måndag 25 november 2013

Hur fungerar hörapparater?

Vad är en hörapparat?


De första elektriska hörapparaterna kom på 1900 talet, dom var så små att man kunde ha dom i sin handväska. Men redan på 1600 talet fanns en sorts hörapparat, dom var gjorda av järnplåt, trä, snäckskal eller djurhorn. Förr i tiden ville man inte berätta att man hade nedsatt hörsel, eftersom man tyckte det var pinsamt. Vissa hörlurar doldes i solfjädrar, andra byggdes in i promenadkäppar. En del hörlurar kamouflerades så att de såg ut som diamantförsedda juveler.



En Hörapparat består av en mikrofon som är kopplad till en talomvandlare, som sen överför ljudvibrationerna till elektriska signaler, och går in i skallbenet där en inopererad mottagare ligger. Via denna anslutna elektrod, vilket är insatt i innerörat, som sedan stimulerar hörselnerven och hjärnan uppfattar ljud.







Länkar:











Olika produkter som finns.


En produkt som har med hörapparater och göra är en så kallad “stolslinga”.  En stolslinga är en platt kudde som har en lite slinga som är kopplat till en TV och kudden. Man kan ha väldigt lågt ljud på sin TV, men när man sätter sig på kudden så kopplas ljud från TV till hörapparaten och då kan man höra jätte högt medans dom andra människorna runt omkring knappt hör någonting.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar