tisdag 26 februari 2013

en obekväm sanning del 3

shelf is= Det var ett område i Antarktisk som smälte på 35 dagar men forskare trodde att det skulle ta 100 år.

Landis havsis= Landis och havsis är inte samma sak för när havsisen smälter så blir det inte mera vatten men när landisen smälter så kommer det mera vatten för landisens is har lagrats på land i flera år och då tar det upp mera yta när den smälter.

Grönland 6meter= Om Grönland skulle smälta så skulle jordens havsnivå att höja till 6 meter och då skulle massa människor få fly från deras hem och massa människor skulle säkert dö.

folkmängden ökar 9 miljader=  När Al Gore var liten så fanns det bara 2 miljader människor i världen men nu 50 år senare finns det 7 miljader och han tror att när han blir gammal så kommer det finnas 9 miljader människor i världen.


kokta grodan= Det var en groda som hoppade i kokande vatten och reagerade jätte mycket och hoppade ut men sen så var den i svalt vatten och då höjde dom värmen långsamt och då reagerade den inte. Det man vill med filmen är att om man höjer värmen långsamt så blir man van vid den men om all värmen kommer på en gång så blir det som en chock.


fredag 15 februari 2013

bokuppgift v7


      BOKUPPGIFT VECKA 7


Just nu så är jag på sidan 139 och det som har hänt är att Idas mamma har börjat att ligga i sin säng hela dagarna och Sandor blev bjuden till Walles fest och då hade Sandor tagit en tequeila flaska av sin pappa i hemlighet och på festen så blev han kallad för tequila kungen. När alla hade gått iväg så släckte Sandor ljuset i rummet och började hångla med en tjej som hette Lotta och då så kom Babak in och tände ljuset.




EGNA TANKAR

Jag tycker för det första att Sandor gjorde fel att han tog alkohål från sin pappa för han frågade inte han om han fick ta den eller inte. Men jag tycker även att det var fel att han gick på festen för han är inte är inte 18 och om man är under 18 år så får man inte dricka. Men jag tycker även att det var bra för då vet han hur det känns och han kanske inte gillar det och då kanske han inte kommer att vara full någon gång igen.

onsdag 13 februari 2013

vad kommer hända med människorna?


                                  VAD KOMMER HÄNDA MED MÄNNISKORNA?




Växthuseffen

1. Detta är ett problem för jorden för att vi släpper ut mycket koldioxid och vi gör så jorden inte mår bra. om vi fortsätter att släppa ut så här mycket gaser som vi gör så kommer jordens grader att stiga ganska mycket och så kommer våran atmosfär att bli tjockare och så kommer solstrålarna att kanske inte komma ut i rymden.



2.problemet har uppstått för att vi har börjat att använda mycket mera bensin och massa mera koldioxid. som att vi åker jätte mycket flygplan och använder massa köttindustrier som är 1/3 av all världens växthusgaser.



3. det som kommer att hända är att värmen kommer att värmas med många grader och vi kommer att förstöra våran jord. och om vi inte gör någonting så kommer våran atmosfär att bli större och så kommer vi inte släppa ut UV ljusen i rymden.



4. Jag har kommit i kontakt med detta för att jag lever på jorden och när jag åker t.ex flygplan eller åker bil så släpper jag ut koldioxid och bensin och då så värmer vi upp jordens atmosfär och då kan jordens tempraturer att bli högre.



5. Olika problem som man kan lösa detta på är att vi kan minska med att åka flygplan, att vi kan köpa mera el-bilar och använda dom och att vi inte ska äta lika mycket nötkött för 1/3 av all jordens växthusgaser är på grund ut av att kossorna släpper ut metangas när dom fiser, för kossornas fisar är farliga för våran atmosfär och gör så att den bli tjockare och att jorden blir varmare.



6. Jag har argumenterat med Emmie och hon tycker att man ska minska med att äta nötkött för det är farligt för jorden.

                                 
                                       Vad kommer hända med människorna?  

Koldioxid är ett problem för jordens atmosfär för vi använder ständigt med koldioxid och då värmer vi upp jordens atmosfär. När vi använder för mycket koldioxid så blir jorden väldigt varm och då så kan isen smälta.    

    Växthusefften är ett problem för jorden för att vi värmer upp jordens atmosfär och när vi använder koldioxid och bensin som t.ex när vi kör bil eller åker flygplan. När vi använder domma sakerna så värms jordens atmosfär och då blir atmosfären tätare och då kommer jorden att värmas upp. Forskarna har kommit fram till att om vi fortsätter att släppa ut så här mycket koldioxid så kommer jordens grader att värmas med 2-6 grader tills 2100.

Problem till att vi har ökat så med mycket koldioxid är att vi har börjat att använda mera koldioxid och bensin. Saker som har gjort att vi har släppt 1/3 av all världens växthusgaser är att när kossorna äter deras foder så blir fodret till metangas och det är väldigt farligt gas för den är varm och då åker den upp till våran atmosfär och då värms våran jord upp. Ett annat problem som hände var att det var ett oljeutsläpp utanför Usa och det var massa fiskar som var tvungna att fly, men det var samtidigt bra att det hände för att om oljan inte hade kommit i havet så hade ändå det kommit senare när fiskarna hade fiskat med sina båtar.

Det som kommer att hända med jorden är att vid nordpolen så kommer isen smälta och det kommer bli översvämningar och vi kommer förmodligen att flytta härifrån. Det kommer även bli mera torka än vad det redan är vid ekvatorn. Det som även kommer att hända är att värmen kommer att stiga med 2-6 grader.

Jag har kommit i kontakt med detta för när jag åker i bilar och använder andra saker som släpper ut koldioxid så värms jordens atmosfär upp och därför har jag kommit kontakt med detta.

Saker som man kan förminska koldioxid utsläppen är livsmedelsindustrierna. Livsmedelsindustrierna har släppt ut 1/3 ut av jordens koldioxid utsläpp. Flygplan är också ett problem för dom åker väldigt långt och släpper ut väldigt mycket koldioxid.

tisdag 12 februari 2013

En obekväm sanning del 2

Vi har nu sett den andra delen utav filmen och i denna delen så pratade dom att det kan bli en ny istid och mera stormar. En sak som vi har i världen är landis och sjöis. När sjöisen smälter så kommer det inte extra vatten i havet för att atomerna sitter i ett hexacon och när isen smälter blir den bara mindre och mindre så att vattnet kan sen fylla hexaconens plats. Men när landis smälter då kommer det extra vatten i haven. Det är isen i Arktis och i Nordpolen som är landis och om vi släpper ut mera koldioxid så värms våran jord upp och då så kommer havsisen att smälta och då blir det mera

Förut så när man jobbade i gruvor så brukade man ta med kanariefåglar till gruvorna. Man hade kanariefåglarna för dom sjöng hela tiden men sen när dom hade slutat sjunga så betydde det att dom  hade dött utav en farlig gas. Då visste gruvarbetarna att dom var tvungna att gå ut ur grottorna för att det fanns en farlig gas där inne.

Om golfströmmen slutar fungera så kommer europa att bli väldigt kallt för att golfströmmen ger så att europa får varm vatten på sommrarna och om inte vi får vattnet av golfströmmen så kan det bli att vi får flytta ifrån europa för att det kommer vara för kallt.

Moskitogränsen behöver fuktighet för att lägga sina ägg och om vi använder för mycket för mycket koldioxid så värmer vi upp jorden och om vi värmer upp den för mycket så blir det inte fuktigt och då kan inte myggorna lägga sina ägg och då får dom flytta.

Erosion


vad är Erosion?

Erosion är vind och vatten som förändrar samhället genom att den slipar bort en del av jordens markyta när den kommer med havet och då är det så stark kraft att den tar en del av mark med sig ner till havet.Men den tar med sig massa slam och sand som blir en ny markyta.

istid

förra gången vi hade istid i Sverige var för 115000 år sedan men den slutade inte förrän 11500 år sedan.   den istiden som vi hade i Sverige hette Weichselistiden. vi hade istid för när jorden snurrar runt solen så åker den inte exakt runt utan att den ovalt också och när den är längst bort så kan det bli en ny istid.

hur stor del av Europa var täckt av is? det var ungefär 1/2 av Europa var täckt utav is.

varför har vi inte istid nu?
vi har inte istid nu för att när jorden snurrar runt solen så snurrar den inte helt runt utan även lite ovalt och när vi kommer längre ifrån solen så blir det kallare och då kan det bli en istid.

varför dog mammutarna?
mammutarna dog för att dom var vana vid att leva vid kylan men när istiden började att ta slut så började det att bli varmare och varmare och då kunde dom inte att leva längre för att det var för varmt för att leva.

fredag 8 februari 2013

Nu på lektionen har vi fått ett uppdrag att vi ska ha hittat en artikel om vad som har hänt i boken.


