tisdag 30 april 2013

Sammanfattning av återvinning metaller och växthuseffekten

                                           Sammanfattning av filmen

vi har sett på en film och den handlar om återvinning metaller och växthuseffekten. I filmen så berättar dom om hur man återvinner saker som t.ex att man kan inte lägga plast och metaller med varandra för att man måste lägga det i komposter. Dom berätta även i filmen hur man smälter ner metaller i olika tempraturer.

måndag 29 april 2013

Palestina


  • Vad vet du om Palestina? Palestina är ett område i mellanöstern som ligger i Israel som bildades 1000 f.kr.
  • Välj en lämplig karta som visar Palestina.
  • När bildades Palestina? Den bildades 1000 år f.kr. 
  • Ta reda på bakgrunden till namnet Palestina. Namnet Palestina kommer ifrån Filistéen. 
    Här är en bild på hur judendomen har ökat i Israel under flera år.



    Källor: http://www.ne.se/enkel/palestina
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Palestina









fredag 26 april 2013

Bokuppgift v.17

Ljudet från ett flygplan och knattret från helikopter fick honom att klättra upp i den yttersta toppen på trädet igen. Han slet av sig tröjan och vinkade med den. 
-Hallå! Här är vi!
Han såg varken flygplanet eller helikoptern, men han hörde ljuden från dem, han hörde att de avlägsna sig och han hörde den oändliga tystnaden efter dom. Ändå kunde han inte låta bli att fortsätta skrika, 
-Hallå! kom hit!
Han tystnade, och lyssnade.


Egen åsikt


lördag 20 april 2013

Bokuppgift v.16


  • Det gamla paret hade inte TV, deras radio hade gått sönder och det var långt till närmaste granne, därför hörde de inte varningen som gick över hela landet den morgonen. "Röd varning! Maximal Varning!" ropade man ut i radion i alla TV-kanalerna.
  • "Orkanen Mitch är på väg mot Honduras! Det är en av de värsta orkanerna på hundra år! Orkanen Mitch har dragit fram över Mexiko och Belize och förorsakat mycket svåra skador. Nu rör den sig söderut med ökande hastighet och närmar sig Honduras.
  • Röd Varning! Maximal Varning

  • Egen tanke
    Jag tycker att en tsunami är hemsk och det är väldigt synd att dom ska inträffa. Jag vet inte vad jag skulle göra faktiskt om det skulle komma en tsunami hit förutom att jag skulle få panik. 

    I boken handlar det ju om Alex. Jag tycker faktiskt att det är synd om honom för att hans mamma tog med alla hennes barn förutom Alex och nu så får han klara sig själv genom att vara en tiggare på gatan och får bo på soptippen för ett tag. Jag valde denna bilden och videon för att i boken så kommer det en storm och det är den största på 100 år.







fredag 19 april 2013

veckans nyhet v.17


    Veckans nyheter v.16

Det som har hänt är att i måndags denna veckan så var det ett maraton lopp i Boston och under loppet så var det 2 tvilling bomber som exploderade. Det var 3 personer som dog en var ett litet barn och dom andra var lite äldre. Poliserna tror att det är 2 personer som har gjort detta för att en videokamera fick på film att 2 personer har gått med väldigt stora väskor. Gärningsmännen hade kastat massa bomber på poliser men till slut fick polisen tag på ena mannen och sköt honom. Ena gärningsmannen har blivit skjuten av några poliser och gärningsmannen dog. FBI är just nu och jagar den andra gärningsmannen och dom har fångat in honom i ett område som heter ”Watertown”. På nyheterna säger dom att människorna inte ska gå ut och försöka hjälpa poliserna för att gärningsmannen är väldigt farlig och han är bara ute efter att döda människor.  



http://www.expressen.se/nyheter/en-av-de-misstankta-bombmannen-ar-dod/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/aftonbladetlive/



                                                               Egen tanke

Jag fattar inte varför dom här 2 personerna har valt att göra detta för att dom har bara förstört för massa människor och skapar massa odåd. 

















onsdag 17 april 2013

Grammatik satslära övningar


S=subjekt
P=Predikat
O=Objekt
Pf=Predikatsfyllnad
A=Adverbial
Attr=Atrribut


  • 3 Oskar har vunnit en bil
  •     S        P      P    Attr   A-o
  • 4 Lisas pojkvän heter Kalle
  •   Attr    S             P       Pf
  • 5 Oskars syster har gift sig
  •      Attr      S       P    P    P
  • 6 Nu har våren kommit hit

  • 7 Oskar och Kurt fick ovett

Grammatik enkla övningar


1.Skriv tre korta meningar. varje mening skall innehålla minst ett predikat och ett subjekt.
 Emmie och måns springer.
Tilda och Thilde badar.
Alva och beatrice hoppar.

2. Skriv tre korta meningar. varje mening skall innehålla minst ett predikat,subjekt och objekt.
Emmie köpte fisk.
Besmir vann en docka.
Alva hittade salva.


måndag 15 april 2013

Sammanfattning av goal

We have been looking on a serie thats called goal. Its about a guy and his names is Manni. He's from Argentina. He went to England because he wanted to play football as professional in  London rangers. When he arrived to London he went to the Millhouse hotel to stay there with the rest off the team. When he arrived at the hotel was there a guy and he's name was Paul,Paul was the coach son and he was together with Emma At the Millhouse hotel there was a receptionist. The receptionist was a girl and her names was Emma.After some days Manni start to be very much with Emma and after a while he started to like her. One day Emma and Manni was on a date. When they was on the date was Paul there and spied on them. after a while Paul went up and asked them why they was on a date.

Mellanöstern

Detta är en bild på hur mellanösterns karta ser ut och ländernas huvudstäder.

