, sandfånget,slambassänger,sedimentering, gallerfång,slambehandling,


Bakterier

Aeroba- Aeroba bakterier är bakterier som kan "jobba" fast de behöver syre.

Aneroba- Aneroba bakterier är bakterier som kan "jobba" utan att använda sig utav syre.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Avloppsrenings olika faser.

1. Mekanisk rening

2. Biologisk rening

3. Kemisk rening

4. Kväverening
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vattenrenings olika faser.

1. Desinfektion.

2. P-H justering.

3. Filtrering.

4. Kemisk rening.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






tisdag 4 mars 2014

Konstruktioner

Hur stor belastning klarar en konstruktion?
Det beror på materialet,tjockleken samt form kondition (rost,korrosin,röta)  
Hur man väljer att konstruerar med aktuellt material. 

Vilka yttre påfrestningar klarar en konstruktion?
Beror på: Vind,nederbörd,belastning av fordon och vibrationer


Valvbro
Bågbro
Fackverksbro
hängbro







Full monty meningar

1.  I was broswing in a shoppingcenter.


2. The main character in the movie dropped his only quid in the water unde the girder.


3. The lads dafted off their kits infront of the lassies.


4. They lost their pride when they got soaked in rumors.


5. When Gaz stood outside Mandy's house he got sole custody and stood there like he were numb because he wanted joint custody.


6. He went to court to get on the dole , but instead the judge started to talking about Gaz nicking cars.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.



14.



15.



16.



17.



18.



19.


20.