onsdag 17 december 2014

Bild utvärdering


  • När vi fick reda på att vi skulle få välja ett eget arbete att göra resten utav terminen så tänke vi som spelade in en film för 2 år sedan att vi direkt skulle vi vilja göra en fortsättning. Jag skrev då hela manuset själv eftersom att jag hade skrivit manuset till den första filmen och tyckte att jag skulle skriva manuset till denna filmen, samtidigt som jag skrev manuset bjöd vi in några killar ifrån klassen som skulle vara med och hjälpa Peter emot mobbarna i filmen eftersom att det skulle bli en längre och roligare film.  Den förra filmen handlade om mobbning och visade vad resultat för vad som kan hända när människor mobbas men denna filmen skulle handla om Peters hämnd. Som vi får reda på i slutet slutar det ju med att alla dör förutom en enda person, budskapet med denna filmen är att varken mobbning eller hämnd löser någonting eftersom att det bara kommer att gå runt i en cirkel och aldrig sluta.

  • När jag fixade ihop manuset och sedan fått med killarna i filmen så lånade vi Sabis ipad för att spela. Grabbarna i gänget var faktiskt väldigt oseriösa utav sig och jag fick skälla lite ibland vilket kunde gjort på annat sätt men samtidigt var det bra eftersom de tog de mer seriöst då.  Jag har faktiskt gjort mycket mer i denna filmen än vad jag någonsin kunde tänka mig, jag trodde först att jag bara skulle skriva manuset och vara med i någon scen men så blev det verkligen inte. Jag har skrivit manus,varit med i film, fixat rekvisita dels bakdansare, sedan har jag filmat och till sist har jag redigerat flertalls timmar hemma. Det som har varit det jobbigaste med detta är absolut redigeringen. Jag har suttit i flera timmar och har redigerat och omriderat hela filmen eftersom jag delvis fick lägga till massa ljud ifrån internet men även också ljuset på filmen, har fått jobba väldigt mycket konturer i vissa scener och speciellt i flaschbacken.

  • Jag skulle vilja säga att jag är absolut väldigt stolt över mitt arbete eftersom jag har gjort mer än vad jag kunnat göra och prioreterat denna uppgiften mer än någon annan skoluppgift jag har haft dels eftersom jag tycker det var roligt med denna filmen men även för jag vill kunna få ett bättre betyg, vill även intyga att det var jätte kul att spela in en fortsättning då vi nu är lite mer proffisionella och kan hantera t.ex kameror lite mera. Jag har blivit jätte stolt över hur resultatet har blivit och tror inte det kunde blivit bättre








fredag 12 december 2014

Axelmakternas uppgång och fall

September 1938 det var när Österrike och Tyskland slog ihop med varandra, kallas även för Münchenöverenskommelsen.

April 1940 var det operation Weserbürg som var mellan 9-15 april.

Juni 1940 var det slaget om Frankrike som varade mellan 25 maj-10 Juni.

Augusti 1940 var det slaget om Storbritannien, det varade mellan 10 juli- 31 oktober.

Juni 1941 22 juni var operation Barbarossa då miljoner skadades, överenskommelsen med Sovjetunionen var över och Tyskland anföll dom.

December 1941 var då japanerna attackerade emot Pearl Harbor.

Juni 1942 6:e var slaget vid Midway

Oktober 1942 var slaget vid El-Alamein

Nov.42--febr.43 Slaget om Stalingrad.

Juni 1944 var landstigningen utav Normandie, även kallad för "dagen D", kriget startade 6:e juni.

Maj 1945 var segerdagen, andra världskriget hade äntligen slutat.

