fredag 23 januari 2015

Finns det DNA i kiwi?

Hypotes: Jag tror att man kommer att se DNAt ifrån kiwi eftersom att det finns DNA i allt levande och kiwi kommer ifrån en ett träd vilket är levande.


Kemikalier: De kemimalier som vi har använt är kiwi, iskallt T-sprit,koksalt & diskmedel.


Material:
100 ml bägare,tratt,filtreringspapper,mätglas,glasstav,sked, 50 ml vatten, 250 ml bägare, 400 ml bägare & 125 ml bägare.

Metod: Mosa först en bit kiwi i en bägare, späd sedan ut 5 ml diskmedel med 50 ml vatten. Blanda sedan ihop fruktmoset med det utspädda diskmedlet och lägg till en nypa salt och blanda väl. Försök att hålla bägaren kall genom att lägga den i ett vattenbad eller is/snö. Gör i ordning ett filtrerpapper och ställ i en bägare, häll fruktmoset sedan i tratten och filtrera. Mät hur stor del du har filtrerat och tillsätt sedan lika stor mängd T-sprit (etanol). Försök att få upp DNA med en glassticka försiktigt så att DNAt inte går sönder.

Utförande: Vi började med att vi läste igenom vilka ordningar vi skulle genomföra uppgiften och vi började med att skära ut en liten bit kiwi som vi sedan mosade så mycket som vi kunde och lade det sedan i en 100 ml bägare. Sedan hällde vi 5 ml diskmedel och 50 ml vatten som vi hällde i en annan
bägare vid sedan av.







Sedan blandade vi ihop de utspädda diskmedlet med vattnet ihop med den mosade kiwin, vi blandade även i salt i bägaren och rörde om med försiktigt.

























Sedan så hämtade vi ett filtreringspapper som vi skulle använda när vi filtrerade blandningen utav kiwin,diskmedlet,saltet och vattnet. Det tog en lite stund för att det skulle filtreras igenom men det vara bara för att få bort alla fruktbitar. Vi lät det filtreras så de nådde 25 ml tecknet.


Vi skulle även hålla det kallt så gick ut och plockade snö som vi lade bägaren i men det är svårt att se på bilden.





















När det väl hade nått upp till 25 ml utav det filtrerade kiwi blandningen så hällde vi i lika mycket T-sprit för att det skulle bli jämlikt.

Efter att vi hällde i T-spriten med blandningen så började vi försiktigt och väldigt långsamt att blanda eftersom att de skulle föras tillsammans med varandra.















Som man kan se på denna bilden är det som ett svag bubbligt täcke som ligger uppe vid kanten utav blandningen och de "bubbliga" är DNAt ifrån kiwin.



























Här har vi en bättre bild underifrån hur de såg ut med DNAt. Här kan vi klart och tydligt se att det finns massa små bubblor och det är dessa bubblorna som är DNAt ifrån kiwin.















Resultat:  Resultatet blev som jag trodde enligt min hypotes vilket var att det fanns DNA i kiwi eftersom de kommer ifrån en levande växt, dock var de lite svårt att få upp cellkärnorna med glasstaven.

Slutsats: Slutsatsen är att det finns DNA i en kiwi. Jag tycker att allting som vi gjorde blev bra och vi fick det resultatet som skulle bli vilket är det viktiga. Dock så jag trodde inte först att det fanns DNA i en kiwi eftersom att när den blev plockad från trädet trodde jag bröt kontakten med de levande trädet och tappade då sitt DNA, men samtidigt så kan det vara att under tiden som den fast satt i träden så bildade den egna DNA genom trädet och hade då egna när den också lämnade trädet.


Felkällor: Vi gjorde inget fel eftersom vi fick de resultatet man skulle få men om man ska vara kritisk så råkade vi hälla T-spriten rätt i bägaren när man egentligen skulle hälla den försiktigt längs kanten.



Labbkompisar: Felix & Alva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar