fredag 4 april 2014

Praktikuppgift


                                                            Intervju med Mats


arbetsplatsens namn- Fynda

bransch /verksamhetens inriktning- Låg pris varuhus med stort sortiment bredd

konkurrenter?- Falkenbergs olika butiker

antalet anställda-  26 stycken på varuhuset, totalt på hela bygget 45 personer

omsättning- cirka 67 miljoner

ålder - och könsfördelning- 60 % kvinnor och 40 % män, snittåldern är på 30 år.

arbetsuppgifter inom företaget med resp. utbildningskrav- Sanna, lagerpersonal truckutbildning, det behövs inte direkt någon utbildning för att jobba här.

företagets miljöarbete/miljömål?- Miljörarbete finns inte, miljömål har de inte satt upp än.

ingångslön- Det är åldersbaserad som t.ex en 21 årig som har jobbat i 3,5 år får 21 tusen före skatt.

övriga förmåner (i kollektivavtalet?)-  Har inte direkt något, de betalar mer än vad kollektivavtalet säger och vissa poster inom företaget.

fackförening?- Ansluta till handelsförbund och bundna till vad de säger och även till svensk handel där dom får betala lite per år.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                        Intervju med Sanna



Vilken utbildning har du? - Idrottsgymnasium och högskoleutbildning butikschef 2 år

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Vad har du för arbetsuppgifter? -  Gå igenom alla mail hon har fått och gå ett varv runt butiken för att se vad för olika varor som dom har fått in som ska packas in i butiken

Hur länge har du arbetat här?  Hon har arbetat på fynda i 7,5 år

Trivs du med ditt arbete? Varför/varför inte? - Trivs jätte bra för de är trevliga arbetskamrater, de är en bra miljö och de är mycket att göra hela tiden.

Är du nöjd med din lön? - Ja de är jag men den kan bli bättre men jag är nöjd.

Hur är din arbetsmiljö?- För hög ljudnivå men de är för kunderna men annars är den bra.

Vilka risker finns på arbetsplatsen? - När man kör pall, hissar varor med truck och lyfta saker på fel sätt.





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                       Dag 1

Hej! Nu har jag nyss kommit hem ifrån min första praktik dag ifrån fynda med Besmir. Vi skulle börja kl 10 på morgonen så vi valde att cykla hemifrån kl 09:45 eftersom att vi ville komma lite innan och visa lite engagemang att vi ville praoa.

När vi väl kom dit så hade dom inte riktigt öppnat än så vi fick vänta några minuter, när dom väl öppnade dörrarna så träffade vi våran handledare Sanna. Innan vi började med att jobba så valde Sanna att visa oss runt lite och berättade om några koder som vi behövde ifall vi ville komma in i fynda lite tidigare.
När hon väl hade visat runt i fynda så gav hon mig och Besmir ett par vagnar, på vagnarna stod det en skyllt och varje vagn hade en kategori som t.ex leksaker. Jag och Besmir fick då en vagn med leksaker på och den hade fullt med leksaker som skulle delas ut i butiken. Vi tyckte att det var jobbigt och svårt eftersom att vi visste inte var allting låg, vissa saker fattades och till slut blev man så himla trött i benen efter att man har gått runt så mycket och letat men ändå inte hittat något.

Klockan sprang iväg och klockan var redan 12:00. Vi fick en matrast på 1 timma och vi valde att cykla till skolan och äta middag. Vi cyklade sedan snabbt tillbaka så vi kunde vila i de sköna svarta sofforna med en kopp oboy. När klockan slog 13:00 fick vi två vagnar som vi skulle dela ut i butiken och det var hygien och lampor. Sammanlagt så tog det ungefär 1 timma och 15 minuter att dela ut dessa vagnar, men vi hade redan börjat på hygien vagnen lite innan. Sedan var klockan 14:15 och vi frågade våran handledare Sanna vad vi skulle göra nu och hon sade att vi skulle få dela ut sjalar, dock så var lådan med sjalar så långt in i lagret så vi kunde inte få tag på det så hon sa till oss att vi fick gå hem tidigare idag och ta sjalarna imorgon istället.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------







                                                            Dag 2

Nu så är min andra praktik dag på fynda klar. Denna dagen har varit lugnare och roligare än igår. Det hela började med att jag vaknade och började att skriva till Besmir om hur vi skulle ta oss in till fynda eftersom att det regnade, vi beslöt oss efter en stund att cykla. Sedan när klockan var ungefär mellan 09:50-09:55 kom vi fram till fynda och slog sedan in koden till personalingången.

När vi väl gick in och hängde av oss våra jackor så visste vi precis vad vi skulle börja med, att hänga upp sjalar. När vi var klara med sjalarna så var klockan runt 11:15 och då blev vi glada eftersom att vi snart skulle få dra till skolan och äta indisk kycklinggryta. Vi kom tillbaka till fynda vid 12:40 eftersom att vi ville vila i dom sköna sofforna med varsin oboy i handen och det var precis vad vi gjorde, eller rättare sagt två stycken.
När vi började att jobba så fick vi en stor truck med massa olika varor som skulle delas ut i affären som t.ex choklad,muggar och skämtsaker. Besmir skulle ju vara så jäkla bestämd och var tvunget att köra den stora trucken fullt med varor och så klart har han ju inte riktigt koll på vart människors fötter finns och BAAAM där klämdes min fot, det gjorde ont men vi stod och skrattade samtidigt som den var fast där under. När vi har lite sådär tråkigt så brukar jag och besse köra en lek som vi kallar för assassin's creed och det märker inte någon om även fast vi springer runt. Det som är bra på fynda är på mina yngre dagar så var jag där ganska ofta och jag känner till det bra nu så vi hittar sakerna ganska lätt.







Här är några bilder som jag tog ifrån igår på fynda och jag måste tillägga att bilden till vänster tycker jag att jag ser ut som en fotomodell.































-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



                                                              Dag 3



Idag så har det helt klart varit den bästa och sämsta dagen för mig på fynda, vi kan börja med det dåliga. Det dåliga med fynda idag var att jag vaknade upp vid en mobil som bara vibrerade och gjorde ifrån sig massa ljud, så klart skrev Besmir. Han skrev att han var sjuk idag och kunde då inte komma till jobbet så jag fick vara där själv, dessutom så svarade inte Sanna honom när han ringde så jag var tvungen att meddela henne att han var sjuk.

När jag cyklade i regnet till fynda så sade jag till mig själv att jag skulle jobba snabbt och flitigt så jag skulle kunna få komma hem tidigare men så blev det icke. När jag väl kom fram till fynda och gick upp för att gå till Sannas kontor så blev jag stannad av en arbetskompis. Hon sa att även Sanna var sjuk och att jag skulle få hänga med en annan som hette Annika och jobba med henne istället.

Det som var positivt med att varken Sanna eller Besmir var där är att när jag och Besmir har gjort någonting och sedan blivit klara så brukar vi få lite beröm utav Sanna som t.ex jätte bra jobbat killar. Men nu när jag var helt själv och jobbade hårt och effektivt och fick mycket beröm utav personalen och kom närmare dom så kanske dom förmedlar att jag skötte mig elegant den dagen när jag var själv och då kan hon sedan ge mig en bättre bedömning, vem vet det kanske blir lättare att söka sommarjobb där om man vill.

Idag har jag även haft väldigt ont i mina knän,fötter och händer eftersom att jag satt ner väldigt mycket på knäna när jag jobbade för jag hade gått alldeles för mycket och blev sedan helt slut efter det. Sedan när jag skar upp lådorna med alla varorna så skrapade jag emot kartongen så mycket så tillslut började jag att blöda.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tipsruta


Som ni kan se här nedanför så finns det fullt med olika bilder som jag har tagit ifrån idag. Om du vill se dom fast större form så är det bara att trycka på den så kommer alla olika bilder upp som i ett bildspel där du kan byta bild när du vill.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
























-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dag 4



Idag så har det varit bland den bästa dagen eftersom att Besse kom tillbaka idag för att han var sjuk igår, men det har ändå varit en bra dag för att vi har kommit mycket närmare personalen. 
Det hela började med att jag kom 5 minuter sent till jobbet eftersom att jag råka sova ända till 09:55 och om det inte var för Besmir så vet jag inte om jag hade vaknat på någon timma, så det var bara för mig att klä på mig kläderna,borsta tänderna och cykla med en rusande fart. När jag väl kom fram till fynda så rusade jag bara in för att möta Besmir. När jag väl såg honom så var han,Annika och en fett snygg tjej som precis skulle börja lasta ut godis i affären. 

När vi väl hade lastat ut godiset så började jag och Besse att jobba själva och under hela dagen så delade vi ut godis,lampor,mobilskal,mattor och skor. Vi pratade även mycket med våran chef Mats där han b.la. gav oss väldigt mycket beröm och berättade om oss för personalen, men vi pratade även om sommarjobb.

Så klart kunde vi inte vara på jobbet utan att dricka minst en kopp oboy.











-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 5

Denna dagen började precis som alla andra genom att jag och Besse cyklade till fynda klockan 10. När vi kom dit så fick vi massa olika lådor med varor som vi skulle packa upp. Under ett tillfälle skulle vi rensa bort tandborstar från affären eftersom vi sedan skulle slänga dom i containern.

 Eftersom att jag är lite längre än Besse så fick jag krypa in där och ta tandborstarna och sen när jag ska ta på paketet som ligger på botten får jag världens panikryck....Det låg en död mus på golvet och jag nuddade den. Jag blev så äcklad haha jag hoppade runt lite och försökte torka bort på Besse men hade fortfarande tanken att jag hade tagit på den.
 Vi fick sedan världens jobbigaste uppgift och det var att plocka upp ljus, det kanske inte låter jobbigt men det är det efter som att det var mer än 500 ljus och det var inte många i en låda så det blev fullt med kartong och pappersbitar över hela golvet. Jag fick också sluta tidigare i dag eftersom att jag skulle till konfirmationsläger.





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 6

Har varit ledig idag eftersom att det är annandag påsk men ska tillbaka till fynda imorgon med Besmir.






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dag 7


Jag har nyss kommit hem ifrån fynda och idag har det varit en riktigt jobbig dag. När vi kom fram till fynda så trodde vi att vi bara skulle packa upp varor men nej nej. Sanna kom fram till oss och berättade att vi skulle ta vagnar som ligger i personalrummen eftersom att under påsken har det blivit så stökigt så det behövdes delas ut i butiken, och det fick vi göra under hela dagen. Carolina kom även för att hälsa på mig och Besse.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 8

Jag har nu kommit hem ifrån en jobbig dag på fynda. Idag så började med att vi tog några kundvagnar som vi skulle lämna ut varor i butiken med. 
Sedan när vi var klara med alla kundvagnarna så fick vi en stor låda där det var fullt med b.la. suddgummi,leksaker och barnarmband. Vi började med att dela ut leksakerna och suddgummi eftersom att det var inte så mycket utav dom. Sedan så började vi på med att hänga upp armbanden men eftersom att det var så mycket så hann vi aldrig klart med dom och ska göra dom imorgon.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag 9

Hej! nu har jag nyss kommit hem ifrån min näst sista arbetsdag på fynda. Som du kanske vet så skulle jag och Besmir fortsätta med att hänga upp armband ifrån gårdagen. 

När vi väl var klara med att hänga upp dom så var klockan redan 12 och då så cyklade vi tillbaka till skolan för att äta. Sedan när vi kom tillbaka så hjälpte vi folk i butiken som inte hitta till sakerna som dom behövde. Sedan kom Sanna och gav oss en jätte rolig arbetsuppgift, vi skulle få fylla på med godis i butiken och denna gången var det inte lite utan riktigt mycket. Klockan bara sprang iväg och poof så var klockan 16 och vi fick gå hem.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sista dagen!

