tisdag 28 maj 2013

Israel och Palestina mine or your plaze


Handling

Vi har sett på en film som handlar om konflikter mellan Israel och Palestina. I filmen så var det om massa orättvisor. Det var några svenska journalister som var och intervjuade människor om hur dom har haft det under åren det har varit krig. Dom som blev intervjuade i Gaza berättade att dom tyckte att Gaza var världens största fängelse för att Israelerna har låst in dom. Under dom senaste 4 åren så har Israelerna skickat över 500 raketer in i landet och tusentals har dött. I dom Palestinska skolorna så får dom lära sig i ung ålder om militären och massa utbildningar om krig, Dom fick även lära sig om disciplin. Under en intervju så sa palestinerna att dom var dom goda fast att Israelerna var dom onda och dom fula. Det var en man som berättade att när Israelerna hade anfallit Gaza så hade dom dödat hela hans familj och han fick se när Israelerna hade tagit hans grannar till fånga och omringat dom med vapen.








Egen åsikt



Jag tycker att Israelerna behandlar Palestina fel. Dom tar deras mark och låser in dom i Gaza där dom inte kan ta sig ifrån. Det är cirka 1 miljoner människor i Gaza och dom kan inte fly därifrån. Israel behandlar palestinerna väldigt dåligt för dom tar den bästa delen av landet och tar till sig själva men sedan så ger dom den dåliga delen av landet till palestinerna. Människorna som är fast i Gaza kan inte komma ut därifrån men samtidigt så skicka israelerna in massa bomber
och raketer till Gaza och det är flera tusentals som har dött under alla år.

söndag 26 maj 2013

Bokuppgift v.21 Vinterviken




  • "O Bröder och Systrar!
  • Man stjäl en kajak, paddlar över
  • Vinterviken, bryter dörren till en
  • lyxvilla, snor en revolver - och
  • möter kärleken.
  • O Bröder och Systrar, ge mig svar
  • på min fråga -
  • Vad är kärlek?"

Jag har valt att ta denna bilden för jag tycker att den passar ihop med boken. Det som händer är det är en kille som heter John och Johns kompis snor en båt och sedan när dom har tar båten så ser dom en flicka och flickan håller på att drunkna. Sedan efter dom hade rättat henne så blev han kär i henne. Men det är ett problem för dom får inte vara kära i varandra för i staden dom lever i så är den uppdelad i två olika delar och den delen han lever i är den fattiga och den delen hon lever i är den rika delen. När John kommer hem så slänger han hans kläder i tvätten och då så kollar hans mormor igenom hans byxor och ser 2000 kronor och då blir hon arg på honom och frågar honom hur han har fått tag i pengarna och senare så säger hans mormor att hon inte vill ha med honom eller tjuvar att göra så hon slänger ut honom från huset.

fredag 24 maj 2013

NO frågor om metaller

1.
 Vad är huvudorsaken till att det finns stora mängder bly i naturen: Det finns så mycket mängder bly i naturen för att förut så använde man bly i bensin 

2.
Ge fyra saker som kan innehålla bly: Det finns bly i industrier,bilbatterier,ammunition,kristallglas,biltvätt och fiskesänken.

3.
Vilka skador kan man få från kadmium: Man kan få njurskador och benskörhet om man får i sig för mycket kadmium.

4.
varför bör gravida kvinnor undvika att äta fisk från vissa sjöar: Vissa kvinnor bör undvika att äta från vissa sjöar för att det finns för mycket kvicksilver i vissa sjöar.

5.
Varför bör inte varmvatten användas till att blanda välling: Man bör inte använda varmvatten för det löser upp kopparjonen och då kan barnen få diarré.

6.
Ge exempel på skador i naturen som orsakas av aluminiumjoner: 

tisdag 21 maj 2013

Kolets kretslopp


Så här fungerar jordens kretslopp. Det börjar med att man hittar olja från marken och pumpar upp den. Sedan så fixar man till den i fabriksindustrier och gör det till bensin. Sedan när man har kört med bilen omvandlas det till koldioxid. När det har förvandlats till koldioxid så andas växter in det koldioxiden. Sen äter djur upp växterna som har koldioxid i sig och sedan äter vi upp djuren och då får vi i koldioxiden i våra kroppar och det är så kolets kretslopp fungerar.

fredag 17 maj 2013

Bokuppgift v.20

           
                                     Bokuppgift v.20



Boken heter Alex Dogboy och den handlar om en pojke som blir överlämnad av sin mamma som ger sig av med alla hennes barn förutom om alex. Denna boken är skriven av Monica Zak och hon valde att skriva denna bok för hon har åkt till Honduras en gång och hon såg allt där som hon hade skrivit i sin bok.

Dom viktigaste personerna i boken är Alex,råttan,mamman,fru Leti,Alice och Margarita.
Miljön utspelar sig i Honduras och den utspelar sig på början av 2000 talet.


 Vi har läst en bok som heter Alex Dogboy. Den handlar om en pojke som bor med sin familj men sen en dag så flyttade mamman iväg till Usa och hon tog med sig alla sina barn förutom Alex. Alex fick bo med sin moster som bodde i Honduras men en dag så valde han att han skulle fly hemifrån och bli ett gatubarn. Efter första dagen så gick Alex till en restaurang och tog ett bröd men sedan kom en vakt fram till honom och började förhöra honom. Sedan så blev vakten arg på honom och slog honom med en batong och sedan låste in honom i ett kylrum. Senare i boken så händer det massa saker som att det blir översvämningar och att han får 2 hundar som bästa vänner.


Berättar tekniken i boken är lite varierad för ibland skriver hon som om Alex själv pratar och ibland skriver hon som om någon berättar om honom. Boken är skriven av en svensk författare och den är skriven på svenska.

Jag tror att budskapet med denna boken är att även om vi har det bra här hemma i Sverige så ska vi veta att det inte är lika bra i andra fattiga länder och länder som har massa krig. Jag tror även att budskapet är att även hur dåligt man mår så ska man fortsätta att kämpa för att man ska få det bra.

Jag tycket i början att boken i var bra men den blev bättre och bättre desto mer man kom in i boken och den blev spännande i slutet för man ville veta hur det skulle gå med Alex.




Veckans nyhet v.20


 Veckans nyhet v.20

Idag är det den 17 maj och det är en väldigt speciell dag för normännen för att det är deras nationaldag idag. År 1814 så Skrev Norges kung (Christian Fredrick) på att 17 maj skulle vara deras nationaldag. Varför normännen är så glada den 17:onde maj är för att 1814 så blev det en union mellan Sverige och Norge. Svenskarna var mycket större då och därför hade dom mycket mera makt än Norge och Norge sa att dom kunde vara en union tillsammans men dom sa nog bara det för att Sverige inte skulle attackera dom. Sverige ville nog ha Norge som union för att dom hade nyss förlorat Finnland och ville därför ha ett annat land.



Egna tankar

Jag tycker att det är kul för normännen för att dom har äntligen fått vara ett fritt land och inte ett annat land har styrt över dom. Jag tror att Norksarna är så glada för att innan Svenskarna blev union med norskarna så hade Danmark styrt över Norge i över 400 år. 

Grundämnen i kroppen

  Grundämnen i kroppen

Syre 65 %

Kol  18 %

Väte 10 %

Kväve 3%

Kalcium 2%

Fosfor 1%




Övriga grundämnen i kroppen

Svavel

Natrium

Magnesium


Kvävets kretslopp

I luften innehåller det 78% kväve,vi kan inte bara andas in kväve utan det behöver sitta ihop med något annat ämne. Kvävets kretslopp fungerar genom att det finns kväve i gräs och djur äter upp gräset. Sedan äter vi upp djuren och då får vi in oss kvävet i kroppen. Vi kan få ut kvävet genom att bajsa eller att kissa. Sedan när vi människor dör så förmultnar våra kroppar och bryts ihop då åker kvävet till gräset och det är så kvävets kretslopp fungerar.






måndag 13 maj 2013

Jerusalem karta

 Här är en bild på hur Jerusalems turistkarta ser ut. Dom har tagit ut dom delarna från Jerusalem som är mest populär och som turister vill åka och kolla på.

onsdag 8 maj 2013

ATT DÖDA ETT BARN svenska

Vi har kollat på en film och den heter ATT DÖDA ETT BARN. I filmen så är det en familj som är och äter frukost och så ber föräldrarna att pojken ska gå över till grannen och hämta lite socker. Sedan när barnet skulle gå över till grannen så var det ett par som åkte bil och råkade köra över pojken. Pojkens föräldrar hörde en smäll och sprang genast ut. Det var deras pojke som låg mitt på gatan död.
Personerna som var med var pojken,mamman,pappan och paret som körde bil. Det utspelar i dåtid.
Miljön utspelar sig på landet.
Budskapet med filmen är att man först och främst ska vara försiktig när man kör bil och att inte köra för
fort. Sedan tror jag att dom menar att man ska ta vara på livet och att man ska leva ut sitt liv medan man lever.

tisdag 7 maj 2013

Frågor NO boken


Svar från NO boken fredag 2/5

1.Vad är keramer? Ge fyra olika exempel.
Keramer är glas, porslin,krukor och fiberisolering.

2. Hur tillverkas vanligt glas?

Man smälter ner kvartsand, soda och kalksten.


3.Vad kännetecknar pyrex och jenaglass?

Det kännetecknar hållbar och dyrt.

4.Vilka är råvarorna vid porslintillverkning.

Kvarts,kaolin och fältspat.


5. Vilka egenskaper har porslinets glasyr?

Glasyren ger porslinet ett hårt och tunt skick av glas med vacker 

lyster.


6. vad är tegel?

Tegel är en brännd lera.


7. Hur tillverkas cement?

Cement tillverkas av kalksten och lera.


8. Vilken är skillnaden mellan lumppapper och och vanligt 

papper?

Skillnaden är att vanligt papper går inte att återanvännda men 
   
lumppapper går att återanvännda.


9. Vad används returpapper till? Man använder retur papper för att 

det minskar med slöseri.


10. Vad är papyrus och pergament?  Papyrus är ett 

pappersliknande ämne som tillverkades av märgen och pergament 

är ett starkare material som tillverkas av kalv och skinn.


11.  Vad är huvudämnet i målarfärg?Det kokt linolja,järnoxid och 

lim.



12. Vad består Falu rödfärg av? Det består av järnoxid och kokt 

linolja.


13. Vad innehåller oljefärg förutom färgpigment?  innehåller 

även olja.


14.  Vilka är plasternas två huvudgrupper? 















Argument om Palestina och Israel.

Palestinier  

* Ni försöker ta jerusalem ifrån oss.

* Östra Jerusalem som huvudstad.

*Orättvisor t.ex  vattentillgångar ,flyktingar,skatter och ekonomi.

*Mänskliga rättigheter.

*Medborgarskap.

* Få bundsförvanter. (någon som hjälper)

*Förstör bostäder.  (infrastruktur)

*Ockuperad mark.

Israeler

* Demokrati (knesset)

* Flyktingar.

* Självständigt land 1948 av FN.

*Utsatt folk (t.ex förintelsen)

*Gammal historia (bibeln)

* "heliga landet"

* Sionist.

*

måndag 6 maj 2013

NO labb blöja


      NO Labb blöja

Material:1 blöja, 250 ml vatten ,en 250 ml bägare,vatten i en bägare(med 2 droppar karamellfärg),några gram superabsorbenter, en nypa salt(kopparsalt),våg,pippet och förkläde.

Uppgift:Vi ska ta det material som är i blöjor(superabsorbenter) och lägga i en bägare. Efter vi har lagt den i en bägar så ska vi hälla i vatten men lite åt gången. Sedan när man inte ska ha mer vatten så ska man hälla i kopparsalt och se vad som händer.

Hypotes:Jag tror att superabsorbenterna kommer att suga upp all vätska och sedan när man häller i saltet(kopparsalten) så kommer det att lösas upp.

Utförande: Det vi skulle göra var att vi skulle plocka ut ungefär 1 gram med suberabsorbenter och sedan hälla i en bägare. Efter vi hade hällt i det i en bägare så skulle vi blanda det med 2 droppa karamellfärg. Sedan skulle. man  hälla i lite vatten i taget för att man skulle se hur resultatet förändrades.

Resultat:Det som hände var att i början så blev det helt geléaktigt och sedan blev det mera och mera löst. Sedan när man hällde i kopparsalten så löstes allt upp.

Slutsats:

Tänk vidare: Jag har tänkt på att man kan använda superabsorbenter i handdukar och i torkdukar. Jag tänkte att det var en bra ide för att när man t.ex har duschat eller ska torka upp något som har med vätska och göra så är det bra med superabsorbenter i den saken för den suger upp allting och torkar sedan efter en stund.

Fel källor: Det som jag tror gick fel var att vi hällde i för mycket vatten men annars gick allting bra.

Labbkompis: Soda Hassan






              Här är en bild på 2 droppar karamellfärg blandat med 1 gram superabsorbenter


                          Här är en bild på superabsorbenter blandat med 250 ml vatten.




                         Här är en bild på hur det såg ut efter man hade hällt i kopparsalten.


Palestina

 *NI kom och tog över vårat land och sedan så behandlade ni oss illa.

* Israelerna vill ha Jerusalem men det är viktigt för Palestina

*storbrittanien gav palestina till Israelerna.