Det som har hänt i boken är att Sandor och Ida har sagt att dom har ljugit och dom har börjat att skriva med varanndra. Sandor har tagit en teuqila flaska av sin pappa och han ska dricka den samtidigt när han pratar med Ida

jag har valt denna artikeln för dom träffades på nätet och dom bryr sig inte så mycket om deras utseenden. HÄR ÄR LÄNKEN http://hd.se/mer/2010/06/04/finns-den-ratte/
 

nyhet v.6


Detta är en bild ifrån Sveriges radio. Det är en bild från en mordplats Landskrona. det som hände var att en broder hade mördat sin stora syster som var 19 år. Systern hade blivit misshandlad innan hon hade blivit dödad och så hade hon 107 knivhugg. Skälet till att systern blev dödad av sin broder var att brodern tyckte att systern hade skämt ut sig så mycket när hon hade flytt ifrån där hon hade blivit bortgift.



                                                               EGNA ÅSIKTER  


Jag tycker att detta var synd för att man ska inte behövas bli bortgift om man inte vill och det var fel utav brodern att döda sin syster för det. om han skämdes så mycket för sin syster kunde han hellre ha sagt det till henne och kanske inte ha kontakt med henne istället för att döda henne. Jag tycker också att det var överdrivet att hugga henne 107 gånger med en kniv.

Ekvations test 1

Variabel är ett sätt som man använder till matte och med matte sättet variabel så använder man bokstäver som t.ex t,d,y t.ex

4.y=28
 y=7

 Ett uttryck är att man använder bokstäver istället för att använda siffror och man kan få fram vad själva svaret är.

4.y=28
 y=7


Ekvation. En ekvation är att det ska vara lika mycket på båda sidorna och det kallas likamedstecknet och man ska ta reda på vad det hemliga talet är.

t.ex 8x-5=40 till ekvationen

En obekväm sanningen DEL 1





EN OBEKVÄM SANNING Allt har suttit ihop! (alla världsdelar)

Global uppvärmning = det är att hela jorden värms upp.

växthuseffekten = växthuseffekten gör så att atmosfären blir tätare och då värms jorden upp och isen smälter.

"växthusgasligan" = "växthusgasligan" är elaka, de håller kvar solstrålarna på jorden ----> varmare koldioxid CO2 i atmosfären ökar. Varför? Det ökar för när det är sommar i norra delen av världen så tar våra växer in koldioxiden men när det är sommar i södra delen av världen kan den inte ta in lika mycket koldioxid för det finns inte lika mycket växer.

CO2-nivån går upp och ner på ett år. Förklara varför. "jorden andas" sommar/vinter

norra halvklotet mest vegetation (fotosyntes) = den norra delen har mera växter än den södra delen av världen.

Himalaya - drickvatten till 40% av jordens befolkning. Nu smälter isen!
Dom 40% kommer att lida vattenbrist

650 000 år - 7 istider

CO2 och temperaturen. Diagrammen ser likadana ut - hänger ihop. Varför?
När värmen stiger så stiger koldioxiden också.





Egna åsikter

jag tycker att denna filmen vi kollade på var bra för vi visar hur vi kan förbättra världen.






tisdag 5 februari 2013

väderprognos NO


Väderprognos 


Detta är en väderprognos som man brukar kunna se på en tv. väderprognoser är till för att man ska kunna veta vad det ska bli för väder. det ska bli soligt upp mot norrland och lite snö blandat regn med. dom blåa och röda strecken är varm och kall luft. det kommer att vara varmt  samtidigt som det kommer att regna. det är varning för halka i svealand. det är minus grader mot stockholm och lite snö.















fredag 1 februari 2013

bokuppgift v.5

just nu i boken så är jag på sidan 81 och det som har hänt är att Valle hade kommit fram till Sandor och frågade honom om han kanske skulle vilja börja i fotboll men Sandor ville inte det för han vill bara satsa på balletten. Sandors pappa var väldigt arg och besviken på Sandor för att han hade skrivit med Ida och Sandors pappa trodde att det kunde vara en kille som Sandor hade skrivit med.


                                                 från titanic "My heart will go on"


                                                                  

jag valde denna sången för att jag tycker att denna låten passar till Sandor & Ida för det är likadant som i titanic att dom börjar lite försiktig men sen så börjar dom träffa varanndra och blir vänner.

förklara bilden


detta är en bild som vi jobbat med och det handlar om regn. regn är nederbörd fast flyttande form och det börjar regna när lufttrycket på sjunker. det har förmodligen varit väldigt bra väder några dagar innan det började regna för om det regnar mycket så brukar det vara att det har varit fint väder några dagar innan. för att det ska kunna regna så behövs det vattenånga, avskylning och kondesation. när vattendroppen faller från molnet så är det först en iskristall men sen när den faller ner så faller den så snabbt att iskristallen smälter och blir till en vattendroppe.

NO VÄDERORD