Nu så har jag nyss kommit hem ifrån min sista arbetsdag på fynda. Det hela började med att jag hade bakat kladdmuffins som vi skulle ge till dom som ett tack för att vi fick stanna och jobba med dom i två hela veckor. 
Sedan när vi hade lagt ut dom på en tallrik så gick vi genast ner och fortsatte med att fylla på godiset, det var cirka 350-400 kg godis som vi fyllde på med. När vi hade fyllt på en del så var klockan 12:05 och då cyklade vi till skolan för att äta.

 När vi kom tillbaka så tog vi varsin oboy för det var våran sista arbetsdag. Sedan så intervjuade vi både Sanna och Mats om lite frågor som ni kan se längst upp. Sedan när vi hade intervjuat klart dom så fick gå tillbaka och fortsätta med att fylla på med dricka som skulle ligga i kylen. 

När vi var klara med det så hade vi en sista uppgift och det var att fylla på med ännu mer godis. När vi var klara med den sista uppgiften så sa vi till Sanna att den var 16:05 och att vi skulle gå hem, men innan vi skulle gå hem så sa vi till henne att hon skulle skriva på våra lappar som vi hade gett till henne.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nu har jag äntligen jobbat klart mina tio dagar på fynda och det har varit väldigt och jobbigt samtidigt. Det har varit roligt eftersom att jag har fått prova på hur det känns att vara ute i arbetslivet och sedan träffat massa nya människor. Sedan har det även varit väldigt jobbigt att jobba på fynda eftersom att det är jobb som tar på ens krafter, eller i alla fall mina. Detta har varit en rolig upplevelse att få prao och skulle gärna vilja göra det igen.


onsdag 2 april 2014

http://www.mittsverigevatten.se/default.aspx?id=1514&ptid=0
http://www.mittsverigevatten.se/default.aspx?id=1515&ptid=0
http://www.mittsverigevatten.se/default.aspx?id=1516&ptid=0
http://www.ne.se/mekanisk-rening
http://www.ne.se/biologisk-rening
http://www.ne.se/kemisk-rening
http://www.stockholmvatten.se/commondata/269/PDF_fordjupning_avlopp.pdf
http://www.bioenv.gu.se/personal/Odd_Lindahl/
http://www.havet.nu/dokument/HU20083musselodling.pdf
http://blogg.slu.se/forskarbloggen/vergdningen-m/
http://www.balticsea2020.org/pressrum/242-musselodling-mot-overgodning-i-ostersjon
https://www.youtube.com/watch?v=zCheAcpFkL8&feature=youtu.be
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5813993
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18549363.ab
Carolina 

En anställningsintervju

1. Vilka olika arbeten har huvudpersonen haft?
Han har jobbat på ett tryckeri,hamn,dagis,snabb mat affär,bensin mack, antikvariat, fågelaffär lager,städare och ett mopedbud.


2. Hur kommer det sig att han inte stannar kvar på samma arbetsplats så länge?
Han stannar inte kvar eftersom att han anser att folk snackar skit bakom honom, är otrevliga eller så gillar han helt enkel inte det sin arbetsplats.


3. Vad är detta för texttyp?

Detta är en novell och det kan man märka genom att det har en "knorr" på slutet efter som att han sökte som en vaktmästare men fick jobbet som ett aktiemäklare.


Fortsättning följer...



Det var när rullgardinerna slogs upp och det starka ljuset kom in rummet. Jag packade ihop alla mina saker som behövdes och började genast att gå mot jobbet. Jag gick ner för de stora trapporna i min splitter nya kostym, jag kunde känna hur den kalla luften skildrade mitt hår åt alla olika håll när jag började gå snabbare och snabbare. Jag kände mig äntligen riktigt stolt över mig själv och trodde verkligen att jag kunde greja detta jobb. Jag kommer fram till den stora bruna porten och slår in koden. Jag hör hur det knäcker till och dörren öppnas. Jag insåg att detta är på riktigt och inser genast att jag skall ta detta jobbet seriöst. Innan jag går och träffar mina nya arbetskamrater möter chefen mig i den stora trappan.





Veckans nyhet V.14

Bakgrund

Det var nu i Söndags den 30 Mars när fotbollspremiären mellan Helsingborg och Djurgården skulle vara. Det hade gått 41 minuter innan de fick larm att en supporter vid 43 års åldern hade blivit misshandlad till döds. De valde att bryta av matchen eftersom att det var fullt med supportrar som hade fått reda på detta och det sprids då väldigt fort på arenan och så var de människor som strömmade in på planen.



Eget resonemang 

Jag tycker att detta är helt sjukt och fel att man kan ta en människas liv och tro att man kan "leka gud".






Om jag var supportern 





Om jag var gärningsmannen




Länkar:
http://hd.se/helsingborg/2014/03/30/djurgardare-misshandlad-till-dods/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/supporter-dod-efter-brak-i-helsingborg/

http://www.eurosport.se/fotboll/allsvenskan/2014/just-nu-helsingborg-djurgarden-avbruten_sto4194704/story.shtml

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18654277.ab





Kommentera detta inlägget om min NO film #NO#Water

tisdag 1 april 2014

Engelska låtar


                                 Leona Lewis - Run



I'll sing it one last time for you Then we really have to go You've been the only that's right In all I've done

And i can barely look at you but every single time i do I know we'll make it anywhere Away from here  

Light up,light up As if you have a choice Even if you cannot here my voice I'll be right beside you dear

Louder louder And we'll run for our lives I can hardly speak I understand Why you can't raise your voice to say

To think I might not see those eyes Makes it so hard not to cry And as we say our long goodbye I nearly do

Light up, light up As if you have a choice Even if you cannot here my voice I'll be right beside you dear

Louder louder And we'll run for our lives I can hardly speak i understand Why you can't raise boice to say.

Ay A Aaaaa
Ay A Aaaaa Aa Aaa

Ay A Aaaa
Ay A Aaaa Aa Aaa

Aaaaa Ohh....


Summary

This song is about love and i think its very good and nice to listen at home when you have nothing to do. I think this is about if you have a bad relationship with somebody you should not be afraid to break up with that person.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                    Sam Smith - Latch
 



you lift my heart up when the rest of me is down
You, you enchant me even when you're not around
If there are boundaries, I will try to knock them down
I’m latching on, babe, now I know what I have found

I feel we're close enough
Could I lock in your love?
I feel we’re close enough
Could I lock in your love?

Now I’ve got you in my space
I won’t let go of you
Got you shackled in my embrace
I’m latching on to you

I’m so en-captured, got me wrapped up in your touch
Feel so enamored, hold me tight within your clutch
How do you do it, got me losing every breath
Why did you kiss me to make my heart beat out my chest?

I feel we're close enough
Could I lock in your love?
I feel we’re close enough
Could I lock in your love?

Now I’ve got you in my space
I won’t let go of you
Got you shackled in my embrace
I’m latching on to you

Now I’ve got you in my space
I won’t let go of you
Got you shackled in my embrace
I’m latching on to you

I’m latching on to you




Summary: This song is about a man that's  really in love with a girl. He writes down he's feelings about her that means the world to him. He is singing from the bottom of he's heart about his love and he is wishing that she will love him they same way he is loving her.





Tyska meningar om helgen

Am Wochenende ich habe gespielt Fußball und bin mit meine freunden.
 Am Samstag ich habe bin mit meine freunden und essen Pizza, it kostet 85 kr.
Ich habe musik gehört.
Ich habe gearbeitet.
Am Samstag Ich habe tanzen