Augusti 1945 var när man släppte atombomberna över Hiroshima & Nagasaki.


tisdag 9 december 2014

Elvis Presley

Elvis Presley was born 1935 in Missisippi and died in Memphis Tennessee 1977, he was 42 years old. Elvis mother was expecting twins but Elvis brother died at birth. Elvis family was very religious and used to sing at church. When Elvis was 18 year he worked as a truck driver and educated himself as a electrician. He used to drive by the " Memphis recording service" daily and one day they had auditions for the record 4$.

måndag 8 december 2014

Pojken i randig pyjamas

Vad tycker du om bokens titel? Vad får man reda på? Blir man lockad? Hur ser den ut? Passar den till omslagsillustrationen?
Bokens titel är "Pojken i randig pyjamas" och det är en bild på en sliten och smutsig pyjamas. Jag tycker personligen inte att detta är en lockande rubrik & när jag inte hade läst den så trodde jag att det var en barnbok eftersom att den just hette pojken i randig pyjamas och förknippade det med någon som är liten. Dock måste jag då säga att den passar väldigt bra till omslagsillustrationen eftersom att pyjamasen representerade människorna i koncentrationslägren och man fick en väldigt klar och tydlig bild på hur människorna hade det även fast det bara var en film.

Hitta på en ny titel till boken. Tala också om varför du har valt den titeln. 
Jag tycker att "andra sidan stängslet" var en bra ny rubrik som man skulle kunna använda till denna boken. I boken så får man följa pojken Shmuel som lever i ett koncentrationsläger, han är instängd bakom massa stängsel fullproppat med vakter och har inte någon chans att fly. Valde denna rubriken eftersom att man skulle få se mera ifrån Shmuels perspektiv om hur han har det i koncentrationslägret.

Beskriv en viktig plats i boken.
En viktig plats i boken enligt min åsikt är definitivt stängslet. Även fast det lilla stängslet kanske är 2 cm så är pojkarna så himla långt ifrån varandra även fast dom är så nära. De lever 2 stycken helt olika  världar, Shmuel lever i en värld där han sliter varenda dag för att överleva bara för att han är en jude, han får även knappt mat & vatten för att klara dagen. Medan Bruno lever i en värld där han tycker det blir jobbigt för honom när han inte är med sina 3 vänner. Bruno har ingen aning att sådant Shmuel blir utsatt för ens finns eftersom att han lever i ett sådan fint hus och har en rik familj. Så därför tycker jag att stängslet är viktigt eftersom att de visar hur långt ifrån dom är varandra även fast de står mitt emot varandra.

Vilken person i boken skulle du helst vilja vara? Motivera ditt val.
Om jag fick välja vem jag skulle vara i boken så skulle jag välja att vara pappan. Jag hade valt pappan eftersom att i boken så får vi veta att han är någon sorts högre chef och att han är sträng m.m. Men han är en väldig hög chef med mycket makt och det skulle vara intressant att veta vad för del han hade med Tyskland under andra världskriget. Skulle även vara kul att få veta vad han har för någonting i "hans rum" i huset som ingen får gå in i förutom han själv.


Vem i boken skulle du vilja ha som vän? varför?
Jag tror faktiskt att jag skulle vilja ha Gretel som vän. Jag skulle vilja ha henne som vän eftersom att hon verkar vara väldigt klar om vad hon tycker och tänker vilket är bra enligt min åsikt men jag hade även försökt att få ner henne lite på jorden med att visa att jag tycker att hon är väldigt kaxig mot t.ex sin lillebror när deras föräldrar inte ser.


Hade berättelsen blivit annorlunda om det hade varit någon annan som berättat det som  hände? På vilket sätt i så fall?
Ja jag tror att berättelsen hade blivit annorlunda men det beror på vem som berättar. Om vi säger att det hade berättats i tredje person igen så hade boken nog inte förändrats men om vi säger att det var Gretel som berättade så tror jag att boken hade varit lite mer revolutionerande som t.ex när hon väljer att slänga bort hennes dockor för att byta ut mot planscher på Hitler.

Om vi säger att det var mamman som berättade så tror jag också att boken hade ändrats rätt så mycket. Mesta dels utav boken vad jag tror hade handlat om hennes relation med hennes man, när dom flyttade till det nya huset så blev det även sämre och barnen var missnöjda & i slutet hade det varit värst då hon har fått reda på att hennes son gått in i koncentrationslägret och sedan dött.


Vem passar den här boken för? Vem tycker du ska läsa den här boken?
Jag tycker att denna boken passar för alla som är 12+. Denna boken har en seriös händelse bakom sig och jag anser att man blir lite mer mogen utav sig när man är runt 12 år. Jag tror även att man förstår boken lite mera när man är i den åldern än vad man gör när man är typ 9-10. Jag anser även att när man är under 12 år så skall man läsa mera "barnböcker" när man är ung och läsa mer mognare böcker med åldern.


Vad tycker du om bokens början?
Jag tycker personligen att boken inte är så himla bra i jätte början eftersom att det är inte något i min smak som är så roligt under just det momentet. Men sedan blir den lite bättre, jag tror även att det har en stor del att jag har sett filmen förut och jag vet ungefär om vad som kommer att hända.


Vad tycker du om bokens slut?
Jag tycker att bokens slut var väldigt sorgligt men ändå ett väldigt fint slut. Jag har sett filmen och var faktiskt beredd på att det skulle sluta likadant i boken också men det gjorde det faktiskt inte, i boken så får vi veta att de dör tillsammans och att de säger att de är varandras bästa vänner livet ut precis innan dom dör vilket jag tycker är det fina.

Men vi får även hänga med hur familjen har det efteråt, vi får veta att pappan har det väldigt svårt då de flesta han jobbar med ogillar honom väldigt mycket & han försöker samtidigt komma på en teori om hur hans son dött. Mamman har det också väldigt svårt då hon inte riktigt förstår att hennes son har dött efter flera månader och väljer att besöka sitt gamla hur då hon tror han kommer sitta där på trappan och vänta.


Beskriv boken med 1 mening.
Jag tror faktiskt att jag skulle beskriva boken med denna meningen "bästa vänner livet ut". Jag valde då den är rätt så uppenbar att den visar Bruno & Shmuels vänskap. I slutet utav boken så får vi vara med när de stängs in i gasduscharna & där så säger dom deras sista ord till varandra att de ska vara bästa vänner livet ut och att Bruno strunta i hans gamla vänner i stället för Shmuel. I det momentet så dör dom även och det gjorde dom helt ovetandes & dom tog tillsammans som bästa vänner livet ut.


Diskussionsfrågor

1. Vad tror du att du hade gjort om du var skulle vara Bruno och fick reda på att du skulle flytta?

2. Varför tror du att författaren skrev ett så sorgligt slut?

3.  Var kan författaren ha fått sina ideér ifrån?

4. Om du var Bruno hade du då gått in i koncentrationslägret precis som han gjorde?

fredag 5 december 2014

Japan under andra världskriget

När: 1941-1945
hur: Attack mot Pearl Harbor, stolta över deras flottbaser, ville utrota amerikanska flottan. När de attackera amerikanska flottan blev dom delaktiga i andra världskriget.
Många ockuperade emot Japan när de kriga emot andra länder, Amerikanerna attackera tillbaka mot Japan

sluta med att 20 miljoner dog i slutändan för japan.

Åsikt: Tycker de är fel, dumt med krig, om de inte hade krigat hade de inte varit med i andra världskriget och 20 miljoner hade inte dött.

tisdag 2 december 2014

Frågor om atomfysik.

Vad är en atom?
En atom är någonting som är uppbyggt utav en elektron,neutron och proton. Allting som finns i hela universum är uppbyggt utav atomer.

Vad är ett grundämne?
Ett grundämne är ett ämne som har lika mycket atomer som de har protoner.

Ungefär hur många grundämnen finns det?
Det finns 118 stycken.

Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Det är en elektron,proton och en neutron.

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Det är + och - laddningar.

Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Det är vakuum, alltså tomrum. 

Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Det är grundämnet väte som är det enklaste grundämnet.

Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika 
antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har? Det är alla elementarpartiklar.

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper 
åt? En isotop är när en annan sort utav ett ämne, som t.ex 


Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Det betyder att grundämnet är instabilt, de sänder antingen ut alfa,beta eller gammastrålning,


Vad betyder ordet ”radio”?
Ordet radio betyder stråling.

Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Man kan använda sig utav gammastrålning när man ska försöka bota cancer på sjukhus. Man tar inte bara bort cancercellerna utan man tar bort alla celler som finns i det område i kroppen.

Vad menas med bakgrundsstrålning?
Bakgrundsstrålning är en strålning som har funnits sedan Big Bang.

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?


Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Ämnet som används i kärnkraftverk är uran.

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas 
processen där man ökar andelen uran?


Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
Det finns 3 stycken kärnkraftverk och 10 reaktorer.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?



Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
Fussion är när man sätter ihop