onsdag 3 juni 2015

Genetik extrauppgift

Genetiken har många fördelar och nackdelar. Med hjälp av genetik kan man exempelvis klona och det går till såhär.


Först och främst så krävs det 3 personer. Person nr 1 behöver man en obefruktad äggcell ifrån. Den obefruktade äggcellen töms för att person nr tvås cellkärna ska in, sedan tar man ägget och placerar det i livmodern på person nr 3, och det är så här man klonar en person. Personen som klonas är den vars cellkärna man använt, i detta fall person nr 2. Den första som denna processen gjorts på med ett lyckat resultat är fåret Dolly under år 1996. De lyckades inte förrän efter 277 försök.
Jag personligen tycker att det är verkligen är fel. Jag tycker det är fel att klona människor, än mindre djur. Eftersom de inte har något att säga till om. Människan kan prata för sig själv och säga till att den inte vill men ett försvarslöst djur kan inte säga om den verkligen vill bli klonad eller inte. Bara för att man gör det på ett djur så betyder det inte att det inte är elakt. Vad skulle människorna säga om forskare börjar använda människor som sina labbråttor och experimenterar med de istället. Då skulle alla människor bli arga och tycka att det är fel, men eftersom det är ett djur så är det okej, eller? Nej det är det verkligen inte. Tänk om någon tog ditt barn och leker och experimenterar med det, då det kan resultera till att barnet faktiskt dör, och du kan inte göra något åt saken. Vad skulle du känna då?



Så av denna anledningen ser jag kloning som en negativ del med genetik. Ibland går det så långt så man använder det på barn d
et är idag okej för ett barn i Storbritannien att gå igenom samma process, visserligen för att rädda detta barn men ändå. Det leder till att människor får chans till att plocka ut de gener och proteiner som kommer ge deras barn den egenskap de anser är viktiga. Helt plötsligt "bygger" man sitt eget barn. I vilken värld ska då detta vara okej? Vi slänger bort läran om mänskliga rättigheter, glömmer att det inte går att skapa ett perfekt barn. Det kommer aldrig gå att skapa den perfekta ungen eftersom ingen kan sätta mallen på vad som är perfekt. Därför tycker jag man ska låta alla barnen födas i den form Gud skapat dem (om man nu är religiös eller i den form evolutionen skapat hen om man tror på vetenskap) och bara leva sina liv. Inte ändra och fixa utifrån föräldrarnas önskan. 
Jag förstår att denna process räddar liv men enligt mig är det ändå en negativ sak med genetik. 


Det finns så klart positiva saker med genetik också. Med hjälp av de kan man hitta sjukdomar i kroppen innan personen blivit sjuk. En väldigt vanlig sjukdom som folk oftast kollar upp är bröstcancer. Med hjälp av genetiken kan man nu få reda på om man har anlag för cancer. Dock är det också rätt dåligt eftersom bara för att man har anlag för att få bröstcancer så betyder det inte att man kommer att få det och då kanske det är onödigt att ta bort sina bröst bara för att man är rädd för att få sjukdomen. Tycker därför också att detta är negativt för att vissa människor lever sitt liv i rädsla.
Genetik och genteknik kan självklart hjälpa med andra saker som t.ex. att hitta misstänkta människor för brott (genom fingeravtryck), pappan till ett barn osv. 
Alltså finns det massvis med fördelar med gentiken, den räddar himla massa människor dagligen men den har också nackdelar, och nackdelarna enligt mig är ganska så dåliga. 


Källor: 
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/genetik
Ne är en väldigt pålitlig källa som jag har använt mig utav, den skrivs utav olika professorer och uppdateras ofta vilket gör detta till en primär källa.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Genetik
Wikipedia är även en annan källa som jag har valt att använda mig utav, den kan skrivas och ändrats ifrån vem som helst dock har detta stämt bra med t.ex NE källan jag har använt.

Linn är även en källa som jag har använt mig utav, de är inte direkt en primär källa men det är även en pålitlig källa som stämmer ihop med de andra källorna.