Egypten=Kairo 2882 dollar per person,Islam och kristendom,Arabiska
Saudiarabien-Riyadh 21685 dollar per person,Islam,Arabiska
Irak=Bagda 3000 dollar per person,Islam,arabiska kurdiska,
Iran=Theran 500 dollar per person,Islam,persiska,
Jordanien=Ammn 4000 dollar per person,Islam,arabiska,
Israel=Jerusalem  31000 dollar per person,Judendom,hebriska arabiska,
Libanon=Beirut 11000 dollar per person,Kristendom Islam,arabiska franska,
Turkiet=Ankara 11000 dollar per person, Islam,Turkiska,
Syrien=Damaskus,3000 dollar per person,Islam,arabiska,








söndag 14 april 2013

Veckans nyhet v.12


Veckans nyhet v.12

Det som händer i Cypern är att deras ekonomi är väldigt dåligt och bankerna i landet har bestämmt att dom ska stänga ner bankerna tills på tisdagen 27 Mars för att befolkningen i landet inte kan ta ut några pengar från banken. Bankerna har bestämmt att inte ha öppet för att befolkningen vill ta ut sina pengar och dom vill ta ut pengarna för att dom kommer inte få tillbaka alla deras pengar som dom la in och sedan när befolkningen har tagit deras pengar så kommer det inte att finnas några pengar kvar.



Egna åsikter

Jag tycker att det här som har hänt är väldigt och att det skapar panik i landet. Jag förstår varför dom har stängt ner bankerna för om alla vill ta ut deras pengar så kommer det till slut inte att finnas några pengar kvar på bankerna. Jag håller även med befolkningen för om man ska ut sina pengar så vill man ju ha tillbaka alla sina pengar fast det får man inte i detta fallet och det tycker jag är väldigt dåligt.    

Bokuppgift v.15


 Bokuppgift v.15

Här är några meningar från boken.

Mörkret var kompakt nu. Cikakorna ute i trädgården hade tystnat. Dofter från trädgårdens jasminbuskar och änglartrumpeter letade sig in genom det öppna fönstret i Råttans rum. Fyra pojkar gick otroligt fram och tillbaka inne i det lilla rummet, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Varje gång de gick förbi varandra gav de varandra en ilsken knuff. På sänge låg Alex med de senaste dagarnas händeleser svischade runt i hjärnan som en tvättmaskin.den snälla utlänningen,den goda maten, fotbollen, den första känslan av trygghet som förbyttes i besvikelse och osäkerhet när Lupe visade dem fotografierna på de försvunna pojkarna som Råttan och dom andra gatubarnen kände igen.


Egen tanke

Jag tycker att det är väldigt synd och hemskt om barnen. Jag kan inte föreställa mig hur barn kan tänka sig att dom är fast hos en gammal gubbe som har köpt och gett dom allt dom vill ha och sedan så är dom fast hos honom och får veta att dom kommer bli sålda till människor från andra länder. Jag vet inte vad jag hade gjort förutom att ha panik och försöka fly för det ska inte vara något barn som ska bli sålt till någon främling och absolut inte att dom måste fly för sitt liv för att inte bli sålda till några främmande människor. Jag tycker att Lupe var snäll och berättade för dom att dom skulle bli sålda till några människor för att om inte hon hade berättat det för dom så hade dom inte vetat det och då skulle dom inte fly därifrån .

Bokuppgift v.12


  Bokuppgift v.12

Jag har läst en bok och den heter ”Sandor/Ida”. Den är skriven av en författare som heter Sara Kadefors. Dom viktigaste karaktärerna i boken är Sandor och Ida men några andra karaktärer som är med mycket i boken är Valle,Babbak,Vanja och Sussana. I boken så utspelar den sig i Göteborg och i Stockholm. Boken utspelar sig ungefär vid 2005. I boken så ljuger Sandor och Ida väldigt mycket för varandra som t.ex när Sandor skrev till Ida att han hade haft samlag med en tjej för att verka cool. Det är också väldigt mycket känslor som är med i boken. I boken så är det huvudkaraktärerna som berättar det. Som om Ida skriver något så hör man henne säga det hon skriver men dom pratar och konverserar också. Budskapet i denna boken tror jag är att man ska bara vara sig själv och att man kommer ingen stans på att ljuga. Jag tycker att boken var bra fast det borde vara mera spännande saker i början för det hände inte ås mycket i början. Jag tycker att den var bra för det hände massa saker i den och det var massa känslor och massa spännande delar i den som när Sandor kommer till skolan med Ida och när Sandor kom hem till Ida.

onsdag 10 april 2013

Grammatik svenska

                                                                      Grammatik
  • Vad är grammatik? Grammatik är regler för hur vi använder ord och tecken i språket.

  • Vad är skillnaden mellan formlära och satslära? formlära är ord i ordklasserna men satslära hur man bygger upp en mening.

  • Vilka är våra nio ordklasser?Substantiv,Verb,Adjketiv,Adverb,Pronomer,Räkneord,Konjuntioner,Prepositiner,interjektioner.

  • Vad är skillnaden mellan en mening, sats, fras och ord? Skillnaden är att meningen har en sats,fras och ord i en mening. En meningen måste inehålla ett predikat och subjekt.

  • Vilka är våra vanligaste satsdelar?Predikat,Subjekt,Objekt,Predikatsfyllnad,Adverbial,Attribut,Agent.

  • Varför ska man kunna satsdelarna?

  • Vad är ett predikat? Ett predikat är något som händer.

  • Vad är ett subjekt?Den eller det som utför det som händer.

  • Vad är ett objekt? Den eller det som blir utsatt för det